Reizen in Uruguay

Uruguay, het op een na kleinste land van Zuid-Amerika, is misschien wel het best bewaarde geheim van het continent. Het progressieve land kent minder natuurattracties dan de buurlanden Argentinië en Brazilië maar compenseert dit ruimschoots met stranden en gemoedelijke charme. Voor reizigers is vooral de Uruguayaanse kuststrook met zijn originele stranden aantrekkelijk waaronder ook een paar verrassende jetsetstranden. Dat de chauvinistische inwoners van Buenos Aires de Uruguayaanse kustrook aan de overkant van de Río de la Plata preferen boven hun eigen stranden zegt natuurlijk voldoende.

Uruguay

Uruguay: onontdekt, progressief en veilig

Dat Uruguay onbekend is bij het grote publiek blijkt zodra je op zoek gaat naar een reisgids. Toch is Uruguay met een toeristische opmars bezig en wat hierbij helpt is dat het land zich op een aantal terreinen nadrukkelijk onderscheidt. Uruguay kent bijvoorbeeld één van de beste onderwijssystemen van Latijns-Amerika. Daarnaast is het een zeer liberaal land. Zo is Uruguay het eerste land ter wereld waar de consumptie, verkoop én productie van marihuana is gelegaliseerd. Hetzelfde geldt voor het homohuwelijk. Met al deze zaken weet Uruguay de buitenlandse aandacht te trekken. Dat deed ook de oud-president José Mujica die met zijn sobere manier van leven jarenlang door het leven ging als de armste president ter wereld. Voor reizigers is het behapbare Uruguay (voor Zuid-Amerikaanse begrippen een klein land maar nog altijd ruim 4 keer Nederland) overzichtelijk en bovenal veilig. Sterker nog, Uruguay is de onbetwiste kampioen van het continent als het gaat om veiligheid.  

Montevideo: de relaxte versie van Buenos Aires

Maar liefst de helft van de Uruguayanen wonen in Montevideo. De Uruguayaanse hoofdstad is gelegen aan de Río de la Plata op maar een paar uur varen van Buenos Aires en een entree over het water is zeker een aanrader. Montevideo kent een hoge levenskwaliteit, volgens een onderzoek van Mercer het beste Zuid-Amerika. Tot de toeristisch interessante gebieden van Montevideo behoren het oude centrum, de centrale nieuwe wijken Pocitos, Punta Carreras en Palermo en stranden. De Ramblas, een 22 kilometer lange promenade, rijgt al deze zones aan elkaar. Veel interessante historische bezienswaardigheden in het oude gedeelte van de stad zijn te vinden in de omgeving van Plaza Independencia en de Avenida 18 de Julio waar Palacio Salvo is te vinden, enige tijd het hoogste gebouw van Zuid-Amerika. Daar waar de ferries aanmeren in westelijke richting van de hoofdstraat vinden we de culinaire bezienswaardigheid Mercado del Puerto, tegenwoordig een hotspot waar genoten kan worden van Uruguayaanse vleescultuur. Hoewel Montevideo vaak wordt weggezet als het kleine broertje van Buenos Aires - met de nodige overeenkomsten dat wel: vlees, tango, mate en voetbal - zijn er gelukkig ook genoeg verschillen. De bescheiden volksaard van de montevideano lijkt bijvoorbeeld in niets op dat van de porteño en het levensritme ligt in Montevideo ook een tandje lager dan in Buneos Aires. Desalniettemin kan de rustige broer ook voor verstokte Buenos Aires fans zeer de moeite waard zijn. Al is het maar vanwege de lofzang van Jorge Luis Borges: 'Eres el Buenos Aires que tuvimos' (Je bent het Buenos Aires dat wij hadden).

Oost-Uruguay: uitgestrekte stranden en hippe en desolate badplaatsen 

Op 98 kilometer ten oosten van de hoofdstad Montevideo vinden we Piriápolis, ooit the place to be voor de happy few. Zo vormde het legendarische Hotel Argentino in de jaren 20 van de vorige eeuw het grootste hotel van Zuid-Amerika. Tegenwoordig is Piriápolis een nostalgische en ietwat gedateerde badplaats waar van de rustige stranden genoten kan worden. Als we 28 kilometer oostelijker opschuiven dan komen we uit in Punta Ballena waar het draait om stranden en watersporten. Daarnaast is er voor cultuurliefhebbers Casapueblo van de Uruguayaanse kunstenaar Carlos Páez Vilaró dat doet denken aan een creatie van Gaudi. Het witte complex herbergt een hotel, een museum en een kunstgalerij. Op 135 kilometer ten oosten van Montevideo vinden we de populairste toeristenplaats van Uruguay en Zuid-Amerika: Punta del Este. Het moderne vakantieoord met met veel hoogbouw, een grote jachthaven en tal van toeristische voorzieningen is al vele jaren een hit bij Zuid-Amerikanen. Als je de kustlijn verder noordoostelijk volgt dan kom je uit in het trendy en esoterische José Ignacio dat is uitgegroeid tot de plek voor de famous, de topmodellen en de superrijken. Best bijzonder, dit rustieke visserdorpje heeft zijn identiteit weten te behouden dankzij een stricte regelgeving die massatoerisme buiten de deur weet te houden. Verder oostelijk ligt een ander bijzonder kustplaatsje. Cabo Polonio oefent aantrekkingskracht uit op reizigers omdat er nauwelijks voorzieningen zijn maar des te meer natuur in de vorm van stranden, zeehonden en soms ook dolfijnen. Een ander vergelijkbaar gehucht is Punta del Diablo, nabij de grens van Brazilië, waar hoofdzakelijk vissers en kunstenaars wonen. In de omgeving bevinden zich voor natuurliefhebbers Parque Nacional de Santa Teresa en het biosfeerreservaat Bañados del Este (habitat van honderden vogelsoorten). 

Gauchos Uruguay

West-Uruguay: koloniaal Colonia en Uruguayaanse gauchos

Colonia del Sacramento is de koloniale parel van Uruguay. De oudste stad van Uruguay is gelegen aan de Río de la Plata op gelijke hoogte van Buenos Aires dat is gesitueerd aan de andere kant van de Río de la Plata. Colonia, hoofdstad van het gelijknamige departement, werd oorspronkelijk gesticht door de Portugezen om later over te gaan in Spaanse handen. Zowel de Portugese als Spaanse invloeden zijn nog volop terug te vinden en duidelijk van elkaar gescheiden: het Portugese gedeelte vind je in de ommuurde zone en het Spaanse gedeelte daar buiten. Het zal niet verbazen dat het prachtige historische centrum met zijn smalle keienstraatjes en witte huisjes deel uitmaken van het Unesco Werelderfgoed. Niet te missen in het oude centrum is de romantische Calle de los Suspiros, ofwel de straat van de zuchten. Op 137 kilometer ten noorden van Colonia vinden we Mercedes. De hoofdstad en grootste stad van de regio Soriano is fraai gelegen aan de Río Negro waaraan een strook van promenades en tuinen prijkt. Zeker doen in Uruguay: neerstrijken op een estancia en het landelijke Uruguayaanse leven ervaren. Voor een onderdompeling in het Uruguayaanse gaucholeven is Estancia La Sirena een aanrader waar je kunt paardrijden of varen op de rivier. 238 kilometer noordelijker vinden we de tweede grootste stad van Uruguay: Salto. Vooral in cultureel en economisch opzicht onderscheidt Salto zich. Tot de grootste toeristische attracties van Salto behoren de Grandedam (een enorm stuwmeer) en de warmwaterbronnen die zich bevinden tussen Salto en Paysandú, de derde grootste stad van Uruguay. 

Binnenland van Uruguay: festivals en natuurgebieden

Het bescheiden Durazno is niet alleen hoofdstad van het gelijknamige departement maar was in het verleden ook hoofdstad van Uruguay. Durazno ligt midden in Uruguay aan de Yí rivier. De stad staat bekend om zijn festivals. De bekendste daarvan is Pilsen Rock, het grootste rockfestival van Uruguay. Van een andere orde is Festival Nacional del Folclore, een folkloristisch muziekfestijn. Tot de toeristische activiteiten die ondernomen kunnen worden in Durazno en omgeving behoren camperen en recreëren aan de strandjes van de Río Yí. Een stadsicoon en Nationaal Monument aan het centrale plein van Durazno is Iglesia de San Pedro. 271 kilometer oostelijker in de regio Treinta y Tres vinden we Quebrada de los Quervos. Dit beschermde natuurgebied omvat de grootste bergkloof van Uruguay dat beneden doorkruist wordt door het riviertje Yerbal Chico. Het reservaat kent een unieke flora en fauna met gieren en cactussen die alleen in dit gebied van Uruguay voorkomen. 

Feitjes
Grootte: Ruim 176.215 km² (4,7 keer Nederland) 
Inwoners: 3.456.546
Hoofdstad: Montevideo 
 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Uruguay

Reisbestemmingen in Uruguay

Reisorganisaties Uruguay