Reizen in Peru

Peru is één van de meest gevarieerde en mystieke landen van Zuid-Amerika. Voor de komst van de Spanjaarden was Peru het hart van het Incarijk en de bevolking stamt nog steeds grotendeels af van de oorspronkelijke bewoners. De allergrootste toeristische trekpleister van Peru én Zuid-Amerika is het wereldberoemde Machu Picchu dat in 2007 werd gekozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Peru is ook een van de meest biodiverse landen van de wereld waar het Amazoneregenwoud, het Andesgebergte, het Titicacameer en de Colca Canyon, een van de diepste kloven ter wereld, allemaal deel van uitmaken. Last but not least, Peru kent een voortreffelijke gastronomie.

Peru

Incas en Spanjaarden

Peru kent een bewogen en interessante geschiedenis. Wie heeft niet gehoord van de Incas en de Incastad Machu Picchu. De meest aansprekende indiaanse stam uit Peru kende hun Gouden Eeuw tussen 1430 en 1532 en hun rijk bestreek toen een lengte van 4000 kilometer lopend van het huidige Colombia tot het noordwesten van Argentinië. Peru vormde hiervan het hart met Cusco als hoofdstad. Totdat in 1532 Francisco Pizarro met zijn gevolg arriveerde. Een opmerkelijk detail is dat zijn leger slechts 168 Spanjaarden telde, hoewel ze met hun modern wapentuig en paarden beter uitgerust waren dan de Incas . De timing was in ieder geval perfect want de Incaleider Atahualpa was in een machtsstrijd verwikkeld met zijn broer Huascar. De conquistador uit het Spaanse Trujillo wist hier sluw gebruik van te maken, sterker nog, hij draaide zijn hand niet om voor een flink portie bedrog. Hij ontvoerde eerst de ongewapende Inca Huáscar die eerder nieuwsgierig dan bang was voor de Spanjaarden. Pizarro vroeg om een flink som losgeld en toen hij deze eenmaal ontvangen had (letterlijk schatkamers vol met goud) liet hij de Incavorst zonder pardon executeren op de Plaza de Armas in Cusco. Daarna ging het snel. In 1535 stichtte de veroveraar Lima dat zou uitgroeien tot het culturele en bestuurlijke hart van Zuid-Amerika. Met Pizarro liep het overigens evenmin goed af. Reeds in 1541 werd hij in Lima vermoord door Diego de Almagro II en zijn gevolg, een wraakactie voor de executie van zijn vader (Diego de Almagro) die samen met Pizarro Peru veroverde en geldt als de Europese ontdekker van Chili.

Lima: veelzijdige Latijns-Amerikaanse miljoenenstad

In de hectische hoofdstad van Peru wonen ruim 8,5 miljoen Peruanen. Wie door de grijze lucht heen kan kijken, zal merken dat Lima veel smaken heeft. Als je maar een paar dagen de tijd hebt, richt je dan op twee stukken van de stad: het historische centrum en het meer gepolijste Miraflores. Het oude centrum is interessant vanwege de zeer rijke koloniale geschiedenis van Lima, de musea en het ongepolijste Peruaanse stadsleven. De Spaanse koloniale perode vind je volop terug aan de Plaza Mayo. De stad werd hier gesticht en in de rijke kathedraal aan het centrale plein ligt Francisco Pizarro begraven. Niet minder boeiend is het San Francisco complex. In de catacomben liggen honderden schedels en botten opgestapeld, een luguber gezicht! Het welvarende Miraflores is aan de kust gelegen. Naast een groot uitgaansaanbod herbergt de wijk de nodige parkjes, theaters en verrassende markten. Een letterlijk hoogtepunt vormen de kliffen die uitkijken over de Grote Oceaan. Het kustgebied van Lima telt verschillende stranden die populair zijn om te surfen en te paragliden. Maar misschien wel de allergrootste attractie Lima is het onovertroffen culinaire aanbod. Probeer in Lima in ieder geval de beroemde ceviche en de al zo net zo legendarische pisco sour, dé Peruaanse cocktail. 

Cusco en het Incagebied

Cusco, op een hoogte van 3399 meter gelegen, is uitgegroeid tot dé toeristische hoofdstad van Peru. Dit is te danken aan het fraaie oude koloniale centrum van de oude Incahoofdstad en de vondst van Machu Picchu in 1911. Het hart van Cusco wordt gevormd door de Plaza de Armas waaraan imposante koloniale gebouwen als de kathedraal, het Santa Catalina klooster en het Incamuseum liggen. Niet minder aantrekkelijk is de kunstenaarswijk San Blas met zijn smalle, steile straatjes. Cusco is ook een ideale uitvalsbasis voor de Heilige Vallei waar tal van oude Incaplaatsen liggen. Op slechts een paar kilometer van Cusco liggen bijvoorbeeld de ruïnes van het Incafort Sacayhuamán dat gebouwd werd met enorme granieten stenen die de Spanjaarden ook zouden gebruiken. Op 33 kilometer van Cusco ligt een ander groot imposant complex, Písac, bekend om haar landbouwterrassen. Toeristen komen ook af op de nabijgelegen markt. Op 60 kilometer ten noordwesten van Cusco vinden we Ollantaytambo, een van de vertrekpunten voor het Incapad. Ollantaytambo, zowel een stad als een archeologische vindplaats, omvat stenen terrassen en een fort waar de Baños de la Princesa (de baden van de princes) en een Intihuatana (een zonnewijzer) trekpleisters vormen. Een nieuwe magistrale attractie in de omgeving van Cusco is de 'Regenboogberg'. De kleurrijke Vinicunca (5200 meter) ligt midden in de Andes en kan via een stevige hike benaderd worden. 

Machu Picchu en het Incapad

Voor velen het ultieme doel van hun reis naar Peru: Machu Picchu. Deze Incastad is niet alleen een architectonisch meesterwerk maar is ook gelegen in een zeldzaam mooie setting.  Gelegen op een hoogte van 2490 meter en omringd door twee bergtoppen werd ze nooit gevonden door de Spanjaarden. De ruïnes kunnen op verschillende manieren bezocht worden. De intensiefste en mooiste manier is de meerdaagse Incatrail (Spaans: Camino Inca die je onder begeleiding van een gids en dragers leidt door een magisch decor van bergen, wouden en jungles en verschillende Incaruïnes met Machu Picchu als ultimie climax. Maar je kunt ook zoals de meeste reizigers de afstand overbruggen per trein waarbij je arriveert in Aguas Calientes. De panorama's die je vanuit de trein op de Heilige Vallei hebt, zijn al een heel mooi voorproefje. Een steeds populairder wordend alternatief voor Machu Picchu is Choquequirao. Deze oude Incastad toont veel gelijkenissen met Machu Piccchu maar is bij het grote publiek nog nauwelijks bekend. Gelegen aan de ruige Aprimec rivier is Choquequrao pas sinds kort bereikbaar voor toeristen na het aanleggen van een brug. 

Titicacameer: eilanden en inheemse cultuur

Op 391 kilometer ten zuidoosten van Cusco vinden we Puno, de belangrijkste stad aan het oogverblindende Titicacameer. De hoofdstad van de gelijknamige provincie bevindt zich op een hoogte van 3827 meter en dat betekent een flink portie zon met aangename temperaturen overdag. Dit is 's avonds wel anders wanneer het flink afkoelt, soms tot onder het vriespunt. Hoewel Puno over een aardige koloniaal centrum beschikt en redelijk wat uitgaansvertier biedt, wordt de folklorehoofdstad van Peru vooral aangedaan als uitvalsbasis voor het beroemde Titicacameer. Bij de haven van Puno is het dan ook een komen en gaan van passagiersboten die meertours verzorgen. Een boottocht op het prachtige Titicacameer is er een onvergetelijke ervaring. Stel je maar voor dat je vaart onder een strak blauwe hemel bergen en bijzondere eilanden tegemoet varend: van de toeristische rieteilanden van Uros tot het fascinerende Taquile eiland. Het zuidoostelijk gelegen Puno vormt overigens ook een goede tussenstop voor La Paz en Chili, mocht je die kant nog op willen. 

Zuidkust: Pisco, Islas de Ballestas, sandboarden en de Nazcalijnen 

Op 250 kilometer ten zuidwesten van Lima vinden we Pisco dat zijn naam dankt aan het geliefde nationale drankje. Hoewel veel fraaie koloniale gebouwen van de havenstad verwoest zijn tijdens de aardbeving van 2007 wordt de stad nog veel bezocht als uitvalsbasis voor nabijgelegen natuurattracties. Op 27 kilometer ten zuiden van Pisco vinden we Reserva Nacional de Paracas, dat voor een groot deel bestaat uit het schiereiland Paracas. Het reservaat herbergt een grote verscheidenheid aan exotische vogels en zoogdieren als schildpadden en hagedissen. Ook kent het vele stranden waaronder het bekende surfstrand Atenas. Paracas is het belangrijkste stadje van het schiereiland waarvan bootexcursies vertrekken naar Islas de Ballestas. Tot de trekpleisters van de Peruaanse Galápagos behoren pinguïns en uit de kluiten gewassen zeeleeuwen.
Als we verder zuidoostelijk opschuiven komen we uit bij het wonderbaarlijke Huacachina gesitueerd in één van de droogste gebieden ter wereld. Het dorpje van nog geen 100 inwoners dat met de dag populairder wordt, is gelegen bij een oase omgeven door zanddduinen waar sandboarden de populairste activiteit is. Ica, op slechts 4 kilometer van Huacachina, is de wijnstad van Peru. Naast de wijn- en piscobodegas is Museo Regional de Ica een bezoek waard. Als we 150 kilometer zuidelijker opschuiven dan komen we uit bij de stad Nazca in de omgeving van één van Peruaanse topattracties: de Nazcalijnen. De raadselachtige geogliefen van zo'n 300 dieren en mythische wezens werden waarschijnlijk tussen 500 v.Chr. en 500 n.Chr. aangebracht en men denkt dat ze zijn aangebracht om goden te imponeren. Hoewel je de wereldberoemde Nazcalijnen vanuit een uitkijkpunt kunt bekijken is er eigenlijk maar een manier om er optimaal van te genieten: vanuit het vliegtuig.  

Zuid-Peru: Arequipa en canyons

Wie heeft gebivakkeerd in de hogere gelegen delen van Peru kan in Arequipa helemaal tot rust komen. Alles lijkt in de tweede stad van Peru aangenaam: de blauwe heldere lucht, de temperatuur, de gastronomie en het sierlijke oude centrum dat is opgetrokken uit het witte steen afkomstig van de omringende vulkanen. Het weidse Plaza de Armas is het logische vertrekpunt voor een verkenning van Arequipa. Aan dit aangename plein liggen stijlvolle hotels en restaurants en pronkt de enorme witte kathedraal. Hoewel Arequipa veel koloniale hoogtepunten telt, springt het kolossale Santa Catalina klooster eruit. Het Monasterio de Santa Catalina is met zijn wijkjes, patios, rijkdom en legendes overweldigend. Vanwege zijn goede restaurants is Arequipa ook een perfecte bestemming om culinair te genieten van al het lekkers wat de Peruaanse keuken te bieden heeft. Arequipa is verder een uitstekende uitvalsbasis voor omringende natuurschatten, zoals een aantal verbluffende canyons. De beroemdste daarvan is de op 160 kilometer gelegen Cañon del Colca, met 3501 meter de op een na diepste kloof ter wereld. Als je geluk hebt, word je bij de Colca Canyon naast een fantastisch uitzicht ook getrakteerd op voorbijvliegende condors, de grootste vliegende vogel ter wereld. Of ga voor de minder bekende Cañon de Cotahuasi op 400 kilometer ten noordwesten van Arequipa. Deze tussen de besneeuwde bergtoppen van Coropuna en Solimana gelegen canyon (eveneens een van de diepste ter wereld) bevindt zich in een beschermd natuurpark waar vele medicinale planten voorkomen als anijs, munt, en donkere maïs. Daarnaast kun je er heerlijke hotsprings en watervallen verwachten. 

Amazonegebied: junglemetropool Iquitos

Maar liefst de helft van Peru bestaat uit Amazonegebied, hoewel er nog geen vijf procent van de Peruanen. Met ruim 470.000 inwoners is Iquitos de junglemetropool dat alleen bereikbaar per vliegtuig of boot is. Iquitos is ook veel reizigers het vertrekpunt voor een excursie in het regenwoud. Deze levendige stad in het noordoosten van Peru ontwikkelde zich eind 19e eeuw in rap tempo dankzij de rubberhandel. De rubberhausse zorgde voor grote rijkdom en ware rubberbaronnen waaronder de roemruchte Fitzcarraldo. Op 20 kilometer ten zuiden van Iquitos vind je Reserva Nacional Allpahuayo Mishana. Dit nationale reservaat staat bekend om zijn uitzonderlijke biodiversiteit. Zo zijn er 112 amfibiesoorten en circa 600 vogelsoorten. Verder zuidelijk ligt Reserva Nacional Pacaya Samiria dat met 20.800 km² het grootste natuurreservaat van Peru is. Ook Pacaya Samiria staat bekend om zijn talrijke dier- en plantsoorten waarbij inbegrepen jaguars en de arapaima, één van de grootste zoetwatervissen ter wereld. In het zuidoostelijke deel van het Amazonegebied, ten noordoosten van Cusco, ligt Parque Nacional del Manu. In dit Unesco-reservaat, deels toegankelijk voor toeristen, bevinden zich spectaculaire nevelvouden waarbinnen zich tal van exotische dieren ophouden waaronder de toekan, de reuzenotter en de tapir.


Outdoor in de Cordillera Blanca en pre-Incaplaatsen

Op 420 kilometer ten noorden van Lima vinden we Huaraz. Deze outdoorplaats is geliefd bij een internationaal gezelschap hikers en mountainbikes als uitvalsbasis voor de imposante Cordillera Blanca, dat samen met de gebergtes langs de Chileens-Argentijnse grens behoort tot de hoogste bergen van Zuid-Amerika. De Cordillera Blanca strekt zich 200 kilometer in noordwestelijke richting uit en herbergt maar liefst 23 pieken van boven de 5000 meter waaronder de Huascarán, die met 6768 meter meter de hoogste berg van Peru is. De Cordillera Blanca, behorend tot Parque Nacional Huascarán, herbergt ook de grootste concentratie gletsjers in de tropische zone van de wereld en prachtige meren als het kraakblauwe Laguna 69. Huaraz wordt ook aangedaan als uitvalsbasis voor het 86 kilometer oostelijker gelegen Chavín de Huantar, Peru's belangrijkste pre-Incaplaats. Het 800 v.Chr. gebouwde compex geldt als het enige bewaard gebleven overblijfsel van de Chavíncultuur. Het belangrijkste gebouw van Chavín de Huántar is de hoofdtempel die onder meer ondergrondse gangen herbergt. Ook een aanrader als uitvalsbasis voor het nationaal park Huascarán is Caraz, dat 70 kilometer boven Huaraz ligt. Het dorp is kleiner en rustiger en bevindt zich bovendien dichter bij de hike vertrekpunten.

Noord-Peru: koloniale architectuur, moddersteden en surfplekken

Op 551 kilometer ten noorden van Lima bevindt zich de havenstad Trujillo, de grootste stad in het noorden van Peru. De derde stad van Peru heeft reizigers vooral koloniale architectuur en musea én een aantal opvallende archeologische steden te bieden. Op slechts 5 kilometer van Trujillo bevindt zich de modderstad Chan Chan. De oude hoofdstad van het Chimúrijk voortkomend uit de Moche- en Chimúcultuur wordt gezien als de grootste precolumbiaanse stad van Zuid-Amerika en grootste adobestad ter wereld. Het gebied van 20 km² werd gerealiseerd tussen 850 en 1470 en omvatte ooit negen paleizen waarvan nu het Tschudipaleis nog bezocht kan worden. Eveneens een creatie van modder vormen de dubbele piramides Hueca del Sol en Hueca de la Luna die geflankeerd wordt door de Cerro Blanco. Wie in Trujillo bivakkeert en even strand wil meepakken, kan een uitstapje maken naar het nabijgelegen Huanchaco, een relaxt surfstadje. Op 204 kilometer ten noorden van Trujillo vinden we het levendige Chiclayo. De vierde stad van Peru biedt een aantal koloniale bezienswaardigheden maar wordt door toeristen vooral aangedaan vanwege het nabijgelegen Museo Tumbas Reales de Sipán. Dit spectaculaire museum in de stad Lambayeque toont de ontdekking van het graf van Señor de Sipán, een oude heerser uit de 3e eeuw. Deze grootse precolumbiaanse tombe werd in 1987 ontdekt door de Peruaanse archeoloog Walter Alva. Voor archeologische voorwerpen van de Moncha- en Incaculturen kun je het eveneens in Lambayeque gelegen Museo Arqueológico Nacional Brüning bezoeken. Verder naar het noorden bij de grens van Ecuador bevinden zich een aantal betere Peruaanse surfstranden. De populairste bestemming aan deze kuststrook is Máncora. De badplaats trekt een bont gezelschap van Zuid-Amerikaanse toeristen, gringos én surfers die afkomen op de fantastische golven. Feestgangers slaan in Máncora toe tijdens het zomerseizoen dat loopt van december tot april. In het uiterste noorden van Peru valt voor natuurliefhebbers van alles te beleven met reservaten als Santuario Nacional Manglares de Tumbes (bekend vanwege zijn mangrovebos) en Parque Nacional de Tubes (dankzij 270 vogelsoorten populair bij vogelaars). 


Culinair Peru

De Peruaanse keuken wordt hevig bewierookt in de internationale culinaire wereld. Het geheim? De reusachtige verscheidenheid aan producten dankzij de talrijke landschappen, de verscheidene microklimaten en de visrijke oceaan. Een andere verklaring voor het succes is de genialiteit van een aantal Peruaanse chef-koks die tot beste ter wereld horen. De bekendste daarvan is Gastón Acurio, maar ook Virgilio Martínez Véliz, weet er lustig op los te combineren. Daarnaast stelt de Peruaanse keuken zich open voor buitenlandse invloeden wat leidt tot zeer interessante fusions. Het bekendste Peruaanse gerecht is zonder twijfel ceviche: rauwe vis gemarineerd in limoensap al dan niet gecombineerd met ui, aji (een scherpe peper), maïs en tal van andere producten. Lima kent een oneindig aantal cevicherías en is dan ook de hoofdstad van de ceviche. Evenmin weg te denken in de Peruaanse keuken is de aardappel. Peru telt maar liefst 3000 soorten waarvan de meeste zoet zijn. De al zeer rijke Peruaanse keuken kent ook nog een aparte stroming genaamd chifa, een mix van de Peruaanse en de Chinese keuken. Voor avontuurlijke fijnproevers is Lima het mekka voor de Peruaanse fusion-keuken. Naast de hoofdstad mag ook het geriefelijke Arequipa niet onvermeld blijven als culinaire topstad, in het bijzonder voor lunches. Lekker eten hoeft in Peru niet duur te zijn, zeker als je je stort op de eerdergenoemde chifa. Of ga 's middags net als veel Peruanen voor een menu del dia, vaak een hoofdgerecht en een soep waarmee je voor de rest van de dag wel zoet bent. Tenslotte mag natuurlijk niet het nationale drankje van Peru onbesproken blijven: pisco. Deze sterke drank gedestileerd uit druiven wordt ook geserveerd in het populairste Peruaanse drankje: Pisco Sour. Opgeklopt eiwit met limoen en pisco zorgen tezamen voor een heerlijke zuurzoete cocktail. 


Feitjes 
Grootte: 1.285.216 km² (34,4 keer Nederland)
Inwoners: 31.488.625
Hoofdstad: Lima

 

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Peru

Reisbestemmingen in Peru

Reisorganisaties Peru