In het zuidoosten van Peru vinden we het drukke en ietwat chaotische Ica, goed voor ruim 250.000 inwoners. De provincie van Ica mag dan erg droog zijn, het gebied rondom Ica is erg vruchtbaar en rijkelijk bezaaid met akkers met katoen, druiven en andere vruchten. In 1563 werd de hoofdstad van de gelijknamige provincie door de Spanjaarden gesticht wat samenging met het planten van wijngaarden. Dit maakt Ica de wijn capital van Peru en één van de grote piscoproducenten. Een andere toeristentrekker van Ica is Museo Regional de Ica, beroemd vanwege de opmerkelijke schedels uit de Paracas-cultuur. 


Het beste museum van Zuid-Peru

Als je iets van de geschiedenis en de cultuur van deze regio wilt begrijpen dan is een bezoek aan Museo Regional de Ica een aanrader. Zo zijn er voorwerpen van de Nazca- en Incacultuur te bekijken. Maar het meest tot de verbeelding spreken de gedeformeerde schedels uit de Paracascultuur. Gedeformeerd? Dat zit zo. Bij jonge kinderen was het gebruikelijk dat planken heel strak aan het hoofd werden gemaakt met als doel de schedels te deformeren. Wanneer de planken aan de zijkant van het hoofd werden bevestigd, groeide de schedel in een soort punt omhoog. Soms werden de planken aan de voor- en achterkant van het hoofd bevestigd en groeide de schedels in de breedte. De schedels die in het museum te zien zijn, laten dit heel goed zien. In de tuin van het museum bevindt zich een grote maquette van de Nazcalijnen. Zeker een aardig voorproefje voor wie de Nazcalijnen nog vanuit de lucht gaat bekijken.


Wijn en pisco proeven

Als grootste wijnproducent van Peru mag wijn en pisco niet ontbreken bij een bezoek aan Ica. Door het droge woestijnklimaat heeft de druif - en dus de wijn - een erg zoete smaak. Zelfs de semi-seco, halfdroge wijn, wordt door Europeanen nog als erg zoet ervaren. Hoewel Peru van zichzelf geen wijnland is, komen er uit de regio Ica toch lekkere wijnen, zoals Intipalka, Doña Ana of Tacama. Hoewel het welbekende Peruaanse drankje pisco uit de nabijgelegen stad Pisco komt, zijn er ook in de buurt van Ica behoorlijk wat pisco producenten te vinden. De wijn en pisco uitproberen? Rondom de Plaza de Armas vind je verschillende winkels waar je pisco en wijn kunt proeven en kopen. Of nog leuker, bezoek een van de wijn- en piscobodega's om alle ins en outs te weten. Je kunt de bodega's het hele jaar door bezoeken, maar de beste periode is tijdens de oogst tussen eind februari en april. Tijdens de oogstperiode wordt ook Fiesta de la Vendimia gevierd. Tijdens dit oogstfeest worden processies gehouden, gedanst, muziek gemaakt en zijn er paardenshows om de oogst te vieren. Veelbezochte bodega's? Daartoe behoren Bodega Vista Alegre en Bodega Tacama. 


Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring