Terug

Zuid-Amerikaanse wijnen voor beginners

23-05-2019 Redactie

Zuid-Amerika is na Europa het belangrijkste wijnproducerende continent. Hoe is dit zo ontstaan en wat is eigenlijk het geheim van de kwalitatieve en scherp geprijsde Zuid-Amerikaanse wijnen? In dit artikel lees je meer over Argentinië en Chili, respectievelijk het vijfde en zesde wijnland ter wereld. Maar ook aandacht voor minder bekende Zuid-Amerikaanse wijnlanden als het opkomende Uruguay. Verder kom je meer te weten over de bekendste druiven en wijngebieden van Zuid-Amerika, net als prominente wijnhuizen. Tenslotte ook suggesties voor een cursus Spaans & Wijn. Por supuesto geven we mooie tips voor betaalbare Zuid-Amerikaanse wijnen die gewoon in jouw supermarkt of wijnzaak in Nederland zijn te vinden. 


Zuid-Amerikaanse druivenrassen

Welke druivenrassen vinden we zoal in Zuid-Amerika? We komen opvallend veel Europese en in het bijzonder Franse druivenrassen tegen: Cabernet Sauvignon, Merlot, Carménère, etcetera. Reeds in de 16e eeuw introduceerden Spaanse conquistadores de eerste druivenstokken in Chili. Maar ook na de onafhankelijkheid van de Zuid-Amerikaanse landen bleven Europeanen naar Zuid-Amerika komen. Zo vestigden Europese wijnboeren zich op het continent na het uitbreken van wijnziektes aan het eind van de 19e eeuw. Terug naar typische Zuid-Amerikaanse druiven. De allerbekendste Zuid-Amerikaanse druif is natuurlijk de Malbec, inmiddels een synoniem voor Argentijnse wijn. De Malbec druiven kennen doorgaans een inktzwarte kleur en zijn rijk aan tannines. De hooggelegen en zonovergoten Mendozastreek in combinatie met veel zwarte bramen en bessen staan garant voor een soepele en intense smaak. De nationale druif van Uruguay  is de robuuste Tannat, die een soortgelijke ontwikkeling lijkt door te maken als de Malbec. Dat wil zeggen dat ze steeds meer als Uruguayaanse druif wordt beschouwd, hoewel oorspronkelijk uit Frankrijk, net als de Malbec. De Tannats uit Uruguay zijn van nature wat zachter en verfijnder dan de Franse en dat proef je. Ook goed om te weten voor de wijndrinker: de tannine rijke Tannat geldt als de gezondste druif ter wereld!

De bekendste Zuid-Amerikaanse wijnlanden 

Argentinië is het vijfde grootste wijnland te wereld en geniet internationale faam vanwege de malbec. Het Argentijnse Mendoza geldt als het bekendste Zuid-Amerikaanse wijngebied en neemt circa driekwart van de Argentijnse productie voor zijn rekening. Chili is het op zes na grootste wijn producerend wijnland ter wereld en misschien wel het allerbeste land ter wereld als het gaat om prijs-kwaliteitsverhouding. De Chilenen blinken dan ook uit in de Nederlandse supermarkten en kwalitatieve wijnen spot je al voor minder dan 5 euro. De fijne prijzen voor deze verre wijnen zijn te verklaren door de grote producties en de lage loonkosten. Dat scheelt het nodige met de andere continenten. Een opkomend wijnland om in je achterhoofd te houden is Uruguay wiens wijnen we voorzichtig zien opduiken in Nederlandse wijnzaken en supermarkten met een beetje lef.  


Argentijnse wijnen

Net als in Chili brachten Spaanse veroveraars de eerste druiven naar Argentinië en ontdekten rap dat het klimaat aan de voet van het Andesgebergte gemaakt was voor wijnbouw. De wijngeschiedenis van Argentinië is net zo grillig als haar economie. Maar gelukkig is er sinds de jaren 80 van de vorige eeuw een duidelijke opwaartse trend waar te nemen dankzij de herplanting van kwalitatieve druiven. Argentinië telt grofweg tien wijngebieden die zich allemaal ten oosten van de Andes bevinden. Mendoza is met afstand de bekendste Argentijnse wijnregio. Met jaarlijks ruim een miljoen wijntoeristen kunnen we gerust spreken van een wijnbedevaartsoord. Karakteristiek voor de Mendozastreek is de droogte en dat maakt irrigatie onvermijdelijk. San Juan, een stuk minder bekend dan Mendoza, is het tweede belangrijkste wijngebied van Argentinië. Bekend om haar diversiteit met druiven als Syrah, Cabernet sauvignon en Sauvignon Clanc die zich er kip lekker voelen. Hoewel Cafayate maar een kleine vijf procent van de Argentijnse wijnproductie voor z'n rekening neemt, geniet ze bij insiders veel bekendheid dankzij haar jonge droge witte wijnen. Nog meer Argentijnse wijnregio's? La Rioja (niet te verwarren met haar beroemde Spaanse naamgenoot), Catamarca, Jujuy, en La Pampa. Bodega Catena Zapata geldt als één van de bekendste Argentijnse wijnhuizen met een historie die helemaal teruggaat tot 1902. Kennis maken met Argentijnse wijnen in Nederland is bepaald niet moeilijk. Zo haal je bij de Aldi de opmerkelijk fruitige Malbec 2018 of 2019 al op voor minder dan 4 euro.   

Chileense wijnen

De uitzonderlijke geografische ligging tussen de Grote Oceaan en de Andes in, de royale zon en de gematigde temperaturen maken Chili een ware wijnkampioen. Ook op biologisch vlak blinken de Chileense wijnen uit waarbij relatief weinig irrigatie benodigd is. Een van de prominentste wijnhuizen van Chili is Viña La Rosa. Hoewel al ruim 175 jaar oud geldt ze als Chili's modernste wijnbedrijf - niet stil blijven staan dus. Chili telt 14 wijnregio's en de meeste zijn centraal gelegen ten zuiden van Santiago de Chile. Central Valley is een groot gebied in het midden van het land dat onderverdeeld kan worden in verschillende wijngebieden. De bekendste wijnregio van Central Valley is Maipo, vaak omschreven als elegant en klassiek. Colchagua Valley geldt als een veelbelovende wijnregio die veel van de beste rode wijnen voortbrengt en ook biologische uitblinkt. Rapel Valley, meer naar de zee gelegen, produceert zowel voordelige als exclusieve wijnen en blinkt vooral uit in aromatische rode wijnen. Rapel Valley kent een warm en droog klimaat en veelgebruikte druiven daar zijn Cabernet Sauvignon, Syrah en Carménère. Een nieuwkomer is Casablanca Valley waar vooral witte wijnen worden geproduceerd. Omdat Casablanca het dichtst bij de zee is gelegen rijpt de druif gelijkmatig wat garant staat voor een superieure kwaliteit. Op 250 km ten zuiden van Santiago vinden we Maule Valley, één van de oudste en grootste Chileense wijnregio's. De wijnregio staat bekend om haar sappige rode wijnen met de cabernet sauvignon in de hoofdrol. Curicó Valley maakt deel uit van Maule Valley en is goed voor circa 17.000 ha aan wijngaarden. Op 190 km ten zuiden van Santiago gelegen werd ze op de kaart gezet door de Spaanse wijnmaker Miguel Torres die hier in de jaren 70 aan het experimenteren ging met nieuwe technieken. Wat vinden we zoal voor moois in Nederland? In de Aldi maken ze het bont met twee mooie Chileense wijnen rond de 4 euro: El Árbol 2019 Carbernet Sauvignon (3,79 euro) en El Árbol 2019 Carbernet Sauvignon, Syrah (4,29), beide warm aanbevolen door Hamersma. Al vele jaren een hit, Cono Sur, zo ook de Merlot 2019 editie. Vers van de pers van wijnhuis Viña la Rosa: La Capitana 2019 Merlot. 'Schaduwrijke pruimen, donkere bramen, zwarte bessen, koffietonen en wuivende laurier' - kortom een eigenzinnige topper door Hamersma beloond met een negen. Uruguayaanse wijnen

Uruguay geldt als de grote belofte van Zuid-Amerika. Het waren conquistadores die de eerste wijnstokken naar Uruguay brachten. Maar de wijngaarden kregen echt vorm met de komst van Baskische immigranten een aantal eeuwen later in 1870. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw worden er grote kwalitatieve sprongen gemaakt met de Uruguayaanse wijn. Met een productie van 67.000 ton en 8.023 hectare aan wijngaarden is Uruguay momenteel de vierde producent van Zuid-Amerika. Maar bedenkt dat het land slechts 5% van zijn productie exporteert. In Uruguay zijn 15 wijnregio's te onderscheiden. Tot de bekendste behoren Canelones, Montevideo, Colonia, Maldonado en San José. De meeste wijnregio's bevinden zich in de heuvels ten noorden van Montevideo waarvan Canelones en Montevideo het grootste deel voor hun rekening nemen. De nationale druif van Uruguay is de tannat. Niet alleen een ware krachtpatser maar tevens de gezondste druif ter wereld dankzij de grote concentratie resveratrol. De tannat brengt stevige dieprode wijnen voort met de nodige tannines waarvan we dondersgoed weten dat die magistraal combineren met fijne stukken vlees. Naast de tannat wordt in Uruguay veel gewerkt met de Merlot en de Cabernet Sauvignon. Hoewel Uruguay vooral bekend staat om zijn rode wijnen worden er ook witte wijnen geproduceerd. Een opvallende en inmiddels wereldberoemde witte druif die we in Uruguay tegenkomen is de door Galicische immigranten meegebrachte Albariño. Andere veelgebruikte witte druiven vormen de Chardonnay en de Sauvignon Blanc. Een zeer fraaie en betaalbare Uruguayaanse wijn is de Garzón uit 2018,  natuurlijk met tannat en een vleugje merlot. 'Frisheid en gelaagdheid', zegt Hamersma die hem met een 9- beoordeelt. 


Peruaanse en Boliviaanse wijnen

Wie zegt Peru, zegt natuurlijk Pisco, een sterkedrank gedestilleerd uit druiven. Een brandy of nog preciezer: een brandewijn. Peru ligt net als Chili ingeklemd tussen de Andes en de Grote Oceaan maar kent beduidend minder regen. Ica geldt als de wijnhoofdstad van Peru. Tot de belangrijkste druivenrassen van Peru behoren de negramoll, malbec en cabernet sauvignon. Bolivia onderscheidt zich vooral vanwege de hoogtes van haar wijngaarden tussen de 1600 tot wel 3000 meter.

Combi Spaans & Zuid-Amerikaanse wijn

Spaans leren combineren met een wijncursus? Dit kan bij Tandem Santiago in Chili. Zij verzorgen een module met vier lessen onder leiding van een sommelier waarbij je een wijngaard in Chili bezoekt. De cursus omvat een wijnproeverij (cata) waarbij je vijf verschillende Chileense wijnen proeft. Het doel is daarbij om je een volledig overzicht van de Chileense Enologie te geven. Na de cursus ben je in staat om bij elke gelegenheid de juiste Chileense wijn te kiezen. De lessen worden gehouden van 18.30 to 22.00 uur. Aan bod komen de volgende thema's: de Wijnvalleien van Chili; Druiven geteeld in Chili; Proefprocedures; de Chileense wijnindustrie en de Chileense wijngaarden. Je kunt kiezen uit de wijngebieden Santa Carolina, Concha y Toro, Cousiño Macul en Aquitania. 
Terug
 • 06-10-2021 - Reizen naar Argentinië: toeristen weer welkom!
 • 27-09-2021 - Spaans leren tijdens een zonvakantie op de Canarische Eilanden
 • 25-09-2021 - Het nieuwe reizen na corona: duurzaam en verantwoord in de Spaanstalige wereld
 • 30-07-2021 - Op vakantie? Deze verzekeringen heb je nodig
 • 23-07-2021 - Studeren in Spanje: dit zijn de voordelen
 • 10-07-2021 - De mooiste nationale parken van Spanje
 • 09-07-2021 - Vakantie aan de Spaanse kust; 4 x doen vanuit de Costa Brava
 • 18-06-2021 - Thuisstudie Spaans? Dit zijn de beste tips
 • 14-05-2021 - Rechtenstudie in Spanje en Mexico: hoe werkt het?
 • 21-04-2021 - Spaanse wijn voor beginners
 • 09-03-2021 - Op luxe campingvakantie in Spanje
 • 22-12-2020 - Versoepeling van Amerikaanse reisbeperkingen naar Spaanstalige landen onder Joe Biden?
 • 03-09-2020 - Tips voor het leren van Spaans buiten de lessen om
 • 07-08-2020 - Vakantie vieren op Mallorca en Covid-19
 • 15-07-2020 - Vakantiehuis met zwembad in Spanje: 3 topbestemmingen
 • 16-06-2020 - Spanje in je huiskamer: Spaanse talenscholen bieden online cursussen Spaans
 • 14-06-2020 - Tien tips om dagelijks Spaans te gebruiken
 • 26-05-2020 - Nederlandse taalscholen schakelen razendsnel over op online cursussen Spaans
 • 24-04-2020 - Wat voor een soort reisverzekering heb je nodig?
 • 10-04-2020 - Het financieren van een reis door Zuid-Amerika
 • 27-03-2020 - Duurzaam overnachten: 7 tips
 • 12-03-2020 - Hoe open je een bedrijf in Spanje?
 • 10-03-2020 - Een roadtrip door Andalusië
 • 06-03-2020 - Tips voor Spaans leren in Ecuador
 • 13-02-2020 - Zo vier je carnaval op de Canarische Eilanden
 • 20-01-2020 - De beste gratis apps om Spaans te leren
 • 12-01-2020 - Sánchez Catering: een authentiek Spaans cateringbedrijf in Nederland
 • 17-12-2019 - Kerst in Spanje
 • 20-11-2019 - De zeven leukste activiteiten voor je rondreis door Ecuador
 • 28-10-2019 - De zonnigste plekken om Spaans te leren in de winter
 • 17-10-2019 - De beste Spaanstalige series op Netflix
 • 14-10-2019 - Vijf avontuurlijke activiteiten die je niet mag missen tijdens je rondreis door Mexico
 • 16-09-2019 - Zeven dagen in verbluffend Biskaje
 • 02-09-2019 - De beste podcasts om Spaans te leren
 • 10-06-2019 - Alles wat je moet weten over de pelgrimsroute naar Santiago
 • 23-05-2019 - Zuid-Amerikaanse wijnen voor beginners
 • 21-12-2018 - Shoppen in Valencia: hier moet je zijn
 • 02-08-2018 - Beleef het pure Spaans van Valladolid met La Casa del Español
 • 07-05-2018 - Galicië ontdekken met OntdekGalicie
 • 07-02-2018 - Hispania: passie voor studenten en de Spaanse taal en cultuur
 • 31-08-2017 - Spaans leren in de Picos de Europa
 • 03-08-2017 - Costa de Valencia: Spaans in de Praktijk
 • 05-05-2017 - Ontmoet de wereld bij El Carmen Spanish School in Valencia
 • 14-03-2017 - Effectief woordjes Spaans leren: zo doe je dat
 • 24-01-2017 - IMSOL viert 25-jarig bestaan
 • 01-06-2016 - La Herradura: Spaans in Uruguay
 • 01-05-2016 - Tandem San Sebastian: Spaans en Baskische cultuur
 • 29-02-2016 - Spaans en reizen in Peru met Amauta en Dos Manos
 • 01-01-2016 - Spaans met de mensen van San Juan
 • 28-10-2015 - Taalschool Andalusi: Spaans voor alle leeftijden in Malaga
 • 29-09-2015 - IMSOL: Spaanse lessen en excursies in Granada
 • 31-08-2015 - Tía Tula: Spaans in de academische hoofdstad van de Spaanse taal
 • 01-08-2015 - Estudio Sampere: Spaanse lessen voor buitenlandse studenten sinds 1956
 • 01-07-2015 - QueBueno: praktische cursussen Spaans in Breda
 • 31-05-2015 - Tenidioma: Cursussen Spaans in Jerez de la Frontera sinds 1984
 • 30-04-2015 - Cervantes College: Praktijkgerichte taalcursussen in mediterraans Murcia!
 • 30-04-2015 - Taalcursus en stage in Spanje: het beste wat je ooit zal overkomen!
 • 31-03-2015 - Instituto Hemingway: Spaans in Bilbao
 • 30-03-2015 - 10 Handige reisapps voor Spanje en Latijns-Amerika
 • 03-03-2015 - Tandem Santiago de Chile: Spaans leren aan de voet van de Andes
 • 22-02-2015 - Yerba mate: de gezelschapsdrank van Zuid-Amerika
 • 31-01-2015 - Proyecto Español, Alicante: Moderne taalschool in het hart van de Costa Blanca
 • 31-01-2015 - Carnaval in Spanje en Latijns-Amerika: Het kleurrijkste feest van het jaar!
 • 30-12-2014 - Tips voor een goede taalschool in Spanje
 • 02-12-2014 - Reistips voor Catalonië
 • 30-11-2014 - Spaans met een lach in Utrecht en Veenendaal
 • 30-11-2014 - Kerst in Latijns-Amerika
 • 27-11-2014 - Bioparc Valencia: Op avontuur in het hart van Afrika
 • 16-11-2014 - Spaanse lekkernijen om je vingers bij af te likken!
 • 28-10-2014 - WAYRA Spanish Institute: Een tropisch paradijs aan de Costa Ricaanse kust
 • 28-10-2014 - Intercambios: Oefen je Spaans met native speakers!
 • 29-09-2014 - Route 66 Idiomas uit Valencia: Een persoonlijke taalschool met Nederlandse roots
 • 29-09-2014 - 4 tips voor het plannen van een vakantie in Latijns-Amerika
 • 29-08-2014 - Pop Wuj: taalschool in Quetzaltenango met hart voor de lokale bevolking
 • 31-07-2014 - Taal 4U: Spaanse les voor particulieren en bedrijven in West-Brabant
 • 31-07-2014 - De 4 leukste zomerfestivals met een Spaans tintje!
 • 01-07-2014 - Spanish at Locations: Avontuurlijke taalreizen in Costa Rica en Panama
 • 30-05-2014 - Mountain and Language: een taalschool met een unieke ligging
 • 29-05-2014 - TIP: Verbeter je Spaans op muzikale wijze!
 • 30-04-2014 - Taller Flamenco: Spaans en Flamenco in Sevilla
 • 01-04-2014 - Local Dreamers: hart voor Ecuador
 • 28-03-2014 - Macho, flamenco en siësta: leenwoorden uit het Spaans en Nederlands
 • 28-02-2014 - Molinos de Viento: oudste Spaanse taalschool van Amsterdam
 • 28-02-2014 - K2 Internacional: Spaans in historisch Cádiz
 • 26-02-2014 - Telefoon opnemen in Spanje en Latijns-Amerika
 • 14-02-2014 - Escuela Montalbán in Granada: Spaans met een Andalusisch tintje
 • 14-02-2014 - Blablablar: kleine persoonlijke taalschool in Culemborg
 • 14-02-2014 - On Spain Málaga: Spaans aan het strand
 • 14-02-2014 - Español Universal: Spaanse taal en cultuur in Haarlem
 • 14-02-2014 - Elebaires: Spaanse les in Buenos Aires
 • 13-02-2014 - El Abanico: de oudste Spaanse taalschool van Rotterdam
 • Rubrieken

  Over Spaanstalige Wereld

  Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
  Disclaimer - Privacy verklaring