Terug

Zuid-Amerikaanse wijnen voor beginners

23-05-2019 Redactie

Zuid-Amerika is na Europa het belangrijkste wijnproducerende continent. Hoe is dit zo ontstaan en wat is eigenlijk het geheim van de kwalitatieve en scherp geprijsde Zuid-Amerikaanse wijnen? In dit artikel lees je meer over Argentinië en Chili, respectievelijk het vijfde en zesde wijnland ter wereld. Maar ook aandacht voor minder bekende Zuid-Amerikaanse wijnlanden als het opkomende Uruguay. Verder kom je meer te weten over de bekendste druiven en wijngebieden van Zuid-Amerika, net als prominente wijnhuizen. Voor wie zich aangesproken voelt voor een cursus Spaans & Wijn in Zuid-Amerika doen we aanbevelingen. Natuur geven we ook tips voor betere betaalbare Zuid-Amerikaanse wijnen die gewoon in jouw supermarkt of wijnzaak verkrijgbaar zijn. 

Zuid-Amerikaanse druivenrassen 

Welke druivenrassen vinden we in Zuid-Amerika? We komen opvallend veel Europese en in het bijzonder Franse druivenrassen tegen: Cabernet Sauvignon, Merlot, Carménère, Tannat en natuurlijk de Malbec. Reeds in de 16e eeuw introduceerden Spaanse conquistadores de eerste druivenstokken in Chili. Maar ook na de onafhankelijkheid van de Zuid-Amerikaanse landen bleven Europeanen naar Zuid-Amerika komen. Na het uitbreken van wijnziektes in Europa aan het eind van de 19e eeuw bijvoorbeeld. Maar wat zijn nu typische Zuid-Amerikaanse druiven? De allerbekendste Zuid-Amerikaanse druif is Malbec, inmiddels synoniem voor Argentijnse wijn en in die hoedanigheid veel bekende dan de Franse oorsprong. De Malbec druiven kennen een inktzwarte kleur en zijn rijk aan tannines. De hooggelegen en zonovergoten Mendozastreek in combinatie met veel zwarte bramen en bessen staan garant voor die soepele en intense smaak. De nationale druif van Uruguay? Dat is de robuuste Tannat, die een soortgelijke ontwikkeling doormaakt als Malbec. Dat wil zeggen dat ze steeds meer als Uruguayaanse druif wordt beschouwd. Maar de Tannats uit Uruguay zijn van nature zachter en verfijnder dan de Franse en dat proef je! Voor een wijndrinker ook goed om te weten: de tannine rijke Tannat geldt als de gezondste druif ter wereld!

Chileense wijnen

Het op zes na grootste wijn producerend wijnland ter wereld en misschien wel het allerbeste land ter wereld als het gaat om prijs-kwaliteitsverhouding: Chili! De Chilenen blinken dan ook uit in de Nederlandse supermarkten. Kwalitatieve wijnen spot je al voor minder dan 5 euro. De fijne prijzen voor deze verre wijnen zijn te verklaren door de grote producties en de lage loonkosten. Dat scheelt het nodige met de andere continenten. De uitzonderlijke geografische ligging tussen de Grote Oceaan en de Andes in, de royale zon en de gematigde temperaturen maken Chili een ware wijnkampioen. Ook op biologisch vlak blinken de Chileense wijnen uit; relatief weinig irrigatie is benodigd. Een van de prominentste wijnhuizen van Chili? Dat is Viña La Rosa. Hoewel al ruim 175 jaar oud geldt ze als Chili's modernste wijnbedrijf - niet stil blijven staan dus. 

14 wijnregio's tellend zijn de meeste Chileense wijnregio's centraal gelegen ten zuiden van Santiago de Chile. Central Valley is een groot gebied in het midden van Chili onder te verdelen in verschillende wijngebieden. De bekendste wijnregio van Central Valley is Maipo - vaak omschreven als elegant en klassiek. Colchagua Valley geldt als een veelbelovende wijnregio die veel van de beste rode wijnen voortbrengt en ook biologische uitblinkt. Meer naar de zee gelegen produceert Rapel Valley zowel voordelige als exclusieve wijnen, hoewel ze uitblinkt in aromatische rode wijnen.  Met een warm en droog klimaat zijn veelgebruikte druiven in Rapel Valley Cabernet Sauvignon, Syrah en Carménère. Een Chileense nieuwkomer is Casablanca Valley. Daar worden vooral witte wijnen geproduceerd. Omdat Casablanca het dichtst bij de zee ligt, rijpt de druif gelijkmatig; een garantie voor een superieure kwaliteit. Op 250 km ten zuiden van Santiago vinden we ook nog Maule Valley. Één van de oudste en grootste Chileense wijnregio's. De wijnregio staat bekend om haar sappige rode wijnen met de cabernet sauvignon in de hoofdrol. Deel uitmakend van Maule Valley is Curicó Valley goed voor circa 17.000 ha aan wijngaarden. Op 190 km ten zuiden van Santiago gelegen werd ze op de kaart gezet door de Spaanse wijnmaker Miguel Torres die hier in de jaren 70 aan het experimenteren ging met nieuwe technieken.

Welke betere Chileense wijnen vinden we momenteel in Nederland? Cono Sur is al vele jaren een hit. Zo ook de fluwelen Merlot Bicicleta 2019 editie. Als we een paar euro's hoger gaan zitten dan is de La Capitana 2019 Merlot van het gerenommeerde wijnhuis Viña la Rosa een zeer interessante keuze. 'Schaduwrijke pruimen, donkere bramen, zwarte bessen, koffietonen en wuivende laurier', aldus Hamersma die hem met een negen beloonde. Blind kopen; prijs rond de 10 euro. In de Chileense bovencategorie zit ook de verfijnde biologische Novas Gran Reserva Carmenere Cabernet Sauvignon uit 2019/2020 (ruim 8 euro). 

Argentijnse wijnen

Argentinië is het vijfde grootste wijnland te wereld. De Argentijnse wijnen geniet internationale faam vanwege de malbec. Het uitgestrekte Mendoza dat circa driekwart van de Argentijnse productie voor zijn rekening neemt, geldt als het bekendste Zuid-Amerikaanse wijngebied. Net als in Chili brachten Spaanse veroveraars de eerste druiven naar Argentinië. De conquistadores ontdekten rap dat het klimaat aan de voet van het Andesgebergte gemaakt is voor wijnbouw. De wijngeschiedenis van Argentinië is net zo grillig als haar economie.  Gelukkig is er sinds de jaren 80 van de vorige eeuw een duidelijke opwaartse trend waar te nemen dankzij de herplanting van kwalitatieve druiven. Argentinië telt grofweg tien wijngebieden die zich allemaal ten oosten van de Andes bevinden. Mendoza is met afstand de bekendste Argentijnse wijnregio. Met jaarlijks ruim een miljoen wijntoeristen kunnen we gerust spreken van een wijnbedevaartsoord. Karakteristiek voor de Mendozastreek is de droogte en dat maakt irrigatie onvermijdelijk. San Juan, een stuk minder bekend dan Mendoza, is het tweede belangrijkste wijngebied van Argentinië. Bekend om haar diversiteit met druiven als Syrah, Cabernet sauvignon en Sauvignon Clanc die zich er kip lekker voelen. Hoewel Cafayate maar een kleine vijf procent van de Argentijnse wijnproductie voor z'n rekening neemt, geniet ze bij insiders veel bekendheid dankzij haar jonge droge witte wijnen. Nog meer Argentijnse wijnregio's? La Rioja (niet te verwarren met haar beroemde Spaanse naamgenoot), Catamarca, Jujuy, en La Pampa. Bodega Catena Zapata geldt als één van de bekendste Argentijnse wijnhuizen met een historie die helemaal teruggaat tot 1902. Kennis maken met Argentijnse wijnen in Nederland is bepaald niet moeilijk. Zo haal je bij de Aldi de opmerkelijk fruitige Malbec 2018 of 2019 al op voor minder dan 4 euro.   


Uruguayaanse wijnen

Een opkomend wijnland - Uruguay geldt dan ook als de grote belofte van Zuid-Amerika - om in je achterhoofd te houden is Uruguay. We zien ze voorzichtig opduiken in Nederlandse wijnzaken en supermarkten. Het waren conquistadores die de eerste wijnstokken naar Uruguay brachten. Maar de wijngaarden kregen echt vorm een aantal eeuwen later in 1870 met de komst van Baskische immigranten. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw zijn er grote kwalitatieve sprongen gezet met de Uruguayaanse wijn. Met een productie van 67.000 ton en 8.023 hectare aan wijngaarden is Uruguay momenteel de vierde producent van Zuid-Amerika. Maar bedenkt dat het land slechts 5% van zijn productie exporteert.
De nationale druif van Uruguay is de tannat. Een ware krachtpatser. Én tevens de gezondste druif ter wereld dankzij de grote concentratie resveratrol. De tannat brengt stevige dieprode wijnen voort met de nodige tannines. En die combineren magistraal met fijne stukken vlees. Naast de tannat wordt in Uruguay veel gewerkt met de Merlot en de Cabernet Sauvignon. Hoewel Uruguay vooral bekend staat om zijn rode wijnen worden er ook witte wijnen geproduceerd. Een opvallende witte druif die we in Uruguay tegenkomen is de door Galicische immigranten meegebrachte Albariño. In Galicië welhaast een garantie voor kwaliteitswijnen. Andere veelgebruikte witte druiven in Uruguay vormen de Chardonnay en de Sauvignon Blanc.
In Uruguay zijn 15 wijnregio's te onderscheiden. Tot de bekendste behoren Canelones, Montevideo, Colonia, Maldonado en San José. De meeste wijnregio's bevinden zich in de heuvels ten noorden van Montevideo. Daarvan nemen Canelones en Montevideo het grootste deel voor hun rekening.
Een goede Uruguayaanse wijn in Nederland? Probeerde Garzón uit 2018, met de tannat in de hoofdrol en een vleugje merlot. 'Frisheid en gelaagdheid', zegt Hamersma die hem met een 9- beoordeelt. 


Peruaanse en Boliviaanse wijnen

Wie zegt Peru, zegt natuurlijk Pisco, een sterkedrank gedestilleerd uit druiven. Een brandy of nog preciezer: een brandewijn. Peru ligt net als Chili ingeklemd tussen de Andes en de Grote Oceaan maar kent beduidend minder regen. Ica geldt als de wijnhoofdstad van Peru. Tot de belangrijkste druivenrassen van Peru behoren de negramoll, malbec en cabernet sauvignon. Bolivia onderscheidt zich vooral vanwege de hoogtes van haar wijngaarden tussen de 1600 tot wel 3000 meter.

Combi Spaans & Zuid-Amerikaanse wijn

Spaans leren combineren met een wijncursus? Dit kan bij Tandem Santiago in Chili. Zij verzorgen een module met vier lessen onder leiding van een sommelier waarbij je een wijngaard in Chili bezoekt. De cursus omvat een wijnproeverij (cata) waarbij je vijf verschillende Chileense wijnen proeft. Het doel is daarbij om je een volledig overzicht van de Chileense Enologie te geven. Na de cursus ben je in staat om bij elke gelegenheid de juiste Chileense wijn te kiezen. De lessen worden gehouden van 18.30 to 22.00 uur. Aan bod komen de volgende thema's: de Wijnvalleien van Chili; Druiven geteeld in Chili; Proefprocedures; de Chileense wijnindustrie en de Chileense wijngaarden. Je kunt kiezen uit de wijngebieden Santa Carolina, Concha y Toro, Cousiño Macul en Aquitania. 




Terug
  • 11-09-2024 - Gringos en guiris: wat betekenen ze in de Spaanstalige wereld?
  • 04-07-2024 - De leukste zomerfestivals met een Spaans en Latijns-Amerikaans tintje!
  • 22-04-2024 - Ontdek de Spaanse keuken: authentieke en eenvoudige recepten voor beginners
  • 22-03-2024 - Beste Latijns-Amerikaanse schrijvers en boeken
  • 14-03-2024 - Waarom eilanden vaak hun eigen taal hebben
  • 13-03-2024 - Ontdek de meest iconische steden van Spanje
  • 01-03-2024 - De beste gratis apps om Spaans te leren
  • 31-12-2023 - De beste Spaanstalige series op Netflix
  • 30-12-2023 - De beste Spaanse films op Netflix
  • 17-11-2023 - Rotterdam heeft de grootste Zara-winkel ter wereld
  • 25-08-2023 - Spanje populair onder digitale nomaden: Málaga zelfs een na beste stad ter wereld
  • 30-06-2023 - De Peruaanse keuken verovert de hele wereld
  • 31-05-2023 - Spaanse wijn voor beginners
  • 31-03-2023 - Semana Santa in Guatemala
  • 14-03-2023 - Ontdek de mooie baaien van Mallorca
  • 13-02-2023 - Citytrip Barcelona: een mediterrane mix van oud en nieuw
  • 07-02-2023 - Waar je Spaans kunt leren in Nederland
  • 02-12-2022 - Intercambios: Oefen je Spaans met native speakers!
  • 02-09-2022 - Reizen met de bus in Spanje: een vak apart
  • 30-07-2022 - Beste Spaanstalige bestemmingen voor digitale nomaden
  • 10-06-2022 - Wil jij Spaans leren spreken? Dat doe je natuurlijk in Spanje!
  • 31-05-2022 - Instituto Hemingway: Spaans in Bilbao
  • 10-04-2022 - Argentijnse wijnen beleven in Argentinië
  • 09-03-2022 - Ontdek de diversiteit van Mallorca
  • 29-01-2022 - Cholitas in Bolivia
  • 07-01-2022 - Negen tips voor de jungle van Buenos Aires
  • 05-01-2022 - Top 10 sportieve activiteiten in Valencia
  • 30-12-2021 - Tradities rond de jaarwisseling in Ecuador
  • 30-11-2021 - Handige Spaanse uitdrukkingen voor vlot en vloeiend Spaans
  • 02-11-2021 - Rondreis Murcia: wat moet je zien?
  • 06-10-2021 - Reizen naar Argentinië: toeristen weer welkom!
  • 27-09-2021 - Spaans leren tijdens een zonvakantie op de Canarische Eilanden
  • 25-09-2021 - Het nieuwe reizen na corona: duurzaam en verantwoord in de Spaanstalige wereld
  • 30-07-2021 - Op vakantie? Deze verzekeringen heb je nodig
  • 23-07-2021 - Studeren in Spanje: dit zijn de voordelen
  • 10-07-2021 - De mooiste nationale parken van Spanje
  • 09-07-2021 - Vakantie aan de Spaanse kust; 4 x doen vanuit de Costa Brava
  • 18-06-2021 - Thuisstudie Spaans? Dit zijn de beste tips
  • 14-05-2021 - Rechtenstudie in Spanje en Mexico: hoe werkt het?
  • 09-03-2021 - Op luxe campingvakantie in Spanje
  • 22-12-2020 - Versoepeling van Amerikaanse reisbeperkingen naar Spaanstalige landen onder Joe Biden?
  • 03-09-2020 - Tips voor het leren van Spaans buiten de lessen om
  • 07-08-2020 - Vakantie vieren op Mallorca en Covid-19
  • 15-07-2020 - Vakantiehuis met zwembad in Spanje: 3 topbestemmingen
  • 16-06-2020 - Spanje in je huiskamer: Spaanse talenscholen bieden online cursussen Spaans
  • 14-06-2020 - Tien tips om dagelijks Spaans te gebruiken
  • 26-05-2020 - Nederlandse taalscholen schakelen razendsnel over op online cursussen Spaans
  • 24-04-2020 - Wat voor een soort reisverzekering heb je nodig?
  • 10-04-2020 - Het financieren van een reis door Zuid-Amerika
  • 27-03-2020 - Duurzaam overnachten: 7 tips
  • 12-03-2020 - Hoe open je een bedrijf in Spanje?
  • 10-03-2020 - Een roadtrip door Andalusië
  • 06-03-2020 - Tips voor Spaans leren in Ecuador
  • 13-02-2020 - Zo vier je carnaval op de Canarische Eilanden
  • 12-01-2020 - Sánchez Catering: een authentiek Spaans cateringbedrijf in Nederland
  • 17-12-2019 - Kerst in Spanje
  • 20-11-2019 - De zeven leukste activiteiten voor je rondreis door Ecuador
  • 28-10-2019 - De zonnigste plekken om Spaans te leren in de winter
  • 14-10-2019 - Vijf avontuurlijke activiteiten die je niet mag missen tijdens je rondreis door Mexico
  • 16-09-2019 - Zeven dagen in verbluffend Biskaje
  • 02-09-2019 - De beste podcasts om Spaans te leren
  • 10-06-2019 - Alles wat je moet weten over de pelgrimsroute naar Santiago
  • 23-05-2019 - Zuid-Amerikaanse wijnen voor beginners
  • 21-12-2018 - Shoppen in Valencia: hier moet je zijn
  • 02-08-2018 - Beleef het pure Spaans van Valladolid met La Casa del Español
  • 07-05-2018 - Galicië ontdekken met OntdekGalicie
  • 07-02-2018 - Hispania: passie voor studenten en de Spaanse taal en cultuur
  • 31-08-2017 - Spaans leren in de Picos de Europa
  • 03-08-2017 - Costa de Valencia: Spaans in de Praktijk
  • 05-05-2017 - Ontmoet de wereld bij El Carmen Spanish School in Valencia
  • 14-03-2017 - Effectief woordjes Spaans leren: zo doe je dat
  • 24-01-2017 - IMSOL viert 25-jarig bestaan
  • 01-06-2016 - La Herradura: Spaans in Uruguay
  • 01-05-2016 - Tandem San Sebastian: Spaans en Baskische cultuur
  • 29-02-2016 - Spaans en reizen in Peru met Amauta en Dos Manos
  • 01-01-2016 - Spaans met de mensen van San Juan
  • 28-10-2015 - Taalschool Andalusi: Spaans voor alle leeftijden in Malaga
  • 29-09-2015 - IMSOL: Spaanse lessen en excursies in Granada
  • 31-08-2015 - Tía Tula: Spaans in de academische hoofdstad van de Spaanse taal
  • 01-08-2015 - Estudio Sampere: Spaanse lessen voor buitenlandse studenten sinds 1956
  • 01-07-2015 - QueBueno: praktische cursussen Spaans in Breda
  • 31-05-2015 - Tenidioma: Cursussen Spaans in Jerez de la Frontera sinds 1984
  • 30-04-2015 - Cervantes College: Praktijkgerichte taalcursussen in mediterraans Murcia!
  • 30-04-2015 - Taalcursus en stage in Spanje: het beste wat je ooit zal overkomen!
  • 30-03-2015 - 10 Handige reisapps voor Spanje en Latijns-Amerika
  • 03-03-2015 - Tandem Santiago de Chile: Spaans leren aan de voet van de Andes
  • 22-02-2015 - Yerba mate: de gezelschapsdrank van Zuid-Amerika
  • 31-01-2015 - Proyecto Español, Alicante: Moderne taalschool in het hart van de Costa Blanca
  • 31-01-2015 - Carnaval in Spanje en Latijns-Amerika: Het kleurrijkste feest van het jaar!
  • 30-12-2014 - Tips voor een goede taalschool in Spanje
  • 02-12-2014 - Reistips voor Catalonië
  • 30-11-2014 - Spaans met een lach in Utrecht en Veenendaal
  • 30-11-2014 - Kerst in Latijns-Amerika
  • 27-11-2014 - Bioparc Valencia: Op avontuur in het hart van Afrika
  • 16-11-2014 - Spaanse lekkernijen om je vingers bij af te likken!
  • 28-10-2014 - WAYRA Spanish Institute: Een tropisch paradijs aan de Costa Ricaanse kust
  • 29-09-2014 - Route 66 Idiomas uit Valencia: Een persoonlijke taalschool met Nederlandse roots
  • 29-09-2014 - 4 tips voor het plannen van een vakantie in Latijns-Amerika
  • 29-08-2014 - Pop Wuj: taalschool in Quetzaltenango met hart voor de lokale bevolking
  • 31-07-2014 - Taal 4U: Spaanse les voor particulieren en bedrijven in West-Brabant
  • 01-07-2014 - Spanish at Locations: Avontuurlijke taalreizen in Costa Rica en Panama
  • 30-05-2014 - Mountain and Language: een taalschool met een unieke ligging
  • 29-05-2014 - TIP: Verbeter je Spaans op muzikale wijze!
  • 30-04-2014 - Taller Flamenco: Spaans en Flamenco in Sevilla
  • 01-04-2014 - Local Dreamers: hart voor Ecuador
  • 28-03-2014 - Macho, flamenco en siësta: leenwoorden uit het Spaans en Nederlands
  • 28-02-2014 - Molinos de Viento: oudste Spaanse taalschool van Amsterdam
  • 28-02-2014 - K2 Internacional: Spaans in historisch Cádiz
  • 26-02-2014 - Telefoon opnemen in Spanje en Latijns-Amerika
  • 14-02-2014 - Escuela Montalbán in Granada: Spaans met een Andalusisch tintje
  • 14-02-2014 - Blablablar: kleine persoonlijke taalschool in Culemborg
  • 14-02-2014 - On Spain Málaga: Spaans aan het strand
  • 14-02-2014 - Español Universal: Spaanse taal en cultuur in Haarlem
  • 14-02-2014 - Elebaires: Spaanse les in Buenos Aires
  • 13-02-2014 - El Abanico: de oudste Spaanse taalschool van Rotterdam
  • Rubrieken

    Publicidad

    Social Media

        

    Over Spaanstalige Wereld

    Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
    Disclaimer - Privacy verklaring