Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Zuid-Amerikaanse wijnen voor beginners

Zuid-Amerika is na Europa het belangrijkste wijnproducerende continent. Hoe is dit zo ontstaan en wat is eigenlijk het geheim van de kwalitatieve en scherp geprijsde Zuid-Amerikaanse wijnen? In dit artikel lees je meer over Argentinië en Chili, respectievelijk het vijfde en zesde wijnland ter wereld. Maar ook minder bekende Zuid-Amerikaanse wijnlanden zoals het opkomende Uruguay komen aan bod. Verder kom je meer te weten over de bekendste druiven en wijngebieden van Zuid-Amerika, net als prominente wijnhuizen. Tenslotte ook suggesties voor een cursus Spaans & Wijn én natuurlijk mooie tips voor betaalbare Zuid-Amerikaanse wijnen in Nederland. 


Zuid-Amerikaanse druivenrassen

Welke druivenrassen vinden we in Zuid-Amerika? We komen opvallend veel Europese en in het bijzonder Franse druivenrassen tegen als Cabernet Sauvignon, Merlot en Carménère. Reeds in de 16e eeuw introduceerden Spaanse conquistadores de eerste druivenstokken in Chili. Maar ook na de onafhankelijkheid van de Zuid-Amerikaanse landen bleven Europeanen naar Zuid-Amerika komen. Zo vestigden Europese wijnboeren zich op het continent na het uitbreken van wijnziektes aan het eind van de 19e eeuw. Terug naar typische Zuid-Amerikaanse druiven. De allerbekendste Zuid-Amerikaanse druif is natuurlijk de Malbec, inmiddels een synoniem voor Argentijnse wijn. De Malbec druiven hebben doorgaans een inktzwarte kleur en zijn rijk aan tannines. De hooggelegen en zonovergoten Mendoza streek in combinatie met veel zwarte bramen en bessen staan garant voor een soepele en intense smaak. De nationale druif van Uruguay is de robuuste Tannat en deze lijkt een soortgelijke ontwikkeling door te maken als de Malbec. Dat wil zeggen dat ze steeds meer als Uruguayaanse druif wordt beschouwd, hoewel ze ook oorspronkelijk uit Frankrijk komt. De Tannats uit Uruguay zijn van nature zachter en verfijnder dan de Franse en dat draagt hier zeker aan bij. Ook goed om te weten, de tannine rijke Tannat geldt als de gezondste druif ter wereld. 

De bekendste Zuid-Amerikaanse wijnlanden 

Argentinië is het vijfde grootste wijnland te wereld en geniet internationale faam vanwege de malbec. Mendoza is het bekendste Zuid-Amerikaanse wijngebied en neemt circa driekwart van de Argentijnse productie voor zijn rekening. Chili is het op zes na grootste wijn producerend wijnland ter wereld en misschien wel het allerbeste land ter wereld als het gaat om prijs-kwaliteitsverhouding. De Chilenen blinken dan ook uit in de Nederlandse supermarkten en kwalitatieve wijnen spot je al vanaf 5 euro. De fijne prijzen voor deze verre wijnen zijn te verklaren door de grote producties en de lage loonkosten wat het nodige scheelt met Europa en andere continenten. Een opkomend wijnland om in je achterhoofd te houden is Uruguay wiens wijnen voorzichtig opduiken in Nederlandse wijnzaken en supermarkten.  

Chileense wijnen

De uitzonderlijke geografische ligging tussen de Grote Oceaan en de Andes in, de royale zon en de gematigde temperaturen maken Chili een wijnkampioen. Ook op biologisch vlak blinken de Chileense wijnen uit omdat irrigatie relatief weinig nodig is. Een van de prominentste wijnhuizen van Chili is Viña La Rosa. Hoewel al ruim 175 jaar oud geldt ze als Chili’s modernste wijnbedrijf. Chili telt 14 wijnregio's en de meeste zijn centraal gelegen ten zuiden van Santiago de Chile. Central Valley is een groot gebied in het midden van het land dat onderverdeeld kan worden in verschillende wijngebieden. De bekendste wijnregio van Central Valley is Maipo, vaak omschreven als elegant en klassiek. Colchagua Valley geldt als een veelbelovende wijnregio die veel van de beste rode wijnen voortbrengt en ook biologische uitblinkt. Rapel Valley, meer naar de zee gelegen, produceert zowel voordelige als exclusieve wijnen en blinkt vooral uit in aromatische rode wijnen. Rapel Valley kent een warm en droog klimaat en veelgebruikte druiven zijn Cabernet Sauvignon, Syrah en Carménère. Een nieuwkomer is Casablanca Valley waar vooral witte wijnen worden geproduceerd. Omdat Casablanca het dichtst bij de zee is gelegen rijpt de druif gelijkmatig met als resultaat superieure kwaliteit. Op 250 km ten zuiden van Santiago vinden we Maule Valley, een van de oudste en grootste Chileense wijnregio's. De wijnregio staat bekend om haar sappige rode wijnen met de cabernet sauvignon in de hoofdrol. Curicó Valley maakt deel uit van Maule Valley is, goed voor 17.000 ha aan wijngaarden. Op 190 km ten zuiden van Santiago gelegen werd ze op de kaart gezet door de Spaanse wijnmaker Miguel Torres die hier in de jaren 70 aan het experimenteren ging met nieuwe technieken. Wat vinden we zoal voor moois in Nederland? In de Aldi maken ze het bont met twee mooie Chileense wijnen rond de 4 euro: El Árbol 2019 Carbernet Sauvignon (3,79 euro) en El Árbol 2019 Carbernet Sauvignon, Syrah (4,29), beide warm aanbevolen door Hamersma. Al vele jaren een hit, Cono Sur, zo ook de Merlot 2019 editie.  

Argentijnse wijnen

Net als in Chili brachten Spaanse veroveraars de eerste druiven naar Argentinië en ontdekten rap dat het klimaat aan de voet van het Andesgebergte gemaakt was voor wijnbouw. De wijngeschiedenis van Argentinië is net zo grillig als haar economie. Maar gelukkig is er sinds de jaren 80 een duidelijke opwaartse trend dankzij de herplanting van kwalitatieve druiven. Argentinië telt grofweg tien wijngebieden die zich allemaal ten oosten van de Andes bevinden. Mendoza is met afstand de bekendste Argentijnse wijnregio. Met jaarlijks ruim een miljoen wijntoeristen kunnen we gerust spreken van een wijnbedevaartsoord. Karakteristiek voor de Mendozastreek is de droogte, wat irrigatie onvermijdelijk maakt. San Juan, een stuk minder bekend dan Mendoza, is het tweede belangrijkste wijngebied van Argentinië. Bekend om haar diversiteit met druiven als syrah, cabernet sauvignon en sauvignon blanc die zich er kip lekker voelen. Hoewel Cafayate maar een kleine vijf procent van de Argentijnse wijnproductie voor z'n rekening neemt, geniet ze genoeg bekendheid dankzij haar jonge droge witte wijnen. Nog meer Argentijnse wijnregio's? La Rioja, niet te verwarren met de Spaanse natuurlijk, Catamarca, Jujuy, en La Pampa. Bodega Catena Zapata geldt als een van de bekendste Argentijnse wijnhuizen met een geschiedenis die helemaal teruggaat tot 1902. Kennis maken met Argentijnse wijnen in Nederland is niet moeilijk. Bij de Aldi haal je de opmerkelijk fruitige Malbec 2018 of 2019 op voor minder dan 4 euro.   


Uruguayaanse wijnen

Uruguay geldt als de grote belofte van Zuid-Amerika. Het waren conquistadores die de eerste wijnstokken naar Uruguay brachten. Maar de wijngaarden kregen echt vorm met de komst van Baskische immigranten een aantal eeuwen later in 1870. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw worden er grote kwalitatieve sprongen gemaakt met de Uruguayaanse wijn. Met een productie van 67.000 ton en 8.023 hectare aan wijngaarden is Uruguay momenteel de vierde producent van Zuid-Amerika. Maar bedenkt dat het land slechts 5% van zijn productie exporteert. In Uruguay zijn 15 wijnregio's te onderscheiden. Tot de bekendste behoren Canelones, Montevideo, Colonia, Maldonado en San José. De meeste wijnregio's bevinden zich in de heuvels ten noorden van Montevideo waarvan Canelones en Montevideo het grootste deel voor hun rekening nemen. De nationale druif van Uruguay is de tannat. Niet alleen een ware krachtpatser maar tevens de gezondste druif ter wereld dankzij de grote concentratie resveratrol. De tannat brengt stevige dieprode wijnen voort met de nodige tannines waarvan we dondersgoed weten dat die magistraal combineren met fijne stukken vlees. Naast de tannat wordt in Uruguay veel gewerkt met de Merlot en de Cabernet Sauvignon. Hoewel Uruguay vooral bekend staat om zijn rode wijnen worden er ook witte wijnen geproduceerd. Een opvallende en inmiddels wereldberoemde witte druif die we in Uruguay tegenkomen is de door Galicische immigranten meegebrachte Albariño. Andere veelgebruikte witte druiven vormen de Chardonnay en de Sauvignon Blanc. Een zeer fraaie en betaalbare Uruguayaanse wijn is de Garzón uit 2018,  natuurlijk met tannat en een vleugje merlot. 'Frisheid en gelaagdheid', zegt Hamersma die hem met een 9- beoordeelt. 


Peruaanse en Boliviaanse wijnen

Wie zegt Peru, zegt natuurlijk Pisco, een sterkedrank gedestilleerd uit druiven. Een brandy of nog preciezer: een brandewijn. Peru ligt net als Chili ingeklemd tussen de Andes en de Grote Oceaan maar kent beduidend minder regen. Ica geldt als de wijnhoofdstad van Peru. Tot de belangrijkste druivenrassen van Peru behoren de negramoll, malbec en cabernet sauvignon. Bolivia onderscheidt zich vooral vanwege de hoogtes van haar wijngaarden tussen de 1600 tot wel 3000 meter.

Combi Spaans & Zuid-Amerikaanse wijn

Spaans leren combineren met een wijncursus? Dit kan bij Tandem Santiago in Chili. Zij verzorgen een module met vier lessen onder leiding van een sommelier waarbij je een wijngaard in Chili bezoekt. De cursus omvat een wijnproeverij (cata) waarbij je vijf verschillende Chileense wijnen proeft. Het doel is daarbij om je een volledig overzicht van de Chileense Enologie te geven. Na de cursus ben je in staat om bij elke gelegenheid de juiste Chileense wijn te kiezen. De lessen worden gehouden van 18.30 to 22.00 uur. Aan bod komen de volgende thema's: de Wijnvalleien van Chili; Druiven geteeld in Chili; Proefprocedures; de Chileense wijnindustrie en de Chileense wijngaarden. Je kunt kiezen uit de wijngebieden Santa Carolina, Concha y Toro, Cousiño Macul en Aquitania. Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring