Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Zuid-Amerikaanse wijnen voor beginners

Zuid-Amerika is na Europa het belangrijkste wijnproducerende continent. Hoe is dit zo ontstaan en wat is eigenlijk het geheim van de kwalitatieve en scherp geprijsde Zuid-Amerikaanse wijnen? In dit artikel lees je meer over Argentinië en Chili, respectievelijk het vijfde en zesde wijnland ter wereld. Verder kom je meer te weten over de druiven van Zuid-Amerika en de belangrijkste wijngebieden en wijnhuizen. Maar ook minder bekende Zuid-Amerikaanse wijnlanden als Peru, Bolivia en het opkomende Uruguay komen aan bod. 


Zuid-Amerikaanse druivenrassen

Welke druivenrassen vinden we in Zuid-Amerika? We komen opvallend veel Europese druivenrassen tegen als cabernet sauvignon, merlot en carménère. Reeds in de 16e eeuw introduceerden Spaanse conquistadores de eerste druivenstokken in Chili. Maar ook na de onafhankelijkheid van de Zuid-Amerikaanse landen bleven Europeanen naar Zuid-Amerika komen. Zo vestigden Europese wijnboeren zich op het continent na het uitbreken van wijnziektes aan het eind van de 19e eeuw. Terug naar de druiven. De allerbekendste Zuid-Amerikaanse druif (origineel ook Frans) is natuurlijk de malbec, hét symbool van de Argentijnse wijn.

De bekendste Zuid-Amerikaanse wijnlanden 

Argentinië is het vijfde grootste wijnland te wereld en geniet wereldwijd grote bekendheid vanwege de malbec. Mendoza is het bekendste Zuid-Amerikaanse wijngebied en neemt circa driekwart van de Argentijnse productie voor zijn rekening. Chili is het op zes na grootste wijn producerend wijnland ter wereld en misschien wel het allerbeste land ter wereld als het gaat om prijs-kwaliteitsverhouding. De Chilenen blinken dan ook uit in de Nederlandse supermarkten en kwalitatieve wijnen spot je al vanaf 5 euro. De fijne prijzen voor deze verre wijnen zijn te verklaren door de grote producties en de lage loonkosten wat het nodige scheelt met Europa en andere continenten. Een opkomend wijnland om in je achterhoofd te houden is Uruguay wiens wijnen voorzichtig opduiken in Nederlandse wijnzaken en supermarkten.  

Chileense wijnen

De uitzonderlijke geografische ligging tussen de Grote Oceaan en de Andes in, de royale zon en de gematigde temperaturen maken Chili een wijnkampioen. Ook op biologisch vlak blinken de Chileense wijnen uit omdat irrigatie relatief weinig nodig is. Een van de prominentste wijnhuizen van Chili is Viña La Rosa. Hoewel al ruim 175 jaar oud geldt ze als Chili’s modernste wijnbedrijf.
Chili telt 14 wijnregio's en de meeste zijn centraal gelegen ten zuiden van Santiago de Chile. Central Valley is een groot gebied in het midden van het land die onderverdeeld kan worden in verschillende wijngebieden. De bekendste daarvan is Maipo, wijnen die vaak worden omschreven als elegant en klassiek. Colchagua Valley geldt als een veelbelovende wijnregio die veel van de beste rode wijnen voortbrengt en ook biologische uitblinkt. Rapel Valley, meer naar de zee gelegen, produceert zowel voordelige als exclusieve wijnen en blinkt vooral uit in aromatische rode wijnen. Rapel Valley kent een warm en droog klimaat en veelgebruikte druiven zijn Cabernet Sauvignon, Syrah en Carménère. Een nieuwkomer is Casablanca Valley waar vooral witte wijnen worden geproduceerd. Omdat Casablanca het dichtst bij de zee is gelegen rijpt de druif gelijkmatig en kan er zo superieure kwaliteit ontstaan. Op 250 km ten zuiden van Santiago vinden we Maule Valley, een van de oudste en grootste Chileense wijnregio's. De wijnregio staat bekend om haar sappige rode wijnen niet zelden bestaande uit cabernet sauvignon. Onderdeel van Maule Valley is Curicó Valley, goed voor 17.000 ha aan wijngaarden. Deze laatste wijnregio op 190 km ten zuiden van Santiago werd op de kaart gezet door de Spaanse wijnmaker Miguel Torres die hier in de jaren 70 aan het experimenteren ging met nieuwe technieken.

Argentijnse wijnen
Net als in Chili brachten Spaanse veroveraars de eerste druiven naar Argentinië en zij ontdekten dat het klimaat aan de voet van het Andesgebergte ideaal was voor de wijnbouw. Net als haar economie kent Argentinië een grillige wijngeschiedenis, maar sinds de jaren 80 is duidelijk sprake van een opwaarts trend dankzij de herplanting van kwalitatieve druiven. Argentinië telt grofweg tien wijngebieden die zich allemaal ten oosten van de Andes bevinden. Mendoza is met afstand de bekendste Argentijnse wijnregio. Met jaarlijks ruim een miljoen wijntoeristen kunnen we ook spreken van een wijnbedevaartsoord. Karakteristiek voor de Mendoza streek is de droogte waardoor veel met irrigatie gewerkt wordt. San Juan, een stuk minder bekend dan Mendoza, is het tweede belangrijkste wijngebied. San Juan staat bekend om haar diversiteit en druiven als syrah, cabernet sauvignon en sauvignon blanc die het hier goed doen. Hoewel Cafayate maar een kleine vijf procent van de Argentijnse wijnproductie voor z'n rekening neemt, geniet ze relatief veel bekendheid dankzij haar jonge droge witte wijnen. Andere Argentijnse wijnregio's vormen o.m. La Rioja (niet te verwarren met de Spaanse natuurlijk), Catamarca, Jujuy, en La Pampa. Bodega Catena Zapata is een van de bekendste Argentijnse wijnhuizen met een geschiedenis die teruggaat tot 1902. 

Andere Zuid-Amerikaanse wijnen
Uruguay geldt als een veelbelovend wijnland. De druif van Uruguay is de tannat die stevige dieprode wijnen voortbrengt met de nodige tannines. Baskische immigranten introduceerden ooit in 1870 deze rodedruivensoort uit de Pyreneeën in Uruguay aan de andere kant van de Oceaan. In Uruguay wordt ook gewerkt met de rodedruivensoorten cabernet sauvignon en merlot. Wie zegt Peru, zegt natuurlijk Pisco, een sterkedrank gedestilleerd uit druiven. Peru ligt net als Chili ingeklemd tussen de Andes en de Grote Oceaan maar kent beduidend minder regen. Ica geldt als de wijnhoofdstad van Peru en tot de belangrijkste druivenrassen van Peru behoren de negramoll, malbec en cabernet sauvignon. Bolivia onderscheidt zich vooral vanwege de hoogtes van haar wijngaarden van 1600 meter oplopend tot wel 3000 meter.Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring