De miljoenenstad Lima kent verschillende gezichten en vergt enige tijd om goed te leren kennen. Het is een stad vol historie, cultuur en uitgaansmogelijkheden om nog maar te zwijgen over de gastronomische verlokkingen. Lima is met haar fusionkeuken misschien wel de meest opwindende culinaire stad ter wereld. Dat veel reizigers Lima bij aankomst direct inruilen voor een andere Peruaanse bestemming is dan ook doodzonde. 

Larcomar in Miraflores in Lima

Miraflores
In Miraflores strijken de meeste reizigers neer. En met reden, want de welvarende wijk is bezaaid met trendy restaurants, opzichtige winkels, betere hotels, maar ook markten, musea en parken. Zoals Parque Kennedy, het middelpunt van Miraflores dat omringd wordt door barretjes en boetiekjes. Het park is ook het domein van kunstenaars die er gedichten voordragen en in de weekenden hun schilderijen aan de man brengen. Bezoek ook Parque del Amor, gemaakt om met je geliefde weg te zwijmelen op de romantische mozaïekbanken die uitkijken over de Grote Oceaan. Moeilijk te missen in het Park van de Liefde is het kunstwerk El Beso (De Kus) - een vrijend stel - van de bekende Peruaanse beeldhouwer Víctor Delfín. Zoek je wat meer (outdoor) actie? Dan hoef je maar een klein stukje verder te lopen naar Parque Raimondi. Hier kun je je wagen aan paragliding en Lima en Larcomar van bovenaf observeren. Dit opschepperige winkelcentrum is een bonte mix van winkels, bioscopen, casino's, bars en restaurants. Het is gebouwd tegen een klif wat maakt dat je er kunt genieten van een wijds uitzicht op de ruige kustlijn van Lima. Een paar kilometer landinwaarts ligt een andere bijzondere attractie die je wellicht niet zou verwachten in Miraflores: Huaca Pucllana. Dit precolumbiaanse complex herbergt oude adobepiramiden van nog voor de Incaperiode.

San Francisco kerk en klooster in Centraal Lima

Centraal Lima
Wie geïnteresseerd is in de zeer rijke koloniale geschiedenis van Lima - de Peruaanse hoofdstad was eeuwenlang de belangrijkste en rijkste stad van het continent Zuid-Amerika - moet zeker een middag reserveren voor het historisch centrum dat een stuk rauwer aanvoelt dan Miraflores. De meeste bezienswaardigheden hier bevinden zich tussen Plaza Mayor en Plaza San Martín. Op het Plaza Mayor (vroeger Plaza de Armas geheten) werd Lima gesticht door Francisco Pizarro in 1535. Hier vind je de indrukwekkende kathedraal (met het graf van Pizarro) en het regeringsgebouw dat eveneens in opdracht van Pizarro werd gebouwd. Mis hier de wisseling van de wacht niet (elke dag om 11:45 uur). Volg vanaf Plaza de Armas de winkelstraat Jirón de la Unión om uit te komen bij Plaza San Martín. Dit plein, vernoemd naar de Argentijnse vrijheidsstrijder José San Martín, werd gebouwd ter ere van de onafhankelijkheid van Peru. Maar de bezienswaardigheid die je het meest zal bijblijven is het San Francisco complex bestaande uit een kerk en klooster. Spannend gaat het worden als je de catacomben betreedt, en je oog in oog komt te staan met honderden schedels en beenderen. Tot 1810 was hier de begraafplaats van Lima gevestigd, vandaar.

Andere wijken
Lima telt ruim 8,5 miljoen inwoners en maar liefst 43 stadsdelen. Dit maakt dat er nog verschillende andere interessante wijken zijn te ontdekken. Op drie kilometer ten zuiden van Larcomar ligt Barranco. In de 19e eeuw streek de elite van Lima hier neer, net als Europeanen die hier kwamen zonnebaden. De oude buitenhuizen en statige herenhuizen uit die tijd kunnen nog steeds bezocht worden. De laatste jaren is de wijk het domein geworden van jonge kustenaars, intellectuelen en muzikanten en dat maakt dat je er een bohemienachtige sfeer en nachtleven kunt verwachten dat zich vooral concentreert aan de Plaza Municipal de Barranco. Ga naar de Paseo Sáenz Peña als je op zoek bent naar betere souvenirwinkels voor authentiek Peruaans handwerk. En als je straat helemaal uitloopt, kom je uit bij een klif die uitkijkt op de Grote Oceaan. Op ruim 6 kilometer ten noorden van Barranco ligt het zakendistrict San Isidrio waar tal van banken en ambassades zijn gevestigd. Voor toeristen is vooral het culinaire aanbod interessant dat overduidelijk is afgestemd op de happy few van Lima. 

Gastronomische topbestemming
Lima is één groot culinair centrum en omdat Lima het middelpunt is van Peru zijn alle regionale specialiteiten (en dat zijn er heel veel!) er ruimschoots voorhanden. Een andere troef is zijn ligging aan de zee wat maakt dat de zeevruchten niet aan te slepen zijn. Dat de limeños iets met eten hebben, blijkt wel uit de duizenden cevicherias en honderden (top)restaurants die de stad rijk is. In Miraflores en San Isidrio vind je de modernste en hipste restaurants, maar ook het centrum telt een imposant aanbod eetadresjes die bovendien vriendelijke geprijsd zijn. Je kunt ook nog uitwijken naar Callao, de beste plek voor het bekende gerecht chorros a la chalaca (mosselen). Een paar adresjes? Restaurant Central van irgilio Martínez Véliz werd maar liefst drie keer op rij uitgeroepen tot 'beste restaurant van Latijns-Amerika'. Een ander bekend restaurant is Astrid & Gastón in de wijk San Isidro. Dit restaurant wordt geleid door niemand minder dan chef-kok Gastón Acurio. Hoewel prijzig, de fusion-gerechten zijn bijzonder en van een geweldig niveau. De beroemde Peruaan heeft ook een goed aangeschreven lunchbar in Centraal-Lima dat Tanta genaamd. Segundo Muelle, eveneens te vinden in het stijlvolle San Isidro, is bij uitstek een mooi adresje om je over te geven aan het beroemde Peruaanse gerecht ceviche. Een legendarisch restaurant waar je zeker even binnen moet stappen is Rosa Nautica. Dit unieke restaurant in Miraflores is namelijk gebouwd op palen in de Grote Oceaan, kortom een prachtplek voor een pisco sour! 
 
 


Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring