De miljoenenstad Lima kent verscheidene gezichten en vergt enige tijd om goed te leren kennen. Het is een stad vol historie, cultuur en uitgaansmogelijkheden om nog maar te zwijgen over de gastronomische verlokkingen. Want met haar fusionkeuken is Lima misschien wel de meest opwindende culinaire stad ter wereld. De meest toegankelijke wijk voor buitenlanders is ongetwijfeld het welvarende Miraflores met haar vele stranden en uitgaans- en winkelmogelijkheden. 

Larcomar in Miraflores in Lima

Miraflores

De meeste reizigers die Lima aandoen, strijken neer in Miraflores. En met reden, want de welvarende wijk is bezaaid met trendy restaurants, boetiekjes, betere hotels, maar ook markten, musea en parken. Een van die parken is Parque Kennedy, het middelpunt van Miraflores omgeven door barretjes en boetiekjes. Parque Kennedy vormt ook het domein van kunstenaars die er gedichten voordragen en in de weekenden hun schilderijen aan de man brengen. Bezoek ook zeker Parque del Amor, waar verliefde stellen op de romantische mozaïekbanken wegzwijmelen met een eersteklasuitzicht op de Grote Oceaan. Moeilijk te missen in dit Park van de Liefde is het kunstwerk van een vrijend stel (El Beso) van de hand van de Peruaanse beeldhouwer Víctor Delfín. Wie het zoekt in outdoor actie, hoeft maar een klein stukje verder te lopen naar Parque Raimondi. Daar kun je je wagen aan paragliding en Lima en Larcomar van bovenaf bewonderen. Larcomar mogen we gerust een opschepperige winkelcentrum noemen met een bonte mix van winkels, bioscopen, casino's, bars en restaurants. Maar gebouwd tegen een klif kun je er met een drankje relaxt genieten van een spectaculair uitzicht op de ruige kustlijn van Lima. Een paar kilometer landinwaarts bevindt zich nog een verrassende attractie die je wellicht niet zou verwachten in Miraflores. We hebben het hier over Huaca Pucllana, een precolumbiaanse complex met adobe piramiden van nog voor het Incatijdperk.

San Francisco kerk en klooster in Centraal Lima


Centraal Lima

Het historisch centrum van Lima is even wat anders dan het gepolijste Miraflores. Maar wie geïnteresseerd is in de zeer rijke koloniale geschiedenis van Lima moet zeker een middag vrijmaken voor het oude centrum, want de Peruaanse hoofdstad was eeuwenlang de belangrijkste en rijkste stad van het continent Zuid-Amerika. De meeste bezienswaardigheden vind je er ussen Plaza Mayor en Plaza San Martín. Op het Plaza Mayor (vroeger Plaza de Armas geheten) werd Lima in 1535 gesticht door Francisco Pizarro. Hier vind je de indrukwekkende kathedraal (met het graf van Pizarro) en het regeringsgebouw, eveneens in opdracht van Pizarro gebouwd. Mooi om mee te pakken is de wisseling van de wacht die hier elke dag stipt om 11:45 uur wordt gehouden. Volg vanaf Plaza de Armas de winkelstraat Jirón de la Unión om uit te komen bij Plaza San Martín. Dit plein vernoemd naar de Argentijnse vrijheidsstrijder José San Martín werd gebouwd ter ere van de onafhankelijkheid van Peru. Maar de bezienswaardigheid die het meest blijft hangen is het San Francisco complex bestaande uit een kerk en klooster. Spannend gaat het worden als je de catacomben betreedt en oog in oog komt te staan met honderden schedels en beenderen. Tot 1810 was hier de begraafplaats van Lima gevestigd, vandaar.


De andere wijken van Lima

Lima telt ruim 8,5 miljoen inwoners en maar liefst 43 stadsdelen en dat betekent dat er genoeg smaken zijn qua wijken. Er valt genoeg interessants te  te ontdekken. Op drie kilometer ten zuiden van Larcomar vinden we Barranco. In de 19e eeuw streek hier de elite van Lima nog neer, net als Europeanen die er graag kwamen zonnebaden. De oude buitenhuizen en statige herenhuizen uit die tijd staan er nog steeds. De laatste jaren is de wijk het domein geworden van jonge kunstenaars, intellectuelen en muzikanten en dat staat garant voor een bohemienachtige sfeer en nachtleven te vinden aan de Plaza Municipal de Barranco. Ga naar de Paseo Sáenz Peña als je op zoek bent naar betere souvenirwinkels voor authentiek Peruaans handwerk. Loop de straat vooral helemaal uit om uit te komen bij een klif die uitkijkt op de Grote Oceaan. Op ruim 6 kilometer ten noorden van Barranco bevindt zich het zakendistrict San Isidrio waar de nodige vbanken en ambassades zijn gevestigd. Maar voor toeristen is vooral het culinaire aanbod hier interessant, overduidelijk voor de happy few van Lima. 


Gastronomische topbestemming

Lima is één groot culinair centrum en omdat Lima het middelpunt is van Peru zijn alle regionale specialiteiten (en dat zijn er nog al wat!) er ruimschoots voorhanden. Een andere troef is zijn ligging aan de zee wat maakt dat de zeevruchten niet aan te slepen zijn. Dat de limeños iets met eten hebben, blijkt wel uit de duizenden cevicherias en honderden (top)restaurants die de stad rijk is. In Miraflores en San Isidrio vind je de modernste en hipste restaurants, maar ook het centrum telt een imposant aanbod, vriendelijke geprijsde eetadresjes. Je kunt ook nog uitwijken naar Callao, de beste plek voor het bekende gerecht chorros a la chalaca (mosselen). Een paar adresjes? Restaurant Central van irgilio Martínez Véliz werd maar liefst drie keer op rij uitgeroepen tot 'beste restaurant van Latijns-Amerika'. Een ander bekend restaurant is Astrid & Gastón in de wijk San Isidro, geleid door niemand minder dan chef-kok Gastón Acurio. Hoewel prijzig, de fusion-gerechten zijn bijzonder en van een geweldig niveau. De beroemde Peruaan heeft ook een goed aangeschreven lunchbar in Centraal-Lima, genaamd TantaSegundo Muelle, eveneens te vinden in het stijlvolle San Isidro, is bij uitstek een mooi adresje om je over te geven aan het beroemde Peruaanse gerecht ceviche. Een legendarisch restaurant waar je zeker even binnen moet stappen is Rosa Nautica. Dit unieke restaurant in Miraflores is namelijk gebouwd op palen in de Grote Oceaan, kortom een prachtplek voor een pisco sour! 
 
 


Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring