Met haar verschillende gezichten vergt de miljoenenstad Lima enige tijd om goed te leren kennen. Het is een stad vol historie, cultuur en gastronomische verlokkingen. Want met haar fusion keuken is Lima misschien wel de meest opwindende culinaire stad ter wereld. De toegankelijkste wijken van Lima voor reizigers zijn het welvarende Miraflores en het artistieke Barranco. 


Miraflores

De meeste reizigers die Lima aandoen, strijken neer in Miraflores. En met reden. De welvarende wijk is bezaaid met trendy restaurants, boetiekjes, betere hotels, maar ook markten, musea en parken. Een van die parken is Parque Kennedy, omgeven door barretjes en boetiekjes het kloppend hart van Miraflores. Parque Kennedy vormt ook het domein van kunstenaars die er gedichten voordragen en hun schilderijen in de weekenden aan de man brengen. Mis evenmin Parque del Amor. Daar waar verliefde stellen op de romantische mozaïekbanken wegzwijmelen met op de achtergrond de Grote Oceaan. Op zijn plaats in het Park van de Liefde is het kunstwerk El Beso (de kus) van de hand van de Peruaanse beeldhouwer Víctor Delfín. Wie het zoekt in outdoor actie, hoeft maar een klein stukje verder te lopen. In Parque Raimondi. kun je je wagen aan paragliden en Lima, en in het bijzonder Larcomar, van bovenaf bewonderen. Larcomar mogen we gerust een opschepperige winkelcentrum noemen met een bonte mix van winkels, bioscopen, casino's, bars en restaurants. Maar gebouwd tegen een klif kun je er met een drankje heerlijk genieten van eersteklasuitzichten op de ruige kustlijn van Lima. Een paar kilometer landinwaarts bevindt zich nog een verrassende attractie die je niet zo snel zou verwachten in Miraflores. We hebben het over Huaca Pucllana. Dit precolumbiaanse complex met adobe piramiden is nog van voor het Inca-tijdperk.Historisch centrum Lima

Het historisch centrum van Lima is even wat anders dan het gepolijste Miraflores. Maar wie geïnteresseerd is in de zeer rijke koloniale geschiedenis van Lima maakt minimaal een middag vrij voor het oude centrum. De Peruaanse hoofdstad was namelijk eeuwenlang de belangrijkste en rijkste stad van het continent Zuid-Amerika. De meeste bezienswaardigheden ga je vinden je tussen het Plaza Mayor en Plaza San Martín. Op het Plaza Mayor (vroeger Plaza de Armas geheten) werd Lima in 1535 gesticht door Francisco Pizarro. Hier bevinden zich de indrukwekkende kathedraal (met het graf van Pizarro) en het regeringsgebouw, eveneens in opdracht van Pizarro gebouwd. Mooi om mee te pakken is de wisseling van de wacht die elke dag stipt om 11:45 uur plaatsvindt. Volg vanaf de Plaza de Armas de winkelstraat Jirón de la Unión om vervolgens uit te komen bij Plaza San Martín. Vernoemd naar de Argentijnse vrijheidsstrijder José San Martín werd dit plein gebouwd ter ere van de onafhankelijkheid van Peru. Maar de bezienswaardigheid die het meest indruk maakt is wel het San Francisco-complex dat bestaat uit een kerk en klooster. Spannend gaat het worden als je de catacomben betreedt en oog in oog komt te staan met honderden schedels en beenderen. Hoe dat zo? Tot 1810 bevond zich hier de begraafplaats van Lima.


De andere wijken van Lima

Met ruim 8,5 miljoen inwoners en 43 stadsdelen kent Lima genoeg smaken. Er valt dan ook heel wat interessante wijken te ontdekken. Op drie kilometer ten zuiden van Larcomar vinden we bohemien Barranco. In de 19e eeuw streek de elite van Lima er neer. Europeanen op hun beurt kwamen er graag zonnebaden. De oude buitenhuizen en statige herenhuizen uit die tijd staan nog steeds overeind. Maar de laatste jaren is de wijk steeds meer het domein geworden van jonge kunstenaars, intellectuelen, muzikanten én reizigers. Dat maakt dat je er een artistieke en creatieve sfeer en nachtleven kunt verwachten dat zich concentreert rondom de Plaza Municipal de Barranco. Voor betere souvenirs als authentiek Peruaans handwerk ga naar de Paseo Sáenz Peña. Vergeet niet om heel de straat uit te lopen om te arriveren bij een klif die uitkijkt op de Grote Oceaan. Op ruim 6 kilometer ten noorden van Barranco bevindt zich het zakendistrict San Isidrio. Daar zijn de nodige banken en ambassades gevestigd. Voor toeristen is vooral het culinaire aanbod San Isidrio interessant, overduidelijk gericht op de happy few van Lima. 


Gastronomische topbestemming

Lima is één groot culinair centrum! Omdat Lima het middelpunt is van Peru zijn alle regionale specialiteiten er ruimschoots voorhanden. Een andere troef is zijn ligging aan de zee wat maakt dat de zeevruchten niet aan te slepen zijn. Dat de limeños iets met eten hebben, blijkt wel uit de duizenden cevicherías en de honderden (top)restaurants die de stad rijk is. In Miraflores en San Isidro vind je de modernste en hipste restaurants. Maar ook het historisch centrum van Lima telt een imposant aanbod, vriendelijk geprijsde eetadresjes. Je kunt ook nog uitwijken naar Callao. De beste plek in de stad voor het bekende mosselgerecht choros a la chalaca. Een paar adresjes voor restaurants in Lima? Maar liefst drie keer op rij uitgeroepen tot het beste restaurant van Latijns-Amerika mag Central van Virgilio Martínez Véliz bij je culinaire verkenning van Lima niet ontbreken. Een ander zeer bekend restaurant is Astrid & Gastón in de wijk San Isidro. Geleid door niemand minder dan chef-kok Gastón Acurio. Het restaurant mag dan prijzig zijn, de fusion-gerechten zijn van een bijzonder hoog niveau. De beroemde Peruaan bestiert in Centraal-Lima overigens ook de lunchbar Tanta als voordeliger alternatief. Segundo Muelle, eveneens in het stijlvolle San Isidro, is bij uitstek een mooi adresje om je over te geven aan het beroemde Peruaanse gerecht ceviche. Een legendarisch restaurant waar je zeker even binnen moet stappen is het instituut Rosa Nautica in Miraflores. Gebouwd op palen in de Grote Oceaan, een prachtplek voor een ceviche en onvervalste pisco sour! 
 
 

Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring