slider1

Reizen in Chili

Ingeklemd tussen de zeeblauwe weerspiegelingen van de Stille Oceaan en de besneeuwde bergtoppen van de Andes ligt Chili. Met een lengte van maar liefst 4630 kilometer en met een eveneens opvallend smalle breedte wordt Chili ook wel het schoenveterland genoemd. Het land met de sterkste economie van Latijns-Amerika kent vele smaken. Van het warme en droge noorden tot het (ijs)koude zuiden, van kurkdroge woestijnen en zoutvlakten tot regenwouden en van modern tot koloniaal, het is allemaal voorhanden in Chili.
 

Santiago: het zakencentrum van Zuid-Amerika

Santiago: hoofdstad Chili

Santiago de Chile is niet alleen de hoofdstad van Chili maar ook de meest florerende zakenstad van Zuid-Amerika. Daarom is de stad allang niet meer die typisch koloniale Zuid-Amerikaanse hoofdstad van voorheen maar eerder een moderne metropool waar grote banken, glanzende wolkenkrabbers en exclusieve winkelcentra het straatbeeld in het centrum domineren. Dat neemt niet weg dat je er met de vele musea, historische gebouwen en uitgaanswijken als de bohemienwijk Bellavista dagen zoet kunt zijn. Ga voor het beste uitzicht over de stad via de kabelbaan (teleférico) naar de top van de Cerro San Cristébal. Het hoogste punt van Santiago is in de zomer een zeer geliefd recreatiegebied. In de nabije omgeving van Santiago kan ook geskied worden, want de Chileense hoofdstad ligt gerieflijk tegen de witte toppen van het Andesgebergte aan. Een bekend skigebied hier is El Colorado. Ook wijnliefhebbers worden volop bediend in de omgeving van Santiago. Met verscheidene gerenommeerde wijnbodegas lbinnen handbereik kan er optimaal genoten worden van de soepele Chileense wijnen. 

Centrale Vallei: wijngaarden, mijnstadjes en cowboys

Op slechts een uur rijden ten zuiden van Santiago ligt de Valle de Colchagua, een must voor wijnliefhebbers. Het hart van deze wijnstreek is het toeristische Santa Cruz waar wijnproeferijen een populair tijdsverdrijf vormen. Het plaatsje, op de kaart gezet door de voormalige wapenhandelaar Carlos Cardoen, beschikt over voortreffelijke restaurants en het grootste particuliere museum van Chili. 140 kilometer ten zuiden van de hoofdstad bevindt zich het voormalige mijnstadje Sewell dat nu dienst doet als openluchtmuseum. Maar tussen 1904 en 1975 woonden hier mijnfamilies die werkzaam waren in het nabijgelegen El Teniente, bekend als de grootste ondergrondse kopermijn ter wereld. Net als Argentinië heeft ook Chili zijn cowboys, bekend als huasos. Reis voor een typisch Chileens cowboystadje in de Centrale Vallei af naar Rancagua, op 85 kilometer van Santiago. In het voorjaar tijdens de rodeo breekt er in dit doorgaans rustige provinciestadje een spontaan volksfeest uit. 

De badplaatsen Valparaíso en Viña del Mar

Op slechts anderhalf uur van Santiago bevinden zich twee grote Chileense toeristische kustplaatsen. De meest tot de verbeelding sprekende hiervan is Valparaíso. Deze bohemien havenstad wordt getypeerd door 42 heuvels en bijbehorende kabelliften, ascensores, die leiden naar tal van spectaculaire uitkijkpunten. De grootste havenstad van Chili heeft altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op kunstenaars en poëten waaronder de wereldberoemde Nicaraguaanse Rubén Darío en de Chileense Pablo Neruda. De laatste omschreef Valparaíso als een absurde stad wat tot op de dag van vandaag nog gezegd kan worden over deze kleurrijke en rauwe havenstad. Vergeet niet het wonderlijke huis van Neruda te bezoeken, een ware trekpleister. Van een andere orde is het mondaine Viña del Mar. Deze badplaats met zijn mooie stranden en toeristische voorzieningen oefent veel aantrekkingskracht uit op de happy few van Zuid-Amerika. Viña del Mar staat ook bekend om zijn tuinen en als thuishaven van het vermaarde Viña del Mar Festival, het grootste muziekfestijn van Latijns-Amerika. 

 

Juan Fernández-archipel: Robinson Crusoe

Op 670 kilometer afstand van het Chileense vasteland vinden we Archipiélago Juan Fernández. Deze archipel, administratief behorend tot de provincie Valparaíso, bestaat grotendeels uit drie eilanden: Robinson Crusoe, Alejandro Selkirk en Santa Clara. Archipiélago Juan Fernández dankt zijn bekendheid vooral aan het wereldberoemde boek van Daniel Defoe over de zeeman Schotse Selkirk die daadwerkelijk strandde op het eerstgenoemde eiland. Het eiland dat als enige van de drie bewoond wordt, telt momenteel circa 630 inwoners. Naast het aansprekende boek komen reizigers af op de zeldzame flora en fauna van de archipel, met onder meer plantsoorten die nergens anders ter wereld voorkomen.

Grote Noorden: Atacamawoestijn en San Pedro de Atacama

El Norte Grande loopt van de Boliviaanse grens (oostelijk Chili) tot de Peruaanse grens (uiterst noordelijk Chili) en omvat de 970 kilometer lange, kurkdroge Atacamawoestijn. Het eerste gedeelte staat in verbinding met een grote Boliviaanse attractie: de zoutvlaktes van Uyuni. Veel reizigers maken vandaar de oversteek naar de Chileense woestijn, feitelijk een voortzetting van de Uyuni-woestijn (de droogste woestijn ter wereld) om vervolgens uit te komen in de populaire reisbestemming San Pedro Atacama. Gelegen aan de rand van de woestijn biedt deze bescheiden woestijnstad met zijn typerende adobehuisjes tal van excursiemogelijkheden. Op 13 kilometer voorbij San Pedro bevindt zich Valle de Luna, gezien het spectuculaire decor van zandduinen en zandkorsten vaak omschreven als 'maanvallei' . In de omgeving van San Pedro, op een hoogte van van 4320 meter, liggen tevens de El Tatio-geisers, beroemd om de kolommen kokendheet water en stoom die elke ochtend in de lucht worden geschoten. Met meer dan 80 actieve geisers vormen ze zelfs het op twee na grootste geiserveld ter wereld.  

Het merengebied: Chileens Zwitserland 

Op 783 kilometer ten zuiden van Santiago vinden we Pucón, een waar Chileens outdoor- en recreatiewalhalla. In een welhaast Zwitserse omgeving met bossen en meren - maar ook vulkanen - kun je skiën, bergklimmen, paardrijden, raften en ook nog eens lekker luieren aan het strand. Verder liggen er talrijke thermen, die heerlijke bronnen van ontspanning vormen na een dag zwoegen in de frisse lucht. Dichtbij Pucón ligt het veelbezochte Parque Nacional Villarrica. In dit nationale park bevinden zich drie vulkanen waaronder de rokende met sneeuw bedekte Villarrica die beklommen kan worden. De Villarica, 2800 meter hoog, is niet alleen een populaire toeristische bestemming maar ook zeer actief (de laatste uitbarsting dateert uit 2015). Verder herbergt het nationale park vulkanische grotten, een skigebied en diverse wandelroutes. In het merengebied zijn overigens nog zes andere natuurparken van formaat te vinden. Als we 338 kilometer opschuiven in zuidelijke richting komen we uit bij Puerto Montt in het merendistrict. Deze havenstad (in 1883 gesticht door Duitse kolonisten en culinair bekend om zijn zalm) kent een bijzondere mix van de Chiloé cultuur en Duits erfgoed. Puerto Montt is ook de plaats waar de Carretera Austral start, een prachtige 1240 kilometer lange route in Patagonië die langs regenwouden, vulkanen, meren en fjorden voert.

Chileens Patagonië

In noordelijk Patagonië, op 400 kilometer ten zuiden van Puerto Montt nabij de Argentijnse grens, bevindt zich Futaleufú. Deze plaats is de laatste jaren uitgegroeid tot een toeristische bestemming voor outdoortoerisme. Zo staat de Futaleufúrivier bekend als één drie beste plekken wereldwijd voor kajakken en raften. Als we nog 200 kilometer zuidelijker opschuiven dan komen we uit bij Puyuhuapi, ook al door Duitsers gesticht. Puyuhuapi is gelegen aan een fjord en in de nabije omgeving bevinden zich warmwaterbronnen. Ruim 330 kilometer zuidelijker vinden we Coyhaique. De hoofdstad van de gelijknamige provincie staat bekend als één van de mooiste gebieden van Patagonië. Maar voor de best bezochte attractie van Patagonië, moeten we nog ruim 1000 kilometer doorreizen. We hebben het dan natuurlijk over Parque Nacional Torres del Paine, het wereldberoemde nationale park met adembenemende meren, gletsjers, bergen, bossen en onovertroffen wandelroutes. Ook de fauna is groots met guanacos, loopvogels en condors. De uitvalsbasis voor het wereldberoemde park is het toeristische maar niet onaantrekkelijke Puerto Natales. Dit plaatsje met ruim 20.000 inwoners bevindt zich aan de Straat van Magallanes en is in die hoedanigheid een perfecte locatie voor onvergetelijke boottochtten. Zo kun je Monumento Natural Los Pingüinos bezoeken, een van de bekendste pinguïnnestplaatsen. Een andere stad die niet onvermeld mag blijven is het mooie Punta Arenas. Deze Patagonische 'metropool' van ruim 130.000 inwoners ligt strategisch bij Torres del Paine (4 uur rijden) en ook nog eens bij het Argentijnse Parque Nacional Los Glaciares. Vanuit Santiago (op 2998 kilometer) zijn er dagelijks vluchten naar Punta Arenas, wat de stad toegankelijker maakt dan je op het eerste zicht zou vermoeden. De eerdergenoemde Carretera Austral eindigt tenslotte bij Villa O'Higgins vernoemd naar de bekende onafhankelijkheidsstrijder.  

De archipel Chiloé: tradities, houten huizen, natuur en vis

Chiloé, een Chileense provincie, is een groep van eilanden met circa 167.000 inwoners. Een bijzonder detail is dat Chiloé pas in 1826 onafhankelijk was terwijl de rest van Chili zich al in 1810 van Spanje had losgemaakt. Tot de toeristische attracties van de archipel behoren de houten kerken die deel uitmaken van het Unesco Werelderfgoed. Ze werden ooit ontworpen door de jezuïten en in elkaar gezet door de Chiloten zonder dat er ook maar één spijker werd gebruikt. Het grootste eiland van de archipel is Isla Grande de Chiloé, het op één na grootste eiland van Chili. Aan dit druilerige gebied zijn vele mythes en tradities verbonden - uniek in Chili. De hoofdstad van Isla Grande is Castro, de derde oudste stad van Chili gesticht in 1567. Naast vier kerken die deel uitmaken van het eerdergenoede Unesco werelderfgoed vormen de paalwoningen hier ook niet te missen bezienswaardigheden. Een andere grote trekpleister van de archipel is Parque Nacional Chiloé .Het nationaal park dat het westelijk kust van het Isla Grande de Chiloé bestijkt beschermt onder meer duinen, bossen, veengebieden en rivieren. Een bezoek aan Chiloé zou niet compleet zonder een verrukkelijke vismaaltijd en de hoofdstad Castro is de beste optie om de lokale visspecialiteiten uit te proberen, al dan niet met een niet te versmaden witte Chileense wijn. 
 

Vuurland: het uiterste zuiden van Chili

Vanuit Punta Arenas kun je verder reizen (per veerboot of vliegtuig) naar het uiterste zuiden van Zuid-Amerika: Vuurland (Tierra del Fuego). Je komt dan ongetwijfeld terecht in Porvenir (5465 inwoners), de grootste plaats van het Chileense deel van Vuurland. De charme van deze bescheiden, winderige plaats zit hem vooral in de ligging aan een baai uitgerust met een lange pier. Is dat je nog niet zuidelijk genoeg? Reis dan af naar de meest zuidelijk gelegen plaats ter wereld: Puerto Williams. Vanuit deze bescheiden plaats (ongeveer 1600 inwoners) kun je bovendien verscheidene interessante uitstapjes maken naar onder meer Kaap Hoorn (Spaanse benaming: Cabo de Hornos) en het Argentijnse Ushuaia


De mysteries van Paaseiland

Het mysterieuze Paaseiland ligt in de Stille Oceaan op 3700 kilometer van het vaste land van Chili verwijderd. Het eiland (163 km²) ter grootte van Texel wordt jaarlijks door circa honderdduizend toeristen bezocht. Paaseiland (inheemse benaming: Rapa Nui) dankt zijn naam aan de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen die het eiland op Paaszondag (5 april 1722) ontdekte. Hét toeristische aangezicht van het vulkanische Paaseiland zijn de 961 majestueuze beelden. Deze moai werden gemaakt van vulkanisch tufgesteente door de voorvaderen van de huidige Paaseilanders waarvan er op dit moment ruim 5000 op het eiland wonen. Onderzoekers buigen zich al jaren over de vraag hoe de Paaseilandbeelden van wel 10 meter hoog (en met een gewicht van ruim 4 ton!) verplaatst konden worden. Een andere vraag die wetenschappers bezighoudt is hoe de populatie en de natuur (ooit een boomrijk eiland) is gemarginaliseerd.  Er zijn verschillende mogelijkheden om het eiland te verkennen. Met de fiets of per paard zijn zeker fijne suggesties. Voor watersporters zijn er ook genoeg activiteiten, zoals snorkelen en surfen in de eindeloze oceaan.

Chileens-Spaans: een vak apart

Het Spaans van Chili gaat in een rap tempo en verschilt daarmee met het Spaans van elders in Zuid-Amerika. Om het nog iets gecompliceerder te maken, spreken de Chilenen niet alle uitgangen volledig uit. Zo wordt pues uitgesproken als 'pue' (in plaats van 'pwes') en klinkt ¿A donde vas? (Waar ga je heen?) als 'Adonde vai'. Ook hebben enkele veelgebruikte Spaanse woorden in Chili een compleet andere betekenis. Locos (in het Spaans: gekken) staat bijvoorbeeld voor een schelpgerecht. Verder kent het Chileense Spaans opmerkelijk veel slang, waardoor het zelfs voor Spaanstaligen lastig kan worden. Desalniettemin is Spaans zeer bruikbaar voor de reiziger en zullen de Chilenen het alleen maar waarderen als je er een woordje van spreekt. De meeste Chileense taalscholen vind je in de hoofdstad Santiago de Chile. Verder kun je voor Spaanse lessen ook terecht in steden als Valparaíso, Arica (in het indiaanse noorden), Iquique (stad in het Grote Noorden) en La Serena (kustplaats in het Kleine Noorden).

Feitjes
Grootte: 756.102 km² (20,2 keer Nederland)
Inwoners: 16.572.475
Hoofdstad: Santiago de Chile 

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Chili

Reisbestemmingen in Chili

Reisorganisaties Chili