Salar de Uyuni is één van de populairste reisbestemmingen in Zuid-Amerika. Gelegen in het zuidwesten van Bolivia op een hoogte van 3656 meter vormt ze de grootste zoutvlakte ter wereld. Gevormd uit prehistorische meren is het binnenmeer niet alleen zeer rijk aan zout maar ook aan lithium, het nieuwe goud van Bolivia. Vaak wordt Uyuni gecombineerd met een bezoek aan Eduardo Avaroa, een natuurpark met een oppervlakte van ruim 7000 km² dat wordt kenmerkt door indrukwekkende landschappen, meren, bergketens en een bijzondere flora en fauna.


Zoutvlaktes van Uyuni
Met een oppervlakte van ruim 10.000 km² is Salar de Uyuni de grootste zoutvlakte ter wereld. Ongeveer 40.000 jaar geleden was het gebied onderdeel van een enorm meer dat helemaal tot aan La Paz reikte. Transformaties van verschillende prehistorische meren hebben gezorgd voor de huidige zoutvlakte. Onder de gemiddeld 12 meter dikke laag zout ligt nog een gigantisch meer van 2 tot 20 meter diep. Het wit is oogverblindend en als er water op de vlakte blijft staan is het net een grote spiegel. Op de zoutvlaktes van Uyuni zijn verschillende interessante plekken te vinden. Bijvoorbeeld de plek waar het zout gewonnen wordt wat je met eigen ogen kunt bekijken. De piramides van zout staan garant voor onvergetelijke foto's. 

Meerdaagse tours in Uyuni

De beste manier om zowel de zoutvlaktes als het park te bezoeken is door middel van een georganiseerde meerdaagse tour via een fourwheeldrive. Vanuit verschillende steden zijn deze tours te boeken: Uyuni en Tupiza in Bolivia en San Pedro de Atacama in Chili. Ideaal is bijvoorbeeld om vanuit San Pedro de Atacama te beginnen en na drie dagen te eindigen in Uyuni: op die manier maak je een prachtige, lange tocht.  De tours kennen een aantal stops op unieke punten. Een daarvan is Laguna Verde, een meer van 17 km² dat dankzij de aanwezigheid van koper en arsenicum een groene kleur heeft. Op de achtergrond prijkt ook nog de 5915 meter hoge Licancaburvulkaan die zorgt voor een indrukwekkend landschap. Een ander bijzondere stop vormt Laguna Colorada. Dit meer van maar liefst 60 km² kent een diepte van slechts 45 centimeter. Algen geven het water een zeer bijzondere rode kleur en ook de grote groep flamingo's vormen een schitterende attractie. 

Bomen van steen en perspectieffoto's 
Bijzonder zijn ook de Árboles de Piedra: door de wind uitgeslepen rotsen die in sommige gevallen de vorm van bomen hebben gekregen. Een heerlijk ontspanningspunt tijdens de tours vormen de thermale baden. Het water van deze aguas termales is ongeveer 30 graden en het is voor te stellen dat er een korte stops gemaakt worden. Bij het geisergebied Sol de Mañana kun je spectaculaire vulkanische activiteit verwachten in de vorm van kolkend lava en verschillende geisers die stoom meters hoog de lucht in blazen. Rijd vervolgens door naar Playa Blanca zouthotel om je helemaal uit te leven met het maken van gave foto's. Door de gigantische witte vlakte is het perspectief soms lastig in te schatten en maken van grappige foto's waarbij de kijker visueel voor de gek wordt gehouden is dan ook een geliefde activiteit. Vrijwel alle tours eindigen bij Isla del Pescado, een eiland dat boven de zoutvlakte uitsteekt en bezaaid is met cactussen. Wist je overigens dat het officieel verboden is om te bouwen op de zoutvlaktes? Daarom raden natuurbeschermingsorganisaties af om gebruik te maken van de populaire zouthotels.  


Reisbestemmingen Bolivia

Natuurparken Bolivia

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring