Santiago de Chile is één van de modernste en welvarendste miljoenensteden van Zuid-Amerika. Het symbool hiervan is de Gran Torre, de hoogste wolkenkrabber van het continent. In de hoofdstad van Chili is ook volop historie en koloniale pracht en praal voorhanden in de vorm van historische bouwwerken, pleinen en musea. Dankzij haar ligging tussen de Grote Oceaan en het machtige Andesgebergte liggen valleien, stranden, wijnbodegas én skigebieden allemaal binnen handbereik. 

Oriëntatie Santiago de Chile

Santiago de Chile is met ruim zeven miljoen inwoners (een derde van de Chileense bevolking!) meer dan een big city. De stad wordt in tweeën gedeeld door de Río Mapocho waaraan veel van de toeristische attracties van Santiago te vinden zijn. Voor toeristen mogen Santiago Centro, Bellavista, Lastarra, Las Condes en Vitacura tot de interessantste wijken gerekend worden. In Santiago Centro, aan en rondom de Plaza de Armas, vinden we het oude Santiago van de Spanjaarden. Ten noordoosten van het centro vinden we Bellavista, een heerlijke bohemienwijk waar het fijn eten en drinken is. Aan de overkant van de Mapocho is een andere sprankelende bohemienwijk gelegen, Lastarria Voor het welvarende en moderne Santiago schuif je een flink stuk in noordoostelijke richting naar Las Condes waar de Gran Torre schittert. In deze richting vinden we tevens Barrio Vitacura, een welvarende wijk waar je de culinaire attracties en de Chileense kunstscene van hoofdstad kunt gadeslaan. 

Santiago de Nueva Extremadura

Na een barre tocht arriveerden op 13 december 1540 de conquistador Pedro de Valdivia en een handjevol soldaten bij de Mapochovallei en de gelijknamige rivier. Op 12 februari 1541, nog geen twee maanden later, werd Santiago de Nueva Extremadura al gesticht, vernoemd naar het geboorteland van de Spaanse veroveraar. De ceremonie van de oprichting vond plaats op de Cerro Santa Lucía, waar nu een populair stadspark prijkt. Nog datzelfde jaar kreeg de prille stad de schrik van zijn leven toen duizenden inheemse Mapuches de stad aanvielen, precies op het moment dat Valdivia met een groot deel van zijn leger op expeditie was in zuidelijk Chili. In 'Inés, vrouw van mijn hart' kunnen we lezen dat Inés Suárez (de echtgenote van Valdivia) een belangrijke rol speelde bij de verdediging van de stad. Wie meer te weten wil komen over deze dappere vrouwelijke conquistador - één van de eerste Spaanse vrouwen die naar de Nieuwe Wereld trok - zal zich zeker amuseren met deze onderhoudende roman van de Chileense Isabel Allende. 

Rond Plazas de Armas in Santiago Centro

Het Santiago van het prille begin is nog goed terug te vinden op de Plaza de Armas dat werd aangelegd in 1541, het jaar dat de stad gesticht werd. Maar als gevolg van aardbevingen stammen de meeste gebouwen aan het centrale plein van Santiago uit de 18e eeuw. Een voorbeeld daarvan is Catedral Metropolitana waarvan de vierde versie verrees in 1775. Andere prominente gebouwen die prijken aan de Plaza de Armas zijn Correo Central (postkantoor uit 1892), Munipalidad de Santiago (stadhuis uit 1785), Museo Histórico Nacional (Nationaal Historisch Museum) en Edificio Congreso Nacional. In dit laatste gebouw zetelde het nationale congres dat inmiddels in Valparaíso is gevestigd. Het boeiendste museum van Santiago vinden we een blok verder: Museo Chileno de Arte Precolombino. Dit goed aangeschreven museum herbergt inheemse voorwerpen als keramiek en textiel uit heel Latijns-Amerika met museumstukken van wel 10.000 jaar oud. Palacio de la Moneda, één van de beroemdste gebouwen van Santiago, vinden we een paar blokken verder in zuidoostelijke richting.In dit roemruchte paleis kwam president Salvador Allende in 1973 om het leven tijdens de militaire coup als gevolg van een bombardement onder leiding van Pinochet. Voor de liefhebbers: elke ochtend stipt om 10:00 uur lopen hier in het groen gestoken militairen een ronde over het plein onder aanvoering van het Chileense volkslied. Na een aantal uur wandelen door het Centro is er geen betere plek om te lunchen dan Mercado Central. Vooral visliefhebbers worden in deze markthal op hun wenken bediend met een verscheidenheid aan viskramen en -restaurantjes.    

Barrio Bellavista, Parque Metropolitano en Lastarria

Ten oosten van de Plaza de Armas, tussen de Río Mapocho en de Cerro San Cristóbal, aan de voet van Parque Metropolitano vinden we Barrio Bellavista. Deze bohemienwijk is volgepakt met kunstgalerijen, boutiekjes, originele restaurantjes en barretjes. Bezienswaardigheden hier vormen Pablo Neruda's huis een een ritje met de teleférico richting de Cerro San Cristóbal. Vanaf deze 880 meter hoge heuvel kijk je niet alleen uit over de stad maar ook over de omliggende valleien. En als je er toch bent, trakteer jezelf dan vervolgens op een diner in Camino Real, een restaurant met het mooiste uitzicht van de stad, een garantie voor een onvergetelijke avond. Op dezelfde berg vind je ook Parque Metropolitano de Santiago. De groene longen van Santiago herbergen verschillende recreatieve attracties waaronder tuinen, picknickplaatsen, een dierentuin, een prachtig terras (toepasselijk genaamd Bellavista) en twee schitterend gelegen zwembaden die tijdens de zomermaanden (van november tot maart) massaal bezocht worden. Een andere niet te misen bohemienwijk is Barrio Lastarria gelegen aan de overkant van de rivier. Deze culturele en sfeervolle wijk kent sinds 1996 de status Zona Típica. Bezoek hier bijvoorbeeld Centro Gabrielle Mistral, een veelzijdig cultureel centrum gericht op kunst, theater, exposities en dans.  

Sanhattan: Las Condes, Barrio El Golf en Vitacura

Barrio El Golf wordt wel Sanhattan genoemd vanwege zijn wolkenkrabbers, bedrijven en algehele Noord-Amerikaanse uitstraling. Hier vinden we ook de grootste wolkenkrabber van Chili: Gran Torre, goed voor een lengte van 300 meter. Barrio El Golf maakt deel uit van Las Condes, het meest moderne en welvarende gebied van Santiago dat een groot aanbod betere restaurants en hotels herbergt. Ook het aangrenzende Barrio Vitacura is een welvarende wijk dat gekenmerkt wordt door luxueuze appartementsgebouwen, weelderige parken, chique winkels en restaurants. Met een grote verscheidenheid aan exclusieve kunstgalerijen geldt Vitacura ook als een van de prominente kunstzones van Santiago gericht op de gefortuneerden van de hoofdstad.  

Strategische uitvalsbasis voor skioorden, bodegas en valleien 

In de omgeving van Santiago liggen tal van interessante natuurplekken om te bezoeken. Zoals het belangrijkste skigebied van Chili: Valle Nevado, dat zich op slechts 44 kilometer van de hoofdstad van Chili bevindt. Het skioord El Colorado y Farellones is zelfs nog dichterbij gelegen. Ben je meer van de wijn? Vooraanstaande wijnbodegas zijn gemakkelijk en snel met de bus te bereiken. Zo ook Concha y Toro, niet de eerste de beste, want deze wijnbodega geldt als de belangrijkste Latijns-Amerikaanse wijnproducent en -exporteur. Voor outdoorliefhebbers valt er volop te genieten in de omgeving van Santiago. Op nog geen 35 kilometer ten zuidoosten van Santiago diep in de Andes vinden we Cajón del Maipo, een imponerend natuurgebied dat met haar bergen, meren, warmwaterbronnen en watervallen bij uitstek geschikt is om te hiken en tal van outdooractiviteiten als kajakken en raften. Een van de belangrijkste valleien hier met verschillende wandelroutes is de Valle de la Engorda dat aan de voet van de Maipovulkaan is gelegen. In de Vallei van Maipo kun je ook pittoreske bergdorpjes bezoeken. San José del Maipo geldt als uitvalsbasis voor het Maipogebied en onderhoudt busverbindingen met Santiago. 


Reisbestemmingen Chili

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring