Reizen in Ecuador

Hoewel Ecuador een van de kleinste landen van Zuid-Amerika is, doet het land qua natuur, koloniale architectuur en avontuur niet onder voor zijn grotere buurlanden. Ecuador wordt met zijn vulkanische landschappen, oerwouden, koloniale én inheemse invloeden daarom wel Zuid-Amerika in het klein genoemd. Ver van het vaste land ligt nog een andere troef: de wereldberoemde Galapagoseilanden. Voor wie nog niet helemaal overtuigd is: Ecuador werd in 2013 door Lonely Planet verkozen tot beste reisbestemming van het gehele Amerikaanse continent en nummer vier wereldwijd!

Quito: unieke koloniale architectuur en ideale uitvalsbasis
Quito is met 2.850 meter de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld. De Ecuadoraanse hoofdstad bevindt zich in het hoogland van noordelijk centraal Ecuador - omringd door 14 vulkanen - op slechts 20 kilometer van de evenaar. Dé trekpleister van Quito is het historisch centrum, één van de allerfraaiste in Latijns-Amerika. De schitterende koloniale nalatenschap dankt Quito onder meer aan de vele kloosterorders die naar de stad trokken en er lustig op los bouwden. Een van die koloniale parels is La Compañía de Jesús, een met goud beklede jezuïtenkerk die wordt gerekend tot de allermooiste kerken van Latijns-Amerika. Stap voor een ultiem totaaloverzicht van al dit moois in de TelefériQo. De kabelbaan brengt je naar de mirador Cruz Loma, maar liefst 4.270 meter hoog. Quito is een ideale uitvalsbasis voor tal van interessante excursies naar steden, markten, vulkanen en natuurgebieden.
 
Noordelijk hooglanden: markten, meren en outdoor
Op 100 kilometer ten noorden van Quito ligt Otavalo. Deze inheemse stad staat bekend om zijn markt, de grootste van het land. Op de markt wordt veel handwerk en textiel verkocht waaronder kleurige kledingstukken als schouderdoeken, geweven rokken, wollen broeken en hoeden die gretig aftrek vinden bij toeristen. Als deze markt je iets te commercieel is, dan kun je ook nog uitwijken naar nabijgelegen ambachtsdorpjes. Mis evenmin het 17 kilometer zuidelijker gelegen Lagunas de Mojanda, drie meren die magistraal tussen bergen liggen ingeklemd. Op 80 kilometer ten noordwesten van Quito vinden we Mindo. Dit stadje wordt omringd door weelderig, groen woud en rivieren waarmee het een ideale plek is voor ecotoerisme en outdooractiviteiten als tubing of canyoning. Ook vogelaars worden op hun wenken bediend met 500 vogelsoorten die zich schuilhouden in Bosque Protector Mindo Nambillo, een reservaat van 19.500 hectare, deels toegankelijk is voor toeristen.
 
Centrale hooglanden: vulkanen, warmwaterbaden en outdoor
Op 60 kilometer ten zuiden van Quito ligt de spectaculaire Volcán Cotopaxi. De vulkaan is met 5.897 meter één van de hoogste actieve vulkanen ter wereld (de laatste serieuze uitbarsting dateert uit 1877). Bij helder weer is deze met sneeuw bedekte kegel zelfs vanuit de hoofdstad in vol ornaat te bewonderen. De Cotopaxivulkaan maakt deel uit van het gelijknamige nationale park, zeer populair bij Ecuadorianen en toeristen. De Cotopaxi is (mits je een goede conditie hebt en beschikt over de juiste benodigdheden) via de noordroute in 5 tot 8 uur te beklimmen. Op 169 kilometer ten zuiden van Quito vinden we het geriefelijke Baños. Aan de voet van de actieve stratovulkaan Tungurahua (5023 meter) kun je jezelf letterlijk onderdompelen in een van de thermale baden waaraan het levendige stadje zijn naam dankt. Baños is naast de warmwaterbronnen ook geliefd als uitvalsbasis voor tal van outdooractiviteiten als klimmen, raften, mountainbiken, paardrijden en trektochten én zelfs voor jungle-expedities in oostelijk Ecuador. Ten zuidwesten van Baños bevindt zich Volcán Chimborazo. Niet zomaar een berg, met 6268 meter is ze de hoogste vulkaan en berg van Ecuador én de hoogste (uitgedoofde) vulkaan van de gehele Andes. Bijgekomen van de hoogteziekte? Dan kun je per trein verder reizen naar El Nariz del Diablo. De duivelsneus is een verwijzing naar een duivels tintje van de rotspartij. Het zeer steile spoortraject leidt van Riobamba naar Sibambe en voor waaghalzen: klim op het dak van de trein voor het mooiste uitzicht!    
 
Zuidelijke hooglanden: koloniale steden en natuurparken
Cuenca,  een hoogte van 2500 meter, bevindt zich op 425 kilometer ten zuiden van Quito. Deze fraaie koloniale stad - niet zelden als aangemerkt als de mooiste stad van Ecuador vormt een mooie uitvalsbasis voor de zuidelijke Sierra. Net als de hoofdstad maakt de derde stad van Ecuador deel uit van het Werelderfgoed, dankzij haar koloniale pracht en praal. Andere typerende visitekaartjes van Cuenca zijn de van bladeren gevlochten Panamahoeden (inderdaad een misleidende naam) en de keramiekindustrie. Cuencacanos trekken in het weekend graag naar het nabijgelegen Parque Nacional Cajas. Dit dit nationale park op een hoogte van 4000 meter herbergt páramos (woeste vlaktes), nevelwouden en maar liefst 230 meren met helder, koud water. Het park kent verder een rijke fauna waar poema's, tapirs, condors en toekans toe behoren. Het park is in het bijzonder populair bij vissers, wandelaars, klimmers en vogelaars. Op een hoogte van 3160 meter, 64 kilometer ten noorden van Cuenca , vinden we de belangrijkste Incaplaats van Ecuador. Tot de overblijfselen van Ingapirca behoren baden en een zonnetempel. Op 198 kilometer ten zuiden van Cuenca ligt het aangename Loja, een van de oudste steden van het land. De koloniale stad werd gesticht in 1548 en telt zo'n 200.000 inwoners. Loja beschikt over twee belangrijke universiteiten en kent daarnaast een levendige muziekscene met de nodige muziekhuizen waar salsa goed vertegenwoordigd is. Op 45 kilometer van Loja vinden we het 'lang-leef-plaatsje' Vilcabamba, een in een vallei gelegen plaats. Vilcabamba is wereldberoemd geworden vanwege het bovengemiddeld aantal (gezonde) oude mensen. De groene omgeving en het zachte klimaat zorgen voor ideale leefomstandigheden. Het nabijgelegen Parque Nacional Podocarpus is een andere trekpleister. In dit park met mooie nevelwouden zullen vogelaars smullen van de ara's, kolibries en tal van andere vogelsoorten die er huizen. Op 120 kilometer ten noordwesten van Loja vinden we Zaruma, één van de mooiste steden van Ecuador. Het koloniale mijnwerkersstadje staat bekend om zijn fraaie architectuur, goud- en zilvermijnen, koffie, kunst en mooie vrouwen.
 
Oriente: Amazone, outdoor en warmwaterbronnen 
De Oriente staat voor het Ecuadoraanse deel van het Amazonegebied. Wat Ecuador onderscheidt van andere landen die grenzen aan de Amazone is de bereikbaarheid. Papallacta ligt bijvoorbeeld maar op 64 kilometer ten oosten van Quito. Dit dorp op een hoogte van 3300 meter vormt een overgangsgebied tussen het Andesgebergte en de jungle. Papallacta draait grotendeels om de nabijgelegen warmwaterbronnen. Na een gezond bad in een van de voortreffelijke spa's gaat een gestoomde forel, de lokale lekkernij, er goed in. Helemaal in het noordoosten van de Oriente tegen de Colombiaanse grens aan bevindt zich Reserva de Producción Faunística Cuyabeno, een uniek nationale park met jungles, meren en rivieren die tezamen één van de meest biodiverse gebieden ter wereld vormen. Zo zijn er 550 vogelsoorten en huist er een zeer gevarieerde verzameling reptielen waaronder anacondas, schildpadden en kaaimannen. Ook de flora is meer dan goed vertegenwoordigd met ruim 12.000 plantsoorten. Overnachten in het park in een grote hut (cabaña) is een unieke ervaring die je zal bijblijven. Ook het 110 kilometer zuidelijker gelegen Tena is een toegankelijk vertrekpunt voor je eerste verkenning van de jungle. Deze aangename stad is ook the place to be als het gaat om rafting en kajakken dankzij de nabijgelegen rivieren Río Tena en Río Pano. 
 
Noordkust: Afro-Ecuadoraanse cultuur en badplaatsen
In de jungle in het uiterste noordwesten van Ecuador tegen de Colombiaanse grens aan vinden we het eenvoudige San Lorenzo. Vooral een interessante bestemming als je geïnteresseerd bent in de Afro-Ecuadoraanse cultuur en een strandleven met nauwelijks toerisme. Een andere ongepolijste kustbestemming is het zuiderlijker gelegen Esmeraldas. Hoewel deze kleurrijke stad net als San Lorenzo niet tot de veiligste bestemmingen van Ecuador hoort, zijn de relaxte sfeer en inwoners pluspunten. Houd je wel van een feestje, neem dan ook een kijkje in het 30 kilometer zuidelijkere gelegen Atacames. Hier zit je goed voor onvervalste reggaeton en salsa, en overigens ook voortreffelijke ceviche. Atacames, de badplaats met de grootste stranden van Ecuador, is de favoriete vakantiebestemming voor de locals aan de noordkust. Meer familie-georiënteerd en iets minder toeristisch is het nabijgelegen Súa. Zoek je rust en comfort dan kun je beter koers zetten naar het iets zuidelijker gelegen Same waar de welvarende Quiteños neerstrijken in luxehotels. Op 100 kilometer ten zuiden van Esmeraldas is een van de beste surflocaties van het land gelegen: Mompiche. Een andere surf- en strandbestemming is het drukkere en meer ontwikkelde Canoa. Voor surfliefhebbers: van december tot februari kunnen de golven hoogtes bereiken van twee meter en zijn er internationale surfwedstrijden die veel bezoekers trekken.    

Zuidkust: modern Ecuador, surfen, feesten en natuur 
Op 250 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad ligt het grote Guayaquil, met 2,5 miljoen inwoners zelfs de grootste stad van Ecuador. De havenstad had toeristen jarenlang niets te bieden, maar is de afgelopen jaren getransformeerd van een zeer onveilige stad tot het moderne centrum van het land. De belangrijkste nieuwe aanwinst is Malecón 2000, een rivierpromenade waar tuinen, sculpturen, restaurants, theaters en luxeuze malls deel van uitmaken. Op 180 kilometer ten noordwesten van Guayaquil bevindt zich Montañita. Dé surfspot van Ecuador is uitgerust met de beste stranden aan de zuidkust waar bezoekers uit heel de wereld op afkomen. Qua bezoekers is er een piek in februari tijdens de carnavalperiode en tijdens de internationale surfwedstrijden. Met zijn betaalbare hostels, bars, restaurants en relaxte, progressieve ambiance (het is de enige Ecuadoraanse plaats waar openlijk marijuana wordt gerookt) is dit surfoord ook populair bij backpackers en feestvierders. 60 kilometer noordelijker ligt een andere attractie van formaat: Parque Nacional Machalilla. Dit nationale park herbergt stranden, tropische bossen en twee eilanden waaronder Isla de la Plata. Het eiland dankt zijn naam aan Francis Drake, die er een grote zilverschat bewaarde. Op 15 kilometer van de kust ligt Isla de Plata, bereikbaar via Puerto López. Tegenwoordig wordt het bewoond door schildpadden, leguanen en een imposante verzameling vogels waaronder pelikanen en albatrossen. Al snorkelend in de zee kun je met een beetje geluk ook dolfijnen spotten. 
 
Galapagoseilanden
Op 926 kilometer ten westen van de Ecuadoraanse kust liggen de wereldberoemde Islas Galálapagos. Op de Galapagoseilanden zul je van de ene in de andere verbazing vallen. Omdat de dieren geen natuurlijke vijanden hebben, kennen ze totaal geen angst. Zo kan het gebeuren dat een zeehond op z'n gemakje naast je komt liggen op het strand. Deze wonderbaarlijke archipel van 13 hoofdeilanden, 3 kleine eilanden en 107 rotsformaties ontstond een paar miljoen jaar geleden uit vulkanische uitbarstingen. Het tweede grootste eiland (986 km²) is Santa Cruz dat de meeste inwoners telt waarvan de meerderheid woont in de zuidelijke stad Puerto Ayora. Een mooi startpunt vormt het Charles Darwin Reserch Station. Als je hier warm gedraaid bent, kun je op zoek naar de echte natuur. Je kunt dan denken aan lavatunnels, witte stranden en hooglanden met een rijke vegetatie waaronder cactussen. Op 24 kilometer ten westen van Puerto Ayora ligt Isla Santa Fé. Dit eilandje van 24 km² wordt vooral bezocht vanwege de landleguaan die nergens anders ter wereld voorkomt. Met 4640 km² is het westelijk gelegen Isla Isabela met afstand het grootste eiland van de Galálapagos. De 'hoofdstad' is Puerto Villamil waaraan een aantal mooie stranden liggen. Isabela telt de meeste schildpadden van alle eilanden, hoewel minder divers dan elders op de eilanden. Op het weidse eiland met prachtige vergezichten komen ook de (niet vliegende) Galápagos-aalscholvers voor, vaak aangehaald als een levend voorbeeld van Darwin's evolutietheorie. Het verkennen van de Galálapagoseilanden kan via uiteenlopende cruises: van Spartaans tot zeer luxueus. 
 
Spaans leren in Ecuador
Ecuador is één van de populairste Zuid-Amerikaanse landen om Spaans te leren. Quito kent veruit het grootste aanbod taalscholen. Ook in andere toeristische bestemmingen als Cuenca, Baños, de badplaatsen Montañita en Canao of zelfs op de Galapaseilanden zijn er mogelijkheden om Spaans te leren. Een van de pluspunten is het heldere Spaans dat in de meeste delen van Ecuador gesproken wordt.
Het Spaans van Ecuador wordt vaak als volgt onderverdeeld: het Spaans van de kust, de Andes en de Amazone. Het Spaans van de Andes, waar Quito ligt, is verwant aan het zogenaamde 'Chilango Spaans', een dialect afkomstig uit Mexico. Hiernaast kent het een aantal leenwoorden afkomstig van de inheemse Quechua taal. Voorbeelden hiervan zijn ñaño (broer) of ñaña (zus). 
 
Feitjes
Grootte: 283.561 km² (7,5 keer Nederland)
Inwoners: 14.483.499
Hoofdstad: Quito 

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Ecuador

Reisbestemmingen in Ecuador

Reisorganisaties Ecuador