Met drie miljoen inwoners is Guayaquil de grootste stad van Ecuador, hoewel op toeristisch vlak veel minder bekend dan Quito. Jarenlang was Guayaquil de gevaarlijkste stad van Eucador, maar dat is nu anders. Sterker nog, Guayaquil is met zijn Malecón uitgegroeid tot een van de toeristische attracties van Ecuador. 

Historie Guayaquil

Al in de Spaans-koloniale tijd was Guayaquil een belangrijke havenstad. Keerzijde was wel dat de stad in de 17e en 18e eeuw regelmatig te kampen had met piratenaanvallen. In 1820 verklaarde Guayaquil zich als eerste stad van Ecuador onafhankelijk op de Spanjaarden. In 1896 werd de stad getroffen door een enorme brand die maar liefst 70 procent van de stad verwoestte en bijna de helft van de mensen dakloos maakte. Na de Tweede Wereldoorlog leefde de stad op dankzij een bananenhausse. De stad groeide snel met mensen die vooral afkomstig waren van het platteland. Keerzijde van die snelle groei was de toenemende criminaliteit die ernstige vormen aannamen. Investeringen, waaronder een 3 kilometer lange promenade in het jaar 2000, konden de negatieve spiraal gelukkig doorbreken. 

Oriëntatie Guayaquil

Guayaquil is overzichtelijker dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Het centrum van de stad bevindt zich ten westen van de rivier Guayas en de grootste toeristische attracties van de stad zijn hier te vinden. Aan de rivieroever loopt de drukbezochte Malecón 2000 waarvan het noordelijk deel van de promenade uitkijkt uit op nabijgelegen koloniale gedeeltes Peñas en de Cerro Santa. Deze laatste heuvel herbergt een steile trap van 400 treden. Verderop ligt de imposante Puente de la Unidad Nacional over de rivier Guayas. Ook de Avenida Nueve de Octubre (deze begint bij de malecón) is er een om in je achterhoofd te houden wat betreft winkels, hotels en dergelijke. Op restaurantgebied is Urdesa een belangrijke referentie. Al deze toeristische zones zijn veilig en zowel overdag als 's avonds zijn er patrouilles. Buiten het toeristisch centrum bevinden zich chique buitenwijken maar ook sloppenwijken waar je als toerist maar beter vandaan kunt blijven.

Het visitekaartje van Guayaqui: Malecón 2000

Met maandelijks 1,6 miljoen bezoekers is De Malecón 2000 de grote hit van Guayaquil. De promenade geldt als één van de meest innovatieve projecten van Zuid-Amerika. De bouw van de Malecón 2000 begon in 1999 en de oude Malecón Simón Bolívar werd volledig op de schop genomen. De malecón bestrijkt in totaal 2,5 kilometer en herbergt onder meer tuinen, restaurants, malls, musea, speeltuinen en het eerste IMAX filmtheater van Zuid-Amerika. Een van de fraaiste onderdelen vormen de Jardines del Malecón. In dit park zijn 350 plantensoorten te vinden.

 


Reisbestemmingen Ecuador

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring