Met zijn drie miljoen inwoners is de havenstad Guayaquil met afstand de grootste stad van Ecuador. Hoewel op toeristisch vlak veel minder bekend dan de hoofdstad Quito. Ook omdat Guayaquil jarenlang de gevaarlijkste stad van Eucador was. Maar sinds 2000 gaat het veel beter. De grootste attractie van het moderne Guayaquil is de rivierpromenade Malecón. Daarnaast zijn de bohemische wijk Las Peñas, de parken en de gastronomie redenen om deze warmbloedige stad aan te doen.

Historie Guayaquil

Al in de Spaans-koloniale tijd was Guayaquil een belangrijke havenstad. Daardoor had de stad in de 17e en 18e eeuw regelmatig te kampen met piratenaanvallen. In 1820 verklaarde Guayaquil zich als eerste stad van Ecuador onafhankelijk op de Spanjaarden. In 1896 werd de stad getroffen door een enorme brand die maar liefst 70 procent van de stad verwoestte. Bijna de helft van de mensen werden dakloos. Na de Tweede Wereldoorlog leefde de stad op dankzij een bananenhausse. De populatie van de stad groeide snel. Veel mensen kwamen van het platteland. Keerzijde van die snelle groei was de toenemende criminaliteit die ernstige vormen aannam. Investeringen, waaronder een 3 kilometer lange promenade in het jaar 2000, konden de negatieve spiraal gelukkig doorbreken. 

Oriëntatie Guayaquil

Guayaquil is overzichtelijker dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Het centrum bevindt zich ten westen van de rivier Guayas en de grootste toeristische attracties van de stad zijn hier te vinden. Aan de rivieroever loopt de drukbezochte Malecón 2000. Het noordelijk deel van de promenade kijkt uit op de nabijgelegen koloniale zones Peñas en de Cerro Santa. Deze laatste heuvel herbergt een steile trap van 400 treden. Verderop ligt de imposante Puente de la Unidad Nacional over de rivier Guayas. Ook de Avenida Nueve de Octubre (deze begint bij de Malecón) is er een om in je achterhoofd te houden. Hier vind je veel winkels, hotels en dergelijke. Op restaurantgebied is Urdesa een belangrijke referentie. Al deze toeristische zones zijn veilig. Zowel overdag als 's avonds zijn er patrouilles. Buiten het toeristisch centrum bevinden zich chique buitenwijken maar ook sloppenwijken waar je als toerist maar beter vandaan kunt blijven.

Visitekaartje Guayaquil: Malecón 2000

Met maandelijks 1,6 miljoen bezoekers is de Malecón 2000 de grote hit van Guayaquil. Naast een verkoelend rivierbriesje kun je er heel wat indrukken opdoen. De promenade geldt als één van de meest innovatieve projecten van Zuid-Amerika. De bouw van de Malecón 2000 begon in 1999, waarbij de oude Malecón Simón Bolívar volledig op de schop werd genomen. Met in totaal 2,5 kilometer herbergt de promenade tuinen, restaurants, malls, musea, speeltuinen en het eerste IMAX filmtheater van Zuid-Amerika. Een van de fraaiste onderdelen vormen de Jardines del Malecón waarin 350 plantensoorten huizen.

 


Reisbestemmingen Ecuador

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring