Cuenca wordt niet zonder reden de mooiste stad stad van Ecuador genoemd. De derde stad van Ecuador telt net als Quito verscheidene kerken, kloosters, heiligdommen en pleinen, maar wordt minder geteisterd door vervuiling. Naast de koloniale pracht en praal van Cuenca kent de vriendelijke stad een bruisend uitgaansleven met tal van goede eethuisjes. Cuenca geniet ook bekendheid vanwege de fabricage van panamahoeden en de omvangrijke keramiekindustrie. In de directe omgeving bevinden zich ook nog verscheidene stoombaden. Vanwege het prettige klimaat en de leefbaarheid van de stad strijken veel gepensioneerde Amerikanen na hun werkende leven permanent neer in Cuenca. 


Historie Cuenca

Op 12 april 1557 werd Cuenca door de Spanjaarden gesticht. Daarvoor was Tomebamba (tevens de naam van de rivier die door Cuenca stroomt) hier al gevestigd. Deze stad moet net zo imposant als Cusco zijn geweest, maar werd door de strijd tussen de broers Atahualpa en Huascar verwoest. Rond 1860 kwamen Franse Jezuïeten naar Cuenca die nog steeds in de stad gevestigd zijn. Tot de jaren 70 van de 20e eeuw lag Cuenca geïsoleerd maar tegenwoordig is ze goed verbonden met Guayaquil en zijn er dagelijks vluchten naar Quito. In 1999 werd het stadscentrum van Cuenca toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoedlijst. 

Parque Calderón en omgeving

Het prominentste plein van Cuenca, Parque Calderón, wordt gedomineerd door de nieuwe kathedraal waarvan de koepels opdoemen vanuit verschillende delen van de stad. Aan het bloemrijke plein staat eveneens de oude kathedraal, juist een sobere uitvoering. Een ander noemenswaardig plein in het historisch centrum van Cuenca is Plazaleta del Carmen. Eigenlijk nog beter bekend als Plaza de las Flores vanwege de dagelijkse bloemenmarkt die er wordt gehouden. 

Dagtrips vanuit Cuenca

Op een klein uur rijden van Cuenca ligt het Nationale Park Las Cajas. Dit prachtige gebied ziet er uit als een heuvelachtig toendralandschap en beschikt over een unieke flora en fauna en talloze meertjes. Zo vind je er een zogenaamd Quinoa bos met rode Papyrus bomen. Je kan in dit nationale park verschillende wandelingen maken, variërend in lengte en zwaarte. Ook qua cultuur heeft de omgeving van Cuenca iets moois te bieden: de Ingapirca ruïnes. Dit zijn de belangrijkste ruïnes die de Inca's hebben nagelaten in Ecuador. De tempel van de zon geeft het mooiste uitzicht over de rest van side. Ingapirca is in ongeveer anderhalf uur rijden bereikbaar vanuit Cuenca. Reisbestemmingen Ecuador

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring