Wie door Peru reist en afdaalt richting de Chileense grens en haar strak blauwe luchten en zachte temperaturen ervaart, zal Arequipa als een warm bad ervaren. Tel bij deze eeuwige lente het aantrekkelijke koloniale Unesco-centrum en de zeer fijne gastronomie van Arequipa bij op en je wilt hier echt nooit meer weg. Arequipa biedt bovendien toegang tot een aantal van Peru's grootste natuurschatten. Het meest aansprekende voorbeeld hiervan is de Colca Canyon (Spaans: Cañon del Colca). Een verrassend detail: de economie van de tweede stad van Peru groeit als kool mede dankzij haar mineralen.

Kathedraal Arequipa met op achtergrond vulkaan Misti
 

De stad en zijn naam: Ari, quipay

Er bestaan verschillende theorieën over de naam van deze bijzondere stad. Een daarvan komt uit het Aymara, de taal van de indianen die op deze plaats voor de komst van de Spanjaarden een nederzetting hadden. In hun taal betekent de naam 'achter de bergtop', verwijzend naar de nabijgelegen vulkaan Misti. Een andere legende vertelt het verhaal van Inca Mayta Capac. De vierde Inca reisde door het dal en toen hij arriveerde bij deze nederzetting was hij vol verwondering over de schoonheid en strategische waarde als verbindingsplaats tussen kust en hooggebergte en zou toen uitgeroepen hebben: 'Ari, quipay', te vertalen als: 'Ja, we blijven'. Aan Arequipa is ook een fraaie bijnaam verbonden: La Ciudad Blanca. 'De witte stad' is een eervolle verwijzing naar de gebouwen die zijn opgetrokken uit zilverwit vulkanisch gesteente: sillar. Arequipa, gelegen op 2335 meter boven zeeniveau, wordt omgeven door maar liefst drie reuzen van vulkanen: Misti (5822 m), Pichu Pichu (5664 m) en Chachani (6075 m). De keerzijde is wel dat de stad verschillende keren te kampen heeft gehad met heftige vulkaanuitbarstingen (de laatste was in 2001) en op elk moment getroffen kan worden, wat tevens verklaart waarom de stad hoofdzakelijk laagbouw kent. Maar de vulkaanuitbarstingen hebben ook een positief effect, want veel gebouwen met de karakteristieke witte bakstenen in Arequipa zijn opgetrokken van het uitgeworpen gruis. 

Het zonovergoten Plaza de Armas

Arequipa's 'Plein van de Wapens' wordt met reden het mooiste plein van Peru genoemd. Het is niet alleen een sierlijk uitgestrekt hoofdplein met tuinen, bloemen, palmen, zuilengalerijen en prominente gebouwen, maar het kent ook veel sfeer. Spaanse afstammelingen, indianen, toeristen en groepen duiven die overal tussendoor scharrelen zorgen voor veel leven in de brouwerij. Onlosmakelijk verbonden aan het plein is de kathedraal die de gehele lengte bestrijkt. Je zult ook binnen je ogen uitkijken tijdens een kerkmis tussen inheemse groepen. Op een steenworp afstand, ten zuidoosten van het plein ligt een ander imposant religieus bouwwerk: Iglesia de la Compañía. Deze jezuïtenkerk wordt gerekend tot de fraaiste barokke gebouwen van Peru. Een tip voor je ontbijt is een fruitbuffet op een van de koloniale balkons aan de Plaza de Armas die uitkijken over het gehele plein én de imponerende witte top van de vulkaan Misti. Een lunchadresje in de nabije omgeving? Zet dan een paar stappen naar het Pasaje de Catedral, een aantrekkelijke promenade met terrasjes waar je heerlijk kunt neerstrijken voor een drankje en de zo vermaarde Arequipa lunch. 

Lunchen in Arequipa - wat een feest

Een groot genoegen in Arequipa: een lunch in een van de picanterías. Arequipa staat bekend als de bakermat van deze eethuizen waar alleen ontbeten en geluncht kan worden. Deze picanterías bestaan als sinds de stichting van de stad in 1540. Traditiegetrouw worden deze eethuizen bestierd door vrouwen die het op hun beurt doorgaven aan hun dochter, hoewel dit tegenwoordig niet meer volledig opgaat. Waar je de picanterías vindt? Vroeger bevonden zich vooral in het centrum maar de afgelopen jaren zijn ze uitgeweken naar andere wijken in Arequipa. Maar in het centrum zijn er nog wel een paar te vinden, zoals La Benita de los Claustros, op een blok ten zuidoosten van de Plaza de Armas. Maar voor het echte werk zoek je het wat verder in de wijk Yanahuara op 2 kilometer ten noordwesten van het hoofdplein. Daar vind je bijvoorbeeld het zeer goed aangeschreven La Nueva Palomino waar op hun immense kaart smakelijke gerechten als chupe de quinua con camarones prijken. 's Avonds kun je het culinaire niveau moeiteloos voorzetten in zeer goed aangeschreven restaurants als Chicha (geleid door Gastón Acurio, een belangrijke respresentant van de Peruaanse keuken) en Zig Zag (geleid door de van oorsprong Zwiterse Michel Hediger). 

Santa Catalina klooster in Arequipa

Het mysterieuze Santa Catalina klooster - een stad binnen een stad  

Hoewel Arequipa talrijke religieuze attracties telt is de hoofdrol toch echt weggelegd voor Monasterio de Santa Catalina. Het nonnenklooster Santa Catalina hulde zich eeuwenlang in een mist van mysterie en stilzwijgen totdat de poorten in 1970 opengingen voor het publiek. Het kloosterleven van Santa Catalina zou in twee fasen verdeeld kunnen worden: een van decadentie en een van soberheid. In 1579 werd het klooster gesticht door Doña María de Guzmá. Alleen dochters van vooraanstaande families werden geselecteerd voor het klooster, maar daar stond wel een flinke som geld tegenover. Daar kregen de dames wel wat voor terug, want ze  leefden er in grote luxe. Zo hadden ze tientallen dienstmeisjes en slavinnen tot hun beschikking en regelmatig werden er gezellige fuiven gehouden. Drie eeuwen later werd er van hoger hand ingegrepen. Zuster Josefa Cadena, een strikte Dominicaanse non, kwam helemaal over uit Europa om de teugels eens stevig aan trekken. Vanaf die tijd ging er een heel andere wind waaien. De nonnen leefden voortaan in totale afzondering van de buitenwereld en hun families konden alleen sporadisch door de gerasterde ramen een blik op ze werpen. De tijd werd verdreven met bidden, naaien, liederen zingen en psalmen opzeggen. Wie rondloopt in deze sprookjesachtige 'stad' heeft maar weinig fantasie nodig om zich in deze vervlogen tijden te wanen. En voor wie de fijne details wil weten, moet zeker een gids inhuren die je prachtige verhalen kan vertellen over het leven in het Santa Catalina klooster inclusief sappige details.  

De Colca Canyon bezoeken vanuit Arequipa

In de omgeving van Arequipa zijn tal van interessante excursies te maken. Als je oostwaarts gaat dan kom je uit in een prachtig vulkanische gebied waar natuurgebied Pampas de Cañahuas zich bevindt. Hier kun je lama's en alpaca's in hun natuurlijk habitat kunt zien grazen, net als guanacos en vicuñas, ook kameelachtigen. Maar met afstand de hoofdattractie, tevens één van de grootste trekpleisters van Peru, is te vinden voorbij het hooggebergte op 160 kilometer van Arequipa: Cañon del Colca, een van de diepste kloven ter wereld. Ter indicatie: de Colca Canyon (Engelse benaming) is deze twee keer zo diep is als de Grand Canyon in Amerika. Als je vanuit Arequipa deze trip wilt plannen houd dan rekening met minimaal twee dagen, want heen en terug op een dag blijkt niet mogelijk. Het bergdorpje Chivay vormt een geliefde uitvalsbasis voor een bezoek aan de Cañon del Colca. Als overnachtingsplek maar ook om bij terugkomst van de kloof te relaxen in een welverdiende warmwaterbron. Maar vanuit Arequipa kun je ook een strandbezoek plannen want de kust ligt maar op twee uur rijden naar de westkant.


Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring