Wie denkt aan Nazca denkt onmiddellijk aan de Nazca-lijnen. Dit stadje in het zuidwesten van Peru is onlosmakelijk verbonden met de mysterieuze grondtekeningen die sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijken. Sterker nog, zonder deze attractie zou je er waarschijnlijk nooit komen. Minder bekend is dat in de omgeving van Nazca ook nog andere interessante bezienswaardigheden op je liggen te wachten. Zoals de Inca- en pre-Incaplaatsen Paredones, Cantalloc en Chaucillas. 
 

Ontdekking van de Nazca-lijnen

In 1927 deed de Amerikaan Paul Kosok een wonderlijke ontdekking. Toen hij met een vliegtuigje boven de woestijn vloog, zag hij lijntekeningen opdoemen met een lengte van honderden meters. En niet één, maar tientallen! Hoe ze ontstaan zijn? Door de donkere stenen van de bodem te verwijderen en aan de zijkant te leggen, werd de lichtere grond onder de stenen zichtbaar gemaakt. Door dit stelselmatig te doen, werden er reusachtige figuren gevormd die zijn uitgegroeid tot het spektakelstuk van Nazca. In november 2019 ontdekten Japanse wetenschappers 143 nieuwe Nazca-lijnen. Met software kwamen beeltenissen van vogels, slangen, vissen en mensachtigen boven water. De nieuwe figuren zijn vergelijkbaar met de ruim 800 Nazcalijnen die reeds op Werelderfgoedlijst van Unesco staan. De mysterieuze tekeningen zijn 2000 jaar geleden in de woestijngrond aangebracht. Omdat sommige lijnen wel honderden meters lang kun je ze alleen van bovenaf goed aanschouwen. Wetenschappers gissen overigens nog steeds naar de precieze betekenis van de lijnen.

Het raadsel van de Nazcalijnen

Aangezien de Nazca's niet de mogelijkheid hadden om te vliegen, blijft het een raadsel hoe ze de honderdmeter lange figuren met zulke precisie op de grond hebben weten te tekenen. Sinds de ontdekking van Kosok hebben verschillende wetenschappers en onderzoekers zich het hoofd gebogen over het raadsel van de Nazca-lijnen. De wildste theorieën doen en deden de ronde. Zo beweerde Erich von Däniken dat de lijnen waren aangebracht door buitenaardse wezens. Aannemelijker is de theorie van de Duitse wiskundige Maria Reiche die haar leven wijdde aan de lijnen. Volgens haar waren de Nazca's aan de hand van wiskundige berekeningen in staat om de lijnen nauwkeurig aan te brengen. Maar hoe konden ze hun werken bekijken? Dit zou gebeurd moeten zijn met hoge installaties waarvan Maria Rijche er zelf een construeerde, de huidige mirador. 

De lucht in 

De meeste figuren liggen op 20 kilometer van Nazca en als je ze goed wilt zien, dan is er eigenlijk maar een manier: met een vliegtuig de lucht in! Vanaf de grond valt er namelijk nauwelijks iets te zien van het indrukwekkende lijnenspel. De meeste vliegtuigen met een capaciteit van maximaal 6 personen vertrekken in de ochtend om de verraderlijke luchtstromen van Nazca later op de dag te vermijden. Een rondvlucht duurt ongeveer een uur en kost ruim 100 dollar. Afhankelijk van het seizoen kan het tarief ook hoger of lager komen te liggen. Om in je achterhoofd te houden, een sterke maag is wel een vereiste. Voor mensen met een gevoelige maag is eten voorafgaand aan de vlucht zeker niet aan te bevelen. Wil je echt de lucht niet in? Dan kan je toch nog een beetje genieten vanaf het eerdergenoemde uitkijkpunt van Maria Reiche die langs de Panamericana staat. Lees verder over praktische zaken voor een vlucht boven de Nazca-lijnen.

Centrum Nazca

Voor Peruanen is Nazca eigenlijk niet meer dan een doorvoerplaats. Toch is Nazca voor toeristen een aangename plaats om te vertoeven. Dankzij de vele reizigers die in de stad verblijven, zijn er in het bescheiden stadje relatief veel goede restaurants en hotels te vinden. En op het centrale plein is het fijn toeven en mensen kijken. Ook kun je in Nazca nog naar het Museo Maria Reiche. Dit kleine museum (entree 5 sol) is  gewijd aan de Duitse wiskundige die uitgroeide tot dé lijnenexpert van Nazca en daarmee het stadje eigenhandig op de kaart zette. Zeker van toegevoegde waarde voordat je de lucht ingaan om het spektakel van boven te aanschouwen. Als voorbereiding voor je vlucht kun je ook nog de sterrenwacht bezoeken: Planetario Maria Reiche. Met een telescoop kun je er kijken naar de sterren en sterrenbeelden. 

Omgeving Nazca

In de omgeving van Nazca liggen nog verschillende andere attracties. Zeer de moeite waard is bijvoorbeeld de Chauchilla-begraafplaats dat op 30 kilometer van Nazca is gelegen. De Cementario de Chauchilla is bezaaid met botten en schedels. Ondanks de vele grafplunderingen zijn er ook nog een aantal mummies bewaard gebleven die je in originele staat kunt bekijken. Vaak wordt een bezoek aan de begraafplaats gecombineerd met Paredones en Cantalloc. Op twee kilometer buiten Nazca gelegen was Paredones een handelscentrum van de Nazca's en de Inca's. De aquaducten van Cantalloc op hun beurt vormen een groot en ingewikkeld irrigatiestelsel die door de Inca's werden aangelegd.   Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring