Wie denkt aan Nazca denkt onmiddellijk aan de Nazcalijnen. Dit stadje in het zuidwesten van Peru is onlosmakelijk verbonden met de mysterieuze grondtekeningen die sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijken. Sterker nog, zonder de Nazcalijnen zou je er waarschijnlijk nooit komen. Minder bekend is dat in de omgeving van Nazca ook nog andere interessante bezienswaardigheden zijn te vinden, zoals de Inca- en pre-Incaplaatsen Paredones, Cantalloc en Chaucillas. 
 

Ontdekking van de Nazcalijnen

In 1927 deed de Amerikaan Paul Kosok een wonderlijke ontdekking. Toen hij met een vliegtuigje boven de woestijn vloog, zag hij lijntekeningen opdoemen met een lengte van honderden meters. En niet één, maar tientallen! Door de donkere stenen van de bodem te verwijderen en aan de zijkant te leggen, werd de lichtere grond onder de stenen zichtbaar gemaakt. Door dit stelselmatig te doen, werden er reusachtige figuren gevormd die zijn uitgegroeid tot het spektakelstuk van Nazca. Vers van de pers, in november 2019 ontdekten Japanse wetenschappers 143 nieuwe Nazalijnen. Met software kwamen beeltenissen van vogels, slangen, vissen en mensachtigen boven water. De nieuwe figuren zijn vergelijkbaar met de ruim 800 Nazcalijnen die reeds op Werelderfgoedlijst van Unesco staan. De mysterieuze tekeningen zijn 2000 jaar geleden in de woestijngrond aangebracht en zijn bijna alleen van bovenaf goed te zien omdat sommige lijnen honderden meters lang zijn. Wetenschappers gissen nog steeds naar de precieze betekenis van de lijnen.


Het raadsel van de Nazcalijnen

Aangezien de Nazca's niet de mogelijkheid hadden om te vliegen, blijft het een raadsel hoe ze de honderdmeter lange figuren met zulke precisie op de grond hebben weten te tekenen. Sinds de ontdekking van Kosok hebben verschillende wetenschappers en onderzoekers zich het hoofd gebogen over het raadsel van de Nazcalijnen. De wildste theorieën deden de ronde. Zo beweerde Erich von Däniken dat de lijnen waren aangebracht door buitenaardse wezens. Aannemelijk is de theorie van de Duitse wiskundige Maria Reiche die haar leven wijdde aan de lijnen. Volgens haar waren de Nazca's aan de hand van wiskundige berekeningen in staat om de lijnen nauwkeurig aan te brengen. Maar hoe konden ze hun werken bekijken? Dit zou gebeurd moeten zijn met hoge installaties waarvan Maria Rijche er zelf een construeerde, de huidige mirador. 


De lucht in voor de Nazcalijnen 

De meeste figuren liggen op 20 kilometer van Nazca en als je ze goed wilt zien, dan is er eigenlijk maar een manier: met een vliegtuig de lucht ingaan! Vanaf de grond valt er namelijk nauwelijks iets te zien van het indrukwekkende lijnenspel. De meeste vliegtuigen vertrekken in de ochtend met een capaciteit van maximaal 6 personen. Een rondvlucht duurt ongeveer een uur en kost ruim 100 dollar. Om in je achterhoofd te houden, een sterke maag is een vereiste en eten voorafgaand aan de vlucht is zeker niet aan te bevelen. Wil je echt de lucht niet in? Dan kan je toch nog een beetje genieten vanaf de eerdere genoemde mirador die langs de Panamericana staat. 

 

Centrum Nazca

Voor Peruanen is Nazca eigenlijk niet meer dan een doorvoerplaats. Toch is Nazca voor toeristen een aangename plaats om te vertoeven. Dankzij de vele toeristen die in de stad verblijven, zijn er in het bescheiden stadje relatief veel goede restaurants en hotels te vinden. Op het centrale plein kun je heerlijk zitten en mensen kijken. Ook kun je in Nazca naar het Maria Reiche museum, gericht op de Duitse wiskundige Maria Reiche die uitgroeide tot de 'lijnenexpert' en Nazca eigenhandig op de kaart zette. Eveneens niet te missen in Nazca, een bezoek aan aan de sterrenwacht.


Omgeving Nazca

In de omgeving van Nazca liggen nog verschillende andere attracties. Zeer de moeite waard is bijvoorbeeld de Chauchilla begraafplaats dat op 30 kilometer van Nazca is gelegen. De Cementario de Chauchilla is bezaaid met botten en schedels en ondanks de vele grafplunderingen zijn er ook nog een aantal mummies bewaard gebleven die in originele staat bekeken kunnen worden. Vaak wordt een bezoek aan begraafplaats gecombineerd met Paredones en Cantalloc. Paredones, op 2 kilometer buiten Nazca, was een handelscentrum van de Nazca's en de Inca's. De aquaducten van Cantalloc vormen een groot en ingewikkeld irrigatiestelsel die door de Inca's werden aangelegd.   


Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring