Reizen La Paz (Bolivia)

La Paz is een adembenemende stad en dat komt niet alleen door de ijle lucht. Doordat de officieuze Boliviaanse hoofdstad op een hoogte van 3640 meter ligt midden in de Andes zijn de panorama’s er sensationeel. Mis wat dat betreft niet de 'Mi Teleférico', de grootste kabelbaan ter wereld. La Paz kent een bruisend inheems stadsleven met veel bedrijvigheid en fascinerende markten. Het best komt La Paz tot zijn recht wanneer je er wat langer blijft, niet alleen om te wennen aan de hoogte maar ook om jezelf te verliezen in het ritme van deze bergmetropool.

Onze Lieve Vrouwe van de Vrede
La Paz werd in 1548 gesticht door Alonzo de Mendoza. Waar eerder een inheemse nederzetting gevestigd was, werd nu plaatsgemaakt voor La Ciudad de Nuestra Señora de La Paz (Onze Lieve Vrouwe van de Vrede). Spanjaarden hadden altijd al een passie voor kostbaar metaal en de rivier Choqueyapu bleek er vol mee te zitten. Zonder tijd te verspillen werden de goudmijnen leeggehaald. Tegelijkertijd legden de veroveraars hun eigen religie en cultuur op aan de inheemse bevolking en omdat de overwegend mannelijke kolonisten gezinnen stichtten met de inheemse vrouwen ontstonden er nieuwe bloedlijnen. Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft La Paz weinig vrede en rust gekend. Sinds zijn onafhankelijkheid in 1825 is La Paz al 190 keer overgegaan in nieuwe leidinggevende handen en een baan als president bleek er dan ook een met een lage levensverwachting, letterlijk en figuurlijk. Het presidentieel paleis wordt niet zonder reden palacio quemado (verbrand paleis) genoemd, aangezien het door de jaren heen veelvuldig in brand is gestoken.

Oriëntatie: El Prado 
In de levendige en nog altijd groeiende stad kijk je je ogen uit. Slenter simpelweg rond en ontdek de steile straatjes, plazas, markten, eetstalletjes (niet voor alle magen geschikt!), peñas en de boeiende musea veelal gericht op inheemse culturen. Verdwalen is haast onmogelijk want er is maar één hoofdweg waar je vanzelf tegen aanloopt als je bergwafwaarts gaat: El Prado. Deze aangename, brede wandelpromenade is sowieso een handig referentiepunt voor reizigers, want ten westen en ten oosten van deze straat liggen de meeste bezienswaardigheden. La Paz is niet zozeer een feeststad, maar kent wel de nodige peñas, vrolijke barretjes waar traditionele Andesmuziek klinkt. Hier komen veel locals op af waardoor je altijd in interessant gezelschap verkeert, maar wees gewaarschuwd, het zijn niet de meest vrouwvriendelijke settings. Zowel ten westen als ten oosten van El Prado staan een aantal bijzondere Spaans-inheemse kerken. Hiertoe behoren de kathedraal, gelegen op een heuvel, en de kerken Santo Domingo en San Francisco. 

Markten
Een van de grootste charmes van La Paz vormen de kolkende en vanuit westers perspectief vaak bizarre markten. La Paz telt er vele waarvan de meeste te vinden zijn ten westen van El Prado in de omgeving van Plaza San Francisco. De meest tot de verbeelding sprekende is Mercado de Hechicería. Op de Heksenmarkt kun je van alles verwachten, van geheimzinnige kruiden tot lamafoetussen die elk afzonderlijk invloed uitoefenen op de geestenwereld. De lamafoetussen dienen bijvoorbeeld begraven te worden bij het bouwen van een huis als offer aan Moeder Aarde zodat je verzekerd bent van geluk. Op de markt zul je ook de zo karakteristieke cholitas, Boliviaanse inheemse vrouwen met bolhoedenaan het werk zien met hun kruiden, kleden en handwerken. Net als de Yatiri, medicijnmannen met zwarte hoeden die de toekomst voorspellen. Een tip: Koop iets en je zult merken dat de verkopers je graag inwijden in hun magische wereld en ook begripvoller worden met foto's - lukraak foto's schieten valt niet altijd in goede aarde. 

Cocamuseum en de San Pedro gevangenis
Heel Bolivia is dol op het omstreden coblaadje, de nationale trots en onderdeel van de Boliviaanse cultuur. Wil je er meer over weten? Bezoek dan Museo de la Coca, waar je van alles en nog wat te weten kunt komen over deze niet onomstreden cocabladeren: de rol die ze spelen in de traditionele gemeenschappen maar ook het gebruik  door de softdrink- en farmaceutische industrie. In april 2010 kwam Coca Colla op de Boliviaanse markt, gemaakt van deze heilzame cocabladeren en vernoemd naar het Colla-volk dat in de hooglanden van Bolivia woont. Net als Coca-Cola is de nieuw geïntroduceerde frisdrank donkerbruin, zoet en zit het in een flesje met een rood label. Plaza Sucre is een mooi plein, maar indrukwekkender is de gevangenis die er staat. Hier naar binnen gaan, belooft een onwerkelijke en verontrustende ervaring. Veel van de 1500 zware criminelen praten openlijk over de bizarre omstandigheden waarin zij leven. Zo betalen nieuwe gevangenen zélf voor hun optrekje. Dat kan variëren van een plekje onder de trap tot een penthouse compleet met jacuzzi. Sommige gedetineerden delen hun cel met hun vrouw en kinderen, terwijl de armste gevangenen werken in de keuken. Maar let op. Het bezoeken van de gevangenis is door de autoriteiten (officieel) aan banden gelegd en een bezoek is zeker niet zonder risico's.

Zoek het nog hoger op 
Het is zeer boeiend om de hogere delen van La Paz op te zoeken waar straatjes en steegjes zich omhoog kronkelen en inheeemse vrouwen met borrelende ketels van alles en nog wat verkopen, van gedroogd lamavlees tot designerschoenen. De weg van La Paz naar de 'voorstad' El Alto is schitterend en geeft een fantastisch uitzicht over de stad, hoewel opgemerkt moet worden dat er hier veiligheidsrisico's zijn. Gelukkig is de oversteek tegenwoordig heel gemakkelijk te maken dankzij 's werelds hoogste kabelbaan - Mi Teleférico- die La Paz met het snelgroeiende El Alto verbindt. De grootste kabelbaan ter wereld vervoert dagelijks maar liefst 60.000 passagiers, niet misselijk. Fraaie uitzichten kun je ook vinden bij Valle de la Luna op 10 kilometer ten zuiden van het stadscentrum van La Paz. Dit gebied trekt veel mensen dankzij het zeer fotogeniek maanlandschap. Als je overigens op La Paz vliegt dan land je op Aeropuerto Internacional El Alto, met  4062 meter op zijn beurt één van de hoogst gelegen vliegvelden ter wereld.


 


 

  

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Reisbestemmingen in Bolivia

Meer informatie over Bolivia