La Paz is een adembenemende stad en dat komt niet alleen door de ijle lucht. Omdat de officieuze Boliviaanse hoofdstad op een hoogte van 3640 meter ligt midden in de Andes zijn de uitzichten sensationeel. Om dit alles optimaal te ervaren, pak je de Mi Teleférico, de grootste kabelbaan ter wereld. La Paz kent een bruisend inheems stadsleven met veel bedrijvigheid en fascinerende inheemse markten. La Paz kom beter tot z'n recht wanneer je er wat langer blijft; om te wennen aan de hoogte maar ook om jezelf te verliezen in het ritme van deze unieke bergmetropool.Onze Lieve Vrouwe van de Vrede

In 1548 gesticht door Alonzo de Mendoza als La Ciudad de Nuestra Señora de La Paz zoals de stad oorspronkelijk heette. Onze Lieve Vrouw van de Vrede verscheen op de plek waar een inheemse nederzetting was gevestigd. Spanjaarden hadden altijd al een passie voor kostbaar metaal en de rivier Choqueyapu bleek er vol mee te zitten. Zonder tijd te verspillen werden de goudmijnen leeggehaald, terwijl de veroveraars hun eigen religie en cultuur zonder pardon aan de inheemse bevolking oplegden. Omdat de overwegend mannelijke kolonisten gezinnen stichtten met de inheemse vrouwen ontstonden nieuwe bloedlijnen. Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft La Paz weinig vrede en rust gekend. Sinds zijn onafhankelijkheid in 1825 ging La Paz maar liefst 190 keer over in nieuwe handen en een baan als president bleek dan ook van van korte duur. Het presidentieel paleis wordt treffend palacio quemado genoemd omdat ze regelmatig in brand werd gestoken. 


Oriëntatie: El Prado 

In de levendige en nog altijd groeiende stad kijk je je ogen uit: steile straatjes, plazas, talrijke markten, peñas en eetstalletjes die zeker niet voor alle magen en smaken geschikt zijn! Verdwalen is haast onmogelijk in La Paz, want er is maar één hoofdweg waar je vanzelf tegen aanloopt als je bergafwaarts gaat: El Prado. Deze aangename, brede wandelpromenade is sowieso een handig referentiepunt voor reizigers, wetende dat ten westen en ten oosten van deze straat de meeste bezienswaardigheden liggen. La Paz is niet perse een feeststad, maar kent wel de nodige peñas, vrolijke barretjes waar traditionele Andesmuziek klinkt. Een interessante culturele onderdompeling voor buitenstaanders. Maar wees gewaarschuwd, niet perse de meest vrouwvriendelijke settings. Zowel ten westen als ten oosten van El Prado staan een aantal bijzondere Spaans-inheemse kerken. Hiertoe behoren de op een heuvel gelegen kathedraal en de kerken Santo Domingo en San Francisco. Las Paz telt ook verscheidene musea waar je meer te weten kunt komen over de inheemse culturen.

Markten van La Paz

Een van de grootste charmes van La Paz vormen de kolkende, en vanuit westers perspectief, vaak bizarre markten. La Paz telt er vele die je vooral vindt ten westen van El Prado in de omgeving van Plaza San Francisco. De meest tot de verbeelding sprekende markt is ongetwijfeld Mercado de Hechicería. Op de Heksenmarkt kun je van alles verwachten, van geheimzinnige kruiden tot lamafoetussen, die elk afzonderlijk invloed uitoefenen op de geestenwereld. Voor wie een huis gaat bouwen en geluk wil afdwingen, begraaft een lamafoetus als offer aan Moeder Aarde. De markten worden ook gekenmerkt  door de karakteristieke cholitas, inheemse vrouwen met bolhoeden die er hun kruiden, kleden en handwerken aan de man brengen. En zo zijn er ook de Yatiri, medicijnmannen met zwarte hoeden die de toekomst voorspellen. Lukraak foto's schieten valt niet altijd in goede aarde. Een tip: koop iets en je zult merken dat de verkopers je graag inwijden in hun magische wereld en toegeeflijker worden met foto's. 


Cocamuseum en de San Pedro gevangenis

Heel Bolivia is dol op het omstreden coblaadje, de nationale trots en niet weg te denken uit de Boliviaanse cultuur. Wil je er meer over weten? Bezoek dan Museo de la Coca! Je leert er alles over deze niet onomstreden cocabladeren. De rol die ze spelen in de traditionele gemeenschappen maar bijvoorbeeld ook het gebruik van de heilzame cocabladeren door de softdrink- en farmaceutische industrie. Zo kwam in april 2010 Coca Colla op de Boliviaanse markt, vernoemd naar het Colla-volk dat in de hooglanden van Bolivia woont. Net als Coca-Cola is de nieuw geïntroduceerde frisdrank donkerbruin, zoet en zit het in een flesje met een rood label. Plaza Sucre is een mooi plein, maar indrukwekkender is de gevangenis die er staat. Wie naar binnen gaat, kan een onwerkelijke en verontrustende ervaring verwachten. Veel van de circa 1500 zware criminelen praten openlijk over de bizarre omstandigheden waarin zij leven. Zo betalen nieuwe gevangenen zélf voor hun optrekje wat kan variëren van een plekje onder de trap tot een penthouse compleet met jacuzzi. Sommige gedetineerden delen hun cel zelfs met hun vrouw en kinderen, terwijl de armste gevangenen werken in de keuken. Maar let op, het bezoeken van de gevangenis is door de autoriteiten (officieel) aan banden gelegd en een bezoek is niet geheel zonder risico's.

Zoek het nog wat hoger op 

Het loont de moeite om het nog hoger op te zoeken in La Paz. In de straatjes en steegjes die zich omhoog kronkelen, verkopen inheemse vrouwen met borrelende ketels van alles en nog variërend van gedroogd lamavlees tot designerschoenen. De weg van La Paz naar de 'voorstad' El Alto is schitterend en geeft een fantastisch uitzicht over de stad, hoewel de veiligheidsrisico's niet onderschat mogen worden. Gelukkig is de oversteek tegenwoordig heel gemakkelijk te maken dankzij 's werelds hoogste kabelbaan: Mi Teleférico. De grootste kabelbaan ter wereld die La Paz met het snelgroeiende El Alto verbindt, vervoert dagelijks maar liefst 60.000 passagiers. Fraaie uitzichten kun je ook vinden bij Valle de la Luna op 10 kilometer ten zuiden van het stadscentrum van La Paz. Dit gebied trekt veel mensen dankzij het zeer fotogeniek maanlandschap. Voor wie op La Paz vliegt: Aeropuerto Internacional El Alto is met z'n 4062 meter één van de hoogst gelegen vliegvelden ter wereld.

  

 


Reisbestemmingen Bolivia

Natuurparken Bolivia

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring