Puno staat toeristisch vooral op de kaart dankzij haar ligging aan het machtige Titicacameer waar heerlijke boottochtjes kunnen worden ondernomen. Gelegen in het zuidoosten van Peru is Puno tevens een geschikte plaats voor reizigers om neer te strijken op doorreis naar Bolivia of Chili. Puno is de folklorestad van Peru en de kans is dan ook niet denkbeeldig dat je in een kleurrijk Andesfestival belandt.  

Met de bus naar Puno

Weerbeeld Puno: overdag zon, 's avonds kou

Puno kent een klimaat om rekening mee te houden. Overdag is de zon zeer sterk waardoor het ondanks de hoogte (Puno ligt op 3827 meter) goed toeven is met een graad of twintig. 's Avonds daarentegen is het nuttig om een setje wintertruien uit je koffer te toveren, want temperaturen tot onder het vriespunt zijn dan geen uitzondering. Tegelijkertijd zorgt die kou voor een soort van wintersportsfeertje en voor je het weet zit je aan een warme chocolademelk bij de openhaard. Puno kent een aardig centrum met drie handige referentiepunten: Plaza de Armas (het hart van de stad dat doet denken aan Cusco hoewel veel minder gepolijst), het verder noordelijke gelegen treinstation en het havengebied waar de toeristen op de boten stappen. De bezienswaardigheden in het centrum kun je met gemak in een middag bekijken.

Kathedraal Puno aan de Plaza de Armas

Folklorestad Puno

Puno wordt met recht de folklorehoofdstad van Peru genoemd. Deze folklore vind je sterk terug in verscheidene religieuze fiestas die in Puno plaatsvinden waarin de Andescultuur een prominente rol speelt. Zo wordt het grootste volksfeest van Peru in Puno gehouden: Fiesta de la Candelaria. Het feest in februari is een eerbetoon aan de Virgen de la Candelaria, de beschermvrouwe van Puno. Naar verluid doen er zo'n 40.000 danseressen en 9000 muzikanten mee aan dit feest! Er wordt dan ook enorm uitgepakt met schitterende kostuums die de deelnemers een rib uit het lijf kosten. Een ander groots feest is Puno Week. Het festijn, in de eerste week van november, viert degeboorte van Manco C├ípac, de eerste Inca. 

De hoofdattractie van Puno: het Titicacameer

Wie het Titicacameer op wil gaan (en wie wil dat niet in Puno?) kan maar het beste een volle dag uittrekken. Er valt namelijk van alles te zien en te beleven. Alleen het varen op dit grootse meer onder een blauwe hemel en stralende zon is al een onvergetelijke ervaring. Een extra bonus vormen de verschillende eilanden en inheemse culturen die je onderweg bezoekt. Aan bootexcursies is bepaald geen gebrek hoewel de kwaliteit van de tours behoorlijk kunnen verschillen. Door de grote concurrentie worden de prijzen steeds scherper wat bij sommige reisbureaus zijn weerslag heeft op de kwaliteit van het programma van de boottocht en de algehele service. Het loont dus de moeite om wat tijd te reserveren voor het uitzoeken van een goede tour. 
 


Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring