Ooit was Cusco de hoofdstad van het immense Incarijk, tegenwoordig is het de populairste toeristenstad van Peru. Ondanks de hoge ligging van 3399 meter trekken jaarlijks twee miljoen bezoekers naar Cusco. Naast het koloniale Plaza de Armas en de kunstenaarswijk San Blas komen zij af op de kosmopolitische sfeer, Spaanse cursussen en vrijwilligerswerk en de goede restaurants en het levendige uitgaansleven van de Andesstad. Cusco is tevens een mooie uitvalsbasis voor de Heilige Vallei én Machu Picchu.

De kunstenaarswijk San Blas in Cusco
 

Incahoofdstad

Cusco is onlosmakelijk verbonden met de Inca's, want ruim twee eeuwen was het de hoofdstad van het Incarijk. Het was Manco Cápac die volgens de legende in de 13e eeuw Cusco stichtte. Hij en zijn zus (de kinderen van de Zon en de Maan) werden er met een gouden staf op uitgestuurd  om een geschikte plek te vinden voor hun koninkrijk. Als de staf geheel in de grond zou verdwijnen, dan was dit een goddelijk teken voor het vestigen van de Incahoofdstad. En zo werd Cusco de hoofdstad. Maar het was Pachacútec die het meest zijn stempel zou drukken op Cusco. De negende Inca (1438-1471) maakte van Cusco het kloppend hart van het zeer uitgestrekte Inca-imperium dat toen zijn gouden tijd doormaakte. Hij bouwde de stad in de vorm van een poema, een heilig dier voor de Inca's. Sacsayhuamán, een voormalig citadel en ritueel centrum en tegenwoordig een toeristische plek, vormde het hoofd. Cusco vormde het lijf, het middengedeelte waar veel koninklijke paleizen stonden. Tenslotte was er het staartgedeelte waar de edelen woonden. Voor Cusco geldt dat er bijna geen Incagebouwen meer staan, hoewel de superieure Incabouwstijl gelukkig nog wel terug te vinden is in de vormen van Incamuren die in tegenstelling tot de Spaanse gebouwen alle aardbevingen doorstonden.

 

De Spanjaarden arriveren  

Toen de Spanjaarden arriveerden, liep het Incarijk helemaal van Ecuador tot het zuiden van Chili. Dit eindigde in 1533 met de inname van Cusco. Veel Incagebouwen werden met de grond gelijk maakt en gebruikt voor Spaanse gebouwen. Daarbij werd vaak letterlijk gebouwd op de fundamenten van Incagebouwen. Zo werd de kathedraal gebouwd op het paleis van de achtste Incavorst, Viracocha. De noeste arbeid voor de kerk die in totaal 100 jaar in beslag zou nemen, werd verricht door de inheemse bevolking die bouwden met granieten blokken. En het Santo Domingo kerk- en kloostercompex werd gebouwd op Coricancha, ooit de belangrijkste Zonnetempel van het gehele Incarijk. Na de komst van de Spanjaarden onstond een mix van Spaanse en Andeselementen. De Cuscoschool waar Inca's en mestizos geleerd werd te schilderen volgens Europese tradities is hiervan een goed voorbeeld. Zo ontstond een unieke mix van Europese schilderkunst en inheems vakmanschap. Een beroemde inheemse schilder uit deze school is Marcos Zapata. Zijn bekendste werk (Het Laatste Avondmaal) kan in de kathedraal bekeken worden. Op dit doek geen brood en wijn maar typische Andesgerechten als cavia en maisbier. Je bent niet in Cusco geweest zonder een aantal typische Andesgerechten uit te proberen. Is cuy (cavia) je te gortig? Probeer dan in ieder geval de adobo (gekruid varkensvlees) of locros (hutspot van vlees of groenten). 

Plaza de Armas: het toeristisch en historische hart

Tegenwoordig is Plaza de Armas het toeristisch zenuwcentrum van het moderne Cusco omgeven door restaurants, bars, discotheken, juweelzaken, reisorganisaties en oude Spaanse bouwwerken. Verder stikt het er van de schoenpoetsers en straatventers die van alles verkopen, van ponchos tot 'authentieke' Incamassages. Het plein is ook het hoofdpodium voor de belangrijkste feesten van de stad, zoals Corpus Christi en Semana Santa. Wat Plaza de Armas zo bijzonder maakt is de Andessetting. Het plein wordt omgeven door fotogenieke bruine Andesbergen. Inheemse groepen zorgen met hun markten en handel voor veel bedrijvigheid. Ondanks de vele toeristen, de vasthoudende toeristenjagers en de Amerikaanse fastfood ketens is de inheemse Andessfeer sfeer nog volop aanwezig. In de Incatijd was het huidige Plaza de Armas Huacaypata gehten. Het Plein van de Strijder werd toen gebruikt voor ceremoniën en het zonnefeest Inti Raymi. In de Spaanse periode vonden er verschillende historische gebeurtenissen plaats. In 1781 werd hier bijvoorbeeld Túpac Amaru II hier terecht gesteld, leider van een grote inheemse opstand. 

Het artistieke San Blas

Op een paar blokken ten oosten van Plaza de Armas ligt San Blas, de meest schilderachtige wijk van Cusco, en met zijn kronkelige straatjes, ateliers, restaurantje, cafés en leuke hostels waarschijnlijk ook de aantrekkelijkste wijk om als reiziger te verblijven. San Blas is van oudsher de wijk van kunstschilders, houtsnijders, beeldhouwers en de Quechua-adel. Dit proef je nog steeds, want ambachtschap is overal aanwezig. Zo ook in Cuesta de San Blas, een karakteristieke steile straat waar tal van ambachtswinkeltjes gevestigd zijn die betere souvenirs verkopen. Het ambachtschap is ook volop terug te vinden in Iglesia de San Blas, en dan vooral in de houten kansel die zelfs wordt gerekend tot de mooiste houtsnijwerken van Amerika. De grote artistieke historie van Cusco en zijn omgeving vind je ook terug in verschillende precolumbiaanse musea. Als je noordwestelijk gaat (richting Plaza de Armas) dan vind je Museo de Arte Precolombino. Hier kun je een fijne collectie verwachten van archeologische voorwerpen afkomstig van verschillende oude Peruaanse culturen. Als je iets westelijk opschuift dan loop je vanzelf aan tegen Museo Inca. Het koloniale gebouw is al een bezoek waard, maar de hoofdattractie hier is de Incacollectie die de grootste ter wereld zou zijn. 

 

Uitvalsbasis voor de Heilige Vallei en Macchu Picchu

Ook rondom Cusco hebben de Incas hun sporen nagelaten. Net buiten Cusco ligt de Heilige Vallei. De vallei, gevormd door de Urrubamba rivier, omvat archeologische overblijfselen en Incaplaatsen. Op maar een paar kilometer ten noorden van Cusco ligt het Incafort Sacayhuamán dat in het Quechua 'Doorvoede Valk' betekent. Toen de Spanjaarden arriveerden, konden zij maar moeilijk geloven dat de Incas zo'n imposant bouwwerk konden bouwen - met reusachtige stenen (zonder het gebruik van cement) en bestand tegen alle aardbevingen. Met zijn drie rijen hoge, zigzaggende muren, terrassen en torens vormen de ruïnes nog steeds een machtig bolwerk. Op 33 kilometer van Cusco ligt Písac, een ander hoogtepunt in de Heilige Vallei. Je kunt er ruïnes verwachten van onder meer militaire en religieuze gebouwen. Písac staat ook bekend om zijn wekelijkse markt die de nodige toeristen trekt. Maar met afstand de bekendste Incatrekpleister is natuurlijk Machu Picchu. Met de trein - een prachtige treinrit dwars door het Incagebied - sta je in drie uur in Aguas Calientes, de dichtst gelegen plaats bij Machu Picchu. Een geliefd alternatief is het lopen van de meerdaagse Incatrail. Boek deze wel ruim van tevoren, want de beschikbare plekken gaan als warme broodjes over de toonbank!

 
 

 


Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring