Reizen in Costa Rica

Costa Rica is een feest voor natuurliefhebbers en sportievelingen. Het land kent een sterk ontwikkeld ecotoerisme met maar liefst 26 nationale parken. Hierin worden actieve vulkanen, dichte regenwouden, eindelozen stranden en uitbundige flora en fauna zorgvuldig bewaard. In deze exotische natuur is er volop ruimte voor wildwatervaren, surfen, sportvissen of duiken. Zoek je het meer in luieren op het strand? Dan liggen er twee kuststroken op je wachten, de Pacifische kust en de Caribische kust met zijn onderscheidende Afrikaanse cultuur.  

San José: hoofdstad en uitvalsbasis

San José is voor de meeste reizigers vooral een noodzakelijk verkeershub voor al die Costa Ricaanse natuurschatten die het land rijk is. Maar de stad van de eeuwige lente is voor steden- en cultuurliefhebbers zeker geen straf. Het toeristisch centrum wordt gevormd door Plaza de la Cultura waar gelijk de grootste toeristische bezienswaardigheid te vinden is: Teatro Nacional. Dit Nationaal Theater is een overblijfsel uit de gouden koffieperiode eind 19e eeuw en kwaliteitskoffie kun je er nog steeds drinken in de zeer elegante koffiebar. Aan hetzelfde plein mag evenmin het ondergrondse Goudmuseum gemist worden die een verbluffende precolumbiaamse goudcollectie toont. In het centrum vind je ook het Jademuseum, eveneens een aanrader. Een gepaste afsluiter op de Plaza de la Cultura is een bezoek aan het chique Gran Hotel waar deftige obers in stijl koffie, gerechten en ook sigaren serveren. San José kent een levendig uitgaansleven dat zich onder meer in de studentenwijk San Pedro en de welvarende buitenwijk Escazú afspeelt.  

Centrale Hoogvlakte: vulkanen, koffieplantages en wildwatervaren 

Op maar 22 kilometer van San José vinden we de vroegere hoofdstad (1574-1824) van Costa Rica: Cartago. Tot de bezienswaardigheden hier behoort de kathedraal (de grootste van het land) die op 2 augustus in het teken staat van een grote bedevaart ter ere van de Zwarte Maagd. De omringende gelijknamige provincie is bekend om zijn rijke ecologische diversiteit en dichte tropische regenwouden en de nabijheid van de Irazu and Turrialba vulkanen. Op 45 kilometer ten noordwesten van San José ligt het meest bezochte nationale park van Costa Rica: Parque Nacional Volcán Poás. Het park draait om de verbluffende Volcán Poás (2705 meter) die vanaf het uitzichtpunt door vele bezoekers wordt bewonderd. Op maar 10 kilometer ten noordwesten van San José bevindt zich Heredia, een belangrijk koffiecentrum. De 'Stad van de Rozen' biedt reizigers koloniale gebouwen en twee koffiefabrieken: Café Britt en Finca Doka. In Heredia is de hoofdcampus van de Nationale Universiteit van Costa Rica gevestigd die ook de nodige internationale studenten trekt wat zorgt voor een levendig studentenleven. Op 37 kilometer ten noorden van San José vinden we Parque Nacional Braulio Carrillo, een nationaal park dat een groot ongerepte natuurgebied (47580 ha) met regenwouden, watervallen en een zeer rijke flora en fauna herbergt. Een wandeling naar de top van de 2906 meter hoge Volcán Barva is een must. Maar de allerhoogste Costa Ricaanse vulkaan is Volcán Irazú: 3430 meter hoog. De vulkaan maakt deel uit van Parque Nacional Volcán Irazú, een gebied dat op ruim 50 kilometer ten oosten van de Costa Ricaanse hoofdstad ligt. Vanaf de mirador kijk je hier recht in het 300 meter diepe en 1050 meter brede, groene kratermeer van de 'donderberg'. Op 67 kilometer ten oosten van San José vinden we Turrialba. Dit wildwatercentrum ligt strategisch nabij de 3340 meter hoge Volcán Turrialba (behorend tot Parque Nacional Volcán Turrialba) en bij de belangrijkste precolumbiaanse vindplaats van Costa Rica, Monumento Nacional Guayabo.

Noorden van Costa Rica: vulkanen, meren en warmwaterbronnen

La Fortuna is het toeristisch centrum van noordelijk Costa Rica. Bij dit sfeervolle en aangename stadje liggen tal van natuurattracties. Het panorama van La Fortuna wordt gedomineerd door de publiekstrekker Volcán Arenal (1670 meter) dat deel uitmaakt van Parque Nacional Volcán Arenal. De rode lava die de vulkaan uitspuwt, levert vooral 's avonds spectaculaire plaatjes op. In het park kun je verschillende wandelroutes (trails) volgen die uitkijken op de Arenalvulkaan en het Arenalmeer. Maar je kunt bijvoorbeeld ook het regenwoud vanuit de kabelbaan bekijken. Naast het spotten van de flora en fauna van het regenwoud ben je zo verzekerd van een groots uitzicht op zowel de vulkaan als het meer. Na alle sportieve inspanningen is het heerlijk relaxen in een van de warmwaterbronnen waarmee de grond rond de vulkaan rijkelijk gevuld is. Van luxueuze spa's tot meer Spartaanse warmwaterbronnen in de open natuur, keuze zat!

Noordwesten van Costa Rica: surfstranden, folklore en savannes

In het noordwesten van Costa Rica ligt Guanacaste dat ten westen grenst aan de Grote Oceaan en ten noorden aan Nicaragua. Deze droge provincie is het meest begeerde vakantiegebied van het land. Zo vind je er Tamarindo dat is uitgegroeid tot de populairste badplaatsen van Costa Rica dankzij de stranden, het uitgebreide uitgaansaanbod en de uitstekende surfcondities te danken aan de riviermonding die uitkomt op de Grote Oceaan. Tamarindo valt binnen de grenzen van Parque Nacional Marino las Baulas. Binnen dit nationale park bevindt zich ook Playa Grande, een populair surfstrand en een bekende nestelplaats van schildpadden. Tegelijkertijd geldt Guanacaste dat tot 1825 deel uitmaakte van Nicaragua, ook als het land van de saboneros, de Costa Ricaanse cowboy. De hoofdstad van de noordwestelijke provincie Guanacaste is het bescheiden Liberia, op 77 kilometer ten noordoosten van Tamarindo. Liberia kent redelijk wat toeristische voorzieningen maar wordt door reizigers vooral aangedaan als uitvalsbasis voor Parque Rincón de la Vieja, op 25 kilometer in oostelijke richting gelegen. Een prominent onderdeel van dit nationale park is Volcán Rincón de la Vieja, een actieve vulkaan met een hoogte van 1916 meter. Het park herbergt verschillende uitdagende wandelroutes die leiden langs fumaroles, warmwaterbronnen en watervallen. Vanuit Liberia ligt ook Nicaragua binnen handbereik, zoals de koloniale parel Granada (op 183 kilometer). Tot Gunacaste behoort deels ook het schiereiland Nicoya, een van de zongenaamde Blue Zones. De Blauwe Zones staan voor gebieden waar mensen op een bepaalde manier leven en dankzij die levenswijze in combinatie met de leefomgeving langer leven. 

Puntarenas: natuurparken, mooie stranden en stappen

Het westelijk gelegen Puntarenas is de grootste provincie van Costa Rica. De provincie bestrijkt niet alleen een groot deel van de Pacifische Oceaan (waaronder het zuidelijk gebied van het schiereiland Nicoya) maar ook flinke stukken van het binnenland. De gelijknamige hoofdstad van deze provincie vormt een belangrijke hub. De stad verbindt het schiereiland Nicoya met het vaste land per ferry en vormt een belangrijk doorgangspunt voor reizigers voor de Centraal-Pacifische kust. Een populair nevelwoudreservaat is Monteverde. Het koele Monteverde (ook goed bereikbaar vanuit La Fortuna) is bekend geworden vanwege de Amerikaanse quakers die er hun toevlucht zochten. Het is nu een groot paradijs voor natuurliefhebbers en vogelaars die massaal afkomen op de quetzales. Maar ook liefhebbers van canopy tours worden er op hun wenken bediend. In het zuiden van de provincie Puntarenas ligt het toeristische Jacó. Deze badplaats trekt een gevarieerd reispubliek waaronder de nodige surfers en stappers. Verder zuidelijk ligt een andere levendige bestemming, Quepos. Het stadje is een bekend sportviscentrum en vormt een belangrijke uitvalsbasis voor het 7 kilometer zuidelijker gelegen Parque Nacional Manuel Antonio. Met een oppervlakte van slechts 16 km² herbergt dit paradijselijke nationale park een enorme biodiversiteit én een aantal van Costa Rica's mooiste stranden.   

Zuiden van Costa Rica: desolate natuurparken en ruige bergen

Een paar honderd kilometer onder Quepos ligt Península de Osa. Dit schiereiland herbergt het grootste regenwoud aan de Pacifische kust van Midden-Amerika. In dit gebied ligt Parque Nacional Chirripó dat een derde van de oppervlakte van het schiereiland bestrijkt. Dit is niet alleen het grootste nationale park van Costa Rica maar zou volgens National Geographic ook de rijkste biodiversiteit ter wereld kennen. Het park omvat ongerept regenwoud (een van de weinige overgebleven gebieden ter wereld), een imposant kustgebied en unieke flora en fauna waartoe 60 procent van alle diersoorten van Costa Rica behoren. In het park kun je onder begeleiding van een gids verschillende uitdagende routes volgen. Tot het nationale park behoort ook de Cerro Chirripó, met 3819 meter de hoogste berg van Costa Rica. Als uitvalsbasis voor het park kun je neerstrijken in Puerto Jiménez. In het binnenland ligt Parque Internacional La Amistad. Dit nationale park (zowel gelegen in Costa Rica als Panama) is het grootste natuurreservaat in Centraal-Amerika. Het park herbergt maar liefst 401.000 ha tropisch woud en een groot gedeelte van het ruige Talamanca gebergte. Diep in het zuiden ligt ook Reserva Indígena Boruca, een indianenreservaat waar de inheemse Boruca en Bribri wonen. 

Caribische kust van Costa Rica: stranden, natuurparken en Afrikaanse cultuur

Aan de oostkant van Costa Rica ligt de 200 kilometer lange Caribische kust. Ergens daar tussen (en op 108 kilometer ten oosten van het binnenland van Turrialba) ligt Puerto Limón, in Costa Rica vooral geliefd om zijn carnaval. Ooit ging Columbus en zijn zoon in 1502 te anker in deze havenplaats aan de Caribische Zee. Voor reizigers is het een belangrijke uitvalsbasis voor Parque Nacional Tortuguero (in noordelijke richting) of Cahuita en Puerto Viejo de Talamanca (in zuidelijke richting). Het nationale park dat ooit opgericht werd als zeeschildpaddenreservaat, kan alleen bezocht worden per boot of met een vliegtuigje. De eerste optie is extra interessant omdat je dan onderweg kaaimannen, toekans of schildpadden kunt spotten. Dé Costa Ricaanse surf- en backpackersbestemming aan de Caribische Zee is Puerto Viejo. Naast 6 meter hoge golven biedt het zuidelijk gelegen dorpje voordelige slaapplaatsen, eenvoudige maar goede visrestaurantjes en een relaxt uitgaansleven. Wie op zoek is naar de echte rasta vibe zou ook een kijkje kunnen nemen in het nabijgelegen Cahuita waar de Jamaicaanse invloeden terugkomen via het zangerige Engels en de pittige, kruidige keuken. Bij het dorp zijn de donkere zandstranden van Playa Negra en Parque Nacional Cahuita (een formidabele snorkelplek) bezienswaardigheden. 

Costa-Ricaans Spaans

'Pura vida' is iets wat je vaak zult horen in Costa Rica. Letterlijk betekent dit 'puur leven', maar het wordt ook geantwoord op de vraag: '¿Cómo estás?' (Hoe gaat het?) - een stopwoordje dus. Ook typerend voor Costa-Ricaans Spaans is dat de 'r' niet als een rollende r wordt uitgesproken, maar min of meer op z'n Engels wordt gearticuleerd. De bijnaam van de Costa Ricanen is 'tico' en deze duikt regelmatig op in het Costa-Ricaans Spaans als achtervoegsel in verkleinwoorden. Dus niet 'pequeñito' maar 'pequeñitico'. Kun je de Costa Ricanen soms moeilijk volgen? Dan hoeft dit niet aan jou te liggen, want de ticos hebben de neiging om lettergrepen in te slikken. Met duizenden cursisten is Costa Rica een bovengemiddeld populaire bestemming voor een taalcursus Spaans. Taalscholen om Spaans te leren vind je onder meer in San José en Turrialba in het binnenland en Tamarindo aan de Costa Ricaanse kust. 

Feitjes
Grootte: ruim 51.100 km² (1,3 keer Nederland) 
Inwoners: 4.889.826 
Hoofdstad: San José
 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Costa Rica

Reisbestemmingen in Costa Rica

Reisorganisaties Costa Rica

Hotels in Costa Rica