Aan de imposante Arenal in het noorden van Costa Rica ligt de levendige toeristenplaats La Fortuna. Deze vulkaan en de warmwaterbronnen zijn de hoofdredenen waarom reizigers hier neerstrijken. Hoewel La Fortuna wordt overlopen door toeristen is het nog steeds een aangenaam en relaxt stadje waar je helemaal tot rust kunt komen of juist vol aan de bak kunt gaan met avontuurlijke activiteiten. 

La Fortuna met op achtergrond de Arenalvulkaan

Stad in de schaduw van de vulkaan
De Volcán Arenal domineert volledig het stadsgezicht van La Fortuna. Vanuit het centrale plein, en zo'n beetje vanuit elke willekeurige hoek, kijk je in vol ornaat uit op deze perfecte stratovulkaan. Dit plaatje is één van de mooiste panorama's van Costa Rica en hoewel de vulkaan op 8 kilometer van La Fortuna ligt, voelt het alsof deze imposante verschijning binnen de stadsgrenzen ligt. Oorspronkelijk was La Fortuna een bescheiden, anoniem landbouwstadje. Toeristisch zou het zich in rap tempo gaan ontwikkelen na de zware aardbeving van 1968 en inmiddels is La Fortuna één van de grote toeristenhits van Costa Rica. Het stadje zelf telt weinig bezienswaardigheden, hoewel je met zo'n vulkaan op de achtergrond natuurlijk ook weinig nodig hebt. Het is wel een sfeervolle en opgewekt plaatsje waar 's avonds genoeg te beleven valt. Het centrum, feitelijk één straat, is bezaaid met restaurantjes, barretjes, hotels én tour operators die een enorm aanbod excursies aanbieden. Je kunt het jezelf gemakkelijk maken en een excursie boeken via je hotel, scheelt een hoop gedoe.

Avontuurlijke activiteiten in overvloed
La Fortuna en zijn omgeving zijn het walhalla voor avontuurlijke reizigers. Trails, rafting, canopy tours, vissen, speleologie, maar waar te beginnen? Natuurlijk bij de vulkaan. Hoewel je de top niet kunt beklimmen (dat is althans niet aan te bevelen gezien de vele erupties) kun je wel verschillende trails volgen die fraaie uitzichten op de Arenal bieden. Een vulkaan die wel beklommen kan worden is de kleinere buurman Cerro Chato. Vanaf de top van deze slapende vulkaan heb je het beste uitzicht op de Volcán Arenal en de Laguna de Arenal. Dit meer leent zich voor tal van outdoor activiteiten: je kunt er kajakken, zwemmen (wat koud), vissen of vogels spotten. Of wat te denken van een ritje met de nabijgelegen kabelbaan kriskras door het regenwoud met uitzicht op de Arenalvulkaan en het Arenalmeer? Maar er is nog een alternatief om het regenwoud van bovenaf te bekijken. Namelijk via de Arenalhangbruggen (14 stuks) waarmee je al slingerend een weg door het woud kunt banen. Ook populair is een paardrijtocht vanuit La Fortuna naar het beroemde nevelwoudreservaat van Monteverde. Bij deze adembenemende tocht steek je eerst per boot het Arenalmeer over om vervolgens het laatste stuk per paard te overbruggen. 

Warmwaterbronnen van La Fortuna
De omgeving van de Arenal vulkaan is gezegend met talrijke thermen en wat is er heerlijker om na een intensieve dag te ontspannen in deze warmwaterbronnen? Aan de voet van de vulkaan ligt de bekendste spa: Tabacón Hot Springs, een luxueus watercomplex met openluchtbaden, restaurants, massageruimtes en prachtige uitzichten op de vulkanen. Met 27 tot wel 40 graden liggen de temperaturen van het geneeskrachtig water hoog.  Blijf er dan ook niet te lang in liggen, hoe verleidelijk dat ook mag zijn! Verder zijn er in de omgeving verschillende andere kuuroorden te vinden met de nodige variatie qua comfort en faciliteiten. De warmwaterbronnen liggen overigens ook gratis voor het oprapen in de open natuur en een gids of iemand uit de omgeving brengt je er zo naar toe. 


 


Reisbestemmingen Costa Rica

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring