Parque Nacional Volcán Arenal werd in 1991 gesticht om het ecosysteem rondom de Arenal vulkaan te beschermen. Het letterlijke en figuurlijke middelpunt van het park is dan ook de Vólcan Arenal, de meest actieve vulkaan van Costa Rica. Je zou bijna vergeten dat er in het park ook een tweede vulkaan is. Deze Chato is uitgerust met een fraai kratermeer.  

Geschiedenis van de Arenalvulkaan
Tot en met 1968 werd aangenomen dat Vólcan Arenal een slapende vulkaan was, maar op 29 juli 1968 wist men wel beter toen de vulkaan ontwaakte met veel geweld. De dorpjes Tabacón en Pueblo Nuevo werden compleet weggeveegd en 87 personen kwamen om het leven. Sinds die tijd rommelt de vulkaan onophoudelijk met bijna dagelijks erupties. Vooral als het donker is, levert dit prachtige plaatjes op die in de loop van de tijd al vele toeristen naar La Fortuna brachten.  

Trails in Parque Nacional Volcán Arenal
In het nationale park kunnen verschillende trails gevolgd worden die fantastische uitzichten op de vulkaan bieden. Zo is er de toegankelijke Waterfall Trail, die vertrekt vanaf de Arenal Observatory Lodge (het fraaiste uitzichtspunt) halverwege de westelijke helling van de Chato. Deze trektocht van ongeveer 2 kilometer duurt een uur en leidt o.m. naar een 40 meter hoge waterval. Andere kost is de Cerro Chato Trail. Deze intensieve trail van 8 km (ongeveer 3 uur) voert naar de top van de Cerro Chato waarvandaan je niet alleen uitkijkt op de Arenalvulkaan maar ook op het Arenalmeer. 

Flora en fauna van Parque Nacional Volcán Arenal
Parque Nacional Vólcan Arenal trekt dankzij de 850 soorten die gespot kunnen worden veel vogelaars. Hiertoe behoort de zeldzame en bedreigde quetzal. Naast vogels zijn er ook volop zoogdieren in het park te bewonderen waaronder jaguars en kapucijnapen. Flora is ook volop voorhand. Laurieren, orchideeën, varens en bromelia's zijn een greep uit de bloemen die je er allemaal kunt vinden. 


Reisbestemmingen Costa Rica

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring