Reisinspiratie voor Puntarenas

Puntarenas is de grootste stad van de gelijknamige provincie. Voor de meeste buitenlandse toeristen heeft Puntarenas niet veel te bieden en is ze vooral een snelle doorgangspoort voor de zuidelijke Pacifische stranden of het westelijk gelegen schiereiland Nicoya. Maar als je een paar uurtjes over hebt, kan het aardig zijn om een stukje te wandelen op de boulevard te lopen en sfeer te proeven. In deze havenstad kun je namelijk het ongepolijste Costa Rica nog ervaren waar legio Costa Ricanen uit het binnenland hun strandvertier zoeken.  

Paseo de los Turistas in Puntarenas

Puntarenas: landtong en zanden

Puntarenas is een samenvoeging van de woorden punta (landtong) en arenas (zanden). En dat dekt de lading, want de stad ligt op een smal, vijf kilometer lang schiereiland aan de Golf van Nicoya waar de strook nergens breder wordt dan 600 meter. In de 19e eeuw zou Puntarenas uitgroeien tot de belangrijkste Costa Ricaanse haven waaruit de koffie uit de Valle Central werd geëxporteerd naar Europa. De klad kwam erin toen ook Puerto Limón verbonden werd met de spoorlijn vanuit het binnenland. Nadat er in 20e eeuw ook concurrentie kwam vanuit het nabijgelegen Caldera was het voorbij met de welvaart van de havenstad. Hoewel het met de buitenlandse toeristen niet wil vlotten is Puntarenas wel een populaire toeristische bestemming voor Costa Ricanen.   

Paseo de los Turistas

Als je een paar uurtjes in Puntarenas over hebt, loop dan over de Paseo de los Turistas. Deze promenade aan de zuidkant van de stad (het goede gedeelte van Puntarenas) is bezaaid met sodas, hotels, bars en discotheken. Maar je kunt er bovenal een fijne wandeling maken langs de kust. Verwacht hier geen mooie stranden en helder zeewater, want daar staat Puntarenas niet bekend om. Toch is Puntarenas interessant om sfeer te proeven. Costa Ricaanse toeristen zijn hier namelijk in de meerderheid wat zorgt voor een andere ambiance dan in de meer gepolijste Costa Ricaanse toeristenbestemmingen het geval is. Hoewel Puntarenas geen echte bezienswaardigheden kent, zijn de oude kathedraal en vooral Parque Marino del Pacifico met aquaria met vissen uit de Pacifische Oceaan aardige plekken om tijd te doden. 

Doorgangspoort voor het schiereiland Nicoya en de Pacifische Kust

De reden dat toch zoveel buitenlandse toeristen Puntarenas aandoen, heeft alles te maken met zijn centrale ligging. Je kunt vanuit Pantarenas namelijk de ferry pakken naar de zuidelijke stranden van het schiereiland Nicoya. In vergelijking met het noordelijk gedeelte van het schiereiland waar onder meer Tamarindo ligt, is dit gebied als toeristische bestemming relatief onbekend. Maar dit is aan het veranderen want plaatsen als Malpais en Santa Teresa rukken snel op, vooral bij een jong, internationaal surfpubliek. Nog meer toeristen zetten vanuit Puntarenas koers richting de zuidelijke stranden van de Pacifische kust. Hier liggen populaire badplaatsen als Jacó, Quepos en het veelbezochte Parque Nacional Manuel Antonio

 

 


Reisbestemmingen Costa Rica

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring