Parque Nacional Volcán Poás is het best bezochte nationale park van Costa Rica. En daar zijn goede verklaringen voor. Parque Nacional Volcán Poás geldt als een van de toegankelijkste parken van Costa Rica en bezoekers komen eigenlijk allemaal voor hetzelfde: het uitzicht op de adembenemende Poásvulkaan. 

Uitkijkpunt Nationaal Park Poas

Rit naar het Parque Nacional Volcán Poás
De rit naar Parque Nacional Volcán Poás voerend door een prachtig Costa Ricaans berglandschap is al een waar genoegen. Onderweg passeer je koffievelden en weiden met vee die welhaast Zwitsers aanvoelen. Kijk ook naar beneden waar valleien en rivieren zijn te ontwaren. Voor wie vanuit San José komt, kan zich overigens verkijken op de reistijd. Hoewel de afstand maar 55 kilometer is, ben je door de slingerende wegen al snel drie uur zoet. Maar eigenlijk hoort deze enerverende reis bij de totale Poáservaring. Eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats is het nog maar vijf minuten lopen naar de ultieme climax: één van 's werelds grootste kraters. 

En dan het uitzicht op de vulkaan
Lopend naar het platform zul je ruikend als snel kennis maken met de vulkaan. En dat is niet per se prettig, tenzij je houdt van de geur van ouderwetse stinkbommetjes. Maar dit alles wordt volledig goed gemaakt als je eenmaal bent aangekomen bij het platform en je eerste blik geworpen hebt op het gifgroene kratermeer onder je, de Laguna Botos. Let ook goed op de oranje kleur aan de rand van het meer, de boosdoener van de onsmakelijke geur! Deze ingestorte krater is maar liefst 300 meter diep en 1,6 kilometer breed! Op heldere dagen (bewolking is helaas geen uitzondering) kijk je niet alleen uit op deze actieve krater maar heb je ook nog eens zicht op de Grote Oceaan en de Caribische Zee. De slapende 2705 meter hoge Poásvulkaan kende zijn laatste serieuze erupties tussen 1952 en 1954. In 2014 liet de vulkaan voor het laatst van zich spreken toen gassen 250 meter de lucht in werden geworpen. 

Andere bezienswaardigheden in het park
Aangezien de meeste bezoekers uitsluitend komen voor het uitkijkpunt zou je bijna vergeten dat Parque Nacional Volcán Poás nog meer attracties in huis heeft. Vanaf de Poásvulkaan is het een korte wandeling naar Laguna Botos die je vanaf het platform ongetwijfeld al hebt zien liggen. Het Botosmeer bevindt zich in een uitgedoofde krater dat omgeven wordt door nevelwoud waarin zich o.m. mossen en bromelia's bevinden. Een andere route die je kunt volgen is El Sendero la Escalonia. Dit pad voert door dicht bos om uiteindelijk uit te monden bij de parkeerplaats en daar loont het de moeite om een kijkje te nemen in het bezoekerscentrum. Ook de fauna wordt vaak over het hoofd gezien. Zo leven er 79 vogelsoorten als de bontgekleurde kolibrie en verscheidene zoogdieren waaronder coyotes en de Poáseekhoorn.

 


Reisbestemmingen Costa Rica

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring