Costa Rica is een van de populairste Latijns-Amerikaanse landen maar dat geldt niet direct voor zijn hoofdstad, San José. Reizigers arriveren op de luchthaven en nemen dan doorgaans direct de benen naar de natuurattracties. Hoewel dit niet geheel ten onterechte is, kent San José wel degelijk z'n charmes. In deze moderne stad met haar malls, restaurants en goede uitgaansleven kun je je goed vermaken. Cultuurliefhebbers zullen zich thuis voelen in het centrum dat cultuurattracties als het Teatro Nacional en het Goudmuseum herbergt. Gelegen in het hart van Costa Rica vormt de hoofdstad tevens een perfect hub voor excursies door heel het land. 

Teatro Nacional aan de Plaza de la Cultura in San Jose

De koffiecultuur van San José
San José werd gesticht in 1737, maar de stad kwam pas echt tot bloei met de opkomst van de koffiehandel. Met de onhankelijkheid van Costa Rica in 1821 bereidde San José zich voor op een gevecht met Cartago wat tot dan toe de hoofdstad was. In 1823 wonnen de josefinos deze kortdurende burgeroorlog en kroonden zich zelf maar gelijk tot hoofdstad. Vervolgens zou het hard gaan met de stad en de koffiebaronnen lieten in die tijd zelfs ambachtslieden uit Europa overkomen om de hoofdstad van een passende architectuur te voorzien. Veel van die gebouwen vormen nu nog steeds de boventoon in het oude centrum. Te noemen valt het veelgeprezen Teatro Nacional aan de Plaza de la Cultura. Tegenwoordig is San José met afstand de grootste stad van Costa Rica en woont een derde van de Costa Ricaanse bevolking er. 
 
Plaza de la Cultura: musea en theater
San José is net als veel andere steden in Midden- en Zuid-Amerika gebouwd volgens het Spaanse patroon: Avenidas die horizontaal lopen en Calles die ze verticaal kruisen. De meeste bezienswaardigheden van San José zijn te vinden aan de Plaza de la Cultura aan de Avenida 2. Hier vind je ook gelijk het allermooiste gebouw: Teatro Nacional. Dit weelderig Nationaal Theater is een ultiem symbool van de welvarende koffieperiode. De verschillende elegante vertrekken waaronder een prachtige entreehal en een al net zo mooie koffiebar ademen nog steeds die 19e eeuwse sfeer. Aan dit plein, of beter gezegd onder dit plein, ligt ook een zeer interessant museum: Museo del Oro Precolombino. Dit zeer goed bewaakte Goudmuseum toont een kolossale goud- en metaalcollectie en biedt daarnaast ook een boeiend kijkje in de precolumbiaanse cultuur. Op 350 meter ten zuidwesten van Plaza de la Cultura vinden we Parque Central. Midden op dit drukke plein staat een nog al opvallende muziekkoepel, terwijl aan de oostkant van het plein de kathedraal staat. Sluit dit eerste rondje San José gepast af in het statige Gran Hotel aan de Plaza de la Cultura met een welverdiend drankje of misschien wel een sigaar die hier wordt aangeleverd door een deftige ober met wagentje en al. 

Parque Nacional en de uitgaansgebieden van San José
Aan de oostkant van het centrum op 900 m ten noordoosten van Plaza de la Cultura bevindt zich Parque Nacional. Aan en rondom dit grote park liggen het Nationaal Museum en de Nationale Bibliotheek. Ga naar het Museo Nacional als je alles te weten wilt komen over de Costa Ricaanse geschiedenis: van de precolumbiaanse tijd tot nu. In het gelijknamige bomenrijke park staan beelden van beroemde Latijns-Amerikanen. De uitgaanswijken vinden we helemaal in het westen van de stad. Naast Parque de Sabanana is de wijk Escazú gelegen, een welvarende buitenwijk die historische gebouwen mixt met malls en een bruisend uitgaansleven. Ook aardig om te bezoeken is de buitenwijk San Pedro die zich in het oostelijk deel van San José bevindt nabij 's lands grootste universiteit: Universidad de Costa Rica. Vanwege al die studenten zijn er volop gezellige en betaalbare uitgaansplekken voorhanden. 

Omgeving: vulkanen, koffievelden, regenwouden en raften
Vanuit San José liggen ontelbare interessante plekken binnen handbereik. Bijvoorbeeld het meest bezochte nationale park van Costa Rica: Parque Nacional Volcán Poás. In dit nationale park kun je adembenemend uitzicht op de vulkaan én het smaragdgroene kratermeer verwachten als je enigszins geluk hebt met het weer. Op maar 12 kilometer ten noordwesten van San José ligt Heredia. Niet te missen voor koffie aficionados, want dit is het koffiecentrum van Costa Rica. Heredia is tevens bekend om haar levendige studentenleven. Wil je zien hoe het ongerepte Costa Rica er ooit uitzag? Neem dan een kijkje in Parque Nacional Braulio Carrillo. Een geweldige belevenis hier vormt de zogeheten Aerial Tram, een kabelbaan die dwars door de kroonlaag van het regenwoud gaat. Ben je meer van het raften? Dan sta je vanuit de hoofdstad ook zo bij het wildwatercentrum van Costa Rica: Turrialba. Natuurlijk is dit slechts een kleine greep die vanuit de Costa Ricaanse hoofdstad ondernomen kunnen worden. 


 
 


Reisbestemmingen Costa Rica

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring