slider1

Reizen in Colombia

Colombia is populairder dan ooit onder toeristen. Ook Nederlanders weten het Zuid-Amerikaanse land steeds beter te vinden. In 2017 bezochten 17.000 Nederlanders Colombia tegenover 5000 in 2016 en 2015. Backpackers en individuele reizigers waren de eersten die de spannende miljoenensteden, koloniale architectuur, exotische stranden, koffiegebieden en het zinderende Caribische leven ontdekten. Maar het massatoerisme is nog niet neergestreken, dus sla snel toe!

Bogotá: koude maar veelzijdige miljoenenstad

De Colombiaanse hoofdstad Bogotá heeft reizigers die houden van Latijns-Amerikaanse miljoenensteden volop te bieden. Deze kosmopolitische maar bepaald niet warme hoofdstad bevindt zich op een hoogte van 2640 meter aan de voet van de twee bergen Guadalupe en Monserrate. De toegankelijkste wijk voor toeristen is het pakkende La Candelaria dat aan de berghellingen van Guadalupe ligt geplakt. Deze charmante barrio in het historische centrum van Bogotá wordt getypereerd door adobe huisjes, kleurrijke muurschilderingen, musea, fijne restaurantjes en bohémiensfeer. Vanuit La Candelaria sta je zo bij Plaza de Bolívar, één van de meest imposante plazas van Zuid-Amerika dat wordt omsloten door de kathedraal, het gemeentehuis en het Paleis van Justitie. Bezoek in het oude centrum ook zeker het Goudmuseum, want daar ligt de grootste precolumbiaanse goudcollectie ter wereld opgeslagen. Maar de metropool Bogotá met ruim zeven miljoen bogotanos heeft ook een moderne kant met een Noord-Amerikaanse uitstraling waarbij je kunt denken aaan uxe shopping centers, chique restaurants en merkkleding.  

Oostelijk Colombia: koloniale steden, bergen en outdoor

Oostelijk Colombia - Villa de Leyva

Voor veel bogotanos is Villa de Leyva, op 158 kilometer ten noorden van de hoofdstad, een geliefde weekendbestemming  Het traditionele plaatsje dat zijn architectonische nalatenschap zorgvuldig beschermt, is een van de interessantste koloniale en fotogenieke Colombiaanse plaatsen. 172 kilometer noordelijker vinden we San Gil, de outdoorcapital van Colombia. Houd je van extreme sporten als kajakken, abseilen of speleogie, dan moet je hier zijn. San Gil zelf is overigens een aardig koloniaal stadje. Na al die inspanningen is het heerlijk bijkomen in Barichara, 20 kilometer ten noordwesten van San Gil. Cultuurliefhebbers zullen zich in dit verbluffende koloniale plaatsje met zijn artistieke ambiance direct thuisvoelen . Zoek je juist nog meer natuur? Dan kun je vanuit San Gil koers zetten in oostelijke richting naar Parque Nacional Natural El Cocuy. Dit nationale park wordt getypereerd door 20 bergpieken met een gemiddelde hoogte van 5.000 meter en derhalve een uitstekende omgeving voor klimmen of met als uitschieter de piek Pulpito del Diablo, goed voor 5.120 meter. In het park bevinden zich ook uitgestrekte gletsjervelden en een rijke fauna met poema's, condors en adelaars. Het koloniale en tamelijk toeristische El Cocuy vormt de toegangspoort tot het nationale park. 

Caribische Kust en Cartagena: dé toeristische troef van Colombia

De Caribische Kust bestrijkt 1760 kilometer en veel van Colombia's toeristische attracties zijn hier te vinden: prachtige stranden, koloniale steden, natuurparken maar ook het hoogste kustgebergte, de Sierra Nevada de Santa Marta dat op maar 42 kilometer van de kust is verwijderd. De grootste toeristische trekpleister van Colombia vinden we ook aan de Caribische Kust: de koloniale parel Cartagena. Het oude ommuurde centrum is bijna te mooi om waar te zijn. Met zijn prachtige pleinen en gebouwen en broeierige sfeer is de oude havenstad zelfs voor doorgewinterde Latijns-Amerika gangers niet te versmaden. Naast het sprookjesachtige historische centrum is er ook het moderne Cartagena. Dit gedeelte vinden we op het nabijgelegen  schiereiland Bocagrande dat wordt gedomineerd door strakke hotels en stranden. Ga voor nog fijnere stranden naar Playa Blanca dat zich op 20 kilometer ten zuidwesten van Cartagena bevindt. Kraakwitte stranden én koraal vind je op Islas del Rosario dat nog 15 kilometer zuidwestelijker ligt. Deze archipel behorend tot een natuurpark is een droomplek om te snorkelen en te duiken tussen schildpadden, dolfijnen en vele andere tropische zeeschepsels.  

Nog meer Caribische attracties: Parque Nacional Natural Tayrona en Santa Marta

Op 242 kilometer van Cartagena in noordoostelijke richting vinden we Parque Nacional Natural Tayrona, één van de belangrijkste en populairste nationale parken van Colombia. Het park is goed voor een oppervlakte van 225 km² en ruim 30 kilometer aan stranden. Reizigers komen vooral af op de witte stranden, maar het natuurpark herbergt ook interessante flora en fauna en een verborgen nederzetting van de Tayrona indianen, Ciudad Perdida. Deze 'verloren stad' kan met een zesdaagse, spectaculaire jungle-expeditie bezocht worden. Op 34 kilometer zuidwaarts vinden we Santa Marta. Deze historische stad werd gesticht in 1525 en is daarmee de oudste stad van Colombia en Zuid-Amerika! Hoewel de Caribische koloniale stad lang niet zo mooi is als Cartagena is Santa Marta vooral geliefd bij backpackers als uitvalsbasis voor omringende plaatsjes, stranden en natuur. Op maar 5 kilometer ten noordoosten van Santa Marta vinden we het backpackersplaatsje Taganga fraai gesitueerd aan een halvemaanvormige baai. Naast koude biertjes doen dit reizigers dit voormalige vissersplaatsje vooral aan om te duiken en te snorkelen. Maar we kunnen vanuit Santa Marta ook landinwaarts gaan naar Minca, een verrukkelijk bergplaatsje om te hiken, te mountainbiken maar ook voor het spotten van vogels. Op zoek naar perfecte stranden? Ga dan van Santa Marta naar het 70 kilometer oostelijker gelegen Palomino. Naast droomstranden wordt dit plaatsje ook geroemd om zijn fijne backpackersfibe. Tussen Santa Marta en Cartagena bevindt zich Barranquilla, met ruim een miljoen inwoners de grootste Colombiaanse havenstad én de geboorteplaats van popicoon Shakira. Maar de stad is bovenal bekend vanwege het Carnaval de Barranquilla, een megafeest dat na Rio de Janeiro te boek staat als de spectaculairste carnavalshappening van Zuid-Amerika.  

Medellín en Zona Cafetera

in het noordwesten van Colombia omringd door groene bergen ligt de moderne miljoenenstad Medellín. Met de beste metro van Latijns-Amerika, de Botero nalatenschap, de landelijke omgeving, het uitgaansleven en de sympathieke bevolking (aangeduid als medellinenses) weet de hoofdstad van het departement Antioquia veel bezoekers te bekoren. De tweede stad van het land is ook de stad van de festivals en de populairste daarvan is de Feria de las Flores (het Bloemenfeest) gehouden begin augustus. Ook het Poëziefestival, een maand eerder, mag niet onvermeld blijven. Mocht je tijd over hebben, bezoek dan ook de oude hoofdstad van de regio Santa Fe de Antioquia. Het slaperige koloniale plaatsje, op twee uur rijden van Medellín, biedt volop interessante architectuur uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Geïnteresseerd in koffie, natuur of outdooractiviteiten? Dan zou je vanuit Medellín kunnen afreizen naar de Zona Cafetera. Dit bergachtige gebied, waar veel van de beroemde Colombiaanse koffie wordt verbouwd, is gelegen bij de drie universiteitsstadjes Manizales, Pereira en Armenia die een verrassend levendig uitgaansleven kennen. Naast het bezoeken van koffieboerderijen leent dit gebied zich ook goed voor buitensportactiviteiten als klimmen of paardrijden. Verder kun je er heerlijk relaxen in een de warmwaterbronnen. 
 

Zuidwesten van Colombia: Cali en Popayán

Cali is de hoofdstad van het departement Valle del CaucaDe zelfbenoemde feeststad van Colombia wordt weleens de salsahoofdstad van Latijns-Amerika genoemd. Dat is misschien ietwat overdreven, toch is Cali een aanrader voor liefhebbers van Latijns-Amerikaanse wereldsteden die buiten de gebaande wegen liggen. De tropische, industriële miljoenenstad door tweeën gedeeld door de Río Cauca, voelt anders dan de andere grote Colombiaanse steden en toeristen kom je er nauwelijks tegen. Wie komt voor de vermaarde salsa en zwoele nachten kan het beste in de weekenden toeslaan in een van de vele salsatecas in uitgaanszones als Parque del Perro, Parque San Antonio of de hoofdstraat Avenida Sexta. Vanuit Cali zijn er een aantal interessante uitstapjes te maken. Daar hoort zeker het koloniale Popayán bij, 139 kilometer zuidelijker gelegen aan de Ecuadoraanse grens. De 'Witte Stad' wordt, na Cartagena, vaak genoemd als de mooiste koloniale stad van Colombia.    

San Agustín: precolumbiaanse architectuur en raften

Op 418 kilometer ten zuidwesten van Cali in het departement Huila ligt San Agustín. Dit stadje wordt door toeristen vooral wordt aangedaan als uitvalsbasis voor Parque Arqueológico de San Agustín. Niet het eerste het beste archeogische park, want het herbergt de grootste collectie van religieuze monumenten en megalitische beelden van Latijns-Amerika wat je in Colombia wellicht niet direct zou verwachten. San Agustín-indianen leefden in dit gebied van 1000 v.Chr. tot 1500 n.Chr. Opmerkelijk is dat hun cultuur rond 1500 vlak voor de komst van de Spanjaarden opeens van de aardbodem verdween. Een fraaie manier om het grote aantal beelden en graven te verkennen is per paard. De uitgestrekte, fraaie plattelandsomgeving van San Agustín leent zich uitstekend voor meerdaagse trektochten. San Agustín is ook een geliefde uitvalsbasis voor raften op de Río Magdalena voor alle niveaus. De belangrijkste rivier van Colombia (1538 kilometer) ontspringt in het departement Huila en loopt helemaal door tot het noorden waar die uitmondt in de Caribische Zee bij Barranquilla. 

Colombiaanse Amazone

Het zuidoosten van Colombia wordt volledig in beslag genomen door het reusachtige oerwoud van de Amazone. In het uiterste zuidelijke puntje van Colombia tegen de grens van Peru en Brazilië ligt Leticia. De hoofdstad van het departement Amazones is voor reizigers de uitvalsbasis voor tal van expedities in het Amazonegebied. Parque Nacional Natural Amacayacu bevindt zich op 75 kilometer van Leticia. Dit nationale park herbergt 150 zoogdieren waaronder zoetwaterdolfijnen, 500 vogelsoorten en een enorme verzameling zoetwatervissen. In het park kun je overnachten in een bed of nog passender, in een hangmat. Op 87 kilometer van Leticia ligt Puerto Nariño. Dit Amazonestadje, hoofdzakelijk bewoond door de Ticuna indianen, loopt voorop als het gaat om milieuvriendelijkheid. Auto's en motors zijn er namelijk verboden, terwijl regenwater wordt gebruikt voor wassen en afval wordt gerecycled. Op 20 minuten van Puerto Nariño ligt Lago de Tarapoto waar je roze en grijze dolfijnen kunt spotten in hun natuurlijke omgeving.  

De Pacifische kust van Colombia

Pacifische kust Colombia

Het minst bezochte gebied van Colombia heeft vooral veel in petto voor watersporters en natuur- en outdoorliefhebbers. Isla Gorgona, een vulkanische eilandje op 35 kilometer ten westen van de zuidelijke Pacifische kust, is een toplocatie voor watersporten als duiken en het spotten van walvissen. Een stuk verder zeeinwaarts ligt het minder toegangelijke Isla de Malpelo. Dit kleine vulkanische eiland op 500 kilometer van de kust kent een zeer rijke zeefauna waar ook haaien deel van uitmaken. Isla de Malpelo staat zelfs bekend als één van de beste duikplaatsen ter wereld. Watersporters zijn ook op hun plaats in Bahía Solano, ter hoogte van Medellín. Deze stad en regio staan zeer goed aangeschreven als duik- en watersportplaats. Verder is het een populaire plaats voor het spotten van walvissen. 

Colombiaans-Spaans

Niemand minder dan Gabriel García Márquez heeft verklaard dat het Colombiaans-Spaans de helderste uitspraak kent en dan moet het dus wel waar zijn. Het Spaans dat in Colombia wordt gesproken, met uitzondering van de Caribische kust misschien, is inderdaad kristalhelder en voor buitenlanders goed te volgen. Wel kent het Colombiaans-Spaans een aantal verschillen ten opzichte van het reguliere Spaans. Zoals in meer Zuid-Amerikaanse landen gebruikelijk wordt 'usted' (u) gebruikt in plaats van 'tu' (jij) voor bekenden, familieleden en zelfs vrienden. Typerend voor Colombia is ook het veelvuldig gebruik van 'que' (dat) aan het begin van een zin. Hierdoor lijkt het dat de boodschap via een derde partij wordt gebracht. 'Vienen pronto' (zij komen snel) wordt dan 'Que vienen pronto' (zij zeggen dat ze snel komen). Als je gaat reizen in Colombia dan is wat Spaanse kennis bepaald geen overbodige luxe, want met Engels kun je maar beperkt uit de voeten. Colombia kent in tegenstelling tot de buurlanden Ecuador en Peru opvallend weinig Spaanse taalscholen. De meeste cursussen worden gegeven aan universiteiten in grote steden als Bogotà, Medellín en Cali. 


Feitjes
Grootte: 1.141.748 km² (30,5 keer Nederland) 
Inwoners: 46.586.823 
Hoofdstad: Bogotá 

Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Colombia

Reisbestemmingen in Colombia

Reisorganisaties Colombia