Met ruim zeven miljoen inwoners is Bogotá één van de grootste steden van Latijns-Amerika. Gelegen aan de voet van de bergen Guadalupe en Monserrat op een hoogte van 2640 meter is ze de derde hoogst gelegen hoofdstad ter wereld. Keerzijde is dat Bogotá niet het aantrekkelijkste klimaat van Colombia kent. Toch kun je niet om deze dynamische en tegelijkertijd druilerige miljoenenstad heen. De hoofdstad van Colombia wordt vanwege zijn vele universiteiten, musea en bibliotheken wel 'Het Athene van Zuid-Amerika' genoemd. Niet te missen in Bogotá is een bezoek aan La Candelaria, een heerlijke bohémienwijk die voor menig reiziger als een warm bad voelt.


Van Bacatá naar Bogotá

Voor de Spaanse kolonisten voet aan wal zetten, stond Bogotá bekend als Bacatá. De toenmalige inwoners waren de Muiscas, een Colombiaanse Chibda-sprekende indianenstam die 300 tot 400 jaar voor onze jaartelling vanuit Midden-Amerika naar Colombia, Venezuela en Ecuador trok. Toen de Spanjaarden rond 1500 Zuid-Amerika aan het ontdekken waren, was het de prominentste etnische groep van Colombia. De Spanjaard Gonzalo Jiménez de Quesada zou zich in 1538 in Bogotá vestigen en gaf de stad de naam van zijn geboorteplaats mee: Santa Fé. Al snel ontstond hier één van de centrale punten van de Spaanse koloniale machthebbers in Zuid-Amerika. Een kleine 300 jaar later in 1819 zou de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar zijn geliefde plaats definitief bevrijden op de Spanjaarden en werd ze de hoofdstad van Gran Bolivia, een federatie die de gebieden Panama, Colombia, Venezuela en Ecuador met elkaar verbond. Toen dit op de schop ging, bleef Bogotá de hoofdstad van het New Granada, wat later de República de Colombia zou worden. Pas sinds 2000 is de officiële naam terugveranderd in de naam zoals we hem nu kennen: Bogotá.

Van gevaarlijkste stad naar toeristische bestemming

Vooral in de jaren 80 en 90 had Bogotá een slechte naam. De stad werd toen zelfs bestempeld tot één van de gewelddadigste steden ter wereld. Maar onder leiding van de excentrieke burgemeester Antanas Mockus werd deze negatieve spiraal midden jaren 90 doorbroken dankzij een effectief en inventief veiligheidsbeleid. In deze periode werd ook de TransMilenio geïntroduceerd, een snel bussysteem met vrije banen. En het resultaat mocht er zijn, want in 2007 was het aantal geweldsdelicten extreem afgenomen. Dit zou ook een positief effect hebben op het toerisme. Accommodaties zijn er inmiddels voldoende: van backpackerslodges in het pitoreske La Candelaria tot vijfsterrenhotels in de zakendistricten.Toch wordt de miljoenenstad, zeker als je het vergelijkt met populaire Zuid-Amerikaanse hoofdsteden als Buenos Aires en Quito, nog niet plat gelopen door toeristen. Dit maakt de Colombiaanse metropool extra interessant voor avontuurlijke reizigers die zich aangetrokken voelen tot grote Latijns-Amerikaanse steden. 

Huis in La Candelaria in Bogota

La Candelaria: het historische en culturele hart

Voel je je aangetrokken door oude koloniale steden en een bohémiensfeer? Dan moet je zijn in La Candelaria, de toegankelijkste en aantrekkelijkste wijk van Bogotá voor toeristen. Deze historische wijk is aangeplakt tegen de bergheuvels van de Cerro de Guadalupe in het centraal-oostelijk gedeelte van Bogotá. Het oude La Candelaria is aantrekkelijk vanwege zijn kleurrijke huisjes, topmusea, universiteiten, kunstenaarscafeetjes en intieme straatjes. Een prima uitgangspunt voor een wandeling is Plaza de Bolívar, één van de spectaculairste centrale pleinen van Zuid-Amerika, goed voor ruim 13.000 vierkante meters en een capaciteit van ruim 55.000 mensen. Het weidse plein bezaaid met duiven en toeristen, kijkt uit op donkergroene bergen en talrijke historische gebouwen waaronder het congresgebouw, de gemeenteraad, de kathedraal en het veelgeplaagde Paleis van Justitie dat in 1985 volledig werd verwoest door een aanval van de guerillagroep M-19. Mis evenmin het nabijgelegen Museo del Oro waar de grootste precolumbiaanse goudcollectie ter wereld ligt opgestapeld verspreid over verschillende etages. Het Goudmuseum geeft ook veel informatie over de oorspronkelijke bewoners van Colombia. Ga ook zeker langs Museo Botero. In dit verfijnde museum kan het werk (en verzamelde werk) van de beroemdste Colombiaanse kunstenaar bekeken worden: Fernando Botero.

Graffiti in de wijk La Candelaria in Bogota

De Carrera Séptima: van zuid naar noord

Het noorden en het zuiden van oostelijk Bogotá worden met elkaar verbonden door de 20 kilometer lange Carrera Séptima. In 'Het Geluid van Vallende Dingen' door Juan Gabriel Vásquez treffend omschreven als de 'koningin aller straten in Bogotá'. Met zo'n lengte kan het niet anders dat deze hoofdstraat zeer gevarieerd en is bezaaid met een verscheidenheid aan historische, culturele en economische plekken. Een handig referentiepunt is het Parque Santander waar de Carrera Séptima de Calle 16 kruist. In de directe omgeving van dit historische plein vind je bekende plekken als het eerdergenoemde Goudmuseum, de San Franciscokerk en een halte van de Transmilenio. Onmogelijk om te missen, en daardoor ook handig als referentiepunt, is de 37 verdiepingen tellende wolkenkrabber Avianca in de Calle 16. Als je de hoofdstraat in noordelijke richting blijft volgen, dan kom je vanzelf uit in het moderne en welvarende gedeelte van Bogotá gedomineerd door banken, grote bedrijven, winkels en luxe shopping malls die een scherp contrast vormen met de minder welvarende gedeeltes van de Colombiaanse miljoenenstad. 


Ciclovía: een Bogotaanse uitvinding

Een uniek fenomeen én bedacht in Bogotá ten tijde van de eerdergenoemde burgemeester Mockus is de ciclovía. Deze Spaanse term kan omschreven worden als een fietspad bestemd voor fietsers en wandelaars. In Bogotá betekent dit dat iedere zondag (en op feestdagen) tussen 07:00-14:00 uur een groot aantal hoofdstraten exclusief gereserveerd worden voor fietsers, skaters, wandelaars, joggers en tal van andere recreanten. Dat dit geen half werk is, blijkt uit de omvang van het traject dat inmiddels al 300 kilometer behelst waarvan twee miljoen Bogatanos, arm en rijk, wekelijks gretig gebruik van maken. Daarnaast zijn er tijdens de ciclovía ook tal van andere recreatieve activiteiten als aerobicoefeningen, yoga en muziekvoorstellingen die vaak plaatsvinden in de stadsparken. Dit alles tezamen zorgt voor een hele fijne sfeer. Mis dit fenomeen dan ook niet als je op een zondagmorgen of op een feestdag in Bogotá bent. De Colombiaanse hoofdstad kent overigens een groot systeem van parken waarvan Parque Metropolitano Simón Bolívar het belangrijkste park is. De 'groene longen van de stad' in het noordelijk deel van de stad is opgebouwd uit verschillende parken en kanalen en telt verschillende bezienswaardigheden waaronder een kindermuseum en een grote bibliotheek.

Attracties buiten Bogotá

Op maar een paar uur van Bogotá liggen aantrekkelijke stadjes, meren, bergen, zoutmijnen en watervallen in het verschiet, én bovendien een aantrekkelijker weertype! De interessantste dagexcursies zijn in noordelijke richting te vinden. De meest in het oog springende trekpleister is de Catedral de Sal. De zoutkathedraal bevindt zich nabij de stad Zipaquirá op 49 kilometer ten noorden van Bogotá. Deze uitzonderlijke kathedraal werd gebouwd 200 meter onder de grond in een verlaten zoutmijn. In 1992 was de zoutkathedraal al een bekend bedevaartsoord, maar de lat werd nog hoger gelegd. Een nieuwe kathedraal moest nog meer ruimte bieden aan bedevaartsgangers en toeristen. Dit zeer ambitieuze project waaraan grote kunstenaars meewerkten werd een groot succes. Zo werd de in 1995 voltooide Nueva Catedral de Sal in 2007 gekozen tot één van de zeven wonderen van Colombia. Op 63 kilometer ten noorden van Bogotá op een hoogte van 2990 meter vinden we Laguna de Guatavita. Ooit het heilige meer van de de Muiscas en nu vooral populair vanwege zijn mooie panorama's. Wie van klimmen houdt, zou koers kunnen zetten richting het bekende Colombiaanse klimgebied Suesca


Reisbestemmingen Colombia

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring