Als er één stad gemaakt is voor de woorden melancholie en romantiek dan is het wel Buenos Aires. Haar straatjes zijn bezaaid met prachtige bars en cafés waar oude Argentijnse mannetjes aan hun espresso nippen. Buenos Aires is natuurlijk ook de stad van tango en voetbal en beroemdheden als Carlos Gardel, Evita, Jorge Luis Borges, Diego Maradona en Gustavo Cerati. Maar naast deze vertrouwde waarden is de stad ook volop in beweging en blijft de stad maar verrassen met nieuwe restaurants, architectuur en een duizelingwekkend aantal culturele plekken. De grandeur en de vergane glorie van Buenos Aires

Niet zelden hoor je dat Buenos Aires Europees aan doet. En inderdaad, de Franse, Italiaanse en Spaanse architectonische invloeden zijn onmiskenbaar zichtbaar in de gebouwen, brede boulevards en enorme pleinen. Buenos Aires werd overduidelijk gebouwd aan de hand van de stadsplattegrond van Parijs en de titel 'Het Parijs van Zuid-Amerika' komt bepaald niet uit de lucht vallen. Dankzij de export van graan en vlees was Argentinië begin 20e eeuw één van de rijkste landen ter wereld. Gelukszoekers uit heel Europa kwamen hier gretig op af. De hoofdstad Buenos Aires ontwikkelde zich in die periode ook tot een waar kunst- en cultuurcentrum en dat is misschien wel het enige wat onveranderd is gebleven. Hoe anders verging het de economische glorietijd. Door politieke chaos en mismanagement is economische en politieke malaise een tweede natuur geworden voor de porteños. De enorme pieken en dalen maken Argentinië en zijn hoofdstad in ieder geval nooit saai. Kijk niet niet raar op als je met je neus in een massademonstratie valt op de Plaza de Mayo. Het centrale plein van Buenos Aires is bij uitstek de plek waar Argentijnen samenkomen om hun onvrede te uiten. Het goede nieuws is dat de grandeur uit het verleden nog volop zichtbaar en wie er oog voor heeft zal de oude schoonheid volop terugvinden op de vervallen oude gebouwen. 
 

Bohemien San Telmo

Ten zuiden van de Plaza de Mayo vinden we de meest bohemienachtige wijk van Buenos Aires - San Telmo. In deze heerlijke buurt met zijn nauwe steegjes en kinderkopjes staat het oudste huis, de oudste kerk en de oudste apotheek van Buenos Aires. Het was hier waar de eerste rijke graanhandelaren halverwege 19e eeuw hun prachtige huizen lieten bouwen. Maar toen de gele koorts epidemie zich in 1877 aandiende, trokken de rijken even snel weer weg en namen de armen hun intrek in de paleisjes. Tot op de dag van vandaag is de rijkdom nog goed zichtbaar, hoewel de gebouwen slecht zijn onderhouden en zodoende rauw en ongepolijst aandoen. Andere grote trekpleisters van San Telmo zijn haar galerieën, sfeervolle barretjes en antiekwinkeltjes. Buenos Aires telt talrijke zondagsmarkten maar ook hierin blinkt San Telmo uit. Net als La Boca word je in San Telmo volop getrakteerd op tangovoorstellingen. 


Kleurrijk La Boca

Ten zuiden van San Telmo vinden we La Boca, een onvervalste volksbuurt die eind 19e eeuw werd gesticht door immigranten hoofdzakelijk afkomstig uit het Italiaanse Genua. Zij kwamen naar Buenos Aires om te werken in de haven. De naam van de wijk is afgeleid van haar ligging aan de mond (La Boca) aan de rivier Riachuelo, die tegenwoordig Matanza wordt genoemd. La Boca is ook de bakermat van de tango die eind 19e eeuw in de bordelen ontstaan zou zijn. Volgens de legende ontstonden de eerste tango's door de melancholische en nostalgische gevoelens van de immigranten. Caminito is een van de grote trekpleisters van La Boca, naar verluid het allereerste voetgangersstraatje ter wereld. Tegenwoordig wordt hier onder grote belangstelling van toeristen de tango op straat gedanst. Evenmin weg te denken in La Boca zijn haar karakteristieke fel gekleurde huisjes waar veel kunstenaars hun intrek in hebben genomen. Het voetbalstadion van Boca Juniors, de club van Diego Maradona, is nog zo'n icoon. De koosnaam voor het voetbalstation luidt La Bombonera. In het bonbondoosje zit het publiek boven op het veld wat voor een onvergetelijke voetbalambiance zorgt, in het bijzonder al aartsvijand River Plate op bezoek komt. 

Het chique Buenos Aires: Recoleta en Palermo

Een van de mooiste wijken van Buenos Aires is Recoleta. De noordelijk gelegen wijk waar koningin Máxima opgroeide, staat bekend als als chique en duur. Een zeer bekende toeristische attractie van Recoleta is El Cementerio de Recoleta. Op de flamboyante begraafplaats liggen tal van prominenten liggen begraven maar met afstand het meeste volk trekt het graf van Evita Perón. Recoleta wordt gekenmerkt door uitgestrekte boulevards waaraan prachtige gebouwen geïnspireerd op Franse architectuur prijken. Recoleta is ook een heerlijke wijk om te shoppen en je onder te dompelen in de wereld van kunst en cultuur. Mis wat dat laatste betreft niet de magistrale boekhandel El Ateno. Als je een wijk opschuift dan kom je uit in het eveneens veelzijdige Palermo. Bezaaid met bars en discotheken rondom de Plaza Serrano geldt Palermo als een hippe uitgaanswij. Ook vind je er een aantal van de beste steakrestaurants van de stad. In het weekend zijn de parken van Palermo het domein van Argentijnse families die er komen picknicken en barbecuen. 's Avonds voegen de restaurants, bars en discotheken uit hun voegen wanneer jonge Argentijnen en toeristen er de bloemetjes buiten komen zetten. 


Buenos Aires: bakermat van de tango

Het zal je niet ontgaan dat de tango een serieuze aangelegenheid is in Buenos Aires. De beroemdste tangozanger is Carlos Gardel, een nationale held die samen met Evita en Maradona een heilige drie-eenheid in Argentinië lijken te vormen. Gardel voegde niet alleen poëtische teksten toe aan de tangomuziek maar maakte het ook geliefd bij het grote publiek. Zijn dood in 1935 (Gardel kwam om bij een vliegtuigongeluk) dompelde het land in diepe rouw en volgens de overlevering pleegden die dag verschillende vrouwen zelfmoord omdat een leven zonder Gardel simpelweg geen zin meer had. Een andere tangolegende is Astor Piazzolla. In de jaren zestig creëerde hij de tango nuevo, een nieuwe tangostroming bestaande uit de bandoneon (een soort accordeon) en elementen van jazz en klassieke muziek. Piazzolla is tevens de componist van de ook in Nederland vermaarde Adios Nonino, de tango die Máxima een traan ontlokte tijdens haar huwelijk. Nog actueler is Gustavo Santaolalla die met zijn band Bajofondo de tango in een nieuw jasje steekt door het te mengen met housemuziek. De bekendste tangowijken van Buenos Aires zijn La Boca en San Telmo waar de tango met enige regelmaat op straat wordt gedanst, maar misschien wel wat toeristisch. Wie tot de kern van de tango wil doordringen, kan beter uitwijken naar Boedo, Abasto en Almagro. Zo zijn in Boedo veel tango's geschreven en is Abasto een wijk waar Carlos Gardel heeft gewoond. Voor authentieke milongas bezoek je Almagro waar je ook een poging kunt wagen deze sensuele maar o zo moeilijke dans onder de knie te krijgen!


Voetbal als religie, Maradona als God

Nergens wordt voetbal zo intens beleefd als in het land van Diego Armando Maradona. De passie en het fanatisme die je in de Argentijnse stadions tegenkomt zijn uniek in de wereld. Een bezoek aan Buenos Aires zou daarom voor voetballiefhebbers niet compleet zijn zonder een voetbalwedstrijd te bezoeken. De bekendste clubs van de stad zijn Boca Juniors (gevestigd in La Boca) en River Plate (in de wijk Belgrano). Boca is van origine de volksclub, terwijl River meer een eliteclub is, duidelijk verankerd in hun bijnaam: Los Millionarios. Je zult echter fans van beide clubs in alle bevolkingsgroepen aantreffen. Hoogtepunt van het seizoen is de superclásico: de onderlinge confrontatie tussen de twee grootmachten. Een week lang praat niemand ergens anders over en de stad verdeelt zich dan meer dan ooit in een blauw-geel deel (Boca) en een wit-rood deel (River). Maar Buenos Aires telt nog veel meer grote clubs. Zo zijn er Racing Club en Independiente, twee aartsrivalen die zich op een steenworp afstand van elkaar bevinden in de wijk Avellaneda. Historisch is ook Argentinos Juniors een belangrijke club want hier begon Diego Maradona ooit zijn loopbaan. Typerend voor Buenos Aires is dat iedere wijk zijn eigen club kent en het is goed om te weten dat de hoogste voetbaldivisie van Argentinië (Primera División de Argentina) wordt gedomineerd door teams uit Buenos Aires. Maradona fanaten bezoeken ook de voetbalclub waar hij zijn voetbalcarrière op 15 jarige leeftijd begon. Argentinos Juniors bevindt zich in de wijk La Paternal en in het bescheiden stadion kun je alles over deze wondervoetballer te weten komen. 

Argentijnse cultuur: het barretje op de hoek

Het bezoeken van een café of een restaurant zit diep geworteld in de Argentijnse cultuur. Economische crisis of niet, mensen geven hun geld uit in één van de ontelbare horecagelegenheden van de stad. De stad barst van de literaire barretjes, niet zelden gevestigd op de hoek van een stratenblok. Een fraai voorbeeld daarvan is Café La Poesia. Een prachtlocatie voor een koffie is ook het legendarische Café Tortoni, een grand café met een historie die helemaal teruggaat tot 1858. Een moderne tegenhanger? Neem dan een kijkje in LAB Tostadores de Cafe. Wie na een paar sterke espresso's wel toe is aan een Argentijnse wijntje zou een wijnproeverij kunnen overwegen in de betoverende tuinen van het chique Palacio Duhua of (voordeliger) het wijnlokaal Trova kunnen bezoeken. Daarnaast mag Buenos Aires natuurlijk niet verlaten worden zonder een goede Argentijnse biefstuk te verorberen. Dat zal bepaald geen probleem zijn in Buenos Aires, want de stad is werkelijk bezaaid met parrillas, steakrestaurants. Probeer ook de bodegones, typische Argentijnse restaurantjes waar je tegen schappelijke prijzen heel gevarieerd kunt eten.  


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring