Reizen Buenos Aires (Argentinië)

Als er één stad gemaakt is voor de woorden ‘melancholie’ en ‘romantiek’ dan is het Buenos Aires wel. De straatjes zijn bezaaid met prachtige bars en cafés waar oude Argentijnse mannetjes aan hun espresso nippen. Buenos Aires is natuurlijk ook de stad van tango en voetbal en beroemdheden als Carlos Gardel, Evita, Jorge Luis Borges, Diego Maradona en Gustavo Cerati. Maar naast deze vertrouwde waarden is de stad gelukkig ook volop in beweging en blijft de stad maar verrassen met nieuwe restaurants, architectuur en een duizelingwekkend aantal culturele plekken. 

Buenos Aires
 

De grandeur en de vergane glorie van Buenos Aires

Niet zelden hoor je dat Buenos Aires Europees aan doet. En inderdaad, de Franse architectonische invloeden zijn overduidelijk zichtbaar in de vorm van gebouwen, brede boulevards en enorme pleinen. Buenos Aires werd overduidelijk gebouwd aan de hand van de stadsplattegrond van Parijs en de titel 'Het Parijs van Zuid-Amerika’ komt dan ook niet uit de lucht vallen. Dankzij de export van graan en vlees was Argentinië begin 20e eeuw één van de rijkste landen ter wereld waar gelukszoekers uit heel Europa gretig op afkwamen. De hoofdstad Buenos Aires ontwikkelde zich in die periode ook tot een waar kunst- en cultuurcentrum en dat is - tot op de dag van vandaag - nog het geval. Hoe anders liep het af met de economische glorietijd. Door politieke chaos en mismanagement is economische en politieke malaise een tweede natuur geworden voor de porteños. De enorme pieken en dalen maken Argentinië en zijn hoofdstad in ieder geval nooit saai en kijk wat dat betreft niet raar op als je met je neus in een massademonstratie valt, bijvoorbeeld op de Plaza de Mayo. Het centrale plein van Buenos Aires is bij uitstek de plek waar Argentijnen samenkomen om hun onvrede te uiten. Het goede nieuws is dat de grandeur uit het verleden nog volop zichtbaar en wie er oog voor heeft zal de schoonheid ook terugvinden in de op het eerste gezicht vervallen oude gebouwen. 
 

Bohemien San Telmo

Ten zuiden van de Plaza de Mayo vinden we de meest bohemienachtige wijk van Buenos Aires - San Telmo. In deze heerlijke buurt met zijn nauwe steegjes en kinderkopjes staat het oudste huis, de oudste kerk en de oudste apotheek van Buenos Aires. Het was hier waar de eerste rijke graanhandelaren hun prachtige huizen lieten bouwen halverwege 19e eeuw. Toen de gele koorts epidemie zich in 1877 aandiende, trokken de rijken snel weg en namen de armen hun intrek in de paleisjes. Tot op de dag van vandaag is de rijkdom nog goed zichtbaar, hoewel de gebouwen slecht zijn onderhouden waardoor het geheel rauw en ongepolijst aandoet. Andere grote trekpleisters zijn de galerieën, de sfeervolle barretjes en de antiekwinkeltjes, en net als La Boca kun je je op straat volop vergapen aan tangovoorstellingen. De bekendste zondagsmarkt van Buenos Aires - de stad telt er talrijke - vinden we ook in San Telmo. 
 

Kleurrijk La Boca

De wijk La Boca in Buenos Aires

Ten zuiden van San Telmo vind je La Boca, een onvervalste volksbuurt die eind 19e eeuw werd gesticht door immigranten hoofdzakelijk afkomstig uit het Italiaanse Genua. Zij kwamen naar Buenos Aires om te werken in de haven gelegen aan de monding van de rivier Riachuelo wat gelijk de naam verklaart La Boca verklaart in het Nederlands, 'de monding'. La Boca is ook de bakermat van de tango die eind 19e eeuw in de bordelen ontstaan zou zijn. Volgens de legende ontstonden de eerste tango's door de melancholische en nostalgische gevoelens van de immigranten. Het straatje Caminito is een van de grote trekpleisters van de beroemde wij waarvan beweerd wordt dat dit het allereerste voetgangersstraatje ter wereld zou zijn. Tegenwoordig wordt hier onder grote belangstelling, vooral toeristen, op straat de tango gedanst. Evenmin weg te denken in La Boca zijn de karakteristieke fel gekleurde huisjes waar veel kunstenaars hun intrek in hebben genomen. Het voetbalstadion van Boca Juniors, de club van Diego Maradona, is een andere topattractie. De koosnaam voor het voetbalstation luidt La Bombonera, het bonbondoosje. Het publiek zit boven op het veld wat vooral tegen de aartsrivaal River Plate voor een onvergetelijke voetbalambiance zorgt. 

Het chique Buenos Aires: Recoleta en Palermo

Een van de mooiste wijken van Buenos Aires is Recoleta. De noordelijk gelegen wijk waar koningin Máxima opgroeide, geldt als chique en duur. Een zeer bekende toeristische attractie in Recoleta is El Cementerio de Recoleta waar tal van prominenten liggen begraven. Met afstand het meeste volk trekt het graf van Evita Perón. Maar ook de uitgestrekte boulevards waaraan prachtige gebouwen prijken geïnspireerd op Franse architectuur, zijn een bezoek meer dan waard in Recoleta. Verder is het een leuke wijk om te shoppen en je onder te dompelen in kunst en cultuur en mis wat dat betreft niet de magistrale boekhandel El Ateno. Als je nog een wijk opschuift dan kom je uit in het veelzijdige Palermo dat geldt als een hippe uitgaanswijk met een groot aanbod bars en discotheken die vooral rondom de Plaza Serrano zijn geconcentreerd. Ook vind je hier een aantal van de beste steakrestaurants van de stad. In het weekend zijn de parken van Palermo het domein van Argentijnse families die er komen picknicken en barbecuen. 's Avonds voegen de restaurants, bars en discotheken uit hun voegen wanneer jonge Argentijnen en toeristen er de bloemetjes buiten komen zetten. 

Buenos Aires: bakermat van de tango

Het zal je niet ontgaan dat de tango een serieuze aangelegenheid is in Buenos Aires. De beroemdste tangozanger is Carlos Gardel, een nationale held die samen met Evita en Maradona een heilige drie-eenheid in Argentinië vormt. Gardel voegde niet alleen poëtische teksten toe aan de tangomuziek maar maakte het ook geliefd bij het grote publiek. Zijn dood in 1935, Gardel kwam om bij een vliegtuigongeluk, dompelde het land in diepe rouw en volgens de overlevering pleegden die dag verschillende vrouwen zelfmoord omdat een leven zonder Gardel volgens hen geen zin meer had. Een andere tangolegende is Astor Piazzolla. Hij creëerde in de jaren zestig de tango nuevo, een nieuwe tangostroming bestaande uit de bandoneon (een soort accordeon) en elementen van jazz en klassieke muziek. Piazzolla is de componist van de ook in Nederland vermaarde Adios Nonino, de tango die Máxima een traan ontlokte tijdens haar huwelijk. Maar het kan nog actueler: Gustavo Santaolalla met zijn band Bajofondo steekt de tango in een nieuw jasje door het te mengen met housemuziek. De bekendste tangowijken van Buenos Aires zijn La Boca en San Telmo waar de tango met regelmaat op straat gedanst wordt, hoewel dit tegenwoordig vaak een toeristische insteek heeft. Wie tot de kern van de tango wil doordringen, kan beter uitwijken naar Boedo, Abasto en Almagro. Boedo is een wijk waar veel tango's zijn geschreven en Abasto is de wijk waar Carlos Gardel heeft gewoond. Verscheidene authentieke milongas vind je in Almagro waar je zelf een poging kunt wagen deze sensuele maar o zo moeilijke dans onder de knie te krijgen!

Voetbal als religie, Maradona als God

Nergens wordt voetbal zo intens beleefd als in het land van Diego Armando Maradona. De passie en het fanatisme die je in de Argentijnse stadions tegenkomt zijn uniek in de wereld. Een bezoek aan Buenos Aires zou voor een voetballiefhebber is niet compleet zijn zonder een voetbalwedstrijd. De bekendste clubs van de stad zijn Boca Juniors (gevestigd in La Boca) en River Plate (in de wijk Belgrano). Boca is van origine de volksclub, terwijl River meer een eliteclub is, duidelijk verankerd in hun bijnaam: Los Millionarios. Je zult echter fans van beide clubs in alle bevolkingsgroepen aantreffen. Hoogtepunt van het seizoen is de superclásico: de onderlinge confrontatie tussen de twee grootmachten. Een week lang praat niemand ergens anders over en de stad verdeelt zich dan meer dan ooit in een blauw-geel deel (Boca) en een wit-rood deel (River). Andere grote clubs zijn Racing Club en Independiente, twee aartsrivalen die op een steenworp afstand van elkaar liggen in de wijk Avellaneda. Historisch gezien is ook Argentinos Juniors een belangrijke club want hier begon Diego Maradona zijn loopbaan. Typerend voor Buenos Aires is dat iedere wijk zijn eigen club kent. De hoogste voetbaldivisie van Argentinië, Primera División de Argentina, wordt gedomineerd door teams uit Buenos Aires. 

Argentijnse cultuur: het barretje op de hoek

Het bezoeken van een café of een restaurant zit diep geworteld in de cultuur van de Argentijnen. Economische crisis of niet, mensen geven hun geld uit in één van de ontelbare horecagelegenheden van de stad. De stad barst van de literaire barretjes, niet zelden gevestigd op de hoek van een stratenblok. Een fraai voorbeeld daarvan is Café La Poesia. Een prachtlocatie voor een koffie is het legendarische Café Tortoni, een grand café met een historie die teruggaat tot 1858. Een moderne tegenhanger? Neem dan een kijkje in LAB Tostadores de Cafe. Wie na een paar sterke espressos toe is aan een Argentijns wijntje zou een wijnproeverij kunnen overwegen in de betoverende tuinen van het chique Palacio Duhua of (voordeliger) het wijnlokaal Trova kunnen bezoeken. Daarnaast mag Buenos Aires natuurlijk niet verlaten worden zonder een goede Argentijnse biefstuk. Dat zal geen probleem zijn want de stad is bezaaid met parrillas, steakrestaurants. Ook de bodegones zijn culinaire aanraders. In deze typische Argentijnse restaurantjes kun je tegen schappelijke prijzen gevarieerd eten en genieten van een smakelijk Argentijns wijntje.  


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Argentinië