Het was ooit een door rijke handelslui en plunderende zeerovers bevolkt stadje, nu is het dé toeristische trekpleister van Colombia: Cartagena. Niemand minder dan de wereldberoemde schrijver Gabriel García Márquez liet zich inspireren door deze betoverende koloniale parel met haar sierlijke pleinen, kleurrijke stadspaleizen, koetsen en imposante stadsmuren en forten. Het bijzijn van exotische stranden en een zinderende Caribische sfeer maken Cartagena een droomplek voor cultuur-, stap- en strandliefhebbers. 

 

Cartagena: stad van forten en boekaniers

Cartagena werd in 1533 gesticht door de Spaanse ontdekkingsreiziger Pedro de Heredia. De havenstad groeide vervolgens snel uit tot de voornaamste schakel tussen Spanje en Zuid-Amerika dankzij de ligging aan de Río Magdalena, de toegangspoort voor de Spanjaarden tot het continent waarlangs veel handel plaatsvond. Als belangrijkste haven van de Zilvervloot kende Cartagena de Indias (de officiële benaming)in die tijd een hoop rijkdom wat ook bij zeerovers niet onopgemerkt bleef. Zo werd Cartagena in 1556 door Francis Drake ingenomen. In reactie op de voortdurende aanvallen bouwden de Spanjaarden tal van verdedigingswerken. De grootste belegering die Cartagena ooit te verduren had, vond twee eeuwen later plaats. In 1741 kwam de Engelse admiraal Edward Vernon met een vloot van 186 schepen en maar liefst 31.400 (!) soldaten op bezoek. Toch moest hij het afleggen tegen de zes schepen en 3.000 man van generaal Blas de Lezo. Het levende bewijs van Cartagena's turbulente geschiedenis zijn de vestingsmuren en kolossale forten die het straatbeeld nog steeds bepalen. Het imposantste bolwerk hiervan is de Castillo de San Felipe de Barajas dat in het oostelijk deel van Cartagena is gelegen, het grootste fort in de Nieuwe Wereld. Als je meer wilt weten over die turbulente geschiedenis neem dan zeker een kijkje in de Museo Naval del Caribe. Dit Maritiem Museum toont modellen van gebouwde forten en onderwater gelegen vestingsmuren en vertelt verhalen over gevochten zeeslagen.

Elegantie en romantiek in het oude centrum van Cartagena

Het ommuurde centrum van Cartagena ademt één en al elegantie en romantiek. De entree door de gele stadspoort Torre del Reloj uitkomend op de Plaza de los Coches, is gelijk overweldigend. Het is alsof je in een roman van Gabriel García Márquez bent gelopen. Maar dit betoverende plein met zijn koetsen, statige herenpanden, champeta dansers en sfeervolle terrassen is slechts het begin van wat je te wachten staat. Verderop ligt een heel scala aan romantische pleinen, monumentale gebouwen, fonteinen en smalle straatjes met boutiquehotels en restaurants. Een van die pleinen is het prominente Plaza de Bolívar waaraan tal van historische gebouwen liggen. De 16e eeuwse stadsmuur van Cartagena waarbinnen het historische centrum zich bevindt, is nog steeds intact. Slenter 's avonds bij een heerlijk Caribisch briesje langs de muren of duik in één van de vele prachtige smalle, verlichte straatjes en ontdek dat dit unieke koloniale centrum veel uitgestrekter is dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Tot de charmes in het oude centrum behoren ook een aantal boutique hotels vaak gevestigd in prachtige historische panden. Benoemenswaardig in dat kader zijn Casa de los Condes de Pestagua en de oude kerk Santa Clara de Assisi (nu Hotel Sofitel). In de omgeving van dit laatste hotel kunnen de liefhebbers ook het oranje woonhuis van Gabriel García Márquez vinden.


Getsemaní: van zeemansbuurt tot backpackerswijk

De Paseo de los Mártires - een uitgestrekt park annex wandelpromenade - verbindt het koloniale, toeristische centrum met de oostelijk gelegen oude volkswijk Getsemaní dat eerder een afgescheiden eiland was. Het was ooit een roemruchte wijk met zeemanskroegen en bordelen, later een statige wijk en nog niet zo lang geleden een gebied waar je als toerist weinig te zoeken had. De laatste jaren is er echter veel veranderd. De vervallen panden zijn opgeknapt, er zijn hippe straatjes en de drugs en prostitutie zijn vrijwel verdwenen. Het straatbeeld wordt nu bepaald door hostels, restaurants, bars en salsaclubs. Getsemaní is ook dé wijk om op z'n Caribisch de bloemetjes buiten te zetten. Van techno en trance tot salsa en de traditionele cumbia en van discotheken en clubs tot kroegen en barretjes; wie van stappen tot in de late uurtjes houdt, zit hier gebakken. Op zichzelf niet zo vreemd dat Getsemaní met zijn roemruchte geschiedenis en renovaties is uitgegroeid tot Cartagena's backpackerswijk.  
 

Bocagrande: stranden en modern Cartagena

Voor modern Cartagena en strandvertier moet je zijn in Bocagrande. Dit schiereiland is in vele opzichten de tegenpool van het op een paar kilometer noordelijker gelegen oude centrum van Cartagena. Met een panorama van torenhoge eersteklashotels, appartementencomplexen, restaurants, starbucks achtige koffiezaken, clubs en een modern strandleven waan je je hier eerder in Miami dan in Colombia. Veel van deze toeristische voorzieningen liggen aan de strandpromenade en de daaraan parallel gelegen hoofdstraat San Martín. Wie houdt van een levendig strandleven met goede toeristische voorzieningen zit hier goed, maar als je het zoekt in de witte stranden van de ansichtkaarten dan moet je het nog wat verder weg zoeken. De stranden van Bocagrande zijn namelijk van vulkanisch zand waardoor het een grijzere tint heeft en het zeewater troebel is. Ten noorden van het historisch centrum voorbij Las Bóvedas vind je overigens ook een strook stranden als Marbella en het Afro-Colombiaanse La Boquilla die ten westen liggen van de lagune Ciénaga de la Virgen.  

Nog mooiere stranden in de omgeving van Cartagena

Buiten de stadsgrenzen van Cartagena liggen verscheidenen stranden die het bezoeken waard zijn. Iets buiten Cartagena vind je bijvoorbeeld La Boquilla, een vissersdorpje annex buitenwijk. De stranden zijn er rustiger dan in Bocagrande. Tot de charmes behoren vooral de Afro-Colombaanse sfeer en keuken met zijn laagdrempelige eettentjes waar zeeverse vis wordt geserveerd. Maar strandtechnisch kan het nog beter. Daarvoor gaan we 40 kilometer zuidelijker (50 minuten met de watertaxi) naar Islas del Rosario. Deze archipel van 28 eilandjes herbergt met zijn koraalriffen, mangroven en fauna één van de meest diverse ecosystemen ter wereld. Onderdeel van de archipel en beschermd natuurgebied vormt Parque Nacional Natural Corales del Rosario y San Bernardo dat fantastische stranden herbergt die bijzonder geschikt zijn om te duiken en te snorkelen. Een ander prachtstrand is Playa Blanca dat zich bevindt op Isla Barù, een van de grotere eilanden van Islas del Rosario. Met zijn hagelwitte stranden, helderblauwe zee en palmbomen is Playa Blanca een waar strandparadijs.      


Reisbestemmingen Colombia

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring