In de jaren 80 en 90 nog de thuishaven van Pablo Escobar. Inmiddels is Medellín één van de aantrekkelijkste, veiligste en meest innovatieve metropolen van Latijns-Amerika. Ook het aangename klimaat, het geweldige uitgaansleven en de hartelijke en zeer chauvinistische inwoners, bekend als Paisas, dragen bij aan de aantrekkingskracht van de tweede stad van Colombia. Medellín is ook de stad van de kunstenaar Fernando Botero. Bekend om zijn markante creaties die je door heel de stad zult tegenkomen. Net als Cali staat Medellín bekend om haar mooie vrouwen en esthetische klinieken.


Van drugsstad naar aantrekkelijke metropool

Officieel gesticht in 1616 onder de naam Poblado de San Lorenzo en in 1675 omgeturnd tot Medellín. Historici denken dat de eerste inwoners Spaanse joden waren op de vlucht voor de inquisitie. Waar elders in Colombia het werk door slaven werd gedaan, bewerkten zij hun land zelf. Misschien is dat wel een verklaring voor de afwijkende mentaliteit van de Paisas en hun grote trots. Door Colombianen wel als arrogant  aangemerkt. In 1826 werd Medellín de hoofdstad van de staat Antioquia, maar echt belangrijk was de stad toen nog niet. Pas in de 20e eeuw maakte de stad een spectaculaire groei door dankzij de industrialisering. De jaren 80 en begin jaren 90 van de vorige eeuw brachten weinig goeds. Pablo Escobar en zijn roemruchte cartel terroriseerde niet alleen Medellín maar ook het gehele land. Na een jarenlange klopjacht werd Escobar uiteindelijk in 1993 gedood. Sinds die tijd is Medellín in rap tempo veiliger geworden. Wrang genoeg draagt ook Pablo Escobar daar zijn steentje aan bij. Sinds de serie Narcos schieten de Pablo Escobar tours namelijk als paddenstoelen uit de grond. Wie weer te weten wil komen over Pablo Escobar en zijn Medellín kartel moet op Netflix ook zeker het soapachtige El Patrón del Mar. Maar wees gewaarschuwd want deze telt maar liefst 74 afleveringen!

Beste metro van Latijns-Amerika

Medellín is de enige stad in Colombia met een metro. En dit is niet zo maar een metro. Het is één van de trekpleisters van de stad. Zeg maar  gerust een toeristische attractie. Reizen met de metro in Latijns-Amerika is nergens zo relaxt als in Medellín. Op de stations en in de metro wordt je voortdurend getrakteerd op mooie uitzichten op de stad en zijn groene berglandschap. De bewoners zijn dan ook met recht trots op hun metro. Niet zelden aangemerkt als de beste van Latijns-Amerika. Inmiddels telt de metro al ruim 70 stations die lopen van noord naar zuid, van west naar noordwest en vanaf het centrum naar west. Maar Medellín is ook de nummer één locatie van Colombia als het gaat om paragliding. Vanaf de omringende heuvels van Medellín pak je makkelijk wind. De weidse uitzichten zijn schitterend. Voor fraaie panorama's en folklore kun je ook Pueblito Paisa bezoeken. Dat is een replica van een typisch dorpje uit Antioquian gesitueerd op de top van de Cerro Nutibara. Boven op het plateau wacht je een spectaculair en weids uitzicht op Medellín en omgeving.  
Fernando Botero: de grote trots van Medellín

Het zal je niet ontgaan als je in de stad wandelt. Fernando Botero werd in Medellín geboren, in 1932. Zijn zo karakteristieke voluptueuze figuren zijn overal presente. Bijvoorbeeld op de Plaza Botero. Daar staan 23 bronzen beelden opgesteld van de Colombiaanse kunstenaar. Ga voor meer beelden en schilderijen van Botero ook zeker naar Museo de Antioquía. In het belangrijkste museum van Medellín is het kunstwerk 'De dood van Escobar' één van de topstukken. De drugsbaron staat in dit beroemde schilderij (in typische Boterostijl) afgebeeld op de daken van Medellín terwijl hij wordt neergehaald door kogels. Verder kun je in het goed beoordeelde museum ook verzameld werk van Fernando Botero en Pedro Nel Gómez (een andere belangrijke Colombiaanse kunstenaar) verwachten. Maar miljoenenstad Medellín telt nog verschillende andere interessante musea. Hiertoe behoren Museo del Arte Moderno (moderne kunst), Museo Interactivo EPM (een interactief, wetenschappelijk en technologisch museum) en Casa Museo Maestro Pedro Nel Gómez (een museum met cultureel en artistiek erfgoed van Medellín).


Uitgaans- en festivalstad Medellín

Met feestvieren en festivals weten ze wel raad in Medellín. Toeristen zijn daarbij altijd welkom. Wie zich wil onderdompelen in het vermaarde nachtleven van Medellín neemt zeker een kijkje in El Poblado. Een van de bekendste uitgaansgebieden van Colombia. Medellín staat ook bekend om zijn vele festivals. Het grootste festival is Feria de la Flores. Een traditioneel 'bloemenfeest' dat jaarlijks in augustus wordt gehouden. Het festival geeft een mooi inkijkje in de zo karakteristieke Paisa-mentaliteit van Medellín. Weer van een andere orde is het Internationale Poëziefestival. Tal van prominente dichters en schrijvers maakten hun opwachting op dit literaire festijn waaronder onze eigen Cees Nooteboom en Jules Deelder. Daarnaast zijn er nog tal van andere festivals met voor ieder wat wils. Om er maar een paar te noemen.  Het Tangofestival, het Humorfestival en de Optocht van Mythes en Legendes.

 

 


Reisbestemmingen Colombia

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring