In de jaren 80 en 90 nog de thuishaven van Pablo Escobar, nu is Medellín één van de aantrekkelijkste, veiligste en meest innovatieve metropolen van Latijns-Amerika. Ook het aangename klimaat, het geweldige uitgaansleven en de hartelijke en zeer chauvinistische inwoners bekend als Paisas dragen bij aan de aantrekkingskracht van de tweede stad van Colombia. Medellín is ook de stad van de kunstenaar Fernando Botero, bekend om zijn markante creaties die je door heel de stad zult tegenkomen. Net als Cali staat Medellín bekend om haar mooie vrouwen en vele esthetische klinieken.


Van drugsstad naar aantrekkelijke metropool

Medellín werd officieel gesticht in 1616 onder de naam Poblado de San Lorenzo, in 1675 omgeturnd tot Medellín. Historici denken dat de eerste inwoners Spaanse joden waren op de vlucht voor de inquisitie. Waar elders in Colombia het werk door slaven werd gedaan, bewerkten zij hun land zelf. Misschien is dat wel een verklaring voor de afwijkende mentaliteit van de Paisas en hun grote trots die door andere Colombianen wel als arrogant wordt aangemerkt. In 1826 werd Medellín de hoofdstad van de staat Antioquia, maar echt belangrijk was de stad toen nog niet. Pas in de 20e eeuw maakte de stad een spectaculaire groei door dankzij de industrialisering. De jaren 80 en begin jaren 90 van de vorige eeuw brachten weinig goeds toen Pablo Escobar en zijn roemruchte cartel de stad en zelfs het gehele land wisten te terroriseren. Na een jarenlange klopjacht werd Escobar uiteindelijk in 1993 gedood. Sinds die tijd is Medellín in rap tempo veiliger geworden. Wrang genoeg draagt ook Pablo Escobar daar zijn steentje aan bij want sinds de serie Narcos schieten de Pablo Escobar tours als paddenstoelen uit de grond. Wie weer te weten wilt komen over Pablo Escobar en zijn Medellínkartel moet op Netflix ook zeker het soapachtige El Patrón del Mal bekijken. Maar wees gewaarschuwd want deze telt maar liefst 74 afleveringen!Beste metro van Latijns-Amerika

Medellín is de enige stad in Colombia met een metro. En dit is niet zo maar een metro, het is een van de trekpleisters van de stad. Reizen met de metro in Latijns-Amerika is nergens zo relaxt als in Medellín. Op de stations en in de metro wordt je voortdurend getrakteerd op mooie uitzichten op de stad en zijn groene berglandschap. De bewoners zijn dan ook met recht trots op hun metro die niet zelden wordt aangemerkt als de beste van Latijns-Amerika. Inmiddels telt de metro ruim 70 stations die lopen van noord naar zuid, van west naar noordwest en vanaf het centrum naar west. Medellín is ook de nummer één locatie in Colombia als het gaat om paragliding. Vanaf de omringende heuvels van Medellín pak je niet alleen makkelijk wind maar je wordt ook beloond met weidse uitzichten. Voor fraaie panorama's en folklore kun je ook Pueblito Paisa bezoeken, een replica van een typisch dorpje uit Antioquian gesitueerd op de top van de Cerro Nutibara. Boven op het plateau wacht je een uiterst spectaculair, weids uitzicht op Medellín en zijn omgeving.  


Fernando Botero: de grote trots van Medellín

Wie door de stad wandelt, kan onmogelijk om Fernando Botero heen die in 1932 in Medellín werd geboren. Zijn karakteristieke voluptueuze figuren lijken overal aanwezig. Je vindt ze in de open lucht, bijvoorbeeld op de Plaza Botero waar 23 bronzen beelden van de Colombiaanse kunstenaar staan opgesteld. Ga voor meer beelden en schilderijen van Botero ook zeker naar Museo de Antioquía. In het belangrijkste museum van Medellín vormt het kunstwerk 'De dood van Escobar' een van de topstukken. De drugsbaron staat in dit beroemde schilderij (in typische Boterostijl) afgebeeld op de daken van Medellín terwijl hij wordt neergehaald door kogels. In het belangrijkste museum van Medellín wordt ook verzameld werk van Fernando Botero en Pedro Nel Gómez (een andere belangrijke Colombiaanse kunstenaar) getoond. Daarnaast telt Medellín nog verschillende andere interessante musea waaronder Museo del Arte Moderno, Museo Interactivo EPM (een interactief, wetenschappelijk en technologisch museum) en Casa Museo Maestro Pedro Nel Gómez (een museum dat het cultureel en artistiek erfgoed van Medellín toont).


Uitgaans- en festivalstad Medellín

Met feestvieren en festivals weten ze wel raad in Medellín en toeristen zijn daarbij altijd welkom. Wie zich wil onderdompelen in het vermaarde nachtleven van Medellín zou een kijkje kunnen nemen in El Poblado, één van de bekendste uitgaansgebieden van Colombia. Medellín staat ook bekend om zijn vele festivals. Het grootste festival is Fería de las Fores, een traditioneel 'bloemenfeest' dat jaarlijks in augustus wordt gehouden. Het festival geeft een mooi inkijkje in de zo karakteristieke Paisamentaliteit van Medellín. Weer van een andere orde is het Internationale Poëziefestival. Tal van prominente dichters en schrijvers maakten hun opwachting op dit literaire festijn waaronder onze eigen Cees Nooteboom en Jules Deelder. Daarnaast zijn er nog tal van andere festivals met voor ieder wat wils: van het Tangofestival, het Humorfestival tot de Optocht van Mythes en Legendes.

 

 


Reisbestemmingen Colombia

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring