Reizen in Dominicaanse Republiek

Parelwitte stranden, luxueuze resorts, een helderblauwe zee en paradijselijke palmbomen. Dat is het beeld dat bij de meeste mensen opdoemt als ze aan de Dominicaanse Republiek denken. Maar het vakantie-eiland is nog zoveel meer. Ontdek het kolkende Santo Domingo, met zijn historische centrum en flitsende uitgaansleven of verken als tegenhanger het koelere binnenland met zijn bergen en regenwouden. Maak ook zeker kennis met de hartelijke bevolking en het echte Dominicaanse leven buiten de afgeschermde resorts.
 

Santo Domingo: oudste stad in de Nieuwe Wereld

La Capital ligt in het zuiden van de Dominicaanse Republiek aan de Caribische Zee. Santo Domingo was de eerste stad in de Nieuwe Wereld wat maakt dat liefhebbers van Spaanse koloniale architectuur er op hun wenken worden bediend. Het historisch centrum, bekend als Zona Colonial, herbergt de meeste van deze historische gebouwen die vanzelfsprekend deel uitmaken van het Unesco Werelderfgoed. Het kloppend hart van het oude centrum is Parque Colón waaraan de oudste kathedraal van het westelijk halfrond staat. Maar er zijn nog meer oudste gebouwen te vinden met deze status, zoals het oudste militaire fort en het oudste gerechtshof. Struin bij mooi weer ook zeker de Malecón af die leidt naar tal van andere historische gebouwen. 's Avonds wordt deze strandpromenade getransformeerd tot één grote discotheek. Nachtvlinders zitten gebakken in La Capital want de stad telt talloze bars, discotheken, restaurants, casino's en strakke hotelclubs.

Noordkust: stranden, all inclusive resorts en uitstekende watersportcondities

De noordkust aan de Atlantische Oceaan is 586 kilometer lang en loopt van Monte Cristi bij de Haïtiaanse grens in het westen tot en met Cabrera in het oosten. De noordelijke kuststrook is bezaaid met fraaie stranden, all inclusive resorts en watersportmogelijkheden. De grootste stad aan de noordkust is Puerto Plata, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De derde stad van de Dominicaanse Republiek (128.240 inwoners) herbergt een aantal aardige bezienswaardigheden waaronder een strandpromenade, een oud fort, victoriaanse architectuur en een kabelbaan. Op slechts 7 kilometer ten oosten van Puerto Playa ligt de strandstrook Playa Dorada, hét resortgebied. Als je 20 kilometer in oostelijke richting opschuift, kom je uit bij het toeristische badplaatsje Sosúa. De meeste toeristen en Dominicanen komen af op het halve maanvormige Playa Sosúa. De badplaats en gelijknamige baai staan ook bekend om hun uitstekende duik- en snorkelmogelijkheden. Houd er rekening mee dat Sosúa ook een reputatie kent als het gaat om sextoerisme. 15 kilometer verder oostwaarts ligt Cabarete, een waar watersportparadijs dat bekend staat als een van de beste kitesurfgebieden ter wereld aangezien er het hele jaar door een niet te sterke wind waait. Ook de omstandigheden voor windsurfers, met zowel grotere als kleinere golven, zijn uitstekend. Cabarete is ook een relaxte plek om 's avonds een biertje of een Dorada te drinken aan het strand.

Zuidoosten: droomstranden, luxe all inclusive resorts en natuurparken

Punta Cana is een kaap in het meest oostelijke deel van de Dominicaanse Republiek. De naam verwijst naar de internationale luchthaven die 30 kilometer landinwaarts is gelegen. Punta Cana omvat ruim 100 kilometer kustlijn met grandiose stranden, piekfijne golf courts, eindeloze buffets en alle mogelijke comfort die je maar kunt indenken. Het 50 kilometerlange Playa Bávaro is met zijn turkooiskleurig water, witte zand en de ontelbare palmbomen het geliefdste strand. Vissers komen ook volop aan hun trekken, want in de omgeving van Punta Cana kan goed gehengeld worden op marlijn, tonijn en haai. Op 50 kilometer van Santo Domingo en op 8 kilometer ten oosten van Aeropuerto Internacional de Las Américas, vinden we Bocas Chica. Het is een geliefde badplaats vanwege het ondiepte water. In het verleden was Boca Chica  de uitvalsbasis voor gefortuneerde inwoners uit de hoofdstad, maar inmiddels staat de badplaats bekend om zijn massaliteit (vooral in de weekenden) en een wild uitgaansleven en de nodige prostitutie. In het zuidoosten van de Dominicaanse Republiek liggen twee nationale parken die niet onvermeld mogen blijven: Parque Nacional los Haitises en Parque Nacional del Este. Het eerste park (noordwestelijk gelegen aan de Atlantische Oceaan) vormt een enorm mangrovemoeras dat alleen per boot bereikt kan worden. Het tweede park is in het zuidoosten gelegen en omvat grotten, een rijke flora en fauna en spectaculaire snorkelgebieden.   

Schiereiland Samaná: walvissen, bountystranden en Las Terrenas 

Ben je minder van de resorts en de toeristenmassa's van de noord- en oostkust maar niet vies van stranden? Dan zou je koers kunnen zetten naar het noordoosten van de Dominicaanse Republiek. Hier, aan de Atlantische kant, bevindt zich Península Samaná dat via een landengte in verbinding staat met de gelijknamige provincie. Dit schiereiland wordt gerekend tot de beste walvisspotplekken ter wereld. In februari komen hier namelijk honderden bultruggen naar de baai om te paren. Voor dit spektakel zijn zelfs speciale walvistours in het leven geroepen, hoewel je er ook gewoon vanuit je luie strandstoel van kunt genieten. Onafhankelijke reizigers zullen zich zeker thuisvoelen in het eigenzinnige Las Terrenas waar je idyllische stranden, een levendig uitgaansleven en een opmerkelijke Europese vibe kunt verwachten. Voor één van de allermooiste Caribische stranden moet je zijn in het oostelijkste puntje van het schiereiland waar zich het wonderschone en geïsoleerde Playa Rincón bevindt. Een andere natuurattractie van formaat is de 52 meter hoge Cascada el Limón. Deze spectaculaire waterval bevindt zich in het binnenland van het schierland in een bergachtig, moeilijk bereikbaar gebied dat alleen per paard doorkruist kan worden, een fantastische tocht door dichtbegroeid regenwoud.   

Binnenland Dominicaanse Republiek: bergen, koelte, sigaren en outdoor

Een hele andere kant van de Dominicaanse Repubiek is te vinden in het binnenland. Hier geen stranden en resorts, maar bergen, outdoor mogelijkheden en beduidend lagere temperaturen. 60 kilometer ten zuiden van Puerto Plata vinden we Santiago de los Caballeros, de tweede stad van het land. De sigarenhoofdstad is niet de grootse toeristische attractie op het eiland, maar kan toch interessant zijn voor reizigers die op zoek zijn naar het authentieke Dominicaanse leven in het binnenland. Naast de nodige uitgaansmogelijkheden is ook het sprankelende en vermaarde carnaval in februari een reden om de stad aan te doen. Ten zuiden van Santiago ligt Parque Nacional José Armando Bermúdez. Dé trekpleister van dit nationale park is de Pico Duarte behorend tot de Cordillera Centra. Deze berg is met 3098 meter de grootste Caribische berg. De populaire klim, reken op een tocht van minimaal 2 dagen, wordt vaak per ezel afgelegd. Houd in het park en bij de beklimming van de Pico Duarte rekening met beduidend lagere temperaturen dan elders op het tropische eiland die zelfs onder de nul kunnen geraken! Ten oosten van Pico Duarte in het lager gelegen gebied van de Cordillera de Central bevindt zich Jarabacoa. Ook weer een plek die totaal anders voelt dan de toeristische strandlocaties. Hier ben je op je plaats als je houdt van frisse berglucht en raften.

Zuidwesten: verlaten stranden, meren en bijzondere natuur 

Vreemd genoeg is het zuidwesten van de Dominicaanse Republiek nauwelijks bekend bij het grote publiek, terwijl ook daar fantastische kuststroken liggen met juweeltjes van stranden en bijzondere natuur. Een mooie uitvalsbasis voor dit gebied is Barahona dat bekend staat om zijn ecotoerisme. Ten zuidwesten van Barahona vinden we Bahía de las Águilas, een 37 kilometer lange baai die volgens Dominicanen de mooiste stranden ter wereld omvaten Het afgelegen strand, zonder toeristische voorzieningen, is over land nog niet zo makkelijk bereikbaar en daarom gaan veel bezoekers vanuit Las Cuevas over zee met een bootje, een mooie trip! Bahía de las Águilas maakt deel uit van Parque Nacional Jaragua, een gebied met een oppervlakte 1374 km². Tot het nationale park behoort ook Lago de Oviedo, een groen zoutmeer met een rijke vogelfauna waar flamingo's, ibissen en enorme zeeschildpadden deel van uitmaken. Ruim 120 kilometer in noordelijke richting bevindt zich Lago Enriquillo, een zout meer dat op zijn beurt deel uitmaakt van Parque Nacional Isla Cabritos. In het meer ligt Isla Cabritos, een eiland met een uniek woestijngebied dat cactussen en leguanen herbergt. 

Dominicaans-Spaans

Wat kennis van de Spaanse taal verrijkt je bezoek aan de Dominicaanse Republiek en zal door de vriendelijke Dominicanen zeer gewaardeerd worden. Wie verblijft in de toeristische gebieden kan met Engels nog aardig uit de voeten, maar als je gaat rondtrekken dan is Spaanse kennis een must. Het Spaans van de Dominicaanse Republiek klinkt als dat van de nabijgelegen eilanden Cuba en Puerto Rico, het zogenaamde Caribisch Spaans. In het Dominicaanse dialect zijn de nodige inheemse invloeden doorgedrongen wat opmerkelijk is aangezien er nog nauwelijks nazaten zijn van de Taíno-indianen. Enkele typische Dominicaanse woordjes die op reis van pas kunnen komen zijn: 'bandera dominicana' (het nationale gerecht: rijst met bonen), 'guaga' (busje),  'carros de concho' (gedeelde taxi), 'colmado' (kleine supermarkt) en 'tató' (slang voor 'alles is ok'). De meeste Spaanse taalscholen, slechts een handjevol, zijn te vinden in Santo Domingo en Sosúa.

Feitjes
Grootte: 48,442 km² (1,2 keer keer Nederland) 
Inwoners: 11.576.150 
Hoofdstad: Santo Domingo


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Dominicaanse Republiek

Reisbestemmingen in Dominicaanse Republiek