Voor de meeste buitenlandse toeristen is Santo Domingo volledig onbekend terrein. Veel vakantiegangers strijken immers neer in afgeschermde resorts en vanuit die setting is een bezoek aan de chaotische Dominicaanse hoofdstad vaak een brug te ver. Toch is een dagtrip zo gemaakt. Proef dan in ieder geval sfeer in het historisch centrum, het oudste in heel Amerika. Of waai uit op de Malecón dat 's avonds verandert in één grote Caribische discotheek. 

El Macho aan de Malecon in Santo Domingo

Eerste stad in de Nieuwe Wereld
Santo Domingo was de eerste stad die door de Spanjaarden werd gesticht in de Nieuwe Wereld. Zo werden de eerste kathedraal, het eerste ziekenhuis en het eerste gerechtshof er gesticht. Toch ging de opbouw niet bepaald van een leien dakje. In 1496 werd de Dominicaanse hoofdstad eerst aan de oostelijke oever van rivier Ozama gesticht onder leiding van Bartolomé Colón, de broer van Christoffel Columbus. Maar al in 1502 werd La Nueva Isabela (de eerste naam van Santo Domingo) in zijn geheel verwoest door een orkaan. Vervolgens werd de stad opnieuw gebouwd aan de westelijke oever van de Ozama als Santo Domingo onder leiding van de gouverneur Nicolás de Ovando. Dit ontwerp en een gedeelte van de vestigingsmuren zijn nog steeds te bewonderen in Zona Colonial. De stad werd verder uitgebouwd door de zoon van Christoffel Columbus, Diego Colón. Maar ook hierna kreeg het welvarende Santo Domingo het nog zwaar te verduren. Zo bezette de boekanier Francis Drake de stad in 1586 met als inzet een flinke som losgeld. 

Museo Casas Reales in Santo Domingo

Zona Colonial
Ten westen van de rivier Ozama ligt het historisch centrum van Santo Domingo dat sinds 1990 deel uitmaakt van de Unesco Werelderfgoedlijst. Een logisch begin voor je ontdekkingsreis van de oudste stad van de Nieuwe Wereld is het Parque Colón, het stadshart waar verscheidene leuke cafeetjes en restaurantjes voor veel sfeer zorgen wat maakt dat veel reizigers juist in dit gedeelte willen verblijven. Aan het centrale plein vind je ook de oudste kathedraal van het westelijk halfrond, de Santa María La Menor. Een andere beroemd gebouw is het Alcázar de Colón, dat nu dienst doet als museum. Het werd strategisch gebouwd op steile rotsen die uitkijken op de Ozama-rivier. Verscheidene conquistadores en gouverneurs woonden hier waaronder Diego Colón en zijn familie. Iets zuidelijker ligt Fortaleza Ozama speciaal gebouwd om Engelse, Franse en Portugese piraten buiten de deur te houden. Mis evenmin het Casa Reales, nu het belangrijkste historisch museum van Santo Domingo. In dit fraaie koloniale gebouw waren het gouverneurshuis en het eerste gerechtshof in de Nieuwe Wereld gevestigd. 

Malecón
In Zona Colonial (bij de haven waar de Río Ozama uitmondt) begint de kilometers lange Malecón, een mooi vertrekpunt voor een lange wandeling. Deze zeepromenade aan de Caribische Zee leidt naar verschillende bezienswaardigheden en uitgaansplekken die vooral 's avonds tot leven komen. Al snel loop je aan tegen een standbeeld van frater Montesino die geëerd wordt vanwege zijn strijd voor de Taíno indianen, de oorspronkelijke inwoners van het eiland. Minstens zo opvallend is de nabijgelegen El Obelisco die werd gebouwd voor de megalomane dictator Trujillo die de stad omdoopte tot Ciudad Trujillo. Inmiddels eert de kleurrijke obelisk de Mirabel zussen die vermoord werden gedurende zijn schrikbewind. Als je verder loopt, kom je uit in de 'party zone' die bezaaid is met hotels, restaurants, discotheken en parken. Het is hier waar de Dominicanen de bloemetjes buiten zetten op de razensnelle merengue ritmes. Je vindt er ook een groot culinair aanbod, dat varieert van eenvoudige strandstalletjes met Caribische snacks tot eersteklashotels waar luxediners geserveerd worden. In dit gebied ligt ook het in het oog springende Malecon Center, een wolkenkrabber bestaande uit vier gebouwen. Ook het Malecón is een goede plek om te verblijven, zeker als je midden in het feestgedruis wilt zitten en uitzicht op de zee wel kunt waarderen. Daar staat tegenover dat je meer meters moet maken voor de bezienswaardigheden in Zona Colonial. 

Gazcue
Ten noorden van de Malecón en ten westen van Zona Colonial ligt een derde gebied dat interessant is voor reizigers. Typerend voor deze middenklas wijk zijn de bouwconstructies die stammen uit de jaren 30-60 van de vorige eeuw. Het cultureel en toeristisch hart van Gazcue wordt gevormd door Plaza de la Cultura. Dit cultuurplein doet zijn naam eer aan want er zetelen drie musea, een nationaal theater en een nationale bibliotheek. Als je geïnteresseerd bent in de Taíno cultuur, bezoek dan zeker Museo Nacional de Historia Nacional. Gazcue staat ook bekend als een van de betere culinaire gebieden in Santo Domingo waar je tegen mooie prijsjes kunt genieten van een verrassend gevarieerd culinair aanbod. Ook de accommoaties in Gazcue zijn zeer betaalbaar waardoor veel budgetreizigers juist hier neerstrijken in plaats van het meer toeristische Zona Colonial.  


 


Reisbestemmingen Dominicaanse Republiek

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring