Voor de meeste buitenlandse toeristen is Santo Domingo volledig onbekend terrein. Veel vakantiegangers strijken immers neer in afgeschermde resorts en vanuit die setting is een bezoek aan de chaotische Dominicaanse hoofdstad vaak een brug te ver. Toch is een dagtrip zo gemaakt naar de miljoenenstad. Wat bezoeken? Proef minimaal sfeer in het historisch centrum van Santo Domingo. Als oudste stad van het continent Amerika vind je er talrijke prominente koloniale gebouwen die niet zelden het predikaat 'oudste' dragen. En waai ook uit op de Dominicaanse zeepromenade Malecón die 's avonds transformeert in één grote Caribische discotheek. Eerste stad in de Nieuwe Wereld

Santo Domingo was de eerste stad die door de Spanjaarden werd gesticht in de Nieuwe Wereld. En dat maakt dat je er de eerste kathedraal, het eerste ziekenhuis en het eerste gerechtshof vindt. Toch ging de opbouw van de stad bepaald niet van een leien dakje. Oorspronkelijk werd de Dominicaanse hoofdstad in 1496 aan de oostelijke oever van rivier Ozama vervaardigd onder leiding van Bartolomé Colón, de broer van Christoffel Columbus. Maar al in 1502 werd La Nueva Isabela (de eerste naam van Santo Domingo) in zijn geheel verwoest door een orkaan. De stad werd opnieuw gebouwd aan de westelijke oever van de Ozama als Santo Domingo dit keer onder leiding van de gouverneur Nicolás de Ovando. Dit ontwerp en een gedeelte van de vestigingsmuren zijn nog steeds te bewonderen in Zona Colonial. Vervolgens werd de stad verder uitgebouwd door de zoon van Christoffel Columbus, Diego Colón. Maar ook hierna kreeg het toendertijd welvarende Santo Domingo het nog zwaar te verduren. Zo werd de stad in 1586 bezet door boekanier Francis Drake met als inzet een flinke som losgeld. 


Zona Colonial verkennen

Ten westen van de rivier Ozama bevindt zich het historisch centrum van Santo Domingo dat sinds 1990 deel uitmaakt van de Unesco Werelderfgoedlijst. Het Parque Colón vormt een logisch begin voor je ontdekkingsreis van de oudste stad in de Nieuwe Wereld. In het stadshart zorgen verscheidene cafeetjes en restaurantjes voor veel sfeer en reizigers verblijven om die reden graag in dit gedeelte van de stad. Aan het centrale plein vind je ook de oudste kathedraal van het westelijk halfrond, de Santa María La Menor. Strategisch gebouwd op steile rotsen die uitkijken op de Ozama-rivier vormt Alcázar de Colón een andere beroemd gebouw; tegenwoordig een museum. Verscheidene conquistadores en gouverneurs woonden hier waaronder Diego Colón en zijn familie. Iets zuidelijker vinden we Fortaleza Ozama speciaal gebouwd om Engelse, Franse en Portugese piraten buiten de deur te houden. Mis evenmin Casa Reales, het belangrijkste historisch museum van Santo Domingo. In dit fraaie koloniale gebouw waren ooit het gouverneurshuis en het eerste gerechtshof in de Nieuwe Wereld gevestigd. 

Uitwaaien op de Malecón

De kilometerslange Malecón staat garant voor een mooie lange wandeling. De zeepromenade aan de Caribische Zee leidt naar verschillende bezienswaardigheden en uitgaansplekken die vooral 's avonds tot leven komenBegin in Zona Colonial bij de haven waar de Río Ozama uitmondt. Al snel loop je aan tegen een standbeeld van frater Montesino. Een eerbetoon voor zijn strijd voor de Taíno indianen, de oorspronkelijke inwoners van het eiland. Minstens zo opvallend is de nabijgelegen El Obelisco gebouwd door de megalomane dictator Trujillo die de stad in zijn tijdperk zelfs omdoopte tot Ciudad Trujillo. Inmiddels eert de kleurrijke obelisk de zussen Mirabel die vermoord werden gedurende zijn schrikbewind. Als je verder loopt, kom je vanzelf uit in de 'party zone' bezaaid met hotels, restaurants, discotheken en parken. Het is hier waar de Dominicanen 's avonds de bloemetjes buiten zetten op de razendsnelle merengue ritmes. Er is ook een groot culinair aanbod variërend van eenvoudige strandstalletjes met Caribische snacks tot eersteklashotels met luxediners. In dit gebied vind je ook het in het oog springende Malecon Center, een wolkenkrabber bestaande uit vier gebouwen. 

Gazcue

Ten noorden van de Malecón en ten westen van Zona Colonial is nog een derde interessant gebied voor reizigers. Typerend voor deze middenklas wijk zijn de bouwconstructies die stammen uit de jaren 30-60 van de vorige eeuw. Het cultureel en toeristisch hart van Gazcue wordt gevormd door Plaza de la Cultura. Dit cultuurplein doet zijn naam eer aan want er zetelen drie musea, een nationaal theater en een nationale bibliotheek. Als je geïnteresseerd bent in de Taíno cultuur bezoek dan Museo Nacional de Historia Nacional. Gazcue is een van de betere culinaire gebieden van Santo Domingo waar je tegen mooie prijsjes kunt genieten van een verrassend gevarieerd culinair aanbod. Ook de accommodaties in Gazcue zijn betaalbaar waardoor veel budgetreizigers juist hier neerstrijken in plaats van het meer toeristische Zona Colonial.  Reisbestemmingen Dominicaanse Republiek

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring