Puerto Plata vormt een enorm contrast met het nabijgelegen resortgebied Playa Dorada. Puerto Plata is rauw en rommelig terwijl de nabijgelegen Goudkust met zijn onberispelijke toeristenresorts juist het tegenovergestelde is. Toch loont het de moeite om de veilige resortomgeving even in te ruilen voor Puerto Plata. Vanwege het rijke verleden verleden van de havenstad of om kennis maken met het echte Dominicaanse leven op een steenworpafstand van het resortgebied. 

Fortaleza San Felipe in Puerto Plata

Roemruchte geschiedenis
Puerto Plata werd gesticht door de broers Christopher en Bartolomé Columbus in 1496. Daarna zou het lange tijd de belangrijkste havenstad van het eiland zijn. Uit deze vroeg koloniale periode staat nu alleen het fort San Felipe nog overeind dat gebouwd werd tussen 1564 en 1577. Door de piratenaanvallen en de illegale handel besloot Spanje Puerto Plata in 1605 volledig te omruimen en met de grond gelijk te maken. De noordkant van het eiland werd ruim een eeuw verwaarloosd. De stad krabbelde weer op toen de tabakboom zich aandiende in de 19e eeuw. Veel Duitse handelaren streken er neer en bouwden er paleisjes waarvan er nog een paar overeind staan. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw werd het toeristengebied Playa Dorada ontwikkeld ten oosten van de stad. Puerto Plata kon enige tijd een aardig graantje meepikken van de toeristenstromen die volgden maar inmiddels lijkt het erop dat de havenstad de strijd definitief heeft verloren van de luxe resorts. De contrasten zijn simpelweg te groot geworden en de all inclusive formule van de resorts werken bepaald niet mee om buitenlandse toeristen te verleiden iets te komen eten of drinken in Puerto Plata. Toch zijn er best veel buitenlanders te bespeuren in Puerto Plata. Het gaat dan vooral om expats waarvan een aanzienlijk deel op de vlucht zou zijn voor belastingschulden. Dat maakt dat er ook de nodige geheim agenten zouden rondlopen. Het is maar dat je het weet als je met een buitenlander een gesprek aanknoopt... 

La Glorieta op het Parque Central in Puerto Plata

Rondje Puerto Plata
Als je met de bus arriveert vanuit het Playa Dorada gebied dan is Parque Central een mooi vertrekpunt voor je verkenning van de stad. In 2008 kreeg dit plein een flinke opknapbeurt waarbij het oude ontwerp weer in ere werd hersteld, en met resultaat want het geheel ligt er weer piekfijn bij. In het midden van het plein staat nog steeds het symbolische La Glorieta overeind, een fijn paviljoen in Victoriaanse stijl. Bezoek in Zona Colonia ook zeker Museo del Ámbar, gewijd aan Dominicaanse amber die behoort tot de meeste pure en waardevolle soort ter wereld. Na een bezoek aan het oude centrum is het een aanrader om naar het fort te lopen dat uitkijkt over de Atlantische Oceaan en de Malecón in oostelijke richting. Deze strandpromenade is een sfeervolle plek om mensen te kijken, wat te eten of om simpelweg van het zeeuitzicht te genieten. In oktober is de Malecón het decor van het swingende Merengue Festival. Voor het allerfraaiste uitzicht moet je het wat hoger zoeken met behulp van een kabelbaan. De teleférico brengt je naar de Pico Isabel de Torres. Op de top liggen fraaie botanische tuinen en prijkt een groot Christusbeeld. 

 


Reisbestemmingen Dominicaanse Republiek

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring