Sosúa ligt aan de noordkust van de Dominicaanse Republiek ten oosten van Puerto Plata en het resortgebied Playa Dorada. De duikhoofdstad van de noordkust is een geliefde strandbestemming bij een breed publiek dankzij de ligging aan een baai met rustig en kristalhelder zeewater. Een andere kant van Sosúa is het sextoerisme dat zich manifesteert in sommige gedeeltes van het bescheiden centrum.   

Playa Sosua op de Dominicaanse Republiek

Aantrekkelijke stranden 
De belangrijkste troef van Sosúa zijn haar beschutte stranden. Het hoofdstrand is het populaire Playa Sosúa dat de twee belangrijkste wijken van de stad scheidt: de toeristenwijk El Batey (oostelijk gelegen) en de lokale wijk Los Charamicos (westelijk gelegen). Het is een heerlijk halvemaanvormig strand met helder turkooiskleurig water dat gemaakt is om te zwemmen en te snorkelen. Een flinke rij palmbomen zorgen bovendien voor broodnodige beschutting in de meest zonnige en hete maanden. Aan het strand Sosúa zitten ook verschillende smaakvolle strandtentjes en restaurants waar verse vis en lokale pollo worden geserveerd. De stranden van Sosúa kennen een goede mix van toeristen en Dominicaanse families. Wie wat meer rust zoekt, want druk is het wel op Playa Sosúa, zou kunnen uitwijken naar Playa Alicia (in oostelijke richting) dat is gelegen aan een idyllische inham. Voor een lokale strandervaring zou je ook Playa Chiquita (in westelijke richting) kunnen aandoen waar Dominicaanse vrolijkheid en barbecues de sfeer bepalen. 

Duiken in de Sosúa baai
Sosúa geldt als de beste duikplaats aan de noordkust van de Dominicaanse Republiek. Dikers van alle niveaus kunnen zich uitleven op verschillende plekken en koralen waaronder scheepswrakken, grotten, en diep water duikplekken. In de badplaats worden dan ook volop duikexcursies aangeboden. Op 15 minuten varen van Sosúa vinden we het Zíngara scheepswrak dat zich bevindt op een diepte van 35 meter en in de buurt van het wrak bevinden zich ondiepe koralen. Voor gevorderde duikers is Airport Wall op 20 minuten varen een aanrader. Dit duikgebied omvat tunnels en een ware muur met 'elkhorn coral' en zeekreeft. Voor snorkelaars is Cayo Arena een aanrader. Speedbootjes brengen je naar de meest fraaie en afgelegen koralen. Snorkeltours zijn vaak zeer betaalbaar en soms zelfs al vanaf 10 dollar. Duiktours starten meestal vanaf 35 dollar en kunnen oplopen tot ruim 100 dollar. 


Bijzondere geschiedenis
Sosúa kent bepaald geen alledaagse geschiedenis. De stad werd in 1940 gesticht door Joden uit Europa die door generaal Trujillo werden binnengehaald. Zij ontwikkelden een zuivel- en kaasindustrie die tot op de dag van vandaag nog bestaat. Sterker nog, Sosúa staat bekend als de kaas- en zuivelhoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Hoewel veel Joden inmiddels zijn vertrokken naar de hoofdstad Santo Domingo en het buitenland is er in Sosúa nog een synagoge bewaard gebleven. Tot midden jaren 80 bleef Sosúa een tamelijk onbekend plaatsje. Dit veranderde met de komst van het toerisme dat met name in de jaren 90 een enorme toevlucht nam en de  sextoeristen speelden daarin geen onbeduidende rol. De toeristische boom eindigde abrupt toen de autoriteiten stevig ingrepen en zo'n beetje elke bar sloten. Tegenwoordig is de prostitutie weer meer zichtbaar maar minder overheersend dan voorheen.  

 


Reisbestemmingen Dominicaanse Republiek

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring