Reizen in Paraguay

Paraguay is het minst bezochte land van Zuid-Amerika. Ondanks zijn centrale ligging slaan veel reizigers het land over. Enigszins begrijpelijk want in de buurlanden vind je nu eenmaal meer toeristische trekpleisters en voorzieningen. Maar voor avontuurlijke reizigers die buiten de gebaande paden willen treden is Paraguay een zeer fascinerende bestemming. De grootste troeven van Paraguay? Waarschijnlijk zijn dit de ruige, eindeloze natuur en zijn gastvrije inwoners.     

Geen zee
Paraguay is samen met Bolivia het enige Latijns-Amerikaanse land dat niet aan zee grenst. Daarnaast is het land vrij vlak, zeker als je het vergelijkt met andere Zuid-Amerikaanse landen. Zo is de hoogste Paraguayaanse berg (de Cerro Peró) maar 842 m. Opvallend, in vergelijking met andere Spaanstalige landen, is ook dat veel mensen alleen Guaraní spreken, de taal van de oorspronkelijke bewoners. In geografisch opzicht wordt het land door de Río Paraguay in tweeën gedeeld. Oost-Paraguay (Paraguay Oriental) bestaat voornamelijk uit bos en tropische savanne. West-Paraguay (Paraguay Occidental) wordt grotendeels door de Gran Chaco ingenomen, een droog en dunbevolkt savannegebied dat meerdere keren aanleiding was tot een oorlog met Bolivia. 

Roerige geschiedenis met desastreuze oorlogen
Na de komst van de Spanjaarden in 1537 zou Asunción zich ontwikkelen tot het jezuïetencentrum van Zuid-Amerika. Na de onafhankelijkheid op Spanje in 1811 kwam Paraguay in de greep van dictators. In 1862 kwam dictator Francisco Solano Lopez aan de macht. Zijn aspiraties voor een groot Paraguay (met zeehaven) leidde in 1865 tot de Oorlog van de Drievoudige Alliantie. Deze strijd tussen Brazilië, Argentinië en Paraguay is één van de meest bloedige oorlogen in de geschiedenis van Zuid-Amerika. Driehonderdduizend Paraguayanen zouden daarbij sneuvelen en de man-vrouwverhouding zou in de zwaarst getroffen gebieden uitkomen op 1 op 20. Ook verloor Paraguay een kwart van zijn grondgebied aan Argentinië en Brazilië. In 1932 volgde een nieuwe oorlog, dit keer met Bolivia om de Chaco-regio. Deze oorlog werd weliswaar gewonnen, maar wederom sneuvelden er vele Paraguayen. Van 1954 tot 1989 werd Paraguay met ijzeren hand geregeerd door Alfredo Stroessner. Het werd rustiger nadat de dictator in 1989 werd afgezet.  

Asunción: de onbekende hoofdstad
De interessantste stad van Paraguay voor toeristen is ongetwijfeld de hoofdstad Asunción, het politieke en economische hart van het land. De hoofdstad werd gesticht in 1537 en is daarmee een van de oudste steden van Zuid-Amerika. In de agglomeratie leven bijna twee miljoen inwoners, goed voor bijna een derde van de totale populatie. Plaza de Los Héroes vormt het stadshart. Aan dit plein staat een van de meest toonaangevende gebouwen van de stad: Panteón de los Héroes, met het graf van Francisco Solano Lopez. Aan de Río Paraguay ligt Plaza Constitución met het Museo del Congreso Nacional en Catedral Metropolitana. Let hier wel op: pal naast het plein ligt een sloppenwijk. De centrale straat van de stad is de Calle Palma. Hier vind je verschillende mooie koloniale gebouwen maar ook winkels, cafés en restaurants. Ook het immense Palacio del Gobierno is een indrukwekkend bouwwerk.

Zuidoosten: Encarnación, jezuïtenruïnes en Ciudad del Este
Een andere stad die niet onvermeld mag blijven is Encarnación. De stad bevindt zich op 235 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad aan de Argentijnse grens. Het is dé plek om carnaval te vieren in Paraguay. Ieder weekend in februari is het raak. De festiviteiten lijken erg op het carnaval in Rio de Janeiro: er is Braziliaanse muziek , dans en een grote parade. Daarnaast zijn vanuit Encarnación verschillende jezuïetenruïnes te bezoeken. De ruïnes van Trinidad zijn het best bewaard gebleven. Ze  maken deel uit van de Werelderfgoedlijst van Unesco. Toch zijn toeristen er nog steeds zeer schaars. Ook Ciudad del Este is een boeiende bestemming. Het wordt ook wel 'De Supermarkt van Zuid-Amerika' genoemd. De stad is één grote (informele) markt - werkelijk alles is hier te krijgen. Is ergens in Latijns-Amerika je mobiele telefoon gestolen? Grote kans dat je hem hier terugvindt… Vanuit Ciudad del Este kun je een bezoek brengen aan de Itaipú dam: de op een na grootste dam ter wereld die 80% van de Paraguayanen van elektriciteit voorziet. Een kolossaal bouwwerk dat van vitaal belang is voor de economie van Paraguay, maar tegelijkertijd grote ecologische gevolgen heeft.

West-Paraguay: veel ongerepte natuur in Chaco

Ongerepte natuur vind je in Chaco. Het gebied beslaat ruim zestig procent van het land, maar er leeft slechts drie procent van de bevolking. Dit savannegebied kent een unieke flora en fauna. Vooral de verschillende soorten vogels in het gebied zijn indrukwekkend. Rondom Chaco Lagunas kun je exotische eenden en flamingo’s spotten. In Parque Nacional Defensores del Chaco zijn poema’s en jaguars te vinden. Het park is echter moeilijk te bereiken. Beter bereikbaar is Parque Nacional Teniente Agripino Enciso. Zoals voor het hele land geldt: massatoerisme bestaat in deze gebieden niet, dus je zult zelf extra moeite moeten doen om mooie plekken te kunnen bezoeken. Transport moet je vaak zelf regelen, net als je eten.

Feitjes
Grootte: 406.752 km² (10,8 keer Nederland) 
Inwoners: 6.672.633
Hoofdstad: Asunción

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Paraguay

Reisbestemmingen in Paraguay

Hotels in Paraguay