Maar weinig landen in Midden-Amerika en zelfs in de wereld kunnen concurreren met de natuurlijke, culturele en historische rijkdommen van Guatemala. Of zoals de antropoloog Oliver La Farge het treffend samenvatte: 'Guatemala is zo mooi dat het pijn doet'. Het land beschikt over fraaie koloniale architectuur, adembenemende meren, tientallen vulkanen, twee kuststroken en dichtbegroeide oerwouden bezaaid met monumentale Mayatempels. Bijna 40% van de Guatemalteekse bevolking stamt af van de Mayas en daarmee is Guatemala het meest indiaanse land van Midden-Amerika.   
 

Guatemala-Stad en de vulkaan Pacaya

De hoofdstad van Guatemala is één van die Latijns-Amerikaanse steden waar reizigers zich snel uit de voeten maken. Toch heeft de hoofdstad van alle steden in Guatemala het grootste aanbod musea en uitgaansmogelijkheden. Bezoek wat musea betreft in ieder geval Museo Nacional de Arquelogía, niet te missen voor wie het fijne wil weten van de Mayacultuur. Voor koloniale gebouwen als de Catedral Metropolitana en Palacio Nacional de la Cultura ga je naar Parque Central, het centrale plein van de stad. Het historisch centrum kent veel drukte en dynamiek die enigszins doen denken aan de chaos van Mexico-Stad. Als je 's avonds nog wat energie over hebt, zet dan koers naar Zona Viva, het uitgaansgebied waar de betere restaurants, bars en clubs van de Guatemalteekse hoofdstad te vinden zijn. Wist je dat Guatemala maar liefst 33 vulkanen telt? De meest beklommen vulkaan daarvan bevindt zich ten zuiden van Guatemala-Stad op 45 minuten rijden. We hebben het overde 2250 meter hoge Volcán de Pacaya is 2250 meter hoog deel uitmakend van het gelijknamige Nationale Park. De populariteit van Pacaya heeft alles te maken met de spectaculaire erupties die van zeer dichtbij bewonderd kunnen worden. De sterke vulkaanactiviteit van deze Pacaya is het directe gevolg van de ligging aan de zogenaamde 'Ring van Vuur', een gebied rond de Grote Oceaan waar zich bovengemiddeld veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voordoen.

Antigua: koloniale trekpleister omringd door vulkanen

Op slechts 36 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad vinden we één van de allermooiste steden van Midden-Amerika: Antigua. De voormalige hoofdstad van Guatemala is met zijn prachtige Unesco kloosters, kerken en fotogenieke ruïnes een must see voor liefhebbers van koloniale architectuur  Antigua is ook de meest toeristische en toegankelijke stad van Guatemala met tal van cafeetjes, koffiebarretjes en boutiekjes waar je veel andere reizigers zult treffen. Verder is Antigua met zijn tientallen taalscholen ook de hoofdstad als het gaat om Spaanse lessen. Ook voor shoppers heeft Antigua het nodige in petto. Guatemala produceert hoogwaardige jade waaronder de zelfdzame zwarte jade die niet alleen verwerkt zit in sieraden maar ook in tal van andere voorwerpen. Sommige jadewinkels in Antigua zijn gevestigd in oude panden en lijken door het zeer gevarieerde aanbod welhaast musea. Populair in Antigua is ook het boeken van een vulkaanexcursie. Hiervoor wordt vaak gekozen voor het beklimmen van de 3750 meter hoge Volcán de Agua. Op 16 kilometer van Antigua bevindt zich een van de meest actieve en beruchte vulkanen van Guatemala én Centraal-Amerika: Volcán de Fuego (3763 meter). Dat de Fuego zeer actief en gevaarlijk is, bleek nog in juni 2018 toen tientallen slachtoffers te betreuren vielen bij een heftige uitbarsting.  

Hoogland: Atitlánmeer, Chichicastenango en Xela 

Als het gaat om natuurschoon in Guatemala worden vaak de schitterende meren aangehaald. De mooiste en spectaculairste daarvan is zonder twijfel de Lago de Atitlán. Dit grootse meer bevindt zich ten westen van Antigua op 3 uur rijden. De schoonheid van het meer wordt mede bepaald door de magistrale ligging op een hoogte van 1500 meter omgeven door 12 vulkanen, heuvels en Mayadorpjes. In het Guatemalteekse hoogland bevindt zich in Chichicastenango de grootste inheemse markt van Midden-Amerika. In deze spirituele stad op 37 kilometer ten noorden van Panajachel vindt twee keer per week (op zondag en donderdag) 's lands beroemdste markt plaats. Een bezoek is niet alleen een unieke ervaring maar ook een buitenkansje voor het inslaan van bijzondere souvenirs voor het thuisfront. Is het eerdergenoemde Antigua je iets te toeristisch? Dan ben je waarschijnlijk meer op je plaats in Quetzaltenango dat 165 kilometer westelijker is gelegen. De tweede stad van Guatemala (kortweg Xela genoemd) is minder gepolijst maar compenseert dit met vriendelijkheid, een levendig studentenleven en een inheemse sfeer. Hetzelfde geldt voor de schitterende omgeving waarin een aantal pure Mayastadjes nestelen. Breng zeker een bezoekje aan de markt van San Francisco El Alto dat uitkijkt op Xela. Of ga 24 kilometer in zuidwestelijke richting naar Laguna Chicabal. Dit kratermeer op een hoogte van 2712 meter aan de rand van een nevelwoud vormt een heilige plaats voor de Mayas, maar let op: zwemmen is hier verboden! Op 72 kilometer ten noordwesten van Xela vinden we ook nog eens de hoogste vulkaan van Guatemala en tevens de grootste vulkaan van Midden-Amerika: Volcán Tajumulco, goed voor een hoogte van 4220 meter.

Petén: grootse Mayacultuur in Tikal en eindeloze jungles    

Het departement El Petén, goed voor een derde van heel de oppervlakte van Guatemala (!), is een must voor reizigers die geïnteresseerd zijn in Mayaruïnes en jungles. De topattractie van Petén vormt Tikal, één van de grootste archeologische plaatsen wat betreft pre-Columbiaanse Mayabeschavingen. De oude Mayastad, vermoedelijk bewoond tussen 700 v.Chr. en 1000 n.Chr, maakt deel uit van het gelijknamige Nationale Park van 57.583 hectare. In dit dichtbegroeide regenwoud bevinden zich honderden ruïnes van tempels, piramides en terrassen. Daarnaast herbergt het park een zeer rijke flora en fauna waaronder 300 vogelsoorten en brulapen die zich ophouden in de groene regenwouden en hun naam eer aan doen. Een aangename stad in de omgeving van Tikal (op 60 kilometer) is het koloniale Flores. Een van de charmes van deze aantrekkelijke provinciestad is de ligging midden in een meer: Lago Petén Itzá. 

Caribische kust Guatemala: Livingston en het Izabalmeer  

Een heel ander stukje Guatemala vinden we aan de oostelijk gelegen Caribische kust. Dit weelderige en klamme gebied verschilt in vele opzichten van de rest van het land. Typerend is bijvoorbeeld de overheersende Garífunacultuur die is ontstaan door een vermenging van indianen en slaven. Het stadje Livingston aan de Golf van Honduras is een mooie plek om je een paar dagen helemaal onder te dompelen in de Guatemalteekse-Caribische sfeer en te genieten van het strandleven, de verse vis, de koude pilsjes en natuurlijk de reggaeklanken. Een populair uitstapje is een boottocht op de Río Dulce, een rivier die uitmondt in Livingston. Deze 'zoete rivier' van 43 kilometer mondt in westelijke richting uit in het grootste meer van Guatemala: Lago de Izabal. Het Izabalmeer met een oppervlakte van 589 km² staat bekend om zijn rijke fauna waaronder zeekoeien, jaguars, apen en verscheidene vogelsoorten.  

Zuidelijke kuststrook Guatemala

In zuidelijk Guatemala aan de Grote Oceaan vinden we nog een tweede Guatemalteekse kuststrook. Als geheel is dit gebied van 300 kilometer met zijn zwarte stranden niet de aantrekkelijkste kust van Latijns-Amerika, maar er zijn genoeg interessante bestemmingen voorhanden. Wie rust zoekt, vindt dit in het slaperige vissersdorpje Tilapita dat in het noorden van Guatemala is gelegen tegen de Mexicaanse grens aan. Voor meer spektakel en leven in de brouwerij zet je koers naar Monterrico op 115 kilometer ten zuiden van Antigua. Monterrico is een populaire weekendbestemming voor de inwoners van Guatemala-Stad vanwege de resorts en het nachtleven. De laatste jaren weten ook buitenlandse toeristen deze badplaats te vinden aangetrokken door de surfcondities, de zeeschildpadden, de mangrovemoerassen en het relaxte strandleven.  

Guatemala als koffieland

Wist je dat Guatemala behoort tot de belangrijkste koffielanden ter wereld? Sommige kenners noemen de Guatemalteekse koffie zelfs de beste ter wereld. De kwaliteit is te danken aan de vruchtbare vulkanische grond waarop de koffie verbouwd wordt. De koffie wordt vooral in het zuiden van Guatemala op de berghellingen van de Sierra Madre verbouwd. Typerend voor Guatemalteekse koffie is ook de duurzame koffie die er geproduceerd wordt waaraan strenge eisen gekoppeld zijn als het gaat om natuurbehoud en het waarborgen van het minimumloon voor de boeren en de werknemers.  

Spotgoedkoop Spaans leren

Guatemala kent de meeste Spaanse taalscholen van Centraal-Amerika waar groepscursussen en privelessen tegen zeer scherpe prijzen gevolgd kunnen worden. Ook het verblijf bij een Guatemalteeks gastgezin is voor westerse begrippen een schijntje. Ter indicatie: een privecursus van 20 uur inclusief accommocatie is al mogelijk voor circa 200 euro per week. De meeste taalscholen en taalstudenten vind je in het toeristische Antigua. Zoek je een meer authentieke sfeer? Dan zal de studentenstad Quetzaltenango je ongetwijfeld bevallen waar naast Spaanse lessen ook volop mogelijkheden tot vrijwilligerswerk zijn. Een andere populaire Guatemalteekse bestemming om Spaans te leren is San Pedro de de Atitlán, een relaxt plaatsje aan het prachtige Atitlánmeer. Sterker nog, sommige taalstudenten willen er letterlijk niet meer weg.

 
Feitjes
Grootte: bijna 108.889 km² (3,2 keer Nederland) 
Inwoners: 13,8 miljoen
Hoofdstad: Guatemala-Stad  

Reisbestemmingen Guatemala

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring