Antigua is dĂ© koloniale trekpleister van Guatemala. De perfect onderhouden stad van nog geen 35.000 inwoners is bezaaid met mooie gebouwen en fotogenieke ruĂŻnes uit de Spaanse tijd. Het kosmopolitische Antigua is met tientallen goede taalscholen ook de populairste Midden-Amerikaanse bestemming om Spaans te leren. Het aangezicht van Antigua wordt bepaald door haar spectaculaire ligging aan drie vulkanen die vanuit elke straathoek opduiken. Naast deze vulkanen is Antigua tevens een fraaie uitvalsbasis voor dagtrips naar omringende Mayadorpjes, koffieplantages, inheemse markten en tal van andere excursies.  De Gouden Eeuwen van Antigua

Antigua werd in 1543 door de Spanjaarden gesticht om vervolgens al snel tot de hoofdstad van Guatemala uit tegroeien - later zelfs tot capital van geheel Midden-Amerika. De meest welvarende periode beleefde de Antigua in de 17e en 18e eeuw. In die tijd was het een sport in Antigua om mooie gebouwen neer te zetten. Verschillende groepen - de overheid, de kerk, kloosterorders en rijke kooplieden - probeerden elkaar de loef af te steken met kerken, kloosters, universiteiten en deftige herenhuizen. Dit alles veranderde met de verwoestende aardbeving van 1773. De autoriteiten gaven toen niet alleen de hoofdstad op maar dwongen de inwoners ook om de stad verlaten. Slechts een deel van de bevolking bleef de sterk uitgedunde stad trouw.

RuĂŻnes van Antigua bezichtigen

Typerend voor Antigua zijn de vele ruĂŻnes die her en der verspreid over de stad liggen. Je zou een dag kunnen vullen met het afstruinen van deze ruĂŻnes. Het is opvallend hoeveel kloosters er tussen de ruĂŻnes zitten, maar bedenk wel dat de stad ooit 30 kloosters bezat. Bezoek in ieder geval Iglesia de Nuestra Señora de la Merced, een kloostercomplex beroemd om zijn barokke façade en Ă©Ă©n van de grootste fonteinen van Latijns-Amerika. Hetzelfde geldt voor de meest gefotografeerde plek van Antigua die wordt geflankeerd door de Agua-vulkaan: Arco de Santa Catalina. Deze subtiele boog vormt het laatste restant van een klooster dat stamt uit 1609. Heb je de smaak te pakken? Dan kun je nog een stap verder gaan door te overnachten in een van de voormalige kloosters. Dit kan bijvoorbeeld in het 17e eeuwse Dominicanenklooster Casa Santo Domingo voor slechts een kleine 200 euro per nacht...  

Vulkaanhoppen in de omgeving van Antigua

Antigua wordt omgeven door drie spectaculaire vulkanen die allemaal bezocht kunnen worden. De hoogste hiervan is de Volcán Acatenango die bestaat uit twee toppen: de Pico Mayor (3976 meter) en de Yepocapa (3880 meter). Dan is er de beruchte Volcán de Fuego (3763 meter), een zeer actieve vulkaan zoals de naam al doet vermoeden. De Fuego liet niet alleen in de Spaanse tijd veel van zich spreken maar ook nog zeer recent. Als gevolg van een vulkaanuitbarsting van de Fuego op 3 juni 2018 waren er ruim 70 slachtoffers te betreuren. Vanuit de Acatenango kun je overigens de Fuego op maar dit is zeer af te raden. Als derde vulkaan is er ook nog de vredige Volcán Agua (3765 meter) waar op de lager gelegen hellingen kwaliteitskoffie wordt verbouwd. Ook binnen handbereik op 25 kilometer ten zuidoosten van Antigua ligt de zeer actieve Volcán de Pacaya (2552 meter). Ondanks haar bescheidener omvang is deze vulkaan populair omdat je zeer dicht bij de krater en het lava kunt komen.

Jade en weefkunst in Antigua

De Maya's waren er al gek op: jade. Er zijn twee vormen van jade: nefriet (uit AziĂ«) en jadeĂŻet. Dit laatste kostbare mineraal is volop aanwezig in Guatemala. Sterker nog, de meeste jadewinkels per vierkante meter zijn te vinden in Antigua. In deze halve musea - want zo zien ze eruit - liggen niet alleen prachtige sieraden uitgestald, maar ook tal van andere artikelen waarin jade is verwerkt. Om ervan verzekerd te zijn dat je met echte jade thuis komt, is het als leek verstandig om je te beperken tot de bekende winkels.  In Antigua en omgeving is ook de vermaarde Guatemalteekse weefkunst volop te vinden. De stoffen van wel een meter bij een meter zijn zo mooi en kleurrijk. Bezoek voor weefkunst een van de markten van Antigua of ga bijvoorbeeld op excursie naar een nabijgelegen dorpje. 

Tientallen Spaanse taalscholen in Antigua

Antigua is de hoofdstad van Midden-Amerika als het gaat om Spaans leren. Er zijn tientallen officiĂ«le Spaanse taalscholen. Hiernaast zijn er verscheidene organisaties en particulieren die vanuit eigen huis werken. Studenten uit heel de wereld komen af op de goede en voordelige Spaanse cursussen wat zorgt voor een internationaal sfeertje in Antigua. Wat betreft de prijzen: een weekcursus met 20 uur privelessen kost ergens tussen de 700 en 1500 Quetzal. Een weekcursus met accommodatie (inclusief maaltijden) doet tussen de 1400 en 2200 Quetzal. Als de drukste maanden van Antigua staan januari en april t/m augustus bekend. 

 


Reisbestemmingen Guatemala

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring