Gelegen op een 1500 meter hoog plateau omringd door een groep vulkanen en groene bergtoppen is Guatemala-Stad de hoogstgelegen hoofdstad van Midden-Amerika. De miljoenenstad biedt reizigers veel koloniale architectuur en het beste aanbod musea en winkel- en uitgaansmogelijkheden van Guatemala. Als je het afzet tegen de oude hoofdstad Antigua misschien minder toegankelijk maar niet te missen voor wie gaat voor een volledige Guatemala onderdompeling. 

Plaza Mayor in Guatema-Stad

Hoe Guatemala-Stad de hoofdstad werd

Guatemala-Stad werd oorspronkelijk bewoond door de Maya's. Binnen de stadsgrenzen liggen nog altijd restanten van de oude Mayastad Kaminal Juyú die in de beginperiode van de Spaanse kolonisatie El Carmen werd genoemd. Antigua, toentertijd nog de hoofdstad, werd in 1775 door een zware aardbeving grotendeels verwoest. En zo kwam het dat Guatemala-Stad een jaar later gesticht. De Spanjaarden ontwierpen haar als hoofdstad zoals we dat van hen kennen volgens het welbekende schaakbordpatroon. En met kerken en ook een grote universiteit. Vele kunstschatten uit de kerken van Antigua werden verplaatst naar de nieuwe kerken in Guatemala-Stad. Inmiddels is Guatemala-Stad al 250 jaar de administratieve, economische en culturele hoofdstad. 

Geteisterd door natuurgeweld

Maar ook Guatemala-Stad kreeg in haar geschiedenis vaak te kampen met natuurgeweld. Aardbevingen, tropische stormen en vulkaanuitbarstingen hebben in de loop der jaren al voor veel schade en slachtoffers gezorgd. Deze omstandigheden zorgden er ook voor dat het luchtverkeer vaak ontregeld werd en dat veel architectuur werd verwoest. Tussen 1830 en 1976 vonden vier grote aardbevingen plaats. Bij de grote aardbeving van 1976 kwamen maar liefst 22.870 mensen om. Verder werden veel gebouwen van lage kwaliteit verwoest. Daarop besloot men dat gebouwen met meer dan twee etages werden verboden. Als klap op de vuurpijl werd de stad in 2007 en 2010 opgeschrikt door gigantische gaten van 100 meter diep die uit het niets opdoken. Zo werd in 2010 een compleet gebouw van drie verdiepingen opgeslokt.  
 

Zonas Guatemala-Stad 

Guatemala-Stad is ingedeeld in 19 zones. Zona 1 vormt het historisch centrum en daar bevinden zich de meeste bezienswaardigheden. Zoals het indrukwekkende Palacio Nacional dat diverse stijlen kent als barok, renaissance en neoclassicisme. Ook Catedral Metropolitana doorstond de verwoestende aardbevingen, nog altijd een pronkstuk. Beide gebouwen staan op het centrale plein van de stad. In de weekenden is het bruisende Plaza Mayor het drukst met massa's mensen, muziek, straatverkopers en op zondag de uitgestrekte textielmarkt. Ook Zona 10, één van de betere wijken van de stad, is interessant voor reizigers. De wijk staat bekend als Zona Viva als plek is om te genieten van het goede leven. Verwacht betere restaurants, winkels en exclusieve nachtclubs. Ook de twee bekendste musea van Guatemala-Stad vinden we er: Museo Ixchel en Museo Popol Vuh. Zona 10 en zona 13 gelden als de meest veilige gebieden van de stad. Wie op zoek is naar meer Mayacultuur kan dat ook vinden in Zona 7. Zoals de Maya-ruïnes van Kaminaljuyu (Vallei van de Dood), waarvan een afgegraven gebied voor het publiek is opengesteld. Veel van de gevonden archeologische schatten hier zijn overigens geborgen in het Nationaal Museum. 
 

Reisbestemmingen Guatemala

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring