Gelegen op een 1500 meter hoog plateau is de hoofdstad van Guatemala de hoogstgelegen stad van Midden-Amerika. Omringd door een groep vulkanen en groene bergtoppen biedt Guatemala-Stad de reiziger vooral koloniale architectuur, musea en een voor Guatemalteekse begrippen een levendig nachtleven. De attracties liggen verspreiden over de verschillende 'zonas'. Hoewel zeker niet de meest toegankelijke en veilige stad van Guatemala valt er voor liefhebbers van Latijns-Amerikaanse miljoenen steden genoeg te ontdekken en te beleven. 


Plaza Mayor in Guatema-Stad

Hoe Guatemala-Stad de hoofdstad werd
Guatemala-Stad werd oorspronkelijk bewoond door de Maya's en binnen de stadsgrenzen liggen nog altijd restanten van de oude Mayastad Kaminal Juyú In de beginperiode van de Spaanse kolonisatie werd de plek El Carmen genoemd. Antigua dat toen nog de hoofdstad was, werd in 1775 door een aardbeving verwoest en zo werd Guatemala-Stad een jaar later gesticht. De Spanjaarden ontwierpen haar als hoofdstad; met een grote universiteit en het voor koloniale steden welbekende schaakbordpatroon. Daarnaast werden vele kunstschatten uit de kerken van Antigua verplaatst naar de nieuwe kerken in Guatemala-Stad. Inmiddels is Guatemala-Stad al een kleine 250 jaar de administratieve, economische en culturele hoofdstad. 

Geteisterd door natuurgeweld
Guatemala-Stad heeft in haar geschiedenis al vaak te kampen gehad met natuurgeweld. Aardbevingen, tropische stormen en vulkaanuitbarstingen hebben in de loop der jaren al voor vele schade en slachtoffers gezorgd. Deze omstandigheden zorgden er ook voor dat het luchtverkeer relatief vaak ontregeld werd en dat veel architectuur werd verwoest. Tussen 1830 en 1976 vonden vier grote aardbevingen plaats. Bij de grote aardbeving van 1976 kwamen maar liefst 22.870 mensen om. Verder werden veel gebouwen van lage kwaliteit verwoest met als gevolg gebouwen met meer dan twee etages werden verboden. Als klap op de vuurpijl werd de stad in 2007 en 2010 de stad opgeschrikt door gigantische gaten van wel 100 meter diep die uit het niets opdoken. Bij die van 2010 werd een compleet gebouw van drie verdiepingen opgeslokt.  
 
De Zonas van Guatemala-Stad 
Het is goed om te weten dat Guatemala-Stad is ingedeeld in 19 zones. Zona 1 vormt het historisch centrum waar de meeste bezienswaardigheden zich bevinden. Zoals het indrukwekkende Palacio Nacional, één van de prominentste gebouwen van de stad waarin diverse stijlen als barok, renaissance en neoclassicisme te bewonderen zijn. Ook Cathedral Metropolitana doorstond de verwoestende aardbevingen en is nog altijd een pronkstuk van het centrum. Beide gebouwen staan op het centrale plein van de stad, het bruisende Plaza Mayor. In de weekenden is Plaza Mayor het drukst met veel muziek, straatverkopers en op zondag de textielmarkt.
Ook Zona 10, één van de betere wijken van de stad, is bovengemiddeld interessant voor reizigers. Ze staat bekend als Zona Viva omdat het dé plek is om te genieten van het goede leven. Je vindt er veel betere restaurants, winkels en exclusieve nachtclubs. Je vindt er ook de twee bekendste musea van Guatemala-Stad: Museo Ixchel en Museo Popol Vuh. Zona 10 (en 13) gelden als de meest veilige gebieden van de stad. Wie op zoek is naar meer Mayacultuur kan dit vinden in Zona 7 dat westelijk is gelegen. Hier bevinden zich de Maya-ruïnes van Kaminal Juyú (Vallei van de Dood) waarvan veel van degevonden archeologische schatten zijn geborgen in het Nationaal Museum. De plek bestaat voornamelijk uit groene heuvels, maar er is ook een afgegraven gebied dat voor het publiek is opengesteld. 
 


Reisbestemmingen Guatemala

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring