Chichicastenango is bovenal bekend vanwege de beroemde markt. De grootste van Midden-Amerika. Wanneer deze markt op donderdag en zondag wordt gehouden domineert ze de stad volledig. Een unieke ervaring om mee te maken! Maar deze mystieke stad in het hoogland van Guatemala in het departement Quiché heeft nog meer bijzonders in petto. Chichi is een belangrijk spiritueel en cultureel bolwerk waar Maya-gewoonten en katholieke tradities wonderlijk samensmelten. Ook het heilige Maya-boek Popol Vuh werd er opgetekend. Als de massa's toeristen zijn vertrokken zul je ervaren dat Chichicastenango een authentieke Maya-stad is, fijn gesitueerd in het Guatemalteekse hoogland. 

Santo Tomas kerk in Chichicastenango
 

De markt der markten

Twee keer week, op zondag en donderdag, wordt de beroemde markt van Chichicastenango gehouden. Duizenden Maya's uit alle hoeken van het land trekken dan naar de grootste markt van Midden-Amerika. De stad gaat dan volledig op in de markt wat zich laten omschrijven als een labyrint van paadjes met een duizelingwekkend aantal stalletjes en bezoekers. Naast Guatemalteken komen ook busladingen toeristen af op de geweven stoffen, het aardewerk, de kleurrijke maskers en de unieke inheemse atmosfeer. Ondanks de groepen (dagjes)toeristen en de stalletjes met toeristensouvenirs biedt de eeuwenoude markt als geheel nog steeds volop traditionele cultuur en hoogwaardig handwerk. Je zult je ogen uitkijken tussen de Maya-handelaren getooid met traditionele kleding uit hun geboortestreek. Voor wie de volledige markt wil zien, trekt zeker een volle dag uit. En voor wil toeslaan, bedenk dat het spel van afdingen echt bij de rituelen van de markt hoort. 
 

Samensmelting Maya-gebruiken en katholieke tradities 

Met haar unieke eigen vorm van religie waarin de rituelen van de K'iche'-Maya's wonderlijk samensmelten met katholieke tradities neemt Chichicastenango een bijzondere plaats in onder de Guatemalteekse steden. De beste plek om dit met eigen ogen te aanschouwen is de bescheiden maar niet te missen Santo Tomás-kerk. Begin 18e eeuw verplaatsen Maya's hun altaren hier naar toe en zo ontstond de samensmelting van christelijke tradities en Maya-gebruiken. Bij het betreden van de kerk zal de wierook die wordt gebruikt voor het verbranden van de offers je niet ontgaan. Ook binnen wordt volop geofferd. Zo krijgen de overledenen en de katholieke heiligen kaarsen en alcohol aangeboden. Daarbij is het goed om te weten dat Maya's geloven dat de gehele kerk gevuld is met de zielen van hun voorouders.
 

Popol Vuh

Chichicastenango werd in 1540 gesticht door K'iche' Mayas. Maar het was na de komst van de Spanjaarden toen één van de belangrijkste Maya-teksten werd geschreven: Popol Vuh, wat letterlijk betekent Boek (Vuh) van de Mat (Popol). De Maya's lieten deze teksten zien aan de Spaanse monnik Francisco Ximénez. De Dominicaan was zo onder de indruk dat hij de Maya-teksten één op één over nam en tevens vertaalde naar het Spaans. Een van de onderdelen van de Popol Vuh gaat over de schepping van de mens. Volgens de Maya-geschrifen maakte de schepper na een aantal mislukte pogingen de mens van maïspap. Voor veel Maya's is Popol Vuh een heilig geschrift en in Guatemala geldt ze als nationaal erfgoed.

 


Reisbestemmingen Guatemala

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring