slider1

Reizen in Bolivia

Bolivia is een land van superlatieven en extremen. Zo herbergt het prachtige Andesland het hoogst bevaarbare meer, de hoogstgelegen stad en de grootste zoutvlakte ter wereld en kent ze bijvoorbeeld het grootste aantal inheemse volkeren van Latijns-Amerika. Verder telt Bolivia talrijke nationale parken, jungles, woestijnen, lagunas, prairies en een rijke fauna. Ook kun je er fietsen over de gevaarlijkste weg ter wereld, de Che Guevara-trail afleggen of inheemse vindplaatsen bezoeken. Met de bruizende bergmetropool La Paz, de zilverstad Potosí en het gerieflijke Spaans-koloniale Sucre heeft Bolivia op stedengebied ook volop in huis. Het enige wat je in Boliva niet kunt verwachten is zee, want het land ligt sinds de Salpeteroorlog in 1884 volledig ingeklemd tussen andere landen. 
 

La Paz: stad op eenzame hoogte

La Paz is de officieuze hoofdstad van Bolivia waar de regering zetelt. La Paz is zeer spectaculair gelegen: in een kom op een hoogte van 3600 meter omgeven door hoge bergen. Op de vulkaan Illimani (6438 meter hoog) en de buurstad El Alto heb je derhalve spectaculaire uitzichten op La Paz. Fascinerend zijn ook de bedrijvige inheemse markten waar indiaanse vrouwen met bolhoeden cocabladeren verkopen. Van alle markten die La Paz telt, spreekt de Mercado de Brujas het meest tot de verbeelding. Op de heksenmarkt worden namelijk foetussen van lama's aan de man gebracht die volgens lokale gebruiken geluk brengen. Maar deze zo inheemse stad heeft toeristen ook volop koloniale gebouwen te bieden. Een interessant museum dat je zeker niet mag missen is het educatieve Cocamuseum. Een nieuwe attractie in La Paz is 's werelds hoogste kabelbaansysteem. De kabelbaan van 4000 meter hoog brengt je van La Paz naar El Alto, een van de hoogstgelegen steden ter wereld. In de omgeving van La Paz liggen ook nog eens tal van onvergetelijke dagtrips in het verschiet: van een onvergetelijke boottocht op het oogstrelende Titicacameer tot een 'fietstochtje' over de beruchte Camino de la muerte

In de omgeving van La Paz

Yungas vormt een overgangsfase tussen de Amazone en de Andes in het noordwesten van Bolivia. Coroico, op 103 kilometer ten noordoosten van La Paz, is in dit gebied de meest toeristische plaats. Tussen La Paz en de Coroico loopt de Camino a los Yungas, nog beter bekend als Camino de la Muerte. De 'dodenweg' is angstaanjagend te noemen vanwege de diepe kloven en de tientallen dodelijke ongelukken die jaarlijks te betreuren zijn. Tegelijkertijd is de weg die uitkijkt op de besneeuwde toppen van de Cordillera Real en de valleien van de subtropische Yungasregio ook van een zeldzame schoonheid. Deze gevaarlijke cocktail heeft een unieke toeristische attractie opgeleverd: het naar beneden crossen met gevaar voor eigen leven met een mountainbike. Wie rijdt met betrouwbaar materiaal en niet al te overmoedig is, kan deze fietstocht van 64 kilometer vast en zeker navertellen. Ben je niet zo'n waaghals? Zet de afdaling van 3600 meter dan in met een gids. Op 36 kilometer in noordelijke richting van La Paz vinden we Chacaltaya. Met 5421 meter was dit ooit het hoogste skigebied ter wereld, maar de gletser is als gevolg van de opwarming van de aarde volledig gesmolten. Wat gebleven is, zijn de formidabele uitzichten op La Paz en de 6088 meter hoge Huayna Potosí. Als we vanuit La Paz 15 kilometer in zuidelijke richting gaan, komen we uit bij de voorstad Mallasa waar zich een fascinerend maanlandschap met kloven en opvallende rotsformaties bevindt: Valle de la Luna. Een soortgelijke plek is Muela del Diablo waar je naast imposante rotsformaties fijne wandelroutes kunt verwachten die spectaculair uitkijken op La Paz. Op 75 kilometer ten westen van La Paz, nabij het Titicacameer, bevindt zich Tiwanaku, de bekendste archeologische vindplaats van Bolivia en onderdeel van het Unesco Werelderfgoed. Tiwanaku stond aan de wieg van de Andesbeschaving en heeft veel invloed gehad op de Inca's. De stad werd ongeveer drieduizend jaar geleden gesticht en herbergde ooit 50.000 mensen. Wat bewaard is gebleven, is een mengelmoes van piramides, restanten van paleizen en voorwerpen. 


Titicacameer en Isla del Sol

44 procent van het Titicacameer behoort toe aan Bolivia en een reis naar het Andesland zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan het grootste meer van Zuid-Amerika. Een boottocht over een 3800 meter hoog gelegen meer in een decor van eindeloos saffierblauw water, een strakblauwe lucht en omringende bergen is een onvergetelijke ervaring. Copacabana is de grootste stad aan het meer en net als zijn Braziliaanse naamgenoot heeft het een strand, hoewel het er net wat minder swingt. Copacabana, met de Virgen de Copacabanaeen belangrijke katholieke pelgrimplaats, is een toeristische uitvalsbasis voor Isla del Sol, een eiland die een rijke historie kent als religieus centrum in het Andesgebied, al ver voor het Incatijdperk. Volgens de Inca's werd de zonnegod (Inti) er geboren wat volgens de Incalegende het beginpunt van de beschaving inluidde. Op de eilanden bevinden zich verschillende inheemse dorpjes en tachtig ruïnes waarvan de meeste stammen uit de Incaperiode van de 15e eeuw.
 

Noordoosten: Amazone

Het Amazonegebied neemt de helft van de oppervlakte van Bolivia voor zijn rekening. Hierbinnen liggen drie juwelen van nationale parken. Tegen de grens van Peru aan vinden we de eerste: Parque Nacional Madidi. Dit nationale park, zo groot als El Salvador kent een uitzonderlijk hoge biodiversiteit: 6000 meter hoge bergen, pampa's, tropische regenwouden, circa 1000 vogelsoorten, 4700 plantsoorten en 5 katachtigen waaronder de poema en de jaguar. Door de Benirivier over te steken vanuit Rurrenabaque kan het Madidipark bereikt worden. 'Rurre' is bij toeristen niet alleen een geliefde uitvalsbasis voor de Amazone maar ook voor de pampa's. Tegen de grens van Brazilië aan in het departement Santa Cruz ligt het tweede park: Parque Nacional Noel Kempff Mercado. Dit nationale park met maar liefst vijf verschillende ecosystemen staat te boek als het hoogtepunt van het Amazonegebied.  Zoetwaterdolfijnen, zwarte jaguars en ruim zeventig reptielsoorten zijn hier allemaal te vinden en voor wie veel wil zien: trekminimaal een week uit voor dit park.


Centrale Hooglanden: Cochabamba, nationale parken en Sucre

Cochabamba is een bedrijvige en aangename stad gelegen in het hart van Bolivia. Veel reizigers strijken neer in de derde stad van Bolivia vanwege het uitgaansleven en de relaxte sfeer. En laten we ook de markt (de grootste van het land), en de studentensfeer niet vergeten. Ten noorden van Cochabamba ligt Parque Nacional Tunari, een toegankelijk nationaal park met valleien, bossen en warme bronnen. Het park is vernoemd naar de hoogste piek in centraal Bolivia: de Cerro Tunari (5200 meter). 140 kilometer ten zuiden van Cochabama vinden we Parque Nacional Torotoro, in groten getale bezocht vanwege de bewaard gebleven dino-voetstappen van 145 miljoen jaar oud. Maar het nationale park biedt ook spectaculaire kloven, grotten, watervallen en natuurlijke baden. Op 132 kilometer ten oosten van Cochabamba is Incallajta gelegen, de belangrijkste Incavindplaats van Bolivia deel uitmakend van het Unesco Werelderfgoed. Op 338 kilometer ten zuiden van Cochabamba bevindt zich Sucre, niet alleen de wettelijke hoofdstad maar ook de mooiste stad van land. Sucre kent een oogstrelend historisch centrum met karakteristieke witte huizen en de kosmopolitische universiteitsstad kent daarnaast een aangenaam klimaat een levendig uitgaansleven met de nodige bars en restaurants. Een bekende lokale culinaire specialiteit zijn de salteñas, niet te versmaden met vlees gevulde pasteitjes.  

Zuidwesten: de hoogstgelegen stad ter wereld en de zoutvlakten

Potosí, op 162 kilometer ten zuidwesten van Sucre, is gelegen op een hoogte van 3900 meter en daarmee de hoogstgelegen stad ter wereld van zijn omvang. De zilverstad was ooit een puissant rijke stad dankzij het eindeloze zilver van de Cerro Rico en begin 17e eeuw was het met 150.000 inwoners zelfs de grootste stad van de Nieuwe Wereld. De welvaart is voor een groot deel verloren, hoewel de grote koloniale huizen en pleinen de rijkdom uit vervlogen tijden nog tonen. Bij het winnen van het zilver lieten veel inheemse inwoners en slaven het leven. Nog steeds vallen er veel slachtoffers onder de huidige mijnwerkers. Wie het harde leven van de mijnwerkers met eigen ogen wil bekijken, kan afdalen (niet geheel zonder risicio's) in de zilvermijnen met een gids al dan niet gewapend met dynamiet, alcohol en cocusbladeren, het gebruikelijk gereedschap voor veel werkers. Een van de opmerkelijkste landschappen van Zuid-Amerika is te vinden in zuidwestelijk Bolivia op ruim 200 kilometer van Potosí: Salar de Uyuni. Deze zoutvlaktes zijn uitgegroeid tot één van de grootste bezienswaardigheden van Zuid-Amerika. Het grootste zoutmeer ter wereld strekt zich uit van het toeristenplaatsje Uyuni tot de Chileense grens, goed voor 12.000 km² en maar liefst 10 miljard ton zout. Het zijn niet alleen de zeer fotogenieke glinsterende vlaktes (eindeloos wit tegen een blauwe hemel) die toeristen trekken; ook de omgeving van besneeuwde bergtoppen, vulkanen, geisers, meters lange cactussen en flamingo's maken het zeer de moeite waard. Een meerdaagse excursie is aan te bevelen gezien de vele attracties. 

Zuidoosten: Santa Cruz, nationale parken, jezuïetenposten en Che Guevara

Santa Cruz telt de meeste inwoners van Bolivia, een kleine anderhalf miljoen. Hoewel de hoofdstad van de gelijknamige provincie geen grote bezienswaardighedenen kent, zijn er toch voldoende redenenen om er een paar dagen neer te strijken. Santa Cruz voelt, ook qua temperatuur, Braziliaans aan en vormt wat dat betreft een welkome afwisseling met de hooggelegen Boliviaanse steden als La Paz. Santa Cruz kent een levendig uitgaansleven en vormt een handige uitvalsbasis voor verscheidene trekpleisters in de omgeving. Ten westen van Santa Cruz vindt zich bijvoorbeeld Parque Nacional Amboró dat met zijn 912 vogelsoorten vogelaars zal bekoren. Ook het charmante kosmopolitische plaatsje Samaipata waar opvallend veel nationaliteiten wonen, is een fijne uitvalsbasis voor het nationale park. Op maar een paar kilometer van Samaipata bevindt zich El Fuerte, een prehispaanse ceremoniële plaats dat deel uitmaakt van het Unesco Werelderfgoed. Wie op zoek is naar de Che Guevara-trail gaat nog iets zuidelijker naar Vallegrande. In dit kleine koloniale plaatsje bevindt zich de eerste begraafplaats van de Argentijnse revolutionair. Tot de trail behoort ook het 50 kilometer zuidelijker gelegen plaatsje La Higuera waar Che Guevara werd doodgeschoten in 1967. Ten noordoosten van Santa Cruz bevinden zich de overgebleven jezuïetenmissies van Chiquitos die eveneens deel uitmaken van het Unesco Werelderfgoed. Indianen werden hier in de 18e eeuw werden ondergebracht in dorpen en bekeerd tot het christendom, maar met behoud van hun eigen cultuur. In 1767 kwam een einde aan deze harmonieuze samenleving toen de Spanjaarden de jezuïten het land uitzetten. 


Spaans leren in Bolivia

De studentenstad en koloniale trekpleister Sucre is de populairste en meest toegankelijke Boliviaanse stad om Spaans te leren. Ongetwijfeld loop je in het centrum van de stad de nodige buitenlandse taalstudenten tegen het lijf die rijkelijk bezaaid is met bars en restaurants. Andere steden in Bolivia met Spaanse taalscholen voor buitenlanders zijn onder meer Cochabamba en La Paz. Naast de taalscholen kun je ook kiezen voor scherpgeprijsde privélessen gegeven door particulieren waarvan het niveau per docent overigens behoorlijk kan verschillen. Het Spaans dat in Bolivia gesproken wordt verschilt niet heel veel van andere Zuid-Amerikaanse landen. Spaans is in Bolivia wel minder dominant, omdat grofweg 30 procent van de bevolking een inheemse taal spreekt. Basiskennis van het Spaans is desalniettemin een must want Engels wordt in Bolivia nauwelijks gesproken.  
 
Feitjes
Grootte: 1.098.581 km² (29,4 keer Nederland) 
Inwoners: 10.027.254
Hoofdstad: Sucre 

 

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Bolivia

Reisbestemmingen in Bolivia