Reizen in Cuba


Swingende muziek, rum, sigaren, koloniale steden, exotische natuur, witte stranden, sensualiteit en een zon die letterlijk en figuurlijk altijd schijnt; Cuba heeft alles wat een land aantrekkelijk maakt. Maar ook de revolutionaire geschiedenis, de veelzijdigheid en de hartelijke, veerkrachtige bevolking maken dat er op dit Caribische eiland een unieke sfeer heerst die je nergens anders in de wereld zult vinden. Wees er dan ook snel bij als je dit authentieke Cuba nog wilt meemaken. 

Havana
Het magische Havana bevindt zich aan de noordkust in het westen van Cuba. De ontelbare toeristische attracties (je kunt er met gemak een week vullen) kunnen grofweg over 3 gebieden verdeeld worden: Habana Vieja, Centro Habana en Vedado. De meeste bezienswaardigheden zijn te vinden in het oostelijk gelegen Habana Vieja. Deze historische kern behoort niet alleen tot het Unesco erfgoed maar is ook het grootste historische centrum van Latijns-Amerika. Karakteristiek voor Habana Vieja is het veelal Spaans-Andalusische erfgoed, waarvan Plaza de la Catedral en Plaza de las Armas zeer fraaie voorbeelden zijn. Een andere grote toeristische trekpleister is Bodeguita del Medio, een legendarische cocktailbar beroemd geworden door Ernest Hemingway. De sfeervolle, doorleefde en kilometerslange zeeboulevard Malecón verbindt Habana Vieja met Centro Habana. Ook hier liggen de toeristische trekpleisters voor het oprapen, zoals het Gran Teatro of het symbolische Capitolio, een kopie van het Amerikaanse capitool. Nog verder westelijk ligt Vedado. Hier worden statige, oude hotels afgewisseld met revolutionaire plekken als het kolossale, Spartaanse Plaza de la Revolución. Maar naast al die historische bouwwerken wordt de charme van Havana net zoveer gemaakt door zijn inwoners, het levendige straatleven, de ruwe zee, de rumcocktails, sigaren, Cubaanse muziek en het bruisende nachtleven. 
 
Midden-Cuba: paradijselijke stranden en koloniale prachtsteden
Op ongeveer 142 kilometer ten oosten van Havana ligt Varadero, de bekendste en waarschijnlijk mooiste badplaats van Cuba als het gaat om stranden. De stad en de 20 kilometer parelwitte stranden - een strook waar ook veel watersportmogelijkheden beoefend kunnen worden - bevinden zich op het schiereiland Hicacos. De bijnaam luidt niet geheel toevallig Playa Azul (Blauw Strand), gezien zijn azuurblauwe water waarin je letterlijk tientallen meters de zee kunt inlopen. Toeristen - voor gewone Cubanen is dit exclusieve gebied nauwelijks toegankelijk - komen er al sinds de 19e eeuw onder wie beruchte types als Al Capone. Op 278 kilometer ten oosten ligt Santa Clara. De universiteitsstad is vooral bekend vanwege Che Guevara en zijn revolutionaire monumenten. 94 kilometer zuidelijker ligt het openluchtmuseum Trinidad. Samen met Oud-Havana is de bescheiden stad het allermooiste wat Cuba op koloniaal architectonisch gebied in petto heeft. Trinidad is echter veel landelijker dan de hoofdstad, met een oude kern getypeerd door kinderkopjes en vrolijk gekleurde huisjes. Daarnaast zijn er elegante musea die gehuisvest zijn in statige herenpanden waar van alles te vinden is over de gouden suikerrietperiode waaraan de stad zijn schoonheid en rijkdom dankt. Op 82 kilometer ten noordwesten van Trinidad ligt een andere historische stad, Cienfuegos. Een van de charmes van de 'Parel van het Zuiden' is de ligging aan een baai, genaamd Bahía de Jagua. De havenstad is overzichtelijk ingedeeld volgens het Spaanse schaakbordpatroon met avenidas en calles die leiden naar de Paseo del Prado (de levendige hoofdstraat), het prachtige Palacio de Valle (een voormalig casino), een aantrekkelijk strandboulevard en Jardín Botánico (een van de bekendste botanische tuinen van Latijns-Amerika). Op 286 kilometer ten oosten van Trinidad in het hart van Cuba vind je Camagüey. De derde stad van Cuba heeft een goed bewaard gebleven koloniaal centrum dat gedomineerd wordt door schilderachtige pleinen en kronkelende, smalle straten waar het toerisme nog tamelijk op de achtergrond is. 
 
Oost-Cuba: historie en Afrikaans-Cuba
Santiago de Cuba is de tweede stad van het land. Deze broeierige, historische stad met zijn rijke verleden (in de 16e eeuw enige tijd de hoofdstad van Cuba) voelt heel anders dan zijn grote broer aan de andere kant van het eiland. Het is er nog warmer en er zijn sterke Afrikaanse wortels. Dit vind je terug in de bevolking, het hartstochtelijke carnaval en de ritmische muziekgenres die dag en nacht klinken uit de vele muziekhuizen. Tegelijkertijd kent Santiago ook volop interessante koloniale architectuur, die grotendeels te vinden is rondom het levendige stadshart Parque Céspedes. Op 20 kilometer ten westen van Santiago bevindt zich het dorpje El Cobre waar ooit zilvermijnen stonden. Nu is het dorpje wereldberoemd vanwege de Basílica del Cobre. Pelgrims uit heel Cuba en de nodige toeristen komen af op deze betoverende basiliek, onderkomen van de Zwarte Maagd. Vanuit toeristisch oogpunt is ook de magistrale ligging (op een heuvel in een weelderige tropische setting) al een reden om af te reizen. Ten zuidoosten van Santiago aan de Caribische Zee ligt Parque Baconao. Dit uitgestrekte Unesco natuur- en recreatiepark herbergt bergen, lagunes, stranden en kinderattracties waaronder een dierentuin en grote replica's van dinosauriërs. Op het oostelijkste punt van het eiland ligt Baracoa. Dit is de oudste Cubaanse stad (Columbus landde hier in 1492) en het is de oorspronkelijke hoofdstad van Cuba. Toch is het niet de bescheiden stad die de hoofdrol speelt, het is vooral de omringende natuur waar toeristen op afkomen. Zoals het nationale park Alejandro de Humboldt, goed voor 2% van alle plantensoorten ter wereld! Of een aantal nabijgelegen paradijselijke stranden waaronder Playa Maguana. Ten westen van Santiago de Cuba ligt het Gran Parque Nacional Sierra Maestra. Dit nationale park herbergt de hoogste bergen van het eiland met de Pico Turquino (1974 m) als uitschieter. Het park omvat ook bekende revolutionaire plaatsen waar Fidel Castro en Che Guevara zich ophielden tijdens de guerrillaoorlog. 

West-Cuba: natuurschoon, stranden en duiklocaties
Het rustieke en landelijke West-Cuba herbergt prachtige natuur, tabaksplantages, eindeloze witte stranden, een paar honderd eilandjes en duiklocaties van wereldniveau. Valle de Viñales, een gebied van 132 km², staat vooral bekend om zijn mogotes (grote rotsen) in een decor van dichtbegroeid, groen berglandschap en tabaksvelden. In de nabije omgeving bevinden zich een aantal grotten. Een daarvan is Cueva del Indio, waarvan een gedeelte (de ondergrondse rivier San Vicente) per boot kan worden aangedaan. Liefhebbers van outdoor (onder meer bergbeklimmers en speleologen) zitten gebakken in Viñales: zo kan je klimmen op de steile mogotes of je uitleven in de grotten. Bij het natuurgebied ligt het provincieplaatsje Viñales waar de nodige casas particulares voorhanden zijn. In het uiterste westen van Cuba bevindt zich María La Gorda. Naast fantastische stranden zijn er zeer spectaculaire koraalriffen waar zich allerlei tropische vissen schuilhouden. Een bekende duiklocatie hier is de 18 m diepe onderwatergrot Salòn de la María. Maar voor de beste duiklocatie van Cuba moet je zijn voor de kust van Isla de Juventud. Het Eiland van de Jeugd - van alle omringende Cubaanse eilanden de grootste - maakt deel uit de Archipiélago de los Canarreos, een archipel van ruim 600 eilandjes vol met bountystranden. 
 
Cubaans-Spaans
Typisch voor Cubaans-Spaans is het niet of nauwelijks uitspreken van medeklinkers, vooral aan het eind van een lettergreep. In Cuba wordt in plaats van 'vosotros' (jullie) 'usteded' (u) gebruikt. In het Cubaans vocabulair duiken de nodige Spaans-regionale en buitenlandse invloeden op. Zo zijn er veel woorden overgewaaid van de Canarische eilanden, Andalusië en Galicië. Daarnaast hebben ook Afrikaanse, Franse inheemse en Amerikaanse invloeden hun intrede gedaan in het Cubaanse vocabulaire. Een voorbeeld hiervan is 'pulover', maar let op, in Cuba staat dit voor t-shirt. Cuba kent weinig Spaanse taalscholen, toch zijn er genoeg mogelijkheden om aan je Spaans te sleutelen. Dit kan via reisorganisaties, universiteiten, culturele instellingen, in casas particulares of natuurlijk gewoon met de mensen op straat. 
 
Feitjes
Grootte: 110.860 km² (2,9 keer Nederland) 
Inwoners: 11.242.628
Hoofdstad: Havana 

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Cuba

Reisorganisaties Cuba

Hotels in Cuba