Reizen in Cuba


Swingende muziek, rum, sigaren, koloniale steden, exotische natuur, witte stranden, sensualiteit en een zon die letterlijk en figuurlijk altijd schijnt; Cuba heeft alles wat een land aantrekkelijk maakt. Maar ook de revolutionaire geschiedenis, de veelzijdigheid en de hartelijke, veerkrachtige bevolking maken dat er op dit Caribische eiland een unieke sfeer heerst die je nergens anders in de wereld vindt. 

De magische hoofdstad Havana

Het magische Havana bevindt zich aan de noordkust in het westen van Cuba. De ontelbare toeristische attracties (je kunt er met gemak een week vullen) kunnen grofweg over 3 gebieden verdeeld worden: Habana Vieja, Centro Habana en Vedado. Verreweg de meeste bezienswaardigheden zijn te vinden in de oostelijk gelege historische kern Habana Vieja, onderdeel van het Unesco erfgoed en tevens het grootste historische centrum van Latijns-Amerika. Karakteristiek voor Habana Vieja is het veelal Spaans-Andalusische erfgoed, waarvan Plaza de la Catedral en Plaza de las Armas representatieve voorbeelden zijn. Weer een heel andere toeristische trekpleister is Bodeguita del Medio, de legendarische cocktailbar die beroemd is geworden door Ernest Hemingway. Niet te missen is verder de sfeervolle, doorleefde en kilometerslange zeeboulevard Malecón die Habana Vieja met Centro Habana verbindt. De toeristische trekpleisters liggen er voor het oprapen: Gran Teatro of het symbolische Capitolio, een kopie van het Amerikaanse capitool. Nog verder westelijk vinden we Vedado waar statige, oude hotels worden afgewisseld met revolutionaire plekken als het kolossale, Spartaanse Plaza de la Revolución. Maar naast al die historische bouwwerken wordt de charme van Havana net zoveer gemaakt door haar inwoners, het levendige straatleven, de ruwe zee, de rumcocktails, de sigaren en natuurlijk de Cubaanse muziek en het daarbij behorende bruisende nachtleven.  

Midden-Cuba: paradijselijke stranden en koloniale prachtsteden

Op 142 kilometer ten oosten van Havana bevindt zich Varadero, de bekendste en waarschijnlijk mooiste badplaats van Cuba als het gaat om stranden. De stad en de 20 kilometer parelwitte stranden, een strook waar tal van watersportmogelijkheden beoefend kunnen worden, maken deel uit van het schiereiland Hicacos. Gezien zijn azuurblauwe water waarin je letterlijk tientallen meters de zee kunt inlopen, luidt de bijnaam niet geheel toevallig Playa Azul (Blauw Strand). Toeristen (voor gewone Cubanen is dit exclusieve gebied nauwelijks toegankelijk) komen er al sinds de 19e eeuw onder wie beruchte types als Al Capone. Op 278 kilometer ten oosten vinden we Santa Clara een universiteitsstad die vooral bekend vanwege Che Guevara en zijn revolutionaire monumenten. 94 kilometer zuidelijker ligt het prachtige openluchtmuseum Trinidad. Samen met Oud-Havana is de bescheiden stad het allermooiste wat Cuba op koloniaal architectonisch gebied in petto heeft. Trinidad is echter veel landelijker dan de hoofdstad. De oude kern wordt getypeerd door kinderkopjes en vrolijk gekleurde huisjes. Daarnaast zijn er elegante musea die gehuisvest zijn in statige herenpanden waar van alles te vinden is over de gouden suikerrietperiode waaraan de stad zijn schoonheid en rijkdom heeft te danken. Op 82 kilometer ten noordwesten van Trinidad bevindt zich een andere historische stad: Cienfuegos. Een van de charmes van de 'Parel van het Zuiden' is de ligging aan een baai die Bahía de Jagua wordt genoemd. De havenstad is overzichtelijk ingedeeld volgens het Spaanse schaakbordpatroon met avenidas en calles die leiden naar de Paseo del Prado (de levendige hoofdstraat), het prachtige Palacio de Valle (een voormalig casino), een aantrekkelijk strandboulevard en Jardín Botánico (een van de bekendste botanische tuinen van Latijns-Amerika). Op 286 kilometer ten oosten van Trinidad, in het hart van Cuba, vinden we Camagüey. De derde stad van Cuba heeft een goed bewaard gebleven koloniaal centrum dat gedomineerd wordt door schilderachtige pleinen en kronkelende, smalle straatjes waar het toerisme nog tamelijk op de achtergrond is. 

Oost-Cuba: historie en Afrikaans-Cuba

Santiago de Cuba, is een broeierige stad met een rijk verleden, in de 16e eeuw enige tijd de hoofdstad van Cuba. De tweede stad van Cuba voelt heel anders dan zijn grote broer Havana helemaal aan de andere kant van het eiland. Het is er nog warmer en er zijn sterke Afrikaanse wortels die teruggevonden kunnen worden in de bevolking, het hartstochtelijke carnaval en de ritmische muziekgenres die dag en nacht schallen uit de vele muziekhuizen, bruisende casas de la música. Tegelijkertijd kent Santiago ook volop interessante koloniale architectuur die grotendeels te vinden zijn aan het levendige stadshart Parque Céspedes. Op 20 kilometer ten westen van Santiago bevindt zich het dorpje El Cobre waar ooit zilvermijnen stonden. Nu is het dorpje wereldberoemd vanwege de Basílica del Cobre en pelgrims uit heel Cuba en toeristen komen af op deze betoverende basiliek, onderkomen van de Zwarte Maagd. Maar ook de magistrale gelegen op een heuvel in een weelderige tropische setting is al een reden om af te reizen. Ten zuidoosten van Santiago aan de Caribische Zee ligt Parque Baconao, een uitgestrekt Unesco natuur- en recreatiepark dat bergen, lagunes, stranden en kinderattracties herbergt waaronder een dierentuin en grote replica's van dinosauriërs. Op het oostelijkste puntje van het eiland bevindt zich Baracoa , de oudste Cubaanse stad waar Columbus lal andde in 1492 en tevens is de oorspronkelijke hoofdstad van Cuba. Toch is het niet de bescheiden stad die de hoofdrol speelt, het is vooral de omringende natuur die toeristen trekt. Zoals het nationale park Alejandro de Humboldt, goed voor 2% van alle plantensoorten ter wereld! Of een aantal nabijgelegen paradijselijke stranden, zoals het paradijselijke Playa Maguana. Ten westen van Santiago de Cuba vinden we Gran Parque Nacional Sierra Maestra. Dit nationale park herbergt de hoogste bergen van het eiland met de Pico Turquino (1974 meter) als uitschieter. Het park omvat ook bekende revolutionaire plaatsen waar Fidel Castro en Che Guevara zich ophielden tijdens de guerrillaoorlog. 

 

West-Cuba: natuurschoon, stranden en duiklocatiesHet rustieke en landelijke West-Cuba biedt de reiziger prachtige natuur, tabaksplantages, eindeloze witte stranden, een paar honderd eilandjes en duiklocaties van wereldniveau. Valle de Viñales, een gebied van 132 km², staat vooral bekend om zijn mogotes (grote rotsen) in een decor van dichtbegroeid, groen berglandschap en tabaksvelden. In de nabije omgeving bevinden zich een aantal grotten en een daarvan is Cueva del Indio waarvan een gedeelte (de ondergrondse rivier San Vicente) per boot kan worden aangedaan. Liefhebbers van outdoor (onder meer bergbeklimmers en speleologen) zitten gebakken in Viñales. Je kunt klimmen op de steile mogotes of je uitleven in de grotten. Bij dit natuurgebied ligt het provincieplaatsje Viñales waar de nodige casas particulares voorhanden zijn. In het uiterste westen van Cuba vinden we María La Gorda. Naast fantastische stranden zijn hier zeer spectaculaire koraalriffen te vinden waar zich allerlei tropische vissen schuilhouden. Een bekende duiklocatie hier is de 18 meter diepe onderwatergrot Salòn de la María. Maar voor de beste duiklocatie van Cuba moet je zijn voor de kust van Isla de Juventud. Het Eiland van de Jeugd - van alle omringende Cubaanse eilanden de grootste - maakt deel uit de Archipiélago de los Canarreos, een archipel van ruim 600 eilandjes vol met bountystranden.  

Cubaans-Spaans

Typisch voor Cubaans-Spaans is het niet of nauwelijks uitspreken van medeklinkers, in het bijzonder aan het eind van een lettergreep. In Cuba wordt in plaats van 'vosotros' (jullie) 'usteded' (u) gebruikt. In het Cubaans vocabulair duiken verder de nodige Spaans-regionale en buitenlandse invloeden op. Zo zijn er veel woorden overgewaaid van de Canarische eilanden en van Andalusië en Galicië. Daarnaast hebben ook Afrikaanse, Franse inheemse en Amerikaanse invloeden hun intrede gedaan in het Cubaanse vocabulaire. Een voorbeeld hiervan is 'pulover' - maar let op, in Cuba staat dit voor t-shirt. Cuba kent weinig Spaanse taalscholen, toch zijn er genoeg mogelijkheden om aan je Spaans te sleutelen. Dit kan via reisorganisaties, universiteiten, culturele instellingen, in casas particulares of natuurlijk gewoon met de mensen op straat. 

 
Feitjes
Grootte: 110.860 km² (2,9 keer Nederland) 
Inwoners: 11.242.628
Hoofdstad: Havana 

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Cuba

Reisorganisaties Cuba