Het perfect bewaard gebleven Trinidad is de mooiste koloniale stad van Cuba. De kleine kronkelige steegjes bestraat met kinderkopjes, de vrolijk gekleurde huisjes en de knusse pleintjes bezorgen de stad een zeer pittoreske uitstraling. Veel van de gebouwen in het oude centrum stammen uit de 18e en 19e eeuw toen de handel van suiker uit de nabijgelegen Valle de los Ingenios de stad puisant rijk maakte. Die rijkdom concentreerde zich vooral rondom het centrale plein van Trinidad, nog steeds het mooiste deel van de stad. De omliggende heuvels van de Sierra del Escambray, de suikerrietvelden, tabaksplantages en enkele oude suikerfabrieken geven ruraal Trinidad extra glans. 

San Francisco in Trinidad Cuba

Openluchtmuseum van Cuba

Een goed bewaard geheim is Trinidad al jaren niet meer, want dagelijks doen grote stromen toeristen de stad aan. Toch heeft de schilderachtige stad die sinds 1988 op de werelderfgoedlijst prijkt haar authentieke charme nog niet verloren en lijken moderniteiten hier nog ver weg. Dwalend door de steegjes kijk je zo door de tralievensters (rejas) naar binnen bij de gastvrije bewoners. In de casas particulares kun je niet alleen goed slapen maar de vriendelijke gastgezinnen schotelen je ook graag een mooie maaltijd voor. Wist je dat er in het bescheiden Trinidad inmiddels al een kleine 1000 casa particulares zijn ? En wist je dat Trinidad dat circa 65.000 inwoners telt, de meeste musea per hoofd van de bevolking van heel Cuba heeft? Lastig kiezen dus tussen al die archeologische, architectonische en historische musea. Als je het jezelf niet al te lastig wilt maken, bezoek dan in ieder geval Museo Histórico Municipal en Museo Romántico. Deze elegante musea bevinden zich aan de Plaza Mayor en zijn gevestigd in statige herenhuizen die ooit toebehoorden aan rijke, lokale families. Trinidad is ook nog steeds een grote inspiratiebron voor kunstenaars en dat maakt dat je ongetwijfeld kunstenaars aan het werk zult zien in de straten en ateliers.

Zwoele muzikale avonden
Trinidad is één van de mooist denkbare decors voor lange, zwoele avonden met muziek, dans en mojitos. Geef je over aan de salsa ritmes op de trappen naast het centrale plein, bezoek een muziekhuis of dans in een discotheek in een grot. Dicht bij het centrale plein vind je Casa de la Música. De intieme setting van dit openlucht muziekhuis is uniek met trappen die een vriendelijke tribune vormen rondom het plein dat als één grote dansvloer dienst doet. En als je daar nog typisch Cubaanse ingrediënten als cocktails en muziek aan toevoegt dan is de basis gelegd voor een onvergetelijke avond in Trinidad. En als de nacht zich aandient, dan gaat de vrolijke stoet nachtvlinders (een goede mix van trinitarios en toeristen) naar het binnengedeelte om het Cubaanse feest voort te zetten. 

Uitzicht op oude centrum Trinidad

Valle de los Ingenios
Naast het historisch centrum van Trinidad maakt ook het nabijgelegen Valle de los Ingenios deel uit van het Unesco werelderfgoed. Deze prachtige vallei die geflankeerd wordt door de groene heuvels van de Sierra del Escambray, vormde het centrum van de suikerproductie eind 18e eeuw, begin 19e eeuw. In die tijd werkten op de plantages 30.000 slaven en er zijn nog verschillende overblijfselen bewaard gebleven waaronder oude ingenios (suikerfabrieken) en planterswoningen. Hoewel veel van deze restanten zijn vervallen tot ruïnes verkeren sommige gebouwen nog in goede staat, zoals de huisjes in Guachinango en de plantage van Manaca Iznaga. Het huis van deze puissant rijke plantage-eigenaar, de slavenbarakken en de 45 meter hoge uitkijktoren waarmee de slaven in de gaten werden gehouden, zijn nog te bezichtigen. Te fiets of te paard, of met de stoomtrein, het zijn allemaal leuke manieren om de vallei te bezoeken. 

Fijne stranden binnen handbereik vanuit Trinidad
Als je de straat Simón Bolívar vanuit de Plaza Mayor volgt, dan kom je uiteindelijk uit op de 180 meter hoge Cerro de la Vigía. Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over Trinidad en zijn omgeving en als je iets verder dan kun je ook de kust waar het schiereiland Ancón waarnemen. Hier bevindt zich Playa Ancón, het grootste strand aan Cuba's zuidkust en een van de eerste strandresorts die onder het Castro regime ontwikkeld werden. Het witte zand en de blauwe zee creëren een plaatje zoals je dat kent van tv-reclames en de aanwezige koraalriffen en tropische vissen maken snorkelen en diepzeeduiken hier tot een schitterende ervaring. Voor de liefhebbers, Playa Ancón kan gezien de afstand vanuit Trinidad prima met de fiets bereikt worden.

 


 

 


Reisbestemmingen Cuba

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring