Het broeierige Santiago de Cuba ligt ingeklemd tussen de Sierra Maestra en de Caribische Zee in het oosten van Cuba. Santiago wordt vaak de meest Afrikaanse en muzikale stad van Cuba genoemd, met reden want de Afrikaanse roots en de typisch Cubaanse muziek zijn overal aanwezig. De tweede stad van Cuba beschikt over een indrukwekkend oud centrum dat overloopt van de bezienswaardigheden en historie. In de omgeving liggen aantrekkelijke stranden en de beroemdste kerk van Cuba.  

Santiago de Cuba    
De roemruchte geschiedenis van Santiago de Cuba
In 1515 werd Santiago de Cuba gesticht door Diego Velázquez en het geboortehuis van deze conquistador en gouverneur kan nog steeds bezocht worden aan het Parque Céspedes, naar verluid het oudste huis van Cuba (bouwjaar: 1522). Dankzij de ligging werd Santiago in datzelfde jaar nog uitgeroepen tot hoofdstad van Cuba. Hoewel Havana later in die eeuw de hoofdstad werd, bleef Santiago een belangrijke stad en zou het de uitvalsbasis vormen voor conquistadores als Hernán Córtez, de veroveraar van Mexico die ook even burgemeester van Santiago de Cuba zou zijn. Omdat de stad regelmatig te kampen had met piratenaanvallen werden er in de 17e eeuw een aantal stevige bolwerken gebouwd. Een daarvan is Castillo del Morro, een vesting op 10 kilometer ten zuiden van Santiago bij de Baai van Santiago, nu een bezienswaardigheid. Onderdeel van de roemruchte geschiedenis van Santiago is ook de aanval van Fidel Castro op de Moncada kazerne. De sluwe Castro deed dit, niet geheel toevallig op 26 juli 1953 toen de stad aan het bijkomen was van een carnavalskater. Hoewel de aanval mislukte (Castro was een van de weinige overlevenden) had hij wel naam gemaakt en de basis voor de revolutie was gelegd. Ook deze grote kazerne (nu een museum) kan nog bezocht worden. 

Het stadshart an Santiago de Cuba: Parque Céspedes
Rondom dit sfeervolle en levendige stadsplein is op elk moment van de dag van alles te zien en te beleven. Het is een plek waar jong en oud elkaar ontmoet, waar altijd muziek klinkt en waar jiniteros en jiniteras (fanatieker dan elders in Cuba) jagen op toeristen voor alles en nog wat. Met de bezienswaardigheden die op en rondom het plein liggen, kun je met gemak een dag vullen. Een mooie plek om te beginnen is Casa Granda. Vanaf het dakterras van dit historische en stijlvolle hotel kijk je als een vorst uit over het gehele Céspedespark. Bijvoorbeeld op het gemeentehuis waar Fidel Castro op 1 januari 1959 zijn eerste toespraak hield. Naast het eerdergenoemde Casa de Diego Velázquez is ook het 18e eeuwse geboortehuis van de beroemde Cubaanse dichter José Heredia aan het plein een bezienswaardigheid. Tegenover Casa Granda vind je het beroemde Casa de la Trova, de bekendste plek van Cuba voor Trova, typische Cubaanse muziek die vooral in Santiago de Cuba populair is. Maar ook de broeierige ambiance maakt een bezoek aan dit sprankelende muziekhuis een onvergetelijke belevenis. Ten oosten van Parque Céspedes loopt de Calle Heredia, de gezelligste straat van Santiago de Cuba waar altijd muzikanten spelen, in de muziekhuizen of gewoon op straat. 

Het kleurrijke Tivolí
Ten zuidwesten van Parque Céspedes vinden het pittoreske Tivolí. Kenmerkend voor deze wijk zijn de steile straten en de verscheidenheid aan bevolkingsgroepen wonen waaronder Jamaicanen, Dominicanen en Puerto Ricanen. Niet zo vreemd overigens als je weet dat Santiago de Cuba dicht bij Jamaica en de Dominicaanse Republiek ligt. Onderweg loop je ongetwijfeld aan tegen de Calle Padre Pico, een bekende steile trap die leidt naar Tivolí. Een must see is ook Balcón de Velázquez. Dit spectaculaire uitkijkpunt ooit bedoeld was om piraten in de gaten te houden, is tegenwoordig een mirador die garant staat voor een weids uitzicht op Tivolí en de baai. Als je een stukje doorloopt in noordwestelijke richting dan kom je vanzelf uit bij de haven. En dan is er ook nog een bekende begraafplaats waar prominenten als Carlos Manuel de Céspedes, José Martí, Emilio Bacardí en de revolutionair Frank País liggen begraven, op 3 kilometer ten noordwesten Parque Céspedes. 


In de omgeving van Santiago de Cuba
Op 20 kilometer van Santiago de Cuba vinden we het dorp El Cobre, beroemd vanwege de Basílica de Nuestra Señora de la Caridad del Cobre. Deze elegante basiliek met zijn 254 treden is tezamen met de omgeving een prachtig plaatje. Een grote attractie binnen is de Zwarte Madonna die rijkelijk versierd is met juwelen. Op 8 september (Maria-Geboorte) wordt het beeld uit de kerk gehaald voor een processie. Let ook op de bonte verzameling ex voto's waaronder brieven, medailles en zelfs aarde uit Angola waar Cubaanse soldaten actief waren. 10 kilometer ten zuidwesten van Santiago ligt het eerdergenoemde Castillo del Morro. Het robuuste verdedigingswerk (Unesco Werelderfgoed) biedt een schitterend uitzicht op de Baai van Santiago. Hoewel iets verderweg gelegen is ook Parque Baconao interessant voor een dagtocht. Dit park biedt veel kinderen veel vermaak dankzij een aquarium en grote beelden van dinosauriërs. Santiago's strand is Playa Siboney op 19 kilometer ten oosten van de stad. 

 

 


Reisbestemmingen Cuba

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring