Santa Clara is synoniem aan Che Guevara. Wie door de stad loopt, zal dit snel merken want de monumenten gewijd aan de Argentijnse revolutionair liegen er niet om. Veel minder bekend is dat Santa Clara ook een echte universiteitsstad is met een gezellig studenten- en uitgaansleven dat alleen door Havana wordt overtroffen. Voor Cubaanse begrippen is Santa Clara zelfs een moderne en progressieve stad te noemen waar meer mogelijk is dan elders in het land.  

Monument Che in Santa Clara

Stad van Che
Santa Clara werd wereldwijd echt bekend in 1958 toen er de beslissing werd geforceerd tijdens de opstand tegen Batista. Met maar 350 strijders wist Che Guevara 3500 soldaten te verslaan. Een legendarisch onderdeel van de verrassingsaanval was het laten ontsporen van een trein die een groot aantal soldaten en wapens vervoerde naar het oosten van Cuba. Che is nog steeds op vele plekken van de stad aanwezig. Monumenten, pleinen, musea, souvenirs, allemaal bewijzen ze eer aan hem. Een niet alledaags monument is de Tren Blindado, twee wagons van de oorspronkelijke trein die Che liet ontsporen. Wat die bulldozer daar doet? Deze werd gebruikt om de rails onklaar te maken. Verplichte Che kost is ook de Plaza de Revolución. Op dit uitgestrekte plein staat een groot monument gewijd aan de comandante. En mis hier evenmin het mausoleum met daarin de stoffelijke resten van Che en zijn strijders die omkwamen in Boliva. 

Meer dan Che
Santa Clara is zo gekoppeld aan Che dat je bijna zou vergeten dat de stad meer troeven heeft. Een mooi vertrekpunt om deze te leren kennen is Parque Vidal waaromheen de meeste bezienswaardigheden van Santa Clara (inclusief de Che monumenten) liggen. Op dit centrale plein staat een standbeeld van een andere prominent van de stad: Marta Abreu (1845-1909). Zij, een ware filantroop, financierde verschillende gebouwen in de stad waaronder het nabijgelegen Teatro La Cariad. Ga voor het progressieve en creatieve Santa Clara naar La Casa de la Ciudad. Dit cultureel centrum trekt een jong, kunstzinnig publiek dat afkomt op een gevarieerd aanbod kunst- en muziekvoorstellingen. Ten noorden van het plein ligt ook Fábrica de Tabacos Constantino Pérez Carrodegua. Dit is één van de beste sigarenfabrieken in Cuba. Het is juist leuk om hier een tour te doen aangezien deze fabriek nog weinig toeristisch is. 

Rondom Santa Clara
Santa Clara (nu 239.000 inwoners) werd gesticht in 1689 door inwoners van Remedios die het binnenland introkken vanwege een aanhoudende stroom piratenaanvallen. Juist deze geschiedenis, maar ook de koloniale bezienswaardigheden die het stad heeft, maken het interessant om Remedios (50 minuten met de bus) te bezoeken. De grootste trekpleister aan het centrale plein hier is de kathedraal (Iglesia de San Juan Bautista) die tot de belangrijkste kerken van Cuba wordt gerekend. Maar je kunt ook een heel ander uitstapje vanuit Santa Clara ondernemen, nameljik naar een groot (kunstmatig) meer. Het populaire Lago de Hanabanilla, op 40 km ten zuiden van Santa Clara, leent zich goed om te wandelen of te vissen. 

 


Reisbestemmingen Cuba

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring