Santa Clara is synoniem aan Che Guevara. Wie door de stad loopt, zal dit snel merken. Want de monumenten gewijd aan de Argentijnse revolutionair liegen er niet om. Veel minder bekend is dat Santa Clara ook een echte universiteitsstad is. Met een gezellig studenten- en uitgaansleven dat alleen door Havana wordt overtroffen. Voor Cubaanse begrippen is Santa Clara zelfs een zeer moderne, creatieve en progressieve stad te noemen. In jong Santa Clara is veel meer mogelijk dan elders op het eiland.

Monument Che in Santa Clara

Stad van Che

Santa Clara werd wereldnieuws in 1958. Toen vond een beslissende slag plaats in de opstand tegen Batista. Met maar 350 strijders wist Che Guevara 3500 soldaten te verslaan. Een legendarisch onderdeel van de verrassingsaanval was het laten ontsporen van een trein die een groot aantal soldaten en wapens vervoerde naar het oosten van Cuba. Che is dan ook overal in de stad aanwezig. Monumenten, pleinen, musea, souvenirs, allemaal bewijzen ze eer aan hem. Een niet alledaags monument in dit kader is Tren Blindado. Twee wagons van de oorspronkelijke trein die Che liet ontsporen. Waarom die bulldozer? Die werd gebruikt om de rails onklaar te maken. Verplichte Che kost in Santa Clara is ook de Plaza de Revolución. Op dit uitgestrekte plein staat een groot(s) monument gewijd aan de comandante. En mis hier evenmin het mausoleum met daarin de stoffelijke resten van Che en zijn strijders die omkwamen in Bolivia. 

Meer dan Che

Santa Clara is zo gekoppeld aan Che dat je bijna zou vergeten dat de stad meer troeven kent. Een mooi vertrekpunt om deze te leren kennen is Parque Vidal. Daaromheen liggen de meeste bezienswaardigheden van Santa Clara (inclusief de Che monumenten). Op dit centrale plein staat een standbeeld van een andere prominent van de stad: Marta Abreu (1845-1909). Als ware filantroop financierde zij verschillende gebouwen in de stad. Daartoe behoort het nabijgelegen Teatro La Cariad. Ga voor het progressieve en creatieve Santa Clara naar Casa de la Ciudad. Dit cultureel centrum trekt een jong en kunstzinnig publiek dat afkomt op een gevarieerd aanbod kunst- en muziekvoorstellingen. Ten noorden van het plein vinden we ook nog Fábrica de Tabacos Constantino Pérez Carrodegua. We hebben het over één van de beste sigarenfabrieken van Cuba. Een aanrader om juist hier een tour te doen aangezien deze fabriek nog weinig toeristisch is. 

Rondom Santa Clara

Santa Clara (ruim 246.000 inwoners) werd gesticht in 1689. Inwoners van Remedios trokken het binnenland in vanwege een aanhoudende stroom piratenaanvallen. Juist deze geschiedenis, maar ook de koloniale bezienswaardigheden die het stad heeft, maken het interessant om het nabijgelegen Remedios (50 minuten met de bus) te bezoeken. De grootste trekpleister aan het centrale plein in Remedios is de kathedraal (Iglesia de San Juan Bautista. Ooit gerekend tot de belangrijkste kerken van Cuba. Maar je kunt ook een heel ander uitstapje vanuit Santa Clara ondernemen in de vorm van een (kunstmatig) meer. Het populaire Lago de Hanabanilla dat op 40 km ten zuiden van Santa Clara is gelegen, leent zich goed om te wandelen of te vissen. 

 


Reisbestemmingen Cuba

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring