Reisinspiratie voor Camagüey

Camagüey is één van de charmantste koloniale steden van Cuba. Tegelijkertijd voelt de derde stad van Cuba heel anders dan Havana of Trinidad die ook beschikken over mooie oude centra. De centraal gelegen stad kent een landelijke, ietwat lome sfeer en er heerst een heel andere mentaliteit dan in de hoofdstad. Het uitgestrekte oude stadscentrum dat sinds 2008 werelderfgoed is, wordt gekenmerkt door rustieke pleintjes en een labyrint van kronkelende straten. Typerend voor Camagüey met haar vele kerken is het voor Cubaanse begrippen katholieke karakter. Een toeristisch handelsmerk vormen de tinajónes, grote kruiken die in het verre verleden het weinige regenwater opvingen. 

Plaza San Juan de Dios in Camaguey

Verschoven stad
Een lesje geschiedenis kan voor Camagüey geen kwaad voordat je op verkenning gaat. De stad kan namelijk als een doolfhof voelen, precies zoals het eeuwen terug ook bedoeld was voor vreemdelingen. De stad werd oorspronkelijk gesticht in 1528 aan de noordkust als Puerto Príncipe (tot de onafhankelijkheid in 1898 zou ze zo blijven heten). Maar door aanhoudende aanvallen van zeerovers werd besloten de stad naar het binnenland te verhuizen. De aanvallen hielden echter niet op en daarom werd het ontwerp hierop afgestemd: een centrum als een doolfhof met kronkelende en doodlopende straten om aanvallers in een hinderlaag te lokken. In de roemruchte geschiedenis van Camagüey moet ook Ignacio Agramonte genoemd worden. Deze dappere patriot sneuvelde in 1873 tijdens de Eerste Onafhankelijkheidsoorlog. Zijn naam zal je op heel veel plekken in Camagüey tegenkomen.   

Stad van pleinen en steegjes
Het meest schilderachtige en symbolische plein van Camagüey is Plaza de San Juan de Dios. Het is een rustiek, bescheiden plein met daaraan niet te versmaden, pastelkleurige huizen. Met zo'n decor is het niet moeilijk voor te stellen dat er ook regelmatig concerten en culturele evenementen worden gehouden. Een ander iconisch plein dat niet onvermeld mag blijven is Plaza del Carmen. Dit plein wordt niet alleen gedomineerd door de gelijknamige barokke kerk maar ook door grote tinajónes én tegenwoordig ook door levende beelden, dus wees gewaarschuwd als je naast zo'n kunstwerk op een bankje plaatsneemt. 's Avonds valt er ook steeds meer te beleven in Camagüey. Vernieuwe restaurantjes, spannende barretjes maar ook vertrouwde muziekhuizen maken hier allemaal deel van uit. 

Uitstapjes in de provincie Camagüey
Vanuit de stad Camagüey zijn verschillende interessante dagtrips te maken. Populair zijn de stranden van Playa Santa Lucía die op ruim een uur ten noorden van Camagüey liggen. Niet zonder reden, want de 19 km lange  stranden zijn spierwit. Het zeewater is bovendien warm, kristalhelder, rustig en lange tijd ondiep. De riffen zorgen verder voor voortreffelijke duiklocaties. Niet zo vreemd dus dat juist hier de afgelopen jaren een toeristenresort is ontwikkeld. De trip naar het stranden geven je ook een goed beeld van het vlakke en groene binnenland van de provincie Camagüey waar volop vee graast. Tot de culinaire kwaliteiten van Playa Santa Lucía horen zeekreeft die door verschillende chiringuitos worden geserveerd. Als alternatief kun je ook Sierra de Cubitas bezoeken, dat eveneens noordelijk is gelegen. In dit grote beschermde natuurgebied vind je de grootste karstgrot van Cuba, een waar paradijs voor speleologen.   


Reisbestemmingen Cuba

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring