Reisinspiratie voor Camagüey

Camagüey is één van de charmantste koloniale steden van Cuba. Tegelijkertijd voelt de derde stad van Cuba anders dan Havana of Trinidad die ook beschikken over mooie oude centra. De centraal gelegen stad kent een landelijke, ietwat lome sfeer met een andere mentaliteit dan de hoofdstad. Sinds 2008 werelderfgoed wordt het uitgestrekte oude stadscentrum gekenmerkt door rustieke pleintjes en een labyrint van kronkelende straten. Met haar vele kerken kent Camagüey voor Cubaanse begrippen een katholiek karakter. Een toeristisch handelsmerk vormen haar tinajónes. Grote kruiken die in het verre verleden het weinige regenwater zorgvuldig opvingen. 

Plaza San Juan de Dios in Camaguey

Verschoven stad

Een lesje geschiedenis kan geen kwaad voordat je op verkenning gaat in Camagüey. De stad kan namelijk als een doolhof voelen. Precies zoals het eeuwen terug ook bedoeld was voor vreemdelingen. Oorspronkelijk werd de stad in 1528 aan de noordkust als Puerto Príncipe gesticht. Tot de onafhankelijkheid in 1898 zou dat ook zo blijven. Maar door aanhoudende aanvallen van zeerovers werd besloten de stad naar het binnenland te verhuizen. De aanvallen hielden echter niet op en daarom werd het ontwerp hierop afgestemd: een centrum als een doolhof. De kronkelende en doodlopende straten moesten aanvallers in een hinderlaaglokken. In de roemruchte geschiedenis van Camagüey moet ook Ignacio Agramonte genoemd worden. Deze dappere patriot sneuvelde in 1873 tijdens de Eerste Onafhankelijkheidsoorlog. Zijn naam zal je dan ook op veel plekken in Camagüey tegenkomen.   

Stad van pleinen en steegjes

Het meest schilderachtige en symbolische plein van Camagüey is Plaza de San Juan de Dios. Een rustiek, bescheiden plein met daaraan niet te versmaden, pastelkleurige huizen. Met zo'n decor begrijpen we dat er regelmatig concerten en culturele evenementen plaatsvinden. Een ander iconisch plein dat niet onvermeld mag blijven is Plaza del Carmen. Dit plein wordt in de eerste plaats gedomineerd door de gelijknamige barokke kerk. Maar ook de grote tinajónes én de levende beelden trekken de aandacht. Wees gewaarschuwd als je naast zo'n kunstwerk op een bankje plaatsneemt. 's Avonds valt er ook steeds meer te beleven in Camagüey. Vernieuwende restaurantjes, spannende barretjes maar ook vertrouwde muziekhuizen kun je er verwachten. 

Uitstapjes in de provincie Camagüey

Vanuit de stad Camagüey zijn verschillende interessante dagtrips te maken. Populair zijn de stranden van Playa Santa Lucía. Gelegen op ruim een uur ten noorden van Camagüey zijn de 19 km lange stranden spierwit. Het zeewater is ook nog eens warm, kristalhelder, rustig en lange tijd ondiep. De riffen zorgen voor voortreffelijke duiklocaties. Niet zo vreemd dat juist hier een toeristen resort verrees. De trip naar de stranden geven je ook een goed beeld van het vlakke en groene binnenland van de provincie Camagüey waar volop vee graast. Tot de culinaire kwaliteiten van Playa Santa Lucía horen zeekreeft die je in verschillende chiringuitos kunt verorberen. Verder kun je ook Sierra de Cubitas  bezoeken. Eveneens noordelijk gelegen. In dit grote beschermde natuurgebied vind je de grootste karstgrot van Cuba. Een waar paradijs voor speleologen.   


Reisbestemmingen Cuba

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring