Reizen in Mexico

Een fascinerend verleden, een uniek historisch erfgoed en overweldigende natuur. Zo zou je het tweede grootste land van Latijns-Amerika als reisland bondig kunnen omschrijven. Met de inheemse piramides en de koloniale pracht en praal is Mexico een waar paradijs voor cultuurfanaten. Maar ook voor zon, strand, eten, uitgaan en avontuur zit je in Mexico goed. Kortom, een buitengewoon kleurrijk en gevarieerd land dat nooit zal vervelen.

Mexico-Stad: megastad

In Centraal-Mexico onder de rook van de vulkanen Popocatépetl en Iztaccihuatl ligt de reusachtige Mexicaanse hoofdstad Mexico-Stad. Het hart van deze allesverslindende Latijns-Amerikaanse miljoenenstad is nog steeds het Zócalo. Dit zeer uitgestrekte en razendrukke centrale plein vormde ooit het centrum van de Azteekse stad Tenochtitlan die in 1521 door de Spanjaarden onder leiding van Hernán Cortés met de grond gelijk werd gemaakt. Op het Zócalo staat de enorme kathedraal en het Palacio Nacional waar de muurschilderingen van Diego de Riviero de hoofdrol opeisen. Zowel de kathedraal als het centrale plein zijn de grootste in hun soort in Latijns-Amerika. Als je geïnteresseerd bent in de precolumbiaanse culturen van Mexico, bezoek dan ook Museo Nacionál de Antropología, een van de topmusea in de wereld. Even uitblazen kan in de Alameda Central of in Bosque de Chapultepec, het grootste stadspark van Latijns-Amerika. Ga voor een totaaluitzicht over Mexico City naar 44e verdieping van de wolkenkrabber Torre Latino Americana dat zich bevindt aan een van de slagaders van de stad, Avenida Madero. Andere interessante wijken in het centrale gedeelte van Mexico-Stad vormen Zona Rosa en de hippe barrios Colonia Roma en Condesa.

Oostelijk Centraal-Mexico: koloniale steden, zilver en inheemse vindplaatsen

Op 132 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad vinden we Puebla, een heerlijke stad om even tot rust te komen na een bezoek aan de hectische hoofdstad. De vierde stad van Mexico is beroemd om zijn talaverategels, barokke kerken, gastronomie en culturele leven. Op 85 kilometer ten zuiden van Mexico-Stad bevindt zich het geriefelijke Cuernavaca. 'De stad van de eeuwige lente' was al een geliefde weekendbestemming voor de Azteekse elite en is dat nu nog steeds voor de hoofdstedelingen en Amerikaanse schrijvers en pensionados. Een van de hoogtepunten in het oude centrum van Cuernavaca is Palacio de Cortés, de voormalige residentie van de gelijknamige conquistador. Ten westen van Cuernavaca bevindt zich de zilverstad Taxco, een charmant koloniaal stadje dat prachtig gelegen is tegen een bergwand aan ooit het zilvercentrum van de Nieuwe Wereld vormde. Bezoekers komen af op de fraaie barokke bouwwerken en de talrijke zilverwinkels. Op maar 48 kilometer ten noordoosten van Mexico-Stad ligt een van de meest imposante en uitgestrekte precolumbiaanse steden van het land: Teotihuacán. De stad werd bewoond gedurende 100 v.Chr. tot 700 en huisvestte ooit 125.000 inwoners. Beroemde ruïnes zijn de Zonnepiramide (de derde grootste piramide ter wereld), de Maanpiramide en de Dodenlaan. 239 kilometer verder noordoostwaards aan de Golf van Mexico vinden we een andere imposante archeologische opgraving: El Tajín. De bekendste attractie in deze oude Totonaakse stad - mede herontdekt door Alexander von Humboldt - is de Piramide van de Nissen, die uitgerust is met 365 nissen, voor elke dag een. 176 kilometer zuidelijker ligt Xalapa. De hoofdstad van de staat Veracruz staat bekend om zijn drie universiteiten en hoog aangeschreven archeologisch museum. 100 kilometer zuidoostelijker aan de Golf van Mexico bevindt zich Veracruz, de grootste havenstad van het land. In deze tropische havenstad speelt het leven zich af rond het Zócalo waar orkesten voor veel sfeer zorgen. Verder is het goed toeven aan de zeeboulevard, de malecón. Maar echt los gaat het in Veracruz tijdens het kleurrijke carnaval in februari, een van de uitbundigste Mexicaanse happeningen.   


Westelijk Centraal-Mexico: koloniale steden, zilvermijnen en veel Mexicaanse cultuur
Guadalajara, op 543 kilometer ten westen van Mexico-Stad, wordt wel de meest Mexicaanse stad genoemd. Zo kennen de bekende Mexicaanse mariachi-orkesten hun oorsprong in de tweede stad van Mexico. Naast een fraai historisch centrum herbergt Guadalajara verschillende onderscheidende buitenwijken, eigenlijk afzonderlijke stadjes. Zo'n beetje in het midden van Mexico vinden we het idyllische kolonale stadje San Miguel de Allende. De stad geniet bekendheid om zijn kunstacademie die werd opgericht door de Amerikaanse kunstenaar Stirling Dickinson. In het bijzonder tussen 1930 en 1940 kwamen veel artiesten en schrijvers af op de academie. Tot op de dag van vandaag oefent San Miguel veel aantrekkingskracht uit op buitenlanders, vooral Amerikanen. 65 kilometer ten zuidoosten van San Miguel vinden we Querétaro, een van Mexico's welvarendste en veiligste steden. Querétaro is bezaaid met een groot aantal historische monumenten. En op 55 kilometer van San Miguel, in westelijke richting, ligt een van de allermooiste steden van Mexico: Guanajuato. Deze romantische en culturele stad is fenomenaal gelegen tegen de wanden van een ravijn. De zilvermijnstad wordt getypeerd door prachtige monumenten, pleintjes en kronkelige steegjes. Guanajuato was in de Spaanse periode goed voor een aanzienlijk deel van 's werelds zilverproductie. Een cultureel hoogtepunt vormt het theaterfestival Cervantino, jaarlijks in oktober gehouden. Op 196 kilometer van Guanajuato in noordwestelijke richting bevindt zich Aguascalientes. Deze stad (752.903 inwoners) geniet vooral bekendheid vanwege het lentefeest San Feria de San Marcos, 's lands grootste festival. Als je nog 120 kilometer noordelijker gaat, dan kom je uit bij de zilverstad Zacatecas. Deze koloniale prachtstad is verstopt in een woestijnachtig gebied. Tot de attracties behoren de kathedraal die is uitgerust met een wonderschone churriguereske gevel, de teleférico (kabelbaan) en een levendige studentenleven. Als we vanuit Guadalajara 332 kilometer opschuiven dan komen we uit bij Puerto Vallarta, na Cancún en Acapulco de best bezochte badplaats van Mexico. Puerto Vallarta, gelegen aan de Baai van Banderas, trekt veel cruiseboten en is een populaire Spring break-bestemming. 

Zuid-Mexico: badplaatsen, koloniale steden en inheemse cultuur  

Acapulco, 371 kilometer onder Mexico-Stad, is fantastisch gelegen aan een halfronde baai aan de Grote Oceaan die bezaaid is met stranden. In de tijd van de Spanjaarden was het dé havenplaats voor de handel met Azië. In de jaren 50 van de vorige eeuw groeide Acapulco uit tot een wereldberoemde badplaats die het domein was van Amerikaanse filmsterren en rijken. Weer een heel andere vibe kent Oaxaca op 336 kilometer ten zuiden van Puebla. Dit is zo'n stad om je hart aan te verpanden met zijn pleinen, galerijen, inheemse markten, voortreffelijke keuken en fijne atmosfeer. Op 10 kilometer ten westen van Oaxaca vinden we de oude Zapotheekse hoofdstad Monte Albán die rond 500 v.Chr. al werd bewoond en daarmee êén van de oudste steden van Meso-Amerika is. Tot de hoogtepunten van het uitgestrekte Monte Albán behoren de Gran Plaza en de balspelplaats, net als de spectaculaire uitzichten op het dal van Oaxaca. San Cristóbal de las Casas is 633 kilometer zuidelijker gelegen. Net als Oaxaca kent ze een interessante mix van inheemse en koloniale cultuur. De stad wordt omzoomd door bergen en indiaanse dorpjes en geldt als het kloppend hart van de Ciapas regio dat in meerderheid wordt bewoond door Maya-afstammelingen. San Cristóbal kent een aangenaam oud centrum en herbergt verschillende kleurrijke markten. San Cristóbalt ligt bovendien op de route (op 5 uur rijden) naar de beroemde Mayastad Palenque. De tempels en overblijfselen van Palenque bevinden zich in een uitbundige oerwoudvegetatie wat zorgt voor een mystieke en onvergetelijke ervaring. De archeologische vindplaats blinkt uit in hoogwaardige architectuur en beeldhouwwerk. De bekendste tempel is Templo de las Inscripciones die gekenmerkt wordt door een steile trap, zeldzame inscripties en de grafkamer van de heerser Pakal (615-683). Een interessant detail is dat Palenque veel minder wordt overlopen dan de ruïnes van de oude Maya-beschaving rondom Cancún dankzij de jungle. 


Yucatán: beroemde Mayaplaatsen, koloniale steden en toeristische badplaatsen

Het koloniale Campeche is zuidwestelijk gelegen op het Yucatán en vormt daarmee een goed vertrekpunt voor uitstapjes op het schiereiland. De havenstad kent een aantal imposante forten die ooit kapers als de Nederlandse Cornelis Jol buiten de deur moesten houden. Op 171 kilometer vinden we Mérida, een voortreffelijke uitvalsbasis voor de beroemde archeologische opgravingen. De 'Witte Stad' telt 777.615 en is daarmee de grootste stad van Yucatán. Mérida, gebouwd op een voormalige Mayastad, kent een gerieflijk historisch centrum dat verschillende koloniale attracties herbergt waaronder het sfeervolle Plaza Grande en de oudste kathedraal van het land. Tussen Merida en Campeche ligt de op een na bekendste Mayastad: Uxmal. De meeste gebouwen in de vermaarde Puucstijl dateren uit periode 7e-10e eeuw, maar Uxmal werd al rond 500 gesticht. Een fraai staaltje Puucarchitectuur is terug te vinden in de Palacio del Gobernador  uitgerust met de langste façades van Meso-Amerika.
Op 125 kilometer van Merida ligt het wereldberoemde Chichén Itzá dat in 2007 werd gekozen tot één van de zeven wereldwonderen en te boek staat als de meest bezochte en beroemde Mayastad. Deze grootse precolumbiaanse stad werd eind 10e eeuw gebouwd. Chichén Itzá wordt gedomineerd door El Castillo, een spectaculaire piramide die volgens een astronomisch ontwerp is uitgerust met 365 treden. Een andere grote trekpleister is Gran Juego de Pelota, de grootste balspelplaats van Meso-Amerika.
Aan de oostkust van Yucatán in de Caribische Zee is Cozumel gelegen. Met 647 km² is dit het derde grootste eiland van Mexico en één van de populairste duiklocaties ter wereld. Naast prachtige stranden bevinden zich in de weelderige jungle die rijk is aan inheemse diersoorten hier ook Mayaruïnes. Aan de Riviera Maya, tegenover Cozumel, ligt het toeristische Playa del Carmen. Deze badplaats kent een royaal aanbod restaurants, hotels en bars. De overtreffende trap qua commercie en toerisme is het 68 kilometer noordelijker gelegen Cancún, dat in 1970 werd gesticht als toeristenbestemming en inmiddels miljoenen buitenlandse bezoekers trekt. Naast een moderne 'hotelzone' kun je er kilometers lange stranden en tal van watersportmogelijkheden verwachten. Op een halfuurtje varen van Cancún bevindt zich het rustiger Islas Mujeres. Het bescheiden 'Vrouweneiland' en de gelijknamige stad kennen naast een fijne sfeer aantrekkelijke witte stranden met turkooiskleurig water. Een daarvan, tevens een populair duikgebied, is Playa de Garrafón.  


Mexicaans-Spaans
Het Spaans van Mexico - zeker dat van Centraal-Mexico in en rond de hoofdstad - komt grotendeels overeen met het Castilliaans van Spanje en is voor buitenlanders goed te volgen. Het Mexicaans-Spaans is wel doorspekt met unieke uitdrukkingen en woorden. Een mooi voorbeeld daarvan is '¿Que onda?' - 'Hoe gaat het?'. En wat te denken van 'padre'? Hier wordt niet 'vader' maar 'cool' mee bedoeld. Aan Spaanse taalscholen is geen gebrek in Mexico. Mérida, Guanajuato, Cuernvaca, Oaxaca en Mexico-Stad vormen bekende bestemmingen voor Spaanse lessen. 

Feitjes 
Grootte: 1.972.550 km² (52,8 keer Nederland)   
Inwoners: 116.901.761
Hoofdstad: Mexico-Stad 

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Mexico

Reisbestemmingen in Mexico

Reisorganisaties Mexico