Reizen in Mexico

Een fascinerend verleden, een uniek historisch erfgoed en overweldigende natuur. Zo zou je het tweede grootste land van Latijns-Amerika als reisland bondig kunnen omschrijven. Met de inheemse piramides en de koloniale pracht en praal is Mexico een waar paradijs voor cultuurfanaten. Maar ook voor zon, strand, eten, uitgaan en avontuur zit je in Mexico goed. Kortom, een buitengewoon kleurrijk en gevarieerd land dat nooit zal vervelen.

Mexico-Stad: megastad
In Centraal-Mexico onder de rook van de vulkanen Popocatépetl en Iztaccihuatl ligt de reusachtige Mexiaanse hoofdstad: Mexico-Stad. Het hart van deze allesverslindende Latijns-Amerikaanse miljoenenstad in het kwadraat is nog steeds het Zócalo. Aan dit zeer uitgestrekte en razendrukke centrale plein, ooit het centrum van de Azteekse stad Tenochtitlan, ligt de enorme kathedraal en het Palacio Nacional waar de muurschilderingen van Diego de Riviero de hoofdrol opeisen. Zowel de kathedraal als het centrale plein zijn de grootste in hun soort in Latijns-Amerika. Als je geïnteresseerd bent in de precolumbiaanse culturen van Mexico, bezoek dan ook Museo Nacionál de Antropología, een van 's werelds topmusea. Even uitblazen kan in de gevarieerde parken Alameda Central en Bosque de Chapultepec, het grootste stadspark van Latijns-Amerika. Ga voor een totaaluitzicht over de stad naar de 44e verdieping van de wolkenkrabber Torre Latino Americana gelegen aan een van de slagaders van de stad, Avenida Madero. Andere interessante wijken voor toeristen in het centrale gedeelte zijn onder meer Zona Rosa, Colonia Roma en Condesa.

Oostelijk Centraal-Mexico: koloniale steden, zilvermijnen en archeologische vindplaatsen
Op 132 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad ligt Puebla, een heerlijke stad om even tot rust te komen na een bezoek aan de hectische hoofdstad. De vierde stad van Mexico is beroemd om zijn talaverategels, barokke kerken, gastronomie en culturele leven. Op 85 kilometer ten zuiden van Mexico-Stad vinden we het geriefelijke Cuernavaca. 'De stad van de eeuwige lente' was al een geliefde weekendbestemming voor de Azteekse elite en is dat nu nog steeds voor de hoofdstedelingen en Amerikaanse schrijvers en pensionados. Een van de hoogtepunten in het oude centrum van Cuernavaca is Palacio de Cortés, de voormalige residentie van de gelijknamige conquistador. Ten westen van Cuernavaca bevindt zich de zilverstad Taxco. Dit charmante koloniale stadje prachtig gelegen tegen een bergwand aan vormde ooit het zilvercentrum van de Nieuwe Wereld. Bezoekers komen af op de fraaie barokke bouwwerken en een groot aantal zilverwinkels. Op maar 48 kilometer ten noordoosten van Mexico-Stad ligt een van de meest imposante en uitgestrekte precolumbiaanse steden van het land: Teotihuacán. Het werd bewoond gedurende 100 v.Chr. tot 700 en huisvestte ooit 125.000 inwoners. Beroemde ruïnes zijn de Zonnepiramide (de derde grootste piramide ter wereld), de Maanpiramide en de Dodenlaan. 239 kilometer verder noordoostwaards  aan de Golf van Mexico ligt een andere imposante archeologische opgraving, El Tajín. De bekendste attractie in deze oude Totonaakse stad - mede herontdekt door Alexander von Humboldt - is de Piramide van de Nissen, uitgerust met 365 nissen, voor elke dag een. 176 kilometer zuidelijker ligt Xalapa. De hoofdstad van de staat Veracruz staat bekend om zijn drie universiteiten en hoog aangeschreven archeologisch museum. 100 kilometer zuidoostelijker aan de Golf van Mexico ligt Veracruz, de grootste havenstad van het land. In deze tropische havenstad speelt het leven zich af rond het Zócalo waar orkesten voor veel sfeer zorgen. Verder is het goed toeven aan de zeeboulevard, de malecón. Maar echt los gaat het in Veracruz tijdens het kleurrijke carnaval in februari, een van de uitbundigste Mexicaanse happeningen.   

Westelijk Centraal-Mexico: koloniale steden, zilvermijnen en veel Mexicaanse cultuur
Guadalajara, op 543 kilometer ten westen van Mexico-Stad, wordt wel de meest Mexicaanse stad genoemd. Zo kennen de bekende Mexicaanse mariachi-orkesten hun oorsprong in de tweede stad van Mexico. Naast een fraai historisch centrum herbergt Guadalajara verschillende onderscheidende buitenwijken, eigenlijk afzonderlijke stadjes. Zo'n beetje in het midden van Mexico vinden we het idyllische kolonale stadje San Miguel de Allende. De stad geniet bekendheid om zijn kunstacademie die werd opgericht door de Amerikaanse kunstenaar Stirling Dickinson. In het bijzonder tussen 1930 en 1940 kwamen veel artiesten en schrijvers af op de academie. Tot op de dag van vandaag oefent San Miguel veel aantrekkingskracht uit op buitenlanders, vooral Amerikanen. 65 kilometer ten zuidoosten van San Miguel vinden we Querétaro, een van Mexico's welvarendste en veiligste steden. Querétaro is bezaaid met een groot aantal historische monumenten. En op 55 kilometer van San Miguel, in westelijke richting, ligt een van de allermooiste steden van Mexico: Guanajuato. Deze romantische en culturele stad is fenomenaal gelegen tegen de wanden van een ravijn. De zilvermijnstad wordt getypeerd door prachtige monumenten, pleintjes en kronkelige steegjes. Guanajuato was in de Spaanse periode goed voor een aanzienlijk deel van 's werelds zilverproductie. Een cultureel hoogtepunt vormt het theaterfestival Cervantino, jaarlijks in oktober gehouden. Op 196 kilometer van Guanajuato in noordwestelijke richting bevindt zich Aguascalientes. Deze stad (752.903 inwoners) geniet vooral bekendheid vanwege het lentefeest San Feria de San Marcos, 's lands grootste festival. Als je nog 120 kilometer noordelijker gaat, dan kom je uit bij de zilverstad Zacatecas. Deze koloniale prachtstad is verstopt in een woestijnachtig gebied. Tot de attracties behoren de kathedraal die is uitgerust met een wonderschone churriguereske gevel, de teleférico (kabelbaan) en een levendige studentenleven. Als we vanuit Guadalajara 332 kilometer opschuiven dan komen we uit bij Puerto Vallarta, na Cancún en Acapulco de best bezochte badplaats van Mexico. Puerto Vallarta, gelegen aan de Baai van Banderas, trekt veel cruiseboten en is een populaire Spring break-bestemming. 

Zuid-Mexico: badplaatsen, koloniale steden en inheemse cultuur  
Acapulco ligt 371 kilometer onder Mexico-Stad. Het is fantastisch gelegen aan een halfronde baai aan de Grote Oceaan die bezaaid is met stranden. In de tijd van de Spanjaarden was het dé havenplaats voor de handel met Azië. In de jaren 50 groeide Acapulco uit tot een wereldberoemde badplaats die het domein was van Amerikaanse filmsterren en rijken. Weer een heel andere vibe kent Oaxaca, op 336 kilometer ten zuiden van Puebla. Dit is zo'n stad om je hart aan te verpanden met zijn pleinen, galerijen, inheemse markten, voortreffelijke keuken en fijne atmosfeer. Op 10 kilometer ten westen van Oaxaca ligt de oude Zapotheekse hoofdstad Monte Albán. De stad werd 500 v.Chr. al bewoond en is daarmee êén van de oudste steden van Meso-Amerika. Tot de hoogtepunten van het uitgestrekte Monte Albán behoren de Gran Plaza en de balspelplaats, net als de spectaculaire uitzichten op het dal van Oaxaca. San Cristóbal de las Casas ligt 633 kilometer zuidelijker. Net als Oaxaca kent het een interessante mix van inheemse en koloniale cultuur. De stad wordt omzoomd door bergen en indiaanse dorpjes en geldt als het kloppend hart van Ciapas dat in meerderheid bewoond wordt door Maya-afstammelingen. San Cristóbal kent een aangenaam oud centrum en kleurrijke markten. Het ligt bovendien op de route (op 5 uur rijden) naar de beroemde Mayastad Palenque. De tempels en overblijfselen van Palenque liggen in een uitbundige oerwoudvegetatie wat zorgt voor een mystieke en onvergetelijke ervaring. De archeologische vindplaats blinkt vooral uit in hoogwaardige architectuur en beeldhouwwerk. De bekendste tempel is Templo de las Inscripciones, die bestaat uit een steile trap, zeldzame inscripties en de grafkamer van de heerser Pakal (615-683).

Yucatán: beroemde Mayaplaatsen, koloniale steden en toeristische badplaatsen
Het koloniale Campeche is zuidwestelijk gelegen op Yucatán en is daarmee een goed vertrekpunt voor het schiereiland. De havenstad kent een aantal imposante forten die ooit kapers als de Nederlandse Cornelis Jol buiten de deur moesten houden. Ook Mérida (171 kilometer zuidelijker) is een voortreffelijke uitvalsbasis voor de beroemde archeologische opgravingen. 'De witte stad', met 777.615 de grootste stad van Yucatán, werd gebouwd op een voormalige Mayastad. Mérida kent een gerieflijk historisch centrum dat verschillende koloniale attracties waartoe het sfeervolle Plaza Grande en de oudste kathedraal van het land gerekend mogen worden. Tussen Merida en Campeche ligt de op een na bekendste Mayastad: Uxmal. De meeste gebouwen in de vermaarde Puucstijl dateren uit de 7e tot de 10e eeuw, hoewel Uxmal al rond 500 werd gesticht. Een fraai staaltje Puucarchitectuur is terug te vinden in de Palacio del Gobernador (het Gouveneurspaleis), uitgerust met de langste façades van Meso-Amerika. Op 125 kilometer ten westen van Merida ligt het wereldberoemde Chichén Itzá, in 2007 gekozen tot één van de zeven wereldwonderen. Deze grote precolumbiaanse stad - de meest bezocht en beroemdste Mayastad - werd eind 10e eeuw gebouwd. De archeologische vindplaats wordt gedomineerd door El Castillo, een spectaculaire piramide die volgens een astronomisch ontwerp is uitgerust met 365 treden. Gran Juego de Pelota, de grootste balspelplaats van Meso-Amerika vormt een andere trekpleister. Aan de oostkust van Yucatán in de Caribische Zee is Cozumel gelegen,met 647 km² het derde grootste eiland van Mexico en één van de populairste duiklocaties ter wereld. Naast prachtige stranden bevinden zich Mayaruïnes in de weelderige jungle die rijk is aan inheemse diersoorten. Tegenover Cozumel, aan de Riviera Maya, ligt het toeristische Playa del Carmen. De badplaats kent een royaal aanbod restaurants, hotels en bars. De overtreffende trap qua commercie en toerisme is het 68 kilometer noordelijker gelegen Cancún, dat een zeer moderne 'hotelzone' herbergt. Verder vind je er kilometers lange stranden en tal van watersportmogelijkheden. Op een halfuurtje varen van Cancún ligt het rustiger Islas Mujeres. Het bescheiden 'Vrouweneiland' en de gelijknamige stad kennen een fijne sfeer en aantrekkelijke witte stranden met turkooiskleurig water. Een daarvan, tevens een populair duikgebied, is Playa de Garrafón.  

Mexicaans-Spaans
Het Spaans van Mexico - zeker dat van Centraal-Mexico in en rond de hoofdstad - komt grotendeels overeen met het Castilliaans van Spanje en is voor buitenlanders goed te volgen. Het Mexicaans-Spaans is wel doorspekt met unieke uitdrukkingen en woorden. Een mooi voorbeeld daarvan is '¿Que onda?' - 'Hoe gaat het?'. En wat te denken van 'padre'? Hier wordt niet 'vader' maar 'cool' mee bedoeld. Aan Spaanse taalscholen is geen gebrek in Mexico. Mérida, Guanajuato, Cuernvaca, Oaxaca en Mexico-Stad vormen bekende bestemmingen voor Spaanse lessen. 

Feitjes 
Grootte: 1.972.550 km² (52,8 keer Nederland)   
Inwoners: 116.901.761
Hoofdstad: Mexico-Stad 

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Mexico

Reisbestemmingen in Mexico

Reisorganisaties Mexico

Hotels in Mexico