Reizen in Venezuela

Nog niet zo lang geleden was Venezuela met Isla de Margarita dé budgetstemming van Zuid-Amerika. Met de opkomst van het Chavismo heeft Venezuela als reisbestemming ingeboet. Sterker nog, de situatie in Venezuela ia momenteel slechter dan ooit. Wat onveranderd is gebleven, zijn de verbluffende natuurschatten die het land voor de reiziger in petto heeft. Wie heeft niet gehoord van de beroemde Angel Falls en de tafelbergen? 

Caracas: de vaak gemeden hoofdstad van Venezuela

De hoofdstad van Venezuela bevindt zich in een vallei aan de Caribische Zee. Caracas heeft al jaren een bedenkelijke veiligheidsreputatie, en het is er bepaald niet beter op geworden. Caracas werd in 2016 nog uitgeroepen tot de gevaarlijkste stad ter wereld. Tot de toeristische zones waar je normalilter overdag nog redelijk uit de voeten kunt, behoort Plaza Bolívar midden in het stadshart van Caracas. Als je de stadsdrukte liever ontloopt, overweeg dan de Teleferico de Caracas. Deze kabelbaan brengt je naar Parque Nacional El Ávila, een verrassende natuurattractie op slechts een paar kilometer van de stadsjungle Caracas. Het nationale park, 80 kilometer lang en 16 kilometer breed, kent verschillende wandelroutes en herbergt een rijke flora en fauna waar ruim 100 vlindersoorten en 500 vogelsoorten deel van uitmaken. Het hoogste punt waar je met de kabelbaan kunt geraken is de Pico de Ávila. Boven staat Hotel Humboldt, een architectonische icoon. In de omgeving van dit hotel bevindt zich ook het dorpje Galipán, bekend om haar bloemen en gastronomie. Vanaf de top wacht je een spectaculair panorama op Caracas met zijn groene vallei en kustlijn.

Archipiélago Los Roques: paradijselijke archipel

Op slechts 160 kilometer ten noorden van Caracas is de eilandengroep Los Roques gelegen. Witte stranden en turkooiskleurig water zijn bijna understatements om de schoonheid van Archipiélago Los Roques te beschrijven waar wereldsterren als Shakira en Antonio Banderas je voorgingen. De archipel bestaat uit 42 eilanden en een verzameling van een paar honderd eilandjes en zandbanken. Op het hoofdeiland Gran Roque woont de overgrote meerderheid van de nog geen 1800 zielen. Vanwege de bijzondere condities en het gebrek aan zoetwater is er een bijzondere flora en fauna ontstaan waar octopussen, sponsen, dolfijnen, walvissen en tientallen koraalsoorten allemaal deel van uitmaken. Niet alleen vanwege het strandleven maar ook vanwege de vele watersportmogelijkheden - denk aan kayakken, zeilen, duiken of het racen op catamarans - heeft het toerisme zich hier in snelvaart ontwikkeld. Maar als je in het laagseizoen gaat, kan het er ook heel rustig zijn en is het massatoerisme ver weg. 

Isla de Margarita: het (voormalig) toerisische Venezuela

Aan de noordoostkust van Venezuela ligt de bekendste Venezolaanse vakantiebestemming, Isla de Margarita. Ooit de bekendste vakantiehit van Venezuela, tegenwoordig een gebied dat maar beter gemeden kan worden. Het grootste eiland van Venezuela staat bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn stranden, toeristische voorzieningen en het uitgaansleven. De ruim 50 stranden staan bekend om hun goede condities voor watersporten als surfen of duiken. In het zuidoosten van het eiland op 25 kilometer van de luchthaven, ligt Porlamar. In de grootste stad van het eiland vind je casino's, restaurants, bars en hotels. Als je gaat voor goedkopere accommodaties dan kun je het beter zoeken in de verderop gelegen resorts. Minder bekend is dat Margarita ook op natuurgebied het nodige in petto heeft. Er zijn vijf natuurreservaten die bergen en woestijngebieden herbergen. Ook kun je in uitwijken naar nabijgelegen vissersplaatsjes en koloniale plaatsjes.   

Noordoosten van Venezuela: stranden, natuurparken en grotten

Puerto La Cruz wordt vooral aangedaan als vertrekpunt voor de ferries naar Isla de Margarita. In deze tamelijk toeristische havenstad loopt de levendige boulevard Paseo Colón waaraan de nodige uitgaansplekken liggen. De grootste attractie is echter het aangrenzende Parque Nacional Mochima. Dit nationale park tussen de staten Sucre en Anzoátegui bestaat uit zowel eilanden als vast land. Op 54 kilometer ten noordoosten van Puerto La Cruz binnen de grenzen van het park vinden we Mochima, een bescheiden dorp dat een geschikte uitvalsbasis is voor enkele fijne stranden waaronder Playa Blanca. Dit idylissche strand met spierwit zand is alleen per boot bereikbaar. Gezien de koralen en de vorm, haast een zwembad, is het een zeer fijne plek om te snorkelen of te duiken. Verscholen in een bergachtige omgeving op 64 kilometer ten westen van Mochima vind je het gehucht Caripe. Alles draait hier om de nabijgelegen beroemde Cueva del Guácharo. De Guácharo-grot werd door de Duitse ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt in 1799 als eerste buitenlander bezocht. In de grootste grot van Venezuela (10,2 kilometer lang) huizen de vermaarde guácharo nachtvogels die op wonderlijke wijze de weg weten te vinden in het donker met sonar. In de grot zijn maar liefst 30 routes die je kunt lopen. Voor de liefhebbers behoren ook 10 daagse excursies tot de mogelijkheden.

Zuidoosten van Venezuela: natuurwonders

Guayana, een regio ten zuiden van de rivier Orinoco, neemt bijna het gehele zuidoosten van Venezuela voor zijn rekening. Maar liefst drie staten - Delta Amacuro, Bolívar en Amazonas - maken deel uit van het Guayanagebied. Verschillende unieke natuurschatten waaronder tafelbergen, watervallen en natuurparken zijn in dit grote maar dunbevolkte gebied te vinden. De hoofdstad is Ciudad Guayana, een industriële tweelingstad die is ontstaan uit de steden Puerto Ordaz en San Félix. Voor toeristen is vooral Parque Cachamay een dankbaar uitstapje waar de rivieren Orinoco (één van de grootste rivieren van Zuid-Amerika) en de Caroni (de tweede belangrijkste rivier van Venezuela) elkaar treffen.

Canaima: tafelbergen en 's werelds hoogste waterval  

Parque Nacional Canaima is met zijn beroemde natuurschatten het bekendste nationale park van Venezuela. Dit gebied - zo groot als België - bevindt zich in de staat Bolívar grenzen aan Brazilië en Guyana. De grootste bezienswaardigheid van het park - en van Venezuela - is de Salto Ángel, mondiaal nog beter bekend als de Angel Falls. De hoogste vrijvallende waterval ter wereld kent een hoogte van 979 meter en een val van 807 meter. De Ángelwaterval maakt deel uit van de tepui Auyan (2535 meter), ook wel de 'Duivelsberg' genoemd. Je kunt de waterval op twee manier bewonderen: vanuit de lucht (een vlucht duurt een uur) of vanaf het water (een excursie van meerdere dagen). Tot het nationale park behoort ook de Gran Sabana. Deze regio staat vooral vooral bekend vanwege de uiterst spectaculaire tafelbergen. De beroemdste tepui is de Monte Roraima , nog bekender als Mount Roraima. De hoogste tafelberg ter wereld meet 2810 meter en is gelegen op de grens van Venezuela, Brazilië en Guyana. Je kun er komen via een populaire zesdaags trektocht die via smalle paden door savanne leidt en dwars door rivieren en onder watervallen loopt. Neem gepaste kleding mee aangezien de wolken vaak boven de top blijven hangen en de temperatuurverschillen onderweg aanzienlijk zijn. Eenmaal boven aangekomen, wacht je een schitterend platea waar op een oppervlakte van 90 km² een aantal interessante bezienswaardigheden huizen waaronder het drielandenpunt. De uitvalsbasis voor reizigers is Santa Elena de Uairén. Dit sympathiek grensstadje in de Gran Sabana op maar 20 kilometer van Brazilië kent volop Braziliaanse invloeden. 

Noordwesten van Venezuela: surfstranden en Caribische natuur

Coro, de hoofdstad van de staat Falcón,  is de oudste stad in het westen van Venezuela. De historische binnenstad van deze broeierige stad maakt deel uit van het Unesco Werelderfgoed. Een extra bonus is de ligging aan de kust die je laten genieten van het lome strandleven waar hitte en wind beide deel van uitmaken. Dit gecombineerd met een aantal nabijgelegen natuurattracties maken Coro een populaire tussenstop voor reizigers. Een daarvan is Península de Paraguaná, gelegen op maar 20 kilometer ten zuiden van ons Aruba. Op het schiereiland vind je een aantal toeristische stranden die geliefd zijn bij wind- en kitesurfers. Vanwege de belastingvrije winkels is het ook goed shoppen geblazen in een van de scherpgeprijsde malls. Op 200 kilometer ten oosten van Coro in het meest oostelijke puntje van Falcón vinden we Parque Nacional Morroco. Dit nationale park is goed voor 320 km² Caribische flora en fauna bestaande uit stranden, eilanden, grotten koralen, ibissen, flamingo's, pelikanen en wat niet meer. Vooral de witte stranden Sombrero en Playuela zijn erg geliefd. Hetzelfde geldt voor het kristalhelder water dat uitnodigt om te snorkelen of te duiken. Ten westen van Coro is Lago de Maracaibo gelegen, het grootste meer van Zuid-Amerika en Latijns-Amerika. Een bijzonder detail is de bliksem die op dagelijkse basis op het meer in slaat, een waar spektakel. 

Andes: outdoorstad Mérida en bergen

Mérida (op 656 kilometer ten zuidwesten van Caracas) bevindt zich in het noorden van de Andes op een hoogte van 1500 meter. Een enorme trekpleister hier is de teleférico - de hoogste kabelbaan ter wereld (4765 meter) en de tweede langste kabelbaan ter wereld (12,5 kilometer). Mérida is ook de outdoorstad van Venezuela met volop mogelijkheden om te klimmen, te paragliden of om canyoning te beoefenen. Verder kent de hoofdstad van de gelijknamige staat een aantrekkelijk koloniaal centrum. En ook voor nachtbrakers valt er genoeg te beleven gezien de populatie van ruim 50.000 studenten. Dat maakt dat het er niet ontbreekt aan bars en clubs die tot in de vroege uurtjes open zijn. Sterker nog, veel studenten pakken na een lange nacht nog een ontbijtje voordat ze hun bed induiken. Mérida is sowieso een stad van de fiestas met Feria del Sol als uitschieter. Terug naar de outdoor. Voor de hoogste toppen van het land moeten bergbeklimmers zich melden bij Parque Nacional Sierra Nevada. Dit nationale park kent een oppervlakte van 2764 km² verdeeld over de staten Mérida en Barinas. Bekende bergen hier zijn de Pico Bolìvar (met 4981 meter de hoogste berg van Venezuela) en de Pico Humboldt (met 4942 meter 's lands tweede hoogste berg). 

Los Llanos: Venezolaanse cowboys

Ten oosten van de Andes, deels in Colombia en deels in Venezuela, bevindt zich Los Llanos. Deze regio wordt gekarakteriseerd door eindeloze savannes die al eeuwen het domein vormen van Venezolaanse cowboys. Deze llaneros verblijven in hatos (ranches) waar grote kuddes dieren worden gehouden. Tegenwoordig doen veel van deze ranches ook dienst als accommodatie voor safari-excursies. Een van de bekendste ranches is Hato Piñero, dat op 220 kilometer ten zuiden van het Venezolaanse Valencia is gelegen. Je kunt er onder meer apen, miereneters, tipirs, ocelots en iguanas spotten. Llanos kent twee dominante weerbeelden die voor vogelspotters een verschil van dag en nacht kunnen maken.Tijdens de regenperiode (van mei tot oktober) als grote stukken land onder water staan, kunnen vogelaars zich hier verheugen op een enorme verscheidenheid aan vogels. In het droogseizoen daarentegen vliegen juist veel vogels uit.

Venezolaans Spaans

Venezolaans Spaans kent zo zijn eigen accenten, met bijvoorbeeld woorden die worden verkort. Het woord 'para' (voor) wordt bijvoorbeeld 'pa'. Het Venezolaans Spaans wordt ook gekenmerkt door Italiaanse invloeden. Een voorbeeld hiervan is het Venezolaanse equivalent van 'cabeza' (gezicht) waarvoor vaak het Italiaanse 'testa' wordt gebruikt. Andere typische Venezolaanse woorden zijn 'amapuche' (omhelsing), 'bala fría' (junkfood), 'birra' (biertje), 'gafo' (dom) en 'palo' (alcoholisch drankje). Voor wie Spaans wil leren in een internationale omgeving met toeristische voorzieningen wordt het best bediend in de studentenstad Mérida.  Hier zijn verschillende Spaanse taalscholen te vinden gericht op buitenlanders, net als studenten die privélessen geven. Een bijkomend voordeel van deze regio is dat hier het Andes Spaans wordt gesproken, een variant met een lager tempo dan elders in Venezuela en daardoor beter volgbaar. 

Feitjes
Inwoners: 28.946.101
Oppervlakte: 916.445 km² (24,5 keer Nederland)
Hoofdstad: Caracas


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Venezuela

Reisbestemmingen in Venezuela