slider1

Argentinië

Argentinië heeft ongelooflijk veel in petto voor de reiziger. Van Buenos Aires, een van de meest fascinerende hoofdsteden van Latijns-Amerika, tot Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld. Niet minder imposant is het vele natuurschoon van Argentinië verdeeld over 38 natuurparken. Tot de wereldberoemde natuurattracties behoren het Beaglekanaal, de Iguazúwatervallen, de pampas, Vuurland en Patagonië. Op cultureel vlak zijn de tango, het onovertroffen vlees, de topwijnen en de ongeëvenaarde voetbalpassie goede redenen om naar het grootste Spaanstalige land ter wereld af te reizen. En voor wie plannen heeft voor Spaanse lessen in Zuid-Amerika: Argentinië is de populairste Latijns-Amerikaanse bestemming om Spaans te leren.
Argentinië heeft ongelooflijk veel in petto voor de reiziger. Van Buenos Aires, een van de meest fascinerende hoofdsteden van Latijns-Amerika, tot Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld. Niet minder imposant is het vele natuurschoon van Argentinië verdeeld over 38 natuurparken. Tot de wereldberoemde natuurattracties behoren het Beaglekanaal, de Iguazúwatervallen, de pampas, Vuurland en Patagonië. Op cultureel vlak zijn de tango, het onovertroffen vlees, de topwijnen en de ongeëvenaarde voetbalpassie goede redenen om naar het grootste Spaanstalige land ter wereld af te reizen. En voor wie plannen heeft voor Spaanse lessen in Zuid-Amerika: Argentinië is de populairste Latijns-Amerikaanse bestemming om Spaans te leren. 


Buenos Aires: vibrerende metropool

Wijk Boca Buenos Aires

Buenos Aires, ten westen van de Río de la Plata, is goed voor een derde van de Argentijnen en een oppervlakte van 202 km². De hoofdstad van Argentinië bruist van de energie en de megastad heeft nogal wat het te bieden. Architectuur, literaire grand cafés, een onvergetelijke voetbalwedstrijd en tango, zo maar een paar voorbeelden. Het is allemaal mogelijk in de 48 barrios met zijn ontelbare historische gebouwen, reusachtige winkelaanbod, de tientallen theaters en musea én het 24-uurs nachtleven. De bijnaam het 'Parijs van het Zuiden' komt niet uit de lucht vallen. In de jaren twintig van de vorige eeuw werd de stad namelijk opgesierd met Franse architectuur. De mooiste voorbeelden hiervan vinden we in de Avenida 9 de Julio, de breedste avenue ter wereld. Al net zo iconisch is de Plaza de Mayo waar historische gebouwen als Casa Rosada pronken. De twee beroemdste wijken (zeker voor toeristen) zijn San Telmo en La Boca. De twee wijken, beide gelegen in zuidelijk Buenos Aires, ademen een en al tango. La Boca behoeft nauwelijks nog introductie, want wie kent eigenlijk niet de gekleurde huisjes en de voetbalclub Bocas Junios?

Pampas en de Atlantische kuststrook

Heb je even genoeg van al die hectiek van de hoofdstad? Dan ligt verrassend dichtbij (ten westen en ten zuiden van Buenos Aires) een heel andere wereld in het verschiet: de pampas. Dit zo karakteristieke Argentijnse landschap bestaat uit eindeloze grasvlaktes, grazende kuddes, stoere gauchos en estancias. Verscheidene van deze ranches of grote landerijen zijn ingesteld op toeristen die er kunnen paardrijden en wandelen of onder het genot van Argentijnse wijn en steak kunnen genieten van een groene, serene omgeving. De bekendste estancias zijn te vinden bij steden als San Antonio de Areco (113 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires) en San Miguel del Monte (110 kilometer ten zuidwesten van Buenos Aires). Slechts 56 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad vinden we La Plata. De hoofdstad van de provincie Buenos Aires staat bekend om zijn plazas (maar liefst 23), universiteiten en musea. Een daarvan is Museo del Plata waar je van alles te weten kunt komen over dinosaurusvondsten in de pampas. Ten zuiden van La Plata op 365 kilometer ten zuiden van La Plata is de uitgestrekte Atlantische kuststrook gelegen. Met afstand de bekendste en grootste kustplaats hier is Mar del Plata. Ooit een exclusieve bestemming voor porteños (inwoners van Buenos Aires), maar inmiddels is de stad met zijn kilometerslange stranden uitgegroeid tot een massabestemming met overvolle stranden waar je van moet houden. 

Midwesten van Argentinië: wijn, bergen en wintersport 

Ruim 1000 kilometer ten westen van Buenos Aires ligt Mendoza, in vele opzichten is Mendoza de ideale uitvalsbasis voor Cuyo, het midwesten van Argentinië. Rondom dé wijnstad van Argentinië liggen verschillende bodegas waar veel toeristen op afkomen. Op 165 kilometer noordwestelijk van Mendoza vinden we Parque Aconcagua. De hoofdattractie en naamgever van dit park is de Aconcagua, met 6962 meter de hoogte berg van Zuid- en Noord-Amerika. Ondanks de enorme hoogte is de Aconcagua relatief eenvoudig te beklimmen. Nog toegankelijker is de wandeling naar Laguna de Horcones. Bij dit meer wacht je een spectaculair uitzicht op het gebergte. Nog geen 500 kilometer ten zuiden van Mendoza bevindt zich het bekende skioord Las Leñas waar tussen juni en oktober veel Argentijnen en buitenlanders komen wintersporten.

Noordoosten van Argentinië: rivieren, moerassen en de Iguazú-watervallen 

De provincie Entre Ríos ligt in het noordoosten van Argentinië. De naam verwijst naar de twee rivieren waar ze tussen ligt: de Río Paraná (in het westen) en de Río Uruguay (in het oosten tegen de grens van Uruguay). Op 298 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires op de westoever van de Río Paraná ligt Rosario, de derde stad van het land met ruim één miljoen inwoners. De havenstad en de geboorteplaats van Che Guevara en Lionel Messi biedt bezoekers vooral een rijk cultureel leven. 708 kilometer ten noordoosten van Rosario ligt Esteros del Iberá met 20.000 km² het op een na grootste moeras ter wereld. Met een bootje kun je het moerasland, de eilandjes en de subtropische fauna verkennen waarvan kaaimannen en waterzwijnen deel uit maken. De uitvalsbasis voor het reservaat is het charmante gehucht Colonia Carlos Pellegrini. Nog een 500 kilometer noordoostelijker, tegen Brazilië aan, liggen de wereldberoemde Iguazú-watervallen, een van de wereldwonderen, behorend tot Parque Nacional Iguzú. De hoogste waterval van dit nationale park is de 80 meter hoge Garganta del Diablo. Het beginpunt van het park is de Area de Recepción waarvandaan je met de ecotrein gemakkelijk bij de watervallen kunt komen. De bekendste uitvalsbasis is het stadje Puerto Iguazú op 17 kilometer gelegen van de watervallen. 

Noordwesten van Argentinië: koloniale steden, Andescultuur en ravijnen

Op 710 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires vinden we Córdoba, met 1.329.604 inwoners de tweede stad van het land. De universiteitsstad staat bekend om zijn culturele leven en goed bewaarde koloniale architectuur waaronder de nodige jezuïtische gebouwen. Bijna 900 kilometer noordwaarts van Córdoba ligt Salta. Ook La Linda ('de mooie') kent fraaie koloniale architectuur maar onderscheidt zich net name vanwege zijn inheemse invloeden. Salta is verder een mooie uitvalsbasis voor tal van interessante plaatsen. Zo kun je een dagtrip maken naar het 189 kilometer zuidelijker gelegen Cafayate: een aantrekkelijke stad die bekend staat om zijn koloniale gebouwen, wijn, schone lucht en nabijgelegen ravijnen. Vanuit Salta kun je ook op de Tren de las Nubes ('trein naar de wolken') stappen die je brengt naar angstaanjagende hoogtes tot wel 4420 meter. 229 kilometer ten noorden van Salta ligt Quebrada de Humahuaca, een bijzondere ravijn, vooral vanwege de spectaculaire kleureffecten die de zon op de rotswanden tovert. Ook in historisch opzicht is Quebrada de Humahuaca interessant, want het vormt: al 10.000 jaar de belangrijke doorgangsroute getuige de petrogliefen en andere bewaard gebleven overblijfselen.

Argentijns Patagonië: eindeloze natuur

 
Voor natuurliefhebbers is Patagonië vaak dé reden om Argentinië te bezoeken. Dit dun bewoonde gebied bestrijkt zo'n beetje de helft van het land. In Patagonië, een aaneenschakeling van meren, bergen, gletsjers, lege vlaktes en spectaculaire kuststroken, liggen veel van ‘s lands grootste trekpleisters. Het merengebied in het noordwesten van Patagonië mag gerekend worden tot het allermooiste wat Argentinië te bieden heeft met donkerblauwe gletsjermeren, groene bossen, besneeuwde bergen en vulkanen. In het midden van het merengebied ligt het mondaine Bariloche, de grootste stad van Patagonië. In de chocoladestad van Argentinië waan je je in Zwitserland. De frisse lucht, de landschappen en de wintersportambiance maken Bariloche geliefd bij zowel backpackers als welgestelden waaronder onze eigen Máxima. 1385 kilometer zuidelijker ligt El Chaltén. Deze bescheiden bergplaats, midden in het Parque Nacional Los Glaciares, is gelegen aan de voet van de Cerro Fritz Roy en aan de oevers van de Río de las Vueltas. Een nog populairdere uitvalsbasis voor dit nationale park is het 214 kilometer zuidelijker gelegen winderige El Calafate. Parque Nacional Los Glaciares, het op een na grootste nationale park van Argentinië, is met zijn 47 gletsjers één groot feest voor wandelaars en liefhebbers van natuurspektakel. De hoofdrol is er weggelegd voor de glaciar Perito Moreno. Toeristen smullen van de afbrekende ijsblokken aan de voorkant van deze gletser die met veel lawaai in Lago Argentino, het grootste meer van Argentinië, donderen.

Vuurland en de meest zuidelijke stad ter wereld 

Tierro del Fuego (Vuurland) heeft altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op reizigers en grote ontdekkingsreizigers als Charles Darwin. En met reden, want Vuurland vormt het uiterste puntje van Zuid-Amerika. Van de archipel waarvan een derde tot Argentinie behoort, is Isla Grande het grootste eiland. Hier ligt ook de zuidelijkste stad ter wereld: Ushuaia, een ware toeristentrekpleister. Niet alleen vanwege de unieke geografische ligging, maar ook als uitvalsbasis voor het Beaglekanaal, Parque Nacional del Fuego en Antartica.   

Argentijns: Spaans op z'n Italiaans

Argentijnen herken je direct aan hun aanstekelijke, zangerige Spaans met een overduidelijke Italiaanse tongval. Dit geldt in het bijzonder voor de hoofdstad waar de porteños hun spraak ook nog eens met drukke gebaren aanvullen. In de uitspraak zijn er een aantal grote verschillen te onderscheiden. Zo wordt de letter 'y' uitgesproken als 'zzj': 'yo' klinkt dan dus als 'zzjo' (in plaats van 'jo' in het reguliere Spaans). Typisch voor het Argentijnse Spaans is ook het gebruik van 'vos' in plaats van 'tú'. 'Jij eet' wordt 'vos comes' in plaats van 'tu comes'. Met ruim 50.000 studenten is Argentinië de populairste bestemming in Latijns-Amerika om Spaans te leren. Er zijn een paar honderd Argentijnse taalscholen gericht op buitenlanders waar je alle fijne kneepjes van het Spaans en Argentijns-Spaans onder de knie kunt krijgen. Het zal niet verbazen dat het overgrote deel hiervan te vinden is in Buenos Aires, gevolgd door achtereenvolgens Córdoba, Mendoza, Salta en Bariloche.

 
Feitjes
Grootte: 2.780.400 km² (74,4 keer Nederland) 
Inwoners: 40.117.096
Hoofdstad: Buenos Aires 

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Argentini

Reisorganisaties Argentini