Op 700 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires is Córdoba gelegen. De tweede stad van Argentinië herbergt 's lands best bewaarde koloniale architectuur, net als ongelooflijk warme en vriendelijke mensen. De zes universiteiten maken Córdoba een levendige en gezellige studentenstad waar genoeg te beleven valt. Vandaag de dag geldt Córdoba als een industriële stad waarvan de luchtvaart- en auto-industrie de belangrijkste pijlers vormen. Een troef van Córdoba is ook haar bergachtige omgeving waar je avontuur vindt of juist helemaal tot rust kunt komen. 

Het koloniale Córdoba
De geschiedenis van Córdoba gaat terug tot 1573 toen de stad gesticht werd door de Spanjaard Jerónimo Luis de Cabrera. Vernoemd naar de gelijknamige Spaanse stad is Córdoba daarmee één van de eerste Spaanse koloniale steden in Argentinië. Het centrum van Córdoba is rijk aan koloniale gebouwen en historische monumenten waarvan de meeste liggen rondom Plaza San Martín. Het levendige middelpunt van de stad werd al in 1577 aangelegd. Aan het plein staat het koloniale stadhuis met zijn imposante witte zuilengalerij, de Cabildo. Een ander fraai voorbeeld van koloniale architectuur aan het plein is de kathedraal. Hoewel de kathedraal door verschillende architecten werd gebouwd en daardoor de eenheid wel eens ontbreekt, heeft het bouwwerk een prachtige structuur gekregen. De romaanse kerktoren kijkt fraai uit over Plaza San Martín. 

Jezuïetenkwartier en oudste universiteit van Zuid-Amerika
Het pronkstuk uit het koloniale tijdperk is het 17e eeuwse Manzana Jesuítica. Vroeger het centrum van de jezuïetenprovincie in Paraguay geniet het jezuïetenkwartier nu een beschermde status doordat het een plekje heeft verworven op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het jezuïetenkwartier wordt gevormd door een kerk, een universiteit, een residentie van orde, een huizenblok en nog eens vijf ranches waar je de religieuze, sociale en culturele aspecten uit de 17e eeuw kunt herbeleven, zeker een aanrader. In het jezuïetenkwartier staat bovendien de oudste universiteit van Zuid-Amerika: Universidad Nacional de Córdoba.

De universiteiten en studentenkroegen van Córdoba  
Met zes universiteiten is Córdoba hét educatieve centrum van Argentinië. Door de grote populatie studenten heerst er in Córdoba een levendig studentenleven zoals je die in geen andere Argentijnse stad aantreft. Dat maakt dat je hier wel heel makkelijk hopt van de ene studentenkroeg naar de andere. Studentenkroegen vind je vooral in Nueva Córdoba, de uitgaans- en studentenbuurt van Córdoba, tevens een aanrader voor hippe restaurants en trendy barretjes. Voor leuke winkeltjes bezoek je de wijk Guëmes, ooit het domein van de arbeidersklasse maar tegenwoordig vooral bekend om haar antiek- en kunstwinkeltjes. In deze buurt wordt ook de grootste handwerkmarkt van de regio gehouden.

Berglandschappen rondom Córdoba
Córdoba is gelegen aan de voet van de Sierras Chicas, een gebergte dat zich leent voor tal van uitstapjes en avontuurlijke activiteiten. Je kunt er prachtige wandelingen maken of al paardrijdend genieten van de weidse berglandschappen. In de omgeving bevinden zich verder verschillende nationale parken met mooie watervallen, meren en andere wateren. De echte durfals wagen zich aan een paraglide-avontuur in La Cumbre op 80 km ten noordwesten van Córdoba gelegen, een waar paradijs voor avonturiers. 


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring