Ushuaia claimt met trots haar status van zuidelijkste stad ter wereld. Ruim 55.000 inwoners bewonen dit bijzondere plekje in Zuid-Amerika dat is gelegen aan het Beaglekanaal dat Argentinië van Chili scheidt. Ondanks de commerciële uitbuiting van de titel 'El fin del mundo' krijgt het stadje er wel iets magisch door. Uitkijkend over het water, met in de verte de vuurtoren en achter je de besneeuwde bergtoppen, krijg je namelijk echt het gevoel dat je aan de uiterste rand van de aardbol bent beland. Het centrum van Ushuaia is daarentegen opvallend westers en dankzij de belastingvrije zone zijn er veel buitenlandse werkkrachten werkzaam bij assemblages.

Ushuaia - zuidelijkste stad ter wereld

Vuurland

Tierra del Fuego is de meest zuidelijke van de 23 provincies van Argentinië. Hoewel Río Grande de provinciale hoofdstad, is, is Ushuaia met afstand de bekendste stad van Vuurland. De naam Vuurland is bedacht door de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan. In 1520 was hij de eerste Europeaan die door de later naar hem vernoemde zeestraat 'Straat van Magellaan' voer. Hij zag toen grote vuren op de eilanden die afkomstig waren van de Yaghan, de oorspronkelijke bewoners van Vuurland.  

Thomas Bridges en de Kano-indianen

In 1870 zette de Britse missionair Thomas Bridges voet aan wal om te gaan werken met de lokale Yaghan, die ook bekend stonden als de Kano-indianen omdat ze veel tijd op zee bivakkeerden. Hun cultuur was eerder door Charles Darwin weinig vleiend beschreven als 'de laagste vorm van de mensheid op aarde'. De Yaghan leefden maar liefst 6000 jaar op Vuurland zonder enig contact met de buitenwereld, maar dat maakten ze wel slecht bestand tegen de ziektes die de nieuwe bewoners meebrachten. Langzaam maar zeker stierf de stam uit. 

Gevangenis van Ushuaia

In 1896 werd in Ushuaia een gevangenis voor zware criminelen gebouwd en daarmee is ook het stadje ontstaan. Het eiland Vuurland, ver weg van de beschaving, was natuurlijk de perfecte plek voor een gevangenis; ontsnappen was immers onmogelijk. In de eerste helft van de 20e eeuw breidde de overheid de stad rondom de gevangenis uit om de soevereiniteit over Vuurland te behouden ten opzichte van Chili. De gevangenen werkten in de houtindustrie rond de stad en bouwden zo mee aan de uitbreiding. Ook legden ze een spoorlijn aan: el tren del fin del mundo. In 1952 werd de spoorlijn gesloten om vervolgens in 1994 terug te keren als toeristische attractie. Het treinritje van 100 minuten start vanaf Ushuaia en heeft als eindstation Nationaal Park Tierra del Fuego. 

Nationaal Park Tierra del Fuego en Antartica

De natuur rondom Ushuaia is adembenemend: gletsjers, besneeuwde bergtoppen, bossen, meren en zee zorgen voor een heel scala aan spectaculaire landschappen. Vooral in Parque Nacional Tierra del Fuego op 12 km ten westen van Ushuaia kunnen mooie meerdaagse wandeltochten ondernomen worden. Het nationale park herbergt delen van de kust van het Beaglekanaal, het Andesgebergte en Patagonische woud. Ook de excursie naar Antartica mag niet onvermeld blijven. Van half november tot half maart varen cruiseschepen vanuit Ushuaia.  Goedkoop zijn deze meerdaagse reizen bepaald niet. Het voordeligst ben je uit met de last minute trips die je in het stadje zelf kunt regelen. Maar ook last minute betaal je nog altijd 3000 dollar voor een cruise van 2 weken. Zoek je luxe? Houd dan rekening met prijzen tot meer dan 12.000 dollar!


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring