Pak een willekeurige fles Argentijnse wijn uit een schap in de supermarkt en de kans is groot dat deze uit Mendoza komt. In de wijnhoofdstad van Argentinië voeren ontelbare wijntours naar haar beroemde bodegas. Zeker een aanrader om meer te weten te komen over de Mendozawijnen en natuurlijk om van een heerlijke lokaal glaasje te genieten. Maar Mendoza is nog meer dan wijn. Gelegen aan de voet van de Andes is de stad een geliefde uitvalsbasis voor bergexcursies en met name Aconcagua is in trek bij bergbeklimmers, de hoogste berg van het Amerikaanse continent. 

Wijntours in Mendoza op de Nederlandse manier
Mendoza is één van de belangrijkste wijnsteden ter wereld en de Mendoza regio geldt als het grootste wijngebied van heel Latijns-Amerika. Het balletje is gaan rollen toen een Fransman in de 19e eeuw druivenplanten meebracht die opvallend goed bleken te aarden in het droge klimaat van de Mendoza streek. Een van die druiven, de Malbec, is zo'n beetje synoniem geworden voor de Argentijnse wijnen. Internationale faam kennen ook de wijnhuizen Norton en Rutini die wereldwijd hun Mendoza wijnen aan de man brengen. Fietsen is bij uitstek een leuke en praktische manier om op wijnexcursie te gaan in Mendoza en te genieten van het Andes landschap. Fietsend langs eindeloze wijngaarden afgewisseld met een glaasje bij een bodega is natuurlijk bepaald geen straf. Talloze reisbureautjes kunnen je van dienst zijn met het samenstellen van de perfecte wijntour in Mendoza. 

Aangename groene stad in de droge Andes
Mendoza ligt in een droge woestijn, maar dat zou je niet direct zeggen. Mendoza is namelijk een groene stad rijk aan bomen, parken, pleinen en brede boulevards. Dit is te danken aan een ingenieus irrigatiesysteem dat zorgt voor water uit de Andes en ook de wijnbouw in de regio mogelijk mogelijk maakt. Dat tezamen met het culturele en culinaire aanbod maken Mendoza tot een zeer aangename toeristische bestemming. Door Mendoza's ligging aan de voet van de Andes zijn er volop mogelijkheden voor outdoor activiteiten. Zo ligt de Aconcagua binnen handbereik, met 6962 meter de hoogste berg ter wereld na de Himalaya. Maar het berglandschap leent zich ook voor paragliden, raften, wandelen, fietsen en paardrijden. Met georganiseerde bustrips kun je vanuit Mendoza tot diep in de Andes komen. 
 
José de San Martín en inheemse stammen
Mendoza is ook historisch een belangrijke Argentijnse stad. Tussen 1814 en 1817 startte generaal José de San Martin vanuit Mendoza zijn tocht door de Andes om grote gebieden te bevrijden op de Spanjaarden. Tegenwoordig heeft vrijwel elke Argentijnse stad wel een plein of park vernoemd naar deze vrijheidsstrijder die in Latijns-Amerika een zeer grote status kent. In Mendoza is dit is het grootse Parque General San Martín en zo is er ook nog een museum naar hem vernoemd: Museo Histórico General San Martín. Mendoza werd in 1561 gesticht door Pedro del Castillo, maar daarvoor woonden de Huarpes er al. Dit inheemse volk kende reeds een geavanceerd irrigatiesysteem dat later door de Inca's nog verder werd verfijnd. 


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring