Nabij Cerro Catedral met zijn vele pistes en perfecte sneeuwcondities is Bariloche in Noord-Patagonië hét skioord van Argentinië. Wie door het mondaine San Carlos de Bariloche wandelt, zal raar opkijken. Haar Zwitserse huizen en chocoladewinkels ogen eerder Europees aan dan Argentijns. Dit geldt dan weer niet voor haar seizoenen die juist omgekeerd lopen aan die van ons: van juni tot oktober. Maar ook buiten de wintersportperiode is Bariloche een heerlijke plek om neer te strijken. De oogverblindende meren, bergen en bossen vormen een prachtdecor voor wandelen, fietsen, paardrijden, vissen, raften en nog heel wat andere activiteiten in de buitenlucht. 


Alpenarchitectuur van Bariloche

Gesticht in 1902 kwam de ontwikkeling van Bariloche pas echt in een stroomversnelling in de jaren twintig en dertig. Met de komst van Zwitserse en Duitse immigranten en met de aansluiting op de spoorlijn Ferrocarril Roca in 1934. De constructies van de grotendeels houten huizen zijn oorspronkelijk gebaseerd op ontwerpen uit de Alpen. Deze stijl vind je dan ook nog steeds volop terug in het erfgoed van de stad. Tussen 1935 en 1940 kwamen daar karakteristieke gebouwen als Centro Cívico dat een theater, museum en een bibliotheek huisvest bij. Door diezelfde architect (Ezequiel Bustillo) zijn ook de kathedraal van Bariloche en het traditionele Hotel Llao Llao ontwikkeld. De combinatie van Patagonisch hardhout, regionale steenconstructies en Europese invloeden geven Bariloche architectonisch een geheel eigen karakter. 
 

Prominent wintersportgebied met overweldigende natuur

Op maar 19 km van Bariloche bevindt zich  Ã©Ã©n van de belangrijkste skicentra van Zuid-Amerika, ook geliefd bij Máxima en haar familie: Cerro Catedral. Aan de voet van deze berg zijn niet alleen uitstekende skifaciliteiten voorhanden met ruim 100 kilometer aan skipistes (geopend van mei-september), maar ook een groot aanbod hotels en hostels. De Cerro Catedral maakt deel van Parque Nacional Nahuel Huapi, het oudste nationale park van Patagonië. Goed voor een oppervlakte van 709.474 hectare kijk je vanaf de top vorstelijk uit op Lago Nahuel Huapi. Een zeer fotogeniek meer dat met zijn blauwe kleur, eilanden en omringende bergen en bossen altijd weet te imponeren. Maar ook vanuit Bariloche heb je adembenemende uitzichten op dit imposante meer van 557 km². Aan de zuidoever van het meer is bovendien Cerro Otto gelegen. Een heerlijke berg voor wandelaars van alle leeftijden. Deze algehele setting maakt Bariloche een perfecte plek voor een heel scala aan buitenactiviteiten. Liefhebbers van raften kunnen bijvoorbeeld koers zetten naar de Río Manso op twee uur rijden van Bariloche. Deze spectaculaire rivier loopt helemaal door tot Chili.  
 

De chocoladehoofdstad van Argentinië

Bezaaid met chocolaterias heeft Bariloche nog een belangrijke troef in handen. We hebben het natuurlijk over chocola. Vanwege haar rijke traditie mogen chocolatiers, niet zelden van Italiaanse oorsprong, graag neerstrijken in Bariloche. Vooral tijdens de paasperiode zullen maar weinig zoetekauwen weerstand kunnen bieden tegen het chocladegeweld van Bariloche. Want schreeuwen enorme chocolade-eieren in de etalages om aandacht en worden er nog eens chocoladerecords met als inzet het grootste paasei. Als je chocolade op je lijstje hebt staan, breng dan zeker een bezoek aan het zeer goed aangeschreven Mamuschka. Maar wist je dat Bariloche naast chocola ook een enorme reputatie kent op het gebied van ijs? Het ijs is in heel Argentinië van hoge kwaliteit, maar het allerlekkerste ijs komt toch echt uit Bariloche. Nog niet overtuigd? Bezoek dan in Bariloche de ijszaken Rapa Nui en Helados Jauja!
 

De zeven oogverblindende meren van Bariloche

Vanuit Bariloche sta je zo bij het beroemde Argentijnse merengebied: Ruta de los Siete Lagos. De Zeven-Meren-Route voert via onverharde wegen door een schitterende omgeving met voortdurende traktaties op verbluffende vergezichten in het verschiet. Chris Zeegers sprak zelfs van de mooiste plek waar hij ooit was geweest. Ook zeer het vermelden waard voor fietsliefhebbers: Circuito Chico. Een 60 km lang fietstraject dat voert langs de kust van Lago Nahuel Huapi. Eveneens een garantie voor adembenemende panorama's. Vergeet onderweg aan het eind van de tocht zeker niet een blik te werpen op het luxueuze Llao Llao Hotel. Een formidabel plaatje! 130 kilometer ten zuiden van Bariloche vinden we het kleine dorpje El Bolsón waar in de jaren 70 nog hippies de dienst uitmaakten. En het aardige is dat deze hippiesfeer nog steeds aanwezig is, en dan vooral tijdens Feria Artesenal. Gehouden op dinsdag, donderdag en zaterdag telt deze markten honderden deelnemers die de meest uiteenlopende handgemaakte producten verkopen. Gelegen tussen twee bergruggen is El Bolsón ook een prachtlocatie om te wandelen.  
 


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring