San Carlos de Bariloche is met zijn vele pistes en perfecte sneeuwcondities hét skigebied van Argentinië. Wie door deze mondaine bergstad in Noord-Patagonië wandelt, zal raar opkijken want haar Zwitserse huizen en chocoladewinkels ogen eerder Europees dan Argentijns. Dit geldt weer niet voor de seizoenen want die zijn juist omgekeerd aan die van ons; het skiseizoen loopt hier van juni tot oktober. Maar ook buiten de wintersportperiode is Bariloche een heerlijke plek om neer te strijken. De meren, bergen en bossen lenen zich perfect voor wandelen, fietsen, paardrijden, vissen en raften. 

Het merengebied bij Bariloche

Alpenarchitectuur van Bariloche

Bariloche werd gesticht in 1902, maar de ontwikkeling kwam pas echt in een stroomversnelling in de jaren twintig en dertig met de komst van Zwitserse en Duitse immigranten. Daar kwam de aansluiting op de spoorlijn Ferrocarril Roca in 1934 nog eens bovenop. De constructies van de grotendeels houten huizen zijn oorspronkelijk gebaseerd op ontwerpen uit de Alpen en deze stijl vind je nog steeds volop terug in het erfgoed van de stad. Tussen 1935 en 1940 kwamen daar karakteristieke gebouwen bij als Centro Cívico die een theater, museum en een bibliotheek huisvest. Door diezelfde architect (Ezequiel Bustillo) zijn ook de kathedraal van Bariloche en het traditionele Hotel Llao Llao ontwikkeld. De combinatie van Patagonisch hardhout, regionale steenconstructies en Europese invloeden geven Bariloche architectonisch een geheel eigen karakter. 
 

Prominent wintersportgebied met overweldigende natuur

Op 19 km van Bariloche vinden we Cerro Catedral, één van de belangrijkste skicentra van Zuid-Amerika. Aan de voet van deze berg vinden we niet alleen uitstekende skifaciliteiten met ruim 100 kilometer aan skipistes (geopend mei-september), maar ook een groot aanbod hotels en hostels. De Cerro Catedral maakt deel van Parque Nacional Nahuel Huapi, het oudste nationale park van Patagonië. Goed voor een oppervlakte van 709.474 hectare, heb je vanaf de top een vorstelijk uitzicht op Lago Nahuel Huapi, een meer dat met zijn blauwe kleur, eilanden en omringende bergen en bossen flink imponeert. Maar ook vanuit Bariloche kijk je fraai uit op het adembenemende meer van 557 km². Aan de zuidoever van het meer is de Cerro Otto gelegen, een heerlijke berg voor wandelaars van alle leeftijden. Deze algehele setting maakt Bariloche een perfecte plek voor een heel scala aan buitenactiviteiten. Zo kunnen liefhebbers van raften koers zetten naar de Río Manso, op twee uur rijden van Bariloche, een spectaculaire rivier die helemaal loopt tot Chili.  
 

De chocoladehoofdstad van Argentinië

Bezaaid met chocolaterias heeft Bariloche nog een belangrijke troef in handen: chocola. Vanwege haar rijke traditie mogen chocolatiers graag neerstrijken in Bariloche. Tijdens de paasperiode, wanneer enorme chocolade-eieren in de etalages om aandacht schreeuwen en chocoladerecords als het grootste paasei gebroken worden, zullen maar weinig zoetekauwen weerstand kunnen bieden tegen het chocladegeweld van Bariloche. Als je chocolade wilt kopen, en wie wil dat eigenlijk niet, breng dan een bezoekje aan het zeer goed aangeschreven Mamuschka. Maar wist je dat Bariloche naast chocola ook een grote reputatie geniet als het gaat om ijs? Bedenk dat het ijs in heel Argentinië van hoge kwaliteit is, maar het allerlekkerste ijs komt uit Bariloche. Nog niet overtuigd? Bezoek in Bariloche de ijszaken Rapa Nui en Helados Jauja!
 

De zeven oogverblindende meren van Bariloche

Reizend naar Bariloche vanuit noordelijke richting ligt er een prachtige route voor je in het verschiet: Ruta de los Siete Lagos. De Zevenmerenroute voert via onverharde wegen door een schitterende omgeving met voortreffelijke vergezichten - Chris Zeegers sprak zelfs van de mooiste plek waar hij ooit geweest is. Ook het vermelden waard voor fietsliefhebbers: Circuito Chico. Dit 60 km lange fietstraject voert langs de kust van het Lago Nahuel Huapi, een garantie voor adembenemende panorama's. Vergeet onderweg aan het eind van de tocht niet een blik te werpen op het luxueuze Llao Llao Hotel - realmente een formidabel plaatje! 130 kilometer ten zuiden van Bariloche vinden we het kleine dorpje El Bolsón waar in de jaren 70 hippies de dienst uitmaakten. Het aardige is dat deze hippiesfeer nog steeds teruggevonden kan worden, vooral tijdens Feria Artesenal. Deze markt, gehouden op dinsdag, donderdag en zaterdag kent honderden deelnemers die de meest uiteenlopende handgemaakte producten verkopen. Gelegen tussen twee bergruggen is El Bolsón ook een prachtlocatie om te wandelen.  
 


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring