Gelegen aan de voet van het Andesgebergte in het noordwesten van Argentinië is Salta de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Ze staat bekend als Salta la Linda (de schone), een verwijzing naar het fraaie koloniale karakter van de stad. Zich bevindend in voormalig Incagebied is het inheemse karakter zowel binnen als buiten haar stadsgrenzen nog volop zichtbaar. De provincie Salta wordt gekenmerkt door verbluffende berg- en woestijnlandschappen en wijnvelden waar veel van de beste Argentijnse wijnen vandaan komen.

Stad met koloniale en inheemse invloeden

Salta werd in 1592 gesticht door Hernado de Lerma met als doel een schakelpunt te creëren tussen Lima in Peru en Buenos Aires in Argentinië. Vooral rond de Plaza 9 de Julio komt het koloniale karakter en de stadssfeer van Salta tot uiting. Omgeven door fraaie pleintjes en nauwe straatjes bevinden zich aan het centrale plein de kathedraal, het stadhuis en de San Franciscokerk. Het plein vormt ook een geliefde ontmoetingsplek voor lunchende werknemers en groepen jongeren die er samenkomen om de nationale drank maté te delen. Omdat Salta in het zuidelijkste deel van het voormalige Incagebied is gelegen, kent de regio een sterk inheems karakter. De provincie Salta weerspiegelt het best het Argentinië van z'n oorspronkelijke inwoners. Bedenk dat nog maar 10 procent van de Argentijnse bevolking een inheemse achtergrond heeft. Een aanzienlijk deel daarvan leeft in inheemse dorpjes rondom Salta. 

Mummies en de folkloremuziek van Salta

Van de verscheidene musea die Salta telt, spreekt Museo de Arqueología het meest tot de verbeelding. In het beroemde mummiemuseum komen de kinderoffers ten tijde van de Inca's op een wel zeer indringende wijze tot leven. Zo kom je er letterlijk oog in oog te staan met drie geofferde kinderen. Eén van die drie 'uitverkorenen' (de mooiste en gezondste kinderen hadden dit voorrecht) is het beroemde zesjarige bliksemmeisje, la niña del rayo. Het boeiende en goed aangeschreven museum toont tal van andere archeologische vondsten waaronder sculpturen en textielwerken uit de Incatijd en de pre-Incatijd. Wie denkt aan Argentinië en Buenos Aires denkt in muzikaal opzicht onmiddellijk aan de tango. In het Noord-Argentijnse Salta is het echter de plaatselijke folkloristische muziek met haar gitaar, fluit en trom dat de klok slaat: música folklórica argentina. In de talrijke peñas komen de salteñas samen om te eten en te drinken en passioneel te zingen en te klappen, niet zelden tot de zon weer opkomt. 
 

De woestijn- en wijnlandschappen van Salta

Misschien wel de allergrootste attractie van de Salta regio vormen haar zeer imposante woestijnlandschappen. De magische Ruta 40 die Cafayate met Salta verbindt, voert naar de Quebrada de las Flechas. Een langgerekte kloof met wonderbaarlijke roodkleurige rotsformaties. Aan deze route liggen tevens de hoogstgelegen wijngaarden ter wereld. Over wijn gesproken, Salta is na Mendoza de belangrijkste wijnstreek van Argentinië. Al net zo imposant is de Quebrada de Humahuaca. Een vallei en geologisch gebied op ruim 228 kilometer ten noorden van Salta. Hier loopt een 10.000 jaar oude handelsroute die bekend staat als de Camino Inca. Prehistorische sporen getuigen nog van haar rijke historie. Tenslotte mag de tren a las nubes niet onvermeld blijven. De beroemde treinrit die Salta als vertrekpunt kent, voert letterlijk door de wolken. 

  


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring